Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@batist píše:
@robínek
Ještě k tomu řádu, u nás ho takový nemáme, věci jsou asi víc flexibilní. Každopádně večerní hygiena, záchod a pohádka je vždy (pohádka někdy po dohodě vyměněna za delší hraní). Ale pevný čas ani pořadí není. Vim, že se říká, že dětem režim pomáhá, u nás je to spíš o obvyklých činnostech v podobnou dobu, dle výběru. Sama jsem doma nesnášela rezim, potřebovala jsem to udělat aspoň trochu po svém a to mi zůstalo.
Tak ono se dá předpokládat, že děti dost z povahy rodičů dědí, pokud to tobě nějak nevyhovovalo, asi by to nevyhovovalo ani dětem. U nás je víc „řádový“ taky manžel, já bych to někdy prohodila, ale to pak narazím jak u dítěte, tak u tatínka ![]()
No, pobavilo mě jak jsme se s veverkou jakožto učitelky dostaly do škatulky učitelky psychopatky -sadomasochistky:D Prosím berte mou odpověď s nadhledem a chápejte, že to beru dost s rezervou, není to všechno, mít vychované dítě, na prvním místě je pro mě zdraví až pak to ostatní.
Takže popořadě:
@hemera je to každého věc, včetně kauza Kuřim a ať si každý nese následky a důsledky svého počínání, já problém s tím, že občas dítěti jednu výchovnou švihnu nemám a myslím, že tyhle prostředky nepoužíváme tak často a nijak silou, aby si na to vůbec vzpomněl. Protože jak jistě víte účinek má jedna na zadek jen v období kdy je dítě ještě malé, pětiletý dítě bych asi fakt neřezala…
Jak víš, že naše dítě má pocit, že ho máme rádi jen někdy, to že jednu dostane neznamená, že mu tím říkám nemám tě ráda???Kdo si vlastně pamatujete nějakou událost, že jste schytali jednu na zadek a bylo vám kolem dvou let???Já teda nemám z tohoto období vůbec žádný vzpomínky a pochybuju, že mám v psychice zakořeněnou nějakou násilnickou historku z mládí:DPokud dám dítěti jednu přes zadek nebo po ruce, reaguju na něco ošklivého a je to dsledek toho, že nereagovalo na x podnětů před tím a důrazně to říka TAKHLE TEDA NE!!!V žádném případě to není NEMÁM TĚ RÁDA, my jsme totiž zvyklí o problémech mluvit a po ojedinělém trestu vždy následuje rozebrání toho, proč dostal, proč se mi to nelíbilo, jak chci aby se choval atd…
Nezesměšňuju lidi ze statku, pokud máš pocit že ano, opravdu se mýlíš a to, že jsem se jen pokusila nastínit koho si představuju pod klientelou „Nevýchovy“ je čistě moje vize, nemusí to tak být že ano. Pokud v tom někdo vidí smysl, nechť ty prachy obětuje, ale myslím, že to není o předávání zkušeností a mouder, ale o prožívání a naslouchání svého dítěte a o tom, že bychom to měli dělat tak jak to cítíme a ne dle nějakého dogmatu nevýchovy(můj názor, neříkám, že pravda a jediná možná cesta).
Ano jsem učitelka a představ si(asi nebudeš věřit)v práci to opravdu nevyužívám, dost mě tenhle dotaz pobavil a připadá mi trošku hloupý, urážející ale nic se neděje… a mám tak blahoskvostný pocit když zjistím, že mě ty děti poslechnou a rodiče, který jedou právě tu výchovu nevýchovou se snažej o sto šest a déťátka je maj v řiti(ano v těchto chvílích si říkám být to moje vlastní TEĎ už bych zařvala, no a TEĎ už by ji mělo, ale cizí fakt mlátit nemusíš páč poslechnou na první dobrou(zvláštní že? Ćím to asi bude, že se s nima nediskutuje???)
Stále k @batist prosazování si svých názorů je podle mého názoru i otázka jiných složek, například temperament, charakter a zrovna toto se utváří po celkem dlouhou dobu, takže nemá potřebu aby moje dítě ve věku dvou let prosazovalo nějak horentně svoje názory.
Kdo zas kde napsal a nebo tvrdí, že své názory si prosazují jen ty děti, které měly to štěstí(nebo naopak???)že jejich rodiče uznávají výchovný styl Aldort, Nevýchova RaBR…blbost. Pokud mám dvouleté dítě snažím se ho vést k základním návykm a mechanismům, aby se bylo schopné pobavit, vykadit, najedlo, nespadlo, oblíklo, zdravilo děkovalo bla bla bla ale prosazovaní názorů bych tak nějak viděla až kolem čtvrtého, páteho roku se začleňováním do kolektivu. Ano budu mu dávat na výběr v triviálních věcech a nechám ho rozhodovat u toho jestli chce červenej nebo modrej kyblík, ale rozhodně si nenechám diktovat jakou garderobu na dnešek, když mu dám jediný triko, který je k mání, že… Jistě je vám známo, že i dětská hra se vyvíjí a není možné po dětech věku dvou tří let, aby si samy organizovaly hru nebo aby se dohodly…tudíž si myslím a jsem to schopná svými zkušenostmi doložit, takhle malé děti potřebují, aby je někdo vedl, dohlížel a řešil za ně problémy… a nikdo mě nepřesvědčí o opaku. Názor dítě může mít, svou pravdu taky, prosadit se bude umět, ale myslím, že v životě by taky mělo vědět, že ne vždy je vhodné to prosazovat a chtít ten názor prosadit za každou cenu.
Prohrát znamená že prostě dovolím to, co si chce vyřvat, slovy nevýchovy já řeknu jak to chci, ono řekne jak to chce, hledá se společné řešení, ale každopádně je to tak nastavený, že přistoupíš na kompromis i když se ti to zrovna nehodí, nemáš čas přijít pozdě, nemáš jinou volbu a přesto přistoupíš na zlatou střední cestu…wtf???
U házení kamenů bych volila variantu, NEHÁZEJ, domluva, NEHÁZEJ vysvětlení, HISTORKA S PONAUČENÍM (např. o holčičce jak někomu fakt hodně ublížila:D, takže zahoď kámen, neházíme kameny, důrazné napomenutí trocha teatrálního projevu že…
nepomůže to PLEK. Co je na tom špatně, je to prostě až ta poslední meta, mám si nechat dítě utlouct kamenama??? Nebo je pro tebe dítě co hází kameny po ostatních dětech fajn parťák na letní dny? Já bych se myslím se svým dítětem dostala na druhou metu, zůstali bychom u vysvětlení proč ne, tj. nehází, protože z předchozí zkušenosti kdy jsem buď zvýšila hlas, použila historku nebo dala na zadeček ví, že se to fakt nedělá…ale to je problém mé kamarádky ne tvůj ![]()
A ano batist asi jsem nechápající matka, co nepochopila smysl nevýchovy a já to asi ani pochopit nechci, protože v ní nemám důvěru a při zamyšlení se nad tím proč, mám jasno, protože je to pro lidi, co nemají víru ve svou vlastní osobnost, ve svůj výchovný styl a stále hledají něco, čím by si ospravedlnili to, že mají rozcapené dítě a neustále si dokazují, že to jde jen po dobrém, ale to je právě kámen úrazu, a největší zrada nevýchovy, protože v životě se s nima takhle každej vybavovat nebude a budou situace kdy se setkají se systémem, v kterém je vize jak to chtějí oni, zajímat nebude a budou se muset přizpůsobit. ![]()
a jen tak na závěr, já netvrdím, že to dělám správně, ale funguje to a pokud přestane budu, určitě hledat chybu a řešení u sebe a ne na portálu nevýchovy, či jinde. @ospalamys nesuď a nevymýšlej tajuplné scénáře… ani jednu z nás neznáš, pokud víte, tělesné tresty jsou ve školství zakázané a pokud by někdo měl pocit, že má k tomuto tématu co říct a ví o nějaké učitelce(byť ze svého příbuzenstva) co řeže děti, vyřiď si to s ní a neházej špínu na mě a na veverku…
a jdi do Švédska tam je všechno nej že???
tam budeš v kultu dítěte celým tělem a celou duší
@robinek v Anglii jsem byla rok a nic me neodstrasilo od domlouvací výchovy jako ten rok tam, co dítě, to perla, matky jim táhly bundy tašky a saky-paky od školy na parking place a dítě tam bylo pobůh, žádná úcta k rodiči, žádná dobrá vůle udělat to, oč dítě bylo žádáno…k pláči.
A závěrem? Tělesný trest(zní to hrozivě, ale nazývejme to pravým jménem, jaképak plácnutí)je pro mě krajní řešení, použitelný jen občas, trestám nerada, nechci jej používat. HOTOVO. ![]()
@Papajased
No já jsem zapomněla zmínit, že ta „moje“ anglická matka byla původem z Německa, takže její styl výchovy byl asi víc středoevropský než anglický. O jiných anglických rodinách si netroufám soudit, zase tak moc jsem jim do domácnosti neviděla, jen si pamatuju, jak jedna moje kamarádka au-pair (taky Němka) si stěžovala, že nejmladší z „jejích“ tří dětí hodinu běhá ráno s matkou po kuchyni, než se jí podaří ho oblíknout, to že jí jako au-pair nedělá, protože ona na něj prostě houkne a jde se. Co si pamatuju, tak v „mojí“ anglické rodině se nad takovými věcmi taky nediskutovalo, sice se pokaždé řeklo „please“, ale děti dostávaly pokyny, co mají dělat a ať sebou hodí. Ono se 4 dětmi vypravujícími se do školy to taky jinak asi moc nejde.
Jelikož výchovu svých rodičů si moc nepamatuju, tak jsem asi nejvíc odkoukala právě v téhle „svojí“ anglické rodině. Prostě máme režim, když něco chci, tak o to požádám, ale vyžaduju to, s dětmi se zabývám, ale do všeho si kecat nedám, tělesné tresty nepoužívám skoro vůbec, ale v záloze je mám. Se starší dcerou nám to tak zatím dobře funguje, ale co já vím, co bude za pár let, třeba v pubertě… A taky netuším, jakou povahu bude mít ta mladší, tak jsem se chtěla něco dozvědět i o Nevýchově, ovšem asi mi není přáno, videa nesnesu sledovat, žádný kurz rozhodně platit nehodlám, snad něco psaného, ale to by muselo být velmi stručné a hlavně z praxe
Nemáte někdo tip? ![]()
@robinku Pekařová Lidmla, Jak žít a nezbláznit se, určiě si přečti a klasika Matějček…jinak podle mě je dobré si vzít z každého něco a prostě nebýt upnutý jen jedním směrem.
Já byla v Anglii u rodiny Angličanky plus Argentinec, hodně psycho nevyvážená výchova, matka neustále domlouvala, otec neustále ječel, děti neustále nafučený…
@Papajased píše:
Nezesměšňuju lidi ze statku, pokud máš pocit že ano, opravdu se mýlíš a to, že jsem se jen pokusila nastínit koho si představuju pod klientelou „Nevýchovy“ je čistě moje vize, nemusí to tak být že ano.
Vyznělo to tak. Jak to vnímáš, to samozřejmě nevím, ale to, co jsem čelta bylo zesměšňující a generalizující. Uznávám tedy, že jsme se spletla.
Ano jsem učitelka a představ si(asi nebudeš věřit)v práci to opravdu nevyužívám, dost mě tenhle dotaz pobavil a připadá mi trošku hloupý, urážející ale nic se neděje…
Upřímně, nechápu proč je tento dotaz hloupý, či rovnou urážející. Ptala jsem se naprosto věcně, zda plácnutí používáš i ve školce. Znám několik školek tady v Brně, kde se plácnutí přes ručičku (možná i hůře) praktikuje právě v těch případech, které ty popisuješ jako nebezpečné.
Prosazování si svých názorů je podle mého názoru i otázka jiných složek, například temperament, charakter a zrovna toto se utváří po celkem dlouhou dobu, takže nemá potřebu aby moje dítě ve věku dvou let prosazovalo nějak horentně svoje názory.
Určitě souhlasím, že výchova není jediný aspekt, který formuje dítě (to je asi poměrně zbytečná věta, to víme každý). Pro mě je však prosazení důležitého názoru asi potřebné v každém věku, ty to máš jinak. Není problém.
Kdo zas kde napsal a nebo tvrdí, že své názory si prosazují jen ty děti, které měly to štěstí(nebo naopak???)že jejich rodiče uznávají výchovný styl Aldort, Nevýchova RaBR…blbost.
Jestli je to ještě na mě, tak netuším, zda to někdy někde napsal. Popravdě, netuším, jaký je výchovný styl Aldort, z Nevychovy jsem četla pár článků, na videa jsem se dívat nevydržela, RaBR jsem rozečetla.
Já osobně si jen myslím, že pokud má dítě nějakou dobrou vlastnost, je v pořádku jí rozvíjet. A schopnost prosadit se dle mého mezi takové vlastnosti patří. Dle mého, kdo má tuto vlastnost silnou, prosadí se i když bude bržďen, kdo ne, může být potlačen. Ale neznám žádné výzkumy atd, tedy pouze subjektivní názor.
Pokud mám dvouleté dítě snažím se ho vést k základním návykm a mechanismům, aby se bylo schopné pobavit, vykadit, najedlo, nespadlo, oblíklo, zdravilo děkovalo bla bla bla ale prosazovaní názorů bych tak nějak viděla až kolem čtvrtého, páteho roku se začleňováním do kolektivu. Ano budu mu dávat na výběr v triviálních věcech a nechám ho rozhodovat u toho jestli chce červenej nebo modrej kyblík, ale rozhodně si nenechám diktovat jakou garderobu na dnešek, když mu dám jediný triko, který je k mání, že…
Ano, to je asi rozdíl mezi náma. Já si myslím, že dítě se chová přirozeně a tak ví, kdy má potřebu se prosadit. Nevím, kde vyčíst věk, kdy mu to již dovolit. Chovám se tedy podobně instinktivně, jako dítě. Možná je to odborně špatné, u nás to funguje a považuji to pro nás za dobré. A výběr oblečení nechávám skutečně pouze na dítěti. Pokud dítě nemá jiné tričko na výběr, pak přece není zabržděno tebou, ale okolnostmi, ne?
Prohrát znamená že prostě dovolím to, co si chce vyřvat, slovy nevýchovy já řeknu jak to chci, ono řekne jak to chce, hledá se společné řešení, ale každopádně je to tak nastavený, že přistoupíš na kompromis i když se ti to zrovna nehodí, nemáš čas přijít pozdě, nemáš jinou volbu a přesto přistoupíš na zlatou střední cestu…wtf???
A pro mě to znamená, že ty si chceš něco vyřvat, dítě si chce něco vyřvat, a místo, abys ty byla schopná řídit nějaký kompromis, dohodu, tak si to vyřveš z pozice síly.
Já osobně s časem pro kompromisy počítám, tedy pokud někam spěchám, mám tam časovou rezervu.
U házení kamenů bych volila variantu, NEHÁZEJ, domluva, NEHÁZEJ vysvětlení, HISTORKA S PONAUČENÍM (např. o holčičce jak někomu fakt hodně ublížila:D, takže zahoď kámen, neházíme kameny, důrazné napomenutí trocha teatrálního projevu že…nepomůže to PLEK. Co je na tom špatně, je to prostě až ta poslední meta, mám si nechat dítě utlouct kamenama??? Nebo je pro tebe dítě co hází kameny po ostatních dětech fajn parťák na letní dny? Já bych se myslím se svým dítětem dostala na druhou metu, zůstali bychom u vysvětlení proč ne, tj. nehází, protože z předchozí zkušenosti kdy jsem buď zvýšila hlas, použila historku nebo dala na zadeček ví, že se to fakt nedělá…ale to je problém mé kamarádky ne tvůj
Myslím si, že ti rozumím. To já spíš nechápu, co plácnutí zmůže. Bereš to tedy jako vklad do budoucna. Že dítě nebude házet kameny, protože se bude bát plácnutí? Mám dojem, že dítěti umím zabránit házet kameny jiným způsobem. Pokud je někdo ohrožen, tak ho budu bránit, což v případě kamenů okolí ohroženo je.
A ano batist asi jsem nechápající matka, co nepochopila smysl nevýchovy a já to asi ani pochopit nechci, protože v ní nemám důvěru a při zamyšlení se nad tím proč, mám jasno, protože je to pro lidi, co nemají víru ve svou vlastní osobnost, ve svůj výchovný styl a stále hledají něco, čím by si ospravedlnili to, že mají rozcapené dítě a neustále si dokazují, že to jde jen po dobrém, ale to je právě kámen úrazu, a největší zrada nevýchovy, protože v životě se s nima takhle každej vybavovat nebude a budou situace kdy se setkají se systémem, v kterém je vize jak to chtějí oni, zajímat nebude a budou se muset přizpůsobit.
Ale já jsem nikde nenapsala, že jsi nechápající (tedy spíše nechápavá) matka. Proč bych to psala, vždyť tě vůbec neznám. To co jsem napsala je, že dle mého jsi nepochopila to, co zde píšu já a někteří ostatní. Stejně jako možná my ostatní nechápeme přesně, jak to vidíte vy. Chtěla jsem tím hlavně vyjádřit, že se mi nelíbí, když se o výchově, kterou např. já doma vedu, mluví tak, že z dětí vyrostou pouze spratci. Vždyť to není ničím podložené. Narozdíl od toho, výzkumy tělesně trestaných dětí dělány byly (já je ovšem k dispozici nemám, jak vidím, je načase si je přečíst u zdroje a ne jen v útržcích v odborných článcích).
O nevýchově mluvit nemůžu, protože ji ve skutečnosti opravdu neznám. Ale myslím, že právě lidé, co mají v sebe důvěru si mohou dovolit postupovat tímto neautoritativním způsobem, jelikož se nemusí bát ohrožení své autority. Tedy toto vidím opačně.
a jen tak na závěr, já netvrdím, že to dělám správně, ale funguje to a pokud přestane budu, určitě hledat chybu a řešení u sebe a ne na portálu nevýchovy, či jinde.
A toto je asi největší rozdíl mezi oběma tábory. Fungovat autoritativní výchova ve většině případů bude. Otázka je, jaké následky to bude mít. Prostě nelíbí se mi, že účel světí prostředky.
@batist
„Narozdíl od toho, výzkumy tělesně trestaných dětí dělány byly (já je ovšem k dispozici nemám, jak vidím, je načase si je přečíst u zdroje a ne jen v útržcích v odborných článcích).“
Promiň, ale myslím, že tady přeháníš. Výzkumy tělesně trestaných dětí? Jistě, ale to byly jistě výzkumy tělesných trestů typu časté výprasky, facky, atd. )což tady nikdo neobhajoval) Ne občasné plácnutí přes ručičku nebo přes zadek, že?
K čemu takové plácnutí je? Podle mě třeba k tomu, aby se dvouletému dítěti dalo najevo, že to, co chci, už není hra. Třeba mi dcera neustále strkala nožičku do kola u sporťáku, čímž ho brzdila a ničila si botičky. Stokrát jsem jí řekla, že NE a nožičku jsem jí odtáhla, zkoušela jsem odvézt její pozornost jinam, ale za chvíli šup a nožička byla v kolečku zas. Tak jsem jí plácla po zadečku s tím důrazným NE a už to prostě nezopakovala. Příště už stačilo říct jen NE a nedělala to - ze strachu z trestu? Nebo jen proto, že pochopila, že se to opravdu nedělá a není to hra typu „já tam strčím nohu a ty mi ji sundáš“. Opakuju, že mluvím o dvouletém dítěti, ne třeba pětiletém, to už by chápat mělo.
Pokud ty jsi podobné situace zvládala účinně i bez toho plácnutí, tak bravo a je to super, ale já bych teda v podobných případech o fyzických trestech hodných odborných studií nemluvila, není to přece tak, že dvouleté dítě občas plácnu přes zadeček a pětileté už budu muset řezat rákoskou. Spíš se to zatím vyvíjí tak, že zhruba od tří let se i to plácnutí konalo naprosto výjimečně a většinou stačí jen domluva. Doufám, že do budoucna už to bude jen s domluvou.
Jinak je teda zajímavý, jak se tady diskutuje o Nevýchově, přičemž ji nikdo z diskutujících vlastně nemá pořádně prostudovanou a stočilo se to jen na otázku PLÁCAT X NEPLÁCAT. ![]()
@brumdinka Nejsem si toho vědoma, ale je to možné. Je pravda, že web Nevýchovy víceméně neznám, stejně jako neznám náplň kurzu. Snažila jsem se jen reagovat. Už od začátku se snažím vyjádřit to, že každý by měl vychovávat/nevychovávat dle svého. Vadí mi, když někdo silně napadá způsoby ostatních. Pokud jsem ze začátku na něco reagovala, tak to byla prohlášení typu - musíš plácnout, - z volné výchovy jsou jen spratci atd. Obecně mi hodně vadí netolerance.
Je to to, čeho se tvá narážka týkala?
@robínek Ale já jsem zmínkou o výzkumech chtěla pouze naznačit to, že tělesné tresty (nemluvím o míře) ve výchově zkoumány byly. Nic víc, nic mín. Je těžké se vyjádřit přesně, ale to, co píšeš v úvodu příspěvku jsem nenapsala, ani nenaznačila (a rozhodně jsem to ani neměla v úmyslu).
Já opravdu nezhazuji a nesnižuji tvůj způsob výchovy. Pouze s ním polemizuji, protože z mého pohledu je to špatné a nefunkční. Pouze z mého subjektivního pohledu, ale já přece nemám patent na pravdu.
A ani nemluvím o plácání či neplácání. Reagovala jsem hlavně kvůli tomu, že tam byla ta nutnost plácat či neplácet, nikoli volitelnost.
Mám pocit, že se neumím dobře vyjádřit, protože to, co píši je pochopeno špatně.
@batist promiň, ale opravdu to asi většinou formuluješ tak, že tě nechápu, psala jsem názor na nevýchovu -svůj a netvrdím, že ten správný a dala jsem najevo, že to vidím stejně jako veverka, no a kdo začal řešit tělesné tresty a dělat z toho týrání dětí? Promiň, ale skoro mám pocit, že se tě to dotýká až moc, že musíš mít velký problém s tresty nejen na dětech, na to že si myslíš, že každý by měl vychovávat dle svého, jak si psala v odpovedi pro brumdinku. Nikam nemířím, snad se mýlím - jen píšu co chápu z toho tvého odbočování k domácímu násilí.
Já mám web nevýchovy vcelku projetý, dávala jsem sem i odkaz na video s Katkou, která tam hovoří s nějakým pánem, tam i přiznává, že nemá děti, s čímž má velký problém. Stejně tak si myslím, že je to metoda, souhrn metod neaplikovatelných na děti mladších tří let.
No pokud bys chtěla napíšu ti tisíc dalších argumentů, ale já nemám potřebu si před tebou obhajovat to, jak to dělám já. Protože tomu věřím a mám pocit, že se mi daří, takže ty to dělej jak to cítíš ty a pokud máš pocit, že ti tu někdo píše musíš plácnout a že bez toho to nejde…asi se nejen špatně vyjadřuješ, ale možná máš i problém pochopit napsanou myšlenku.
A ještě jedna věc pokud jsem naznačila, že se z dětí pod taktovkou nevýchovy stávají smradi, tak za tím si stojím(a mám k tomu své důvody a podněta z okolí) a nechápu @batist proč se tě to dotklo, když podle nevýchovy evidentně nejedeš, psala si že nemáš prozkoumaná videa, kurz sis neobjednala, tak co tě tedy žere??? Hm???
Pokud by někdo ještě měl pocit, že je nutné řešit to, jak často trestám dítě plácancem, nechť se ozve:D
@Papajased píše:
Já mám web nevýchovy vcelku projetý, dávala jsem sem i odkaz na video s Katkou, která tam hovoří s nějakým pánem, tam i přiznává, že nemá děti, s čímž má velký problém. Stejně tak si myslím, že je to metoda, souhrn metod neaplikovatelných na děti mladších tří let.
Vida, přece někdo! Tak víš prosím o tom, jak by Katka řešila takové ty klasické situace u batolat, že opakovaně dělají něco, co jim zakazuješ a NE prostě nepomáhá? Zabývá se tím vůbec?
@Papajased píše:Pročetla jsem si tvůj první příspěvek, a k nevýchově se vyjadřuješ až na konci, vadí ti komerčnost celého projektu (což mi také vadí, v tom se skutečně shodneme). Je možné, že mé vyjadřování je krkolomné. V takovém případě se omlouvám za nedorozumění.
promiň, ale opravdu to asi většinou formuluješ tak, že tě nechápu, psala jsem názor na nevýchovu -svůj a netvrdím, že ten správný a dala jsem najevo, že to vidím stejně jako veverka, no a kdo začal řešit tělesné tresty a dělat z toho týrání dětí?
Promiň, ale skoro mám pocit, že se tě to dotýká až moc, že musíš mít velký problém s tresty nejen na dětech, na to že si myslíš, že každý by měl vychovávat dle svého, jak si psala v odpovedi pro brumdinku. Nikam nemířím, snad se mýlím - jen píšu co chápu z toho tvého odbočování k domácímu násilí.
Určitě není na místě omluva. Nic se mě nedotklo, nevidím důvod, aby ano. Nemyslím, že mám problém s tresty (ať už na dětech, či jakýchkoli jiných). Zamýšlím se pouze nad jejich významem a prospěšností, a pokud je jakákoli jiná možnost, trest bych nevolila (toto myslím opravdu obecně).
No pokud bys chtěla napíšu ti tisíc dalších argumentů, ale já nemám potřebu si před tebou obhajovat to, jak to dělám já. Protože tomu věřím a mám pocit, že se mi daří, takže ty to dělej jak to cítíš ty a pokud máš pocit, že ti tu někdo píše musíš plácnout a že bez toho to nejde…asi se nejen špatně vyjadřuješ, ale možná máš i problém pochopit napsanou myšlenku.
Ale já tě přece nenutím argumentovat kvůli tomu, abys obhajovala svoji výchovu. Diskutujeme tu o pohledu na výchovu, někdo napíše argument, jiný protiargument. Je dobře, že tomu co děláš, věříš. Tak by to podle mě mělo být, cokoli jiného je špatně (opět z mého pohledu).
Nechápu jen (opět možná moje chyba) v čem jsem špatně pochopila větu, ve které se psalo, že musíš dítě plácnout. Já si to prostě nemyslím, že někdy nastane chvíle, kdy musíš. Co jsem na tom tedy špatně interpretovala?
A ještě jedna věc pokud jsem naznačila, že se z dětí pod taktovkou nevýchovy stávají smradi, tak za tím si stojím(a mám k tomu své důvody a podněta z okolí) a nechápu @batist proč se tě to dotklo, když podle nevýchovy evidentně nejedeš, psala si že nemáš prozkoumaná videa, kurz sis neobjednala, tak co tě tedy žere??? Hm???
Pokud by někdo ještě měl pocit, že je nutné řešit to, jak často trestám dítě plácancem, nechť se ozve:D
Nic se mě rozhodně nedotklo, ani mě nic nežere. Z čeho tak soudíš? Nevýchovu opravdu detailně neznám, nicméně stačí poměrně málo indicíí, abych tušila, že je to velmi podobná výchova, kterou doma uplaťňujeme. Reagovala jsem tedy z tohoto pohledu. Je možné, že v nevýchově je nějaká věc, která činí z dětí „smrady“. Ale rozhodně to nebude komunikujícím a respektujícím přístupem.
@Papajased Opět se opakuji - zlatá slova, do kamene tesat. Když to shrnu - dítě NENÍ malý dospělý, prostě není a hotovo, takže nemůže nikdy být mým partnerem. Takže spoustu věcí prostě URČUJI já jako dospělý. Jinak postup vychovávání je stejný jako u @Papajased - okřiknout, vysvětlit, vysvětlit s příběhem, plesknout. Z devadesáti procent dojdeme k druhému kroku..
Co mi je fakt proti srsti, že si někdo může myslet, že by učitel vztáhl ruku na dítě, které není jeho. Bože, dámy, kde žijete? Neříkám, že si o to někdy koledují, ale nejsme ve dvacátých letech, kdy si učitel mohl v klidu dovolit plácnout nezvedence rákoskou (no, myslím, že z toho tito neměli žádné následky) a rodič mu doma ještě přidal. Nyní se učitel bojí i dítěti říct, že mu má např. položit mobil na stůj, protože nereaguje na opakované výzvy, aby si s ním nehrál, protože by se od spratka dozvěděl, že je to jeho majetek…atd..
Taky mě dost dostává názor, že směr výchovy, který udávám já, je pohodlnější. To nemůžete myslet vážně. Pardon, ale u malých dětí je rozhodně pohodlnější je nechat dělat, co chtějí - viz nevýchova a pod. Všichni její opěvovatelé si neuvědomují, že teď je pro ně sice super, že dítě jde a z hromady věcí si vybere tričko jaké chce a k tomu kalhoty jaké chce (divím se, že těm matkám nevadí, že dítě vypadá jak šupák nebo jako šašek od cirkusu) nebo že dítě jde spát kdy se mu chce (jupí, rodič nemá práci s honěním ho do postele) nebo jí co se mu chce (zase jupí, rodič nemusí nutit dítěti to, co by mělo jíst)…ale to dítě přeci nežije jen v téhle rodině! Když už milovníci volné výchovy najdou školku, která to podporuje, běžný život, který se týká nás všech, přinese milion situací, kde ony nevychovávané děti jsou prostě příšerné! Ať už to je na hřišti, ve frontě v obchodě, v čekárně u doktora nebo i při návštěvě známých. Jsem asi dost náročná, ale jsem i háklivá na to, když mi dcera skáče do řeči, když mluvím s dospělým nebo když něco chce a nepoprosí, takže to vždy okomentuji. Vida nejsem její partner, takže já jí klidně skočím do řeči, když mluví s někým jiným a potřebuji jí říct něco důležitého nebo ne vždy poprosím, když po ní něco chci. Často ano, ale ne v situacích, které mají být rutinou. Neexistuje, že bych ji prosila, aby si šla čistit zuby nebo uklidit hračky. Poprosím jí, když třeba chci, aby mi podala spadlou věc ze země a také poděkuji.
A další věc. Nechci nikoho z vás urážet, ale prostě konstatuji, že bohužel mnohé z vás skutečně pedagogické, ani psychologické znalosti prostě nemají. Jak psala @Papajased, dvouleté dítě si nemůže v dospělosti vybavit, že někdy dostalo na zadek, to prostě není z hlediska vývojové psychologie možné. Můžete si pamatovat, že jste dostali facku v 17, když jste přišli domů opilí nebo když vás ve 20 uhodil váš tehdejší partner (to nejsou moje osobní zážitky, jen příklady, kdyby někdo zase chtěl analyzovat, že dceru výjimečně plesknu proto, že jsem sama někdy dostala), ale výchovné plácance, které jste dostávali jako batole, určitě ne.
Jsem přesvědčená, že dceru vychovávám správně a právě proto, že už jako malinká má dané mantinely, nebude nutné na ni vztáhnout ruku, možná v těch ultra výjimkách, až bude větší a velká.
Nezlobte se na mě, maminky „nevychovatelky“, ale uvědomujete si, že svým dětem vlastně ubližujete, že se potřebují zachytit jasně daných mantinelů? Že to, že jim necháte volnost jim vlastně ubližuje (i když se tím pádem s nimi nemusíte dohadovat)? Nebudou trávit celý život s vámi a s přístupem, kdy nebudou akceptovat dané věci a budou pořád chtít o něčem diskutovat nebo si dělat věci po svém, hodně narazí - v kolektivu, ve škole, v práci.
@Veverka1979
Bohužel, mluvím ze zkušenosti v brněnských školkách. Plácnutí po ručičce (možná jemné, ale přece jen plácnutí), největšího zlobivce si paní učitelka vezme do umývárny a když se nepodřídí, dostane plácnuto na zadek. Vše prý pro zachování fungujícího kolektivu. Má otázka skutečně nebyla myšlena nějak urážlivě, vidím bohužel kolem sebe, že je to občas se vyskytující praxe, proto jsem se zeptala. Upřímně, moc ráda jsem slyšela, že zrovna u tebe to takto není.
A ještě k tomu směru výchovy, kterému dáváš přednost ty - já jej opravdu považuji za pohodlnější. Jen si nemyslím, že to je ten důvod, proč ho někdo zvolí (někdo, s určitou mírou inteligence). Jestli to dobře chápu, nevýchova není o tom nechat dělat věci, co chtějí. Opravdu to nemám pročteno, nemám na to čas, a momentálně nemám tu potřebu (i když pro svou profesi to budu nejspíš brzy potřebovat), ale toto se píše na stránkách:
"“Dělej si, co chceš. Já ti to dovolim.”
Rodič nadšenec věří, že aby se dítě “dobře vyvíjelo”, musí mu všechno dovolit. Je jedno, jestli někde křičí nebo do něčeho kope, hlavně když nepřijde o svoje sebevědomí. Chce z dítěte vychovat osobnost a dělat to jinak než jeho rodiče. Rodiče nadšenci říkají: “Moje dítě je osobnost. Já ho nebudu omezovat.” Zatímco jim dítě přerůstá přes hlavu, věří že to dobře dopadne.
Přístup “dělej si, co chceš” je všechno možné, jenom ne Nevýchova."
Vidím to tak, že ty, když dítě nedodržuje daná pravidla a překračuje mantinely, zakročíš např. zvýšeným hlasem, plácnutím (v posledním stupni), u nás v takové situaci řeším domluvou, snahou najít společné řešení, poslouchám návrhy dítěte. Samozřejmě dvouleté dítě, které nemluví, nebude navrhovat řešení. Tam to řeším klidným vysvětlování atd.
A právě proto si nemyslím, že dítě jakkoli narazí tam, kde jsou pravidla (ve škole, v práci), protože pro tyto děti není problém dodržovat pravidla, jen na prvním místě je pochopení, proč to pravidlo je, a není vynuceno. Tedy ano, asi částečně narazí, protože bude zvyklé diskutovat. Nikoli chovat se naprosto bezhlavě proti pravidlům a naprosto bezdůvodně překračovat dané hranice. Ale toto považuji za ekvivalent tomu, jako se někdo podřizuje pravidlům a hranicím naprosto slepě.