Nevýchova - web

Napsat příspěvek
Velikost písma:
471
29.8.14 15:17

@robínek Ne, v pyžamu do školky nešel, právě proto, že když jsem mu dala najevo, že je to jen na něm, raději se nakonec převlékl. Jednou šel bez bot k autu, ale hned na schodech to ještě otočil a běžel se přezout. Ono právě nedochází k nějakým krkolomnostem. Já vždy jen řeknu, že můj návrh je takový a makový, a pokud vymyslí, jak to udělat jinak, tak že to ráda nechám na něm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
29.8.14 15:29

@Veverka1979 souhlas

mmch co si o tomto webu myslím jsem psala již někdy v dubnu tohoto roku o pár stránek zpátky…víc netřeba dodávat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
29.8.14 17:00
@batist píše:
@robínek Ne, v pyžamu do školky nešel, právě proto, že když jsem mu dala najevo, že je to jen na něm, raději se nakonec převlékl. Jednou šel bez bot k autu, ale hned na schodech to ještě otočil a běžel se přezout. Ono právě nedochází k nějakým krkolomnostem. Já vždy jen řeknu, že můj návrh je takový a makový, a pokud vymyslí, jak to udělat jinak, tak že to ráda nechám na něm.
Á tak to je docela nuda ;) A jak řešíš nebo jsi řešila takové ty situace večer, kdy už je dítko přetažené, rozjančené a lítá jak poděs od ničeho k ničemu a je potřeba ho vykoupat, převlíct bez toho, aby to trvalo věky a nepřizabilo se při tom? To jsou už asi jediné situace, kdy vyhrožuju naplácáním na zadek, protože mi připadá, že už absolutně nevnímá. Nakonec to dopadne i bez toho plácnutí, ale na rozumné argumenty jako že už je pozdě, že potřebujeme uspat miminko, které už pláče hlady apod., vůbec nereaguje a mně už teda taky tečou nervy, protože toho mám za celý den dost.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
29.8.14 18:33

Já jsem hodně benevoltní matka.Ale nejsme doma v žádném případě rovnoprávní. My, rodiče, vyděláváme, staráme se, hrajeme si…A proto máme rozhodující slovo. U nepodstatných věcí, je nechám rozhodovat podle sebe. Jestli si vezme to nebo to triko je mi jedno. A to dokonce, když celkový„outfit“ vypadá příšerně. Tuhle šla do města v cyklo dresu.
Ale při odchodu bude poslouchat. Nebudu do práce vstávst o hodinu dřív, aby se holčička vyblbla a sama rozhodla, že půjde.
Nebude ubližovat a ničit. A taky když se jde spát, tak se jde. I když jediný důvod je, že chceme mít s maželem čas pro sebe. Je mi jedno, že ona má jiný názor.
Doufám, že tato nemožnost rozhodovat o všem, mé děti přivede k odchodu z rodiny dřív než 35 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.14 18:37

@batist Samozřejmě, chápu jak to myslíš. Viděla jsem dokument o týraných dětech, kde matka, alkoholička, típala o své děti cigarety a přesto se nenechaly od ní téměř odtrhnout, když je měli převézt do ústavu. Celkově toto téma je dost ožehavé a pouhým psaním textu může dojít k mnohému mylnému porozumění. Byla to reakce na příspěvek už nevím koho, že když byl v dětství bit, měl ze svých rodičů akorát tak strach a negativní pocity…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.14 18:48

@batist No, to jsou právě ty situace, které mi přijdou minimálně zvláštní. V žádném případě bych dceři, mimochodem, jsou jí dva a čtvrt, nedovolila jít do města třeba v pyžamu nebo v princeznovských šatech. Prostě máme oblečky na zahradu (bydlíme v domě), do města a na doma. Ty na zahradu a na doma jsou flekaté, zničené, leze po kolenou, špiní jak chce (venku) a má svůj prostor. Když jdeme do města, musí prostě respektovat pravidlo slušného oblečení a taky se k tomu oblečení tak chovat (já taky nejdu do města ve flekatém triku a zabahněných botech). Fakt nepochopím, že třeba potkám v obchodě mámu s holčičkou, která má na sobě princeznovské šaty i s korunkou a evidentně nejdou na karneval (mimochodem, případ jedné mé známe, její dcera si přesně takhle určuje, co jak bude)…Tak to fakt nejde přece. Tady nejde o to, že by v princeznovských šatech někde umřela nebo jí to nějak zásadně ublížilo. Tady jde o princip, že prostě do města se chodí slušně oblečen (zase jsme u toho - obecná norma). A hlavně…všechny tyhle alternativní školky a školy jsou hezká věc, ale zatím neexistuje II. stupeň těchto škol nemluvě o středních školách. Děti, které procházejí takovou alternativou jak doma tak ve školce, potažmo škole, jsou pak v neustálém konfliktu s okolím i pedagogy na II. stupni nebo střední škole, neuznávají autoritu, nemají respekt, diskutují o mnoha věcech. Jenže v životě holt spousta věcí nějak je, protože to tak prostě je a není jiná varianta (to, že je to mnohdy hloupost nebo to nemá logiku, to je věc další). Dítě, které má odmala vštěpovány normy - běžné normy a pravidla typu oblečení, teď se dělá to a to, teď se odchází, když se někam přijde, tak se pozdraví, když mluví dospělí, tak dítě mlčí atd.., nemá později přijmout normy, které jsou mnohem závažnější. Tak asi tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
29.8.14 19:09
@robínek píše: Á tak to je docela nuda ;) A jak řešíš nebo jsi řešila takové ty situace večer, kdy už je dítko přetažené, rozjančené a lítá jak poděs od ničeho k ničemu a je potřeba ho vykoupat, převlíct bez toho, aby to trvalo věky a nepřizabilo se při tom? To jsou už asi jediné situace, kdy vyhrožuju naplácáním na zadek, protože mi připadá, že už absolutně nevnímá. Nakonec to dopadne i bez toho plácnutí, ale na rozumné argumenty jako že už je pozdě, že potřebujeme uspat miminko, které už pláče hlady apod., vůbec nereaguje a mně už teda taky tečou nervy, protože toho mám za celý den dost.

Nuda to není :-).
Večerní situace u nás poslední dobou celkem fungují, ale když nefungovali, tak jsme to řešili takto: Řekla jsem s dostatečným předstihem, že za půl hodiny se půjde do postele, a že v té době budu připravená číst pohádku. Denně se u nás nekoupe (pokud tedy dítě není např. špinavé z pískoviště), takže když se jde do sprchy a dítě nechce, tak ten den nejde. Ale podíváme si o tom, že o tělo je potřeba umývat, jinak je to pro něj špatné. Málokdy se stalo, že by se do vany nešlo 2 dny po sobě. Ale pokud to opravdu není nutné, tak v konkrétní den to nehrotím, a domluvíme se, že se okoupe následující den. Nebo ještě občas dávám vybrat mezi sprchou a vanou, atd. No, a když nastane krize s tím, že nechce jít spát, tak řeknu, že spát nemusí, ale že ostatní už chtějí klid a je třeba být v pokojíčku a být zticha, ať se navzájem nerušíme. Nechám ho klidně ve tmě chodit po pokoji, za chvilku si většinou vleze do postele a usne.
O tekoucích nervech vím své, dnes jsme byli něco řešit na jednu akci, kde byla spousta dětí. Měli jsme jen málo času, a dítě nechtělo odjet. Klasika, jen dnes to vážně trvalo dlouho, nereagoval, atd. Nakonec jsme to nějak ustáli, ale dnes to byl jeden velký neúspěch. Holt bude líp, není každý den vše, jak by člověk potřeboval :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
29.8.14 21:09
@Veverka1979 píše:
Tady jde o princip, že prostě do města se chodí slušně oblečen (zase jsme u toho - obecná norma). A hlavně…všechny tyhle alternativní školky a školy jsou hezká věc, ale zatím neexistuje II. stupeň těchto škol nemluvě o středních školách. Děti, které procházejí takovou alternativou jak doma tak ve školce, potažmo škole, jsou pak v neustálém konfliktu s okolím i pedagogy na II. stupni nebo střední škole, neuznávají autoritu, nemají respekt, diskutují o mnoha věcech. Jenže v životě holt spousta věcí nějak je, protože to tak prostě je a není jiná varianta (to, že je to mnohdy hloupost nebo to nemá logiku, to je věc další). Dítě, které má odmala vštěpovány normy - běžné normy a pravidla typu oblečení, teď se dělá to a to, teď se odchází, když se někam přijde, tak se pozdraví, když mluví dospělí, tak dítě mlčí atd.., nemá později přijmout normy, které jsou mnohem závažnější. Tak asi tak…

Já jsem naopak ráda, že jsou rodiče kteří chtějí aby jejich děti hledaly a zajímaly se o podstatu věci, že diskutují a nejdou slepě s davem. Chce dítě princeznovské šaty do města, no prosím ale taky tu situaci musí ustát, jako třeba můj syn ( 4 roky) který nechtěl masku na karneval - vysvětlil to mně i učitelce, že se přece nosí kalhoty a tričko a maska ne a musel zvládnout i to, že se ho děti ze třídy ptaly, proč nemá masku - na což jsem ho upozornila. Odpoledne jsem se ptala učitelky, řekla mi, že se výborně bavil, zapojil se do soutěží i bez masky. Manžel mi řekl, že je na něho hrdý a že on jako dítě karnevaly opravdu nesnášel.
Takže kdybych trvala na normách asi by šťastný nebyl :think:. Tak kde je potom ta pravda? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
29.8.14 21:39

@Mišela1 tak já myslím, že se to nedá paušalizovat, ale na tom, že děti mají mít hranice se snad shodneme všechny né ;-)

@Veverka1979 k tvému poslednímu příspěvku, hele také bych to nepaušalizovala jsou „alernativní školy“ a „alternativní školy“ prostě každá je jiná, stejně jako je každá základka jiná a vždycky je to pouze a jenom o lidech…já jen, že mám možnost a pravděpodobně i budu u zrodu druhého stupně takovéto soukromé školy 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
29.8.14 21:44

@brumdinka - tohle nebyl příklad o hranicích, to bylo o tom, že si dítě na vlastní kůži vyzkoušelo co to je když nepůjde s davem:-) tedy pocítilo i zodpovědnost svého rozhodnutí:-).
Hranice jsou nezbytné a nejen u výchovy. Plno dospělých je nestaví nebo špatně a pak je vyžadují od dětí vyhrožováním, tresty, bitím a pod. Ono je totiž celá výchova dětí hlavně o nás dospělých :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
29.8.14 22:02
@batist píše:
Nuda to není :-).
Večerní situace u nás poslední dobou celkem fungují, ale když nefungovali, tak jsme to řešili takto: Řekla jsem s dostatečným předstihem, že za půl hodiny se půjde do postele, a že v té době budu připravená číst pohádku. Denně se u nás nekoupe (pokud tedy dítě není např. špinavé z pískoviště), takže když se jde do sprchy a dítě nechce, tak ten den nejde. Ale podíváme si o tom, že o tělo je potřeba umývat, jinak je to pro něj špatné. Málokdy se stalo, že by se do vany nešlo 2 dny po sobě. Ale pokud to opravdu není nutné, tak v konkrétní den to nehrotím, a domluvíme se, že se okoupe následující den. Nebo ještě občas dávám vybrat mezi sprchou a vanou, atd. No, a když nastane krize s tím, že nechce jít spát, tak řeknu, že spát nemusí, ale že ostatní už chtějí klid a je třeba být v pokojíčku a být zticha, ať se navzájem nerušíme. Nechám ho klidně ve tmě chodit po pokoji, za chvilku si většinou vleze do postele a usne.
O tekoucích nervech vím své, dnes jsme byli něco řešit na jednu akci, kde byla spousta dětí. Měli jsme jen málo času, a dítě nechtělo odjet. Klasika, jen dnes to vážně trvalo dlouho, nereagoval, atd. Nakonec jsme to nějak ustáli, ale dnes to byl jeden velký neúspěch. Holt bude líp, není každý den vše, jak by člověk potřeboval :-)

Tak to dostatečné upozorňování předem funguje u nás tak na 90 procent skvěle taky. Ale zas by nefungovalo to, že se jeden den může sprchovat a druhý ne, podle nálady. Nevím, možná je to povahou, možná mou výchovou (máme německé příjmení a známí si z nás dělají legraci, že u nás panuje i německá disciplína :mrgreen: ), ale u nás je jasně daný večerní rituál a ten se dodržuje, dítě to i vyžaduje. Ona ví, co a kdy bude, že po Večerníčku je večeře, pak si hraje s tátou, pak jde do sprchy, pohádka a postel - naopak je problém, když třeba ještě nemám večeři a potřebovala bych, aby se šla nejdřív vysprchovat, to je řev, protože tak to být nemá (když je ovšem úplně jiný režim, třeba na dovolené, tak to nevadí, ale doma to tak prostě být musí :roll: ). Nemám s dítětem problém, že by se nechtěla jít sprchovat, nechtěla by jít do postele, to opravdu jde sama a bez řečí, bez nucení, ale spíš špatně zvládám takové to normální dětské rozjančené zlobení : do sprchy jde, ale plive vodu, šije sebou tak, že mám strach, aby nespadla a nepřizabila se, pak ji musím namazat, protože má suchou kůži, tak to se zase chce namazat sama a v té zbrklosti vymačká půl tuby krému atd. Jasně že bych mohla pak po ní chtít, aby si koupelnu po sobě vytřela, ale to zas trvá a já už mám za zády netrpělivého kojence. Takže když takhle blbne, tak prostě napomenu, a když to nezabere, vyhrožuju naplácáním, což zabere, protože už takhle párkrát dostala. No asi je to nátlak, ale líp a účinněji to neumím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
29.8.14 22:13
@Veverka1979 píše:
@hemera No, vzhledem k tomu, že mám vysokoškolské pedagogické vzdělání, sama se hodně zajímám o psychologii a hlavně, mám za sebou léta prezentovaní před lidmi, tak mě ta videa rozhořčila zejména z tohoto pohledu - úroveň prezentace. Promiň, ale na oficiálním webu by to mělo mít trochu jiný level. A já jsem se svou výchovou maximálně spokojená, s dcerou mám zdravý, pěkný vztah, jsem ráda za to, že se umí slušně chovat a nemusím se za ni stydět. Kdybych jí svým vymezováním hranic a ukazováním mantinelů tak strašně škodila, pochybuji, že by mi říkala, že mě má moc ráda nebo se mnou toužila sdílet své zážitky, pocity, měla potřebu mazlení…Mě moji rodiče taky občas pleskli a máme spolu pěkný vztah, respektující a rozhodně to na mně nenechalo špatné následky. Mám ve svém okolí skutečně pár příkladů dětí, kdy se občas výchovná nepraktikovala a ty děti jsou spratci, kteří akorát trápí své rodiče, učitele a veškeré okolí…

Já jsem vnímala pouze zvuk a u toho něco dělala. Takže formu jsem neměla potřebu řešit.
Ve svém blízkém okolí mám naopak jenom plácané děti. A žádné vzorné chování to teda není. :nevim: Ty malé jsou zbytečně agresivní, ty větší manupulativní.

K vymezování hranic předse násilí není nutné. Je milion spůsobů. :dance: Tak proč používat zrovna ten s fyzickým trestáním. Nezlob se ale tahle věta mě dostala 8o 8o 8o
@Veverka1979 píše:
@batist
Jsou situace, kdy prostě musí dostat přes ruku nebo na zadek, protože není dospělé…

Snad jsi se špatně vyjádřila. :think: Že by v určítých situacích museli rodiče povinně mlátit děti :-O

@robínek Večerní přetažení u nás. Se koupe většinou ráda a stačí napustit vanu. V létě, když si užila vody hodně přes den a vana stratila kouzlo, tak se nechala přemluvit na kyblík, ráda si hraje na malé miminko, tak se koupala jako miminko. Teď pomáha nějaká klidná soustředěná práce, plastelína, vodové barvy, lepení, stačí výtáhnout a přiběhne a ponoří se do toho a ten excitovaný stav odezní. No a párkrát se taky stalo, že odpadla. :lol:

S oblíkáním to už máme taky ustálené. Doma si může experimentovat jak je jí libo. Ven před barák taky, omezena počasím. Do vesnice už bez velkých výstřelků. A do města zase o level slušněji. A nejsou větší problémy.

Děti mají pravidla rády. Třeba občas hrajeme hru, že chci utrhnout kytku ze zahrádky a dcerka mi zakazuje, že jsou to kytky paní. :lol:

Příspěvek upraven 29.08.14 v 22:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
29.8.14 22:14

@robínek Ale to znamená, že máš dobře vychované děti. Děti potřebují pravidla a řád. Pak totiž kor večer vědí, co bude nasledovat.Syna uspává táta a když tu neni tak syn vyžaduje, aby se to dělalo podle táty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
29.8.14 22:22

@hemera
jojo, taky se večer snažíme postupně nasazovat uklidňující činnost, to funguje, možná je celý problém v tom, že bych já asi tak od 17 hodin měla začít něco popíjet, abych kolem té 19. hod. byla náležitě splachovací :mrgreen: Ovšem když já ještě kojím :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
29.8.14 22:56

@robínek Tak to se sjíždíš oxitocinem z toho kojení :think: :lol:

Mám pár manter pro krizové chvilky: 1)Je to jen období 2)Pane Bože dej mi sílu, ať ji nezabiju.

A občas si vypiju kafe zavřená na balkoně. Takže odizoluji ruchy.

A když se něco nepovede, tak pak nad tím dumám. Samozřejmě mě v klidu napadne několik řešení. A při opakování jsem připravenější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí