Nevýchova - web

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.11.14 19:15

Nevýchova - výchova k sebestřednosti

Vážení, náhodou jsem se dostala na tyto stránky, protože jsem hledala informace o „metodě“ zvané nevýchova. Proč? Protože ji uplatňují naši sousedé. Tak zaprvé, ve všem souhlasím s Veverkou a Papajasedem, s každým slovem, s každou myšlenkou naprosto souhlasím. Zadruhé, ono to je o výchově, ale jiného druhu, takže „nevýchova“ je dost zavádějící název. Za další, pokud většina národa bude vychovávat své potomky tímto stylem, tak potěžtěpánbůh. Uvedu příklad právě na našich sousedech. Je to mu již více jak rok, kdy naše sousedka z horního patra začala uklízet po 22. hodině (často do 2 do rána), tedy v době, kdy většina slušně vychovaných lidí dodržuje noční klid. Je stejně na rodičovské dovolené se 2 malými dětmi jako já. V noci uklízí, šoupe s nábytkem, rány do podlahy od pádu předmětů. O půlnoci nebo ve 4 ráno běží pračka na plné obrátky. Jelikož raději vše řeším ústně a přímo, nikoliv boucháním na zeď, oslovila jsem sousedku s jejím mužem na chodbě a požádala o noční klid. Budila nám totiž dítě, které plakalo. Podívala se jako jelimánek se slovy, že prý to nedělá, ona jen žehlí. Na chvíli byl klid, a pak to zase začalo. Od té doby dělají jen samé naschvály. Pokud naše děti v noci pláčou, hází věci na plovoucí podlahu nebo nechají poskakovat míček po zemi. Když jsem byla těhotná, probudila mě rána jako z děla od jejich podlahy – jen tak, pro nic za nic. Jejich syn ještě ve 21.h lítá a dupe po podlaze, skáče z výšky na zem tak, že nám vzbudil miminko. Ale hlavně že na facebooku mají uvedeno mezi oblíbenými položkami nevýchovu. Můj táta byl přísný, museli jsme poslouchat, ale jsem slušně vychovaná a vím, co se sluší a patří – vůči sobě i ostatním lidem. A na to se dnes zapomíná. Dnes se vytrácí úcta, slušnost a ohleduplnost k druhým lidem. Z některých lidí se stávají sebestřední jedinci upřednostňující svoje potřeby nad potřeby druhých, nerespektující pravidla, zákony apod. Jsou oblasti, kde se můžeme s dítětem domlouvat a diskutovat, zda si koupí kočárek nebo raději panenku, či si vezme modré nebo zelené tričko. Pokud by ale diskutoval první pilot s druhým pilotem, jaký manévr v kokpitu provedou, protože každý má v dané situaci jiný názor, spadne mezitím letadlo. Ten, který má zodpovědnost, velí. A naši sousedé – asi si z nevýchovy vybírají jen to, co se zrovna jim hodí, protože místo abychom společně diskutovali a řešili, co s tím, raději lžou a chovají se jako sobci.

Souhlasíte? Thumb up 1 Thumb down 0

• Citovat
  • Upravit
3
3.12.14 15:22

Holky, nám to funguje..dokážeme se dohodnout, i když kluci jsou malinkatí. Dohody, respekt i předání zodpovědnosti. Jde o to, jestli člověk skutečně dělá dohodu -jestli skutečně respektuje své dítě nebo předkládá dítěti svůj svět a svá pravidla… Naučila jsem se kluky vnímat (začali jsme s nevýchovou cca, když malému nebyl ještě ani rok), naučila jsem poslouchat jejich potřeby…a sama za sebe - uklidnila jsem se, zjistila jsem, že nemusím křičet, že nemusím plácat přes zadek a říkat ne-ne-ne to se nedělá… A souhlasím, že plnou zodpovědnost neseme za děti my, ALE předala jsem zodpovědnost třeba za hloupého muchláčka - nehledám ho, nestarm s o něj, náš malý je za něj zodpovědný - neztratili jsme ho a i tahle maličkost je bezva..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
3.12.14 15:28

Ty kráááso, takové sousedy je mít, tak se picnu ;-) a myslím, že to nemá s nevýchovou vůbec, co dělat… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
3.12.14 21:18

Zjistili jsme, proč to většinou vybouchně - bude zřejmě ADHD, jdeme do PPP zítra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
29.12.14 00:08

@Pismik Prošli jste kurzem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
29.12.14 10:19

@Pismik tak znovu a stále dokola, za tohle není třeba někomu platit :roll: - toto je normální přístup nejen k dětem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
29.12.14 12:24

@ppalea Prošli jsme kurzem a musím říct, že i když jsem to tak měla nastavený dávno předtím - kurz mi spojil věci dohromady. A budu upřímně, že se to netýká v mém případě jen dětí, ale taky mě - vyčistila jsem si hodně věcí z dětství, kt. jsem nerozuměla. A taky můj vztah s mužem. Byl to od začátku ideální vztah, nepopírám a i ten ideální vztah jsme díky „jinak“ postavené komunikaci posunuli mnohem, mnohem dál :-)
@brumdinka souhlasím! dlouho jsem o něm sama přemýšlela a důvod byl ten, že všechno moje vnitřní nastavení a „zdroje“ (literatura, filmy, kurzy) spojil v jedno, a tak jsem do toho šla. Souhlasím s tím, že by nic podobného nemuselo být, kdyby všichni dokázali vidět, jak se chovají, co dělají špatně. Bohužel to tak není :-( Já někdy uvnitř řvu, když vidím, jak se rodiče chovají k dětem a když na mě spustí, že to co dělám s dětmi pro ně není, protože oni mají neposlušné děti. Chce se mi pak jen říct - tak si jich všímejte, hrajte si s nima, věnujte se jim. Stejně tak, jako někteří rodiče raději dítěti dají pár facek než, aby se na situaci podívali a zhodnotili, co se skutečně děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
12.1.15 20:46
@Pismik píše:
Holky, nám to funguje..dokážeme se dohodnout, i když kluci jsou malinkatí. Dohody, respekt i předání zodpovědnosti. Jde o to, jestli člověk skutečně dělá dohodu -jestli skutečně respektuje své dítě nebo předkládá dítěti svůj svět a svá pravidla… Naučila jsem se kluky vnímat (začali jsme s nevýchovou cca, když malému nebyl ještě ani rok), naučila jsem poslouchat jejich potřeby…a sama za sebe - uklidnila jsem se, zjistila jsem, že nemusím křičet, že nemusím plácat přes zadek a říkat ne-ne-ne to se nedělá… A souhlasím, že plnou zodpovědnost neseme za děti my, ALE předala jsem zodpovědnost třeba za hloupého muchláčka - nehledám ho, nestarm s o něj, náš malý je za něj zodpovědný - neztratili jsme ho a i tahle maličkost je bezva..

A jak kurz probiha?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
12.1.15 21:03
[
@brumdinka píše:
@Pismik tak znovu a stále dokola, za tohle není třeba někomu platit :roll: - toto je normální přístup nejen k dětem…

Jsem ráda, že si někdo myslí to co já.
Nevěřím svým očím jaké se tu objevují pravdy.
Když moje dítě nechce oběd, nikdy mě nenapadla jiný důvod, než že nechce oběd. A na to musí mít někdo kurz.
Přijde mi normální nenutit dítě do zbytečností, nechat ho vybrat si co chce/pokud to jde/ a vysvětlovat proč děláme to a to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
12.1.15 22:22

Nechápu, proč chodí někdo na kurzy angličtiny, přece by stačilo, aby mluvil anglicky! A proč někdo platí poradce kvůli hubnutí, vždyť stačí rozumně jíst a hýbat se, ne?
Jako - ano, ale… Už to, že to někomu před kurzem nefungovalo a po kurzu funguje, mi jako silný argument připadá. A třeba zrovna ten pohrdavý tón typu „a na to někdo musí mít kurz“ je pro mě hezkým dokladem, že je v komunikaci vždycky co zlepšovat, i když si někdo třeba myslí, že to má přece v paži ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
13.1.15 12:47

@Viking srovnáváš nesrovnatelné :) jazykové kurzy jsou poněkud něco jiného ;) nehledě na to, že nejlíp se naučíš jazyk bez toho kurzu v praxi…to jen tak mimochodem 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
13.1.15 14:02

@brumdinka No vidíš, to právě není pravda. A já srovnávám ten aspekt, že někdo se raději učí praxí, někdo z učebnic a někdo na kurzu s rodilým mluvčím, že někdo při upevňování určitého přístupu preferuje vedení nebo podporu skupiny, jinému víc vyhovuje metoda pokusu a omylu na vlastní pěst… Proč všechny házet do jednoho pytle? Každému při učení, při snaze utřídit si věci nebo upevnit si zvyky vyhovuje jiný styl. Tak proč nad tím ohrnovat nos?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
14.1.15 17:28

@Viking nikdo nad ničím neohrnuje nos :mrgreen: jen zde bylo napsáno, že je na kurzy tohoto typu zbytečné vyhazovat peníze, jelikož se jedná o normální - naprosto běžný přístup nejen k dětem ;) asi jako kdyby člověk platil za to, že ráno vyjde slunce - ale prosím pokud nemáš lepší využití pro své peníze nebo jich máš tolik, že nevíš co s nima, klidně si ten kurz zaplat´ :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
14.1.15 17:38
@Anonymní píše:
Vážení, náhodou jsem se dostala na tyto stránky, protože jsem hledala informace o „metodě“ zvané nevýchova. Proč? Protože ji uplatňují naši sousedé. Tak zaprvé, ve všem souhlasím s Veverkou a Papajasedem, s každým slovem, s každou myšlenkou naprosto souhlasím. Zadruhé, ono to je o výchově, ale jiného druhu, takže „nevýchova“ je dost zavádějící název. Za další, pokud většina národa bude vychovávat své potomky tímto stylem, tak potěžtěpánbůh. Uvedu příklad právě na našich sousedech. Je to mu již více jak rok, kdy naše sousedka z horního patra začala uklízet po 22. hodině (často do 2 do rána), tedy v době, kdy většina slušně vychovaných lidí dodržuje noční klid. Je stejně na rodičovské dovolené se 2 malými dětmi jako já. V noci uklízí, šoupe s nábytkem, rány do podlahy od pádu předmětů. O půlnoci nebo ve 4 ráno běží pračka na plné obrátky. Jelikož raději vše řeším ústně a přímo, nikoliv boucháním na zeď, oslovila jsem sousedku s jejím mužem na chodbě a požádala o noční klid. Budila nám totiž dítě, které plakalo. Podívala se jako jelimánek se slovy, že prý to nedělá, ona jen žehlí. Na chvíli byl klid, a pak to zase začalo. Od té doby dělají jen samé naschvály. Pokud naše děti v noci pláčou, hází věci na plovoucí podlahu nebo nechají poskakovat míček po zemi. Když jsem byla těhotná, probudila mě rána jako z děla od jejich podlahy – jen tak, pro nic za nic. Jejich syn ještě ve 21.h lítá a dupe po podlaze, skáče z výšky na zem tak, že nám vzbudil miminko. Ale hlavně že na facebooku mají uvedeno mezi oblíbenými položkami nevýchovu. Můj táta byl přísný, museli jsme poslouchat, ale jsem slušně vychovaná a vím, co se sluší a patří – vůči sobě i ostatním lidem. A na to se dnes zapomíná. Dnes se vytrácí úcta, slušnost a ohleduplnost k druhým lidem. Z některých lidí se stávají sebestřední jedinci upřednostňující svoje potřeby nad potřeby druhých, nerespektující pravidla, zákony apod. Jsou oblasti, kde se můžeme s dítětem domlouvat a diskutovat, zda si koupí kočárek nebo raději panenku, či si vezme modré nebo zelené tričko. Pokud by ale diskutoval první pilot s druhým pilotem, jaký manévr v kokpitu provedou, protože každý má v dané situaci jiný názor, spadne mezitím letadlo. Ten, který má zodpovědnost, velí. A naši sousedé – asi si z nevýchovy vybírají jen to, co se zrovna jim hodí, protože místo abychom společně diskutovali a řešili, co s tím, raději lžou a chovají se jako sobci.Souhlasíte? Thumb up 1 Thumb down píše: Více

Drahá anonymko - nechápu proč anonymně - uklízela jsem kdysi také v noci, protože přes den jsem jezdila po vyšetřeních, rehabilitacích a zbytek dne jsem dětem zpestřila pobytem venku - s postiženým dítětem to jinak nejde - když vezmu že ve 21 hodin Ti nad hlavou skáče malé dítě a dupe a běhá po bytě - máme autíka a tohle dělá ještě ve 22:30 a nebudem mu kvůli tomu cpát léky na spaní - to dítě za to nemůže a nevíš jak spát bude Tvoje dítě, pokud pere ve 4 ráno - šla bych jí vypnout jistič a to myslím zcela vážně a ještě bych u toho jističe počkala až si ho přijde nahodit a asi bych nezůstala jen u vyčítavého pohledu - ale - to že oni jako rodina fungují do cca 22 hod či půlnoci bych tak nějak brala, to že dítě ve 21 hodin běhá po bytě s takovou stížností bys nikde neuspěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
14.1.15 18:24

@brumdinka Tak buď píšu opravdu naprosto nesrozumitelně, nebo bude problém jinde. Ale to je nakonec fuk:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí