Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No já bych učitelka, být nechtěla.. Ani se nedivím, že někdy jim ujede ruka.. Třeba známá je učitelka a měli problém, že jeden žák tak dlouho byl drzý, a učitelka okřikovala a vysvětlovala až ji řekl.. Beď do pi.. byl to 4 třídě myslím..
Myslím, že domlouvání a vysvětlování je pěkné, ale někdy sleduji, jak dítě na mámu hází kakáč a máma, vysvětluje, domlouvá, diskuje navrhuje a dítě, ne, ne- 10 min pryč a stejně se nic nevyřeší..
Za mě vysvětlit domluvit, ale nenechala bych, aby dítě mělo pocit, že může na mě vykřikovat a poroučet atd.
@Papajased „nesuď a nevymýšlej tajuplné scénáře… ani jednu z nás neznáš, pokud víte, tělesné tresty jsou ve školství zakázané a pokud by někdo měl pocit, že má k tomuto tématu co říct a ví o nějaké učitelce(byť ze svého příbuzenstva) co řeže děti, vyřiď si to s ní a neházej špínu na mě a na veverku… a jdi do Švédska tam je všechno nej že??? tam budeš v kultu dítěte celým tělem a celou duší @robinek v Anglii jsem byla rok a nic me neodstrasilo od domlouvací výchovy jako ten rok tam, co dítě, to perla, matky jim táhly bundy tašky a saky-paky od školy na parking place a dítě tam bylo pobůh, žádná úcta k rodiči, žádná dobrá vůle udělat to, oč dítě bylo žádáno…k pláči.
A závěrem? Tělesný trest(zní to hrozivě, ale nazývejme to pravým jménem, jaképak plácnutí)je pro mě krajní řešení, použitelný jen občas, trestám nerada, nechci jej používat. HOTOVO.“
tady je zas někdo vztahovačnej a vidí rudě.
Uklidni se, a nepodsouvej mi, co jsem vůbec neříkala. Pokud si to přečteš pořádně, tak tam najdeš, že ohledně učitelek nemyslím toto téma, takže nechápu, co tu píšeš o tajuplných scénářích a o házení špíny. ![]()
Tebe a druhou učitelku jsem tím samozřejmě nemyslela, nemám ve zvyku si vymýšlet na druhé nějaké ptákoviny, když je neznám a z toho co jsme napsala to vůbec nevyplývá. Možná jsme to měla napsat jasněji, nevím
To bylo myšleno obecně ve smyslu, že v zemi, kde je takový přístup k výchově, jsou přirozeně takové excesy častější.
Takže prosím nepodsouvej mí nějakou zálibu v kultu dítěte a že mám jít do švédska, neznáš mě a promiň, ale tohle nění nějaká smysluplná a rozumná diskuze.
No mě docela zaujalo, že pro fyzické tresty jsou tu dvě učitelky, jak z MŠ, tak ze školy. Vždyť učitelky si už od jeslí až do střední školy musí poradit bez jakéhokoliv „násilí“. A to mají na starost velkou skupinu nejrůznějších dětí, temperamentů atd.
Pokud se to dá zvládnout tam, i když je to vělmi náročné, tak to musí jít i v rodině. Já vím že někteří učitelé volají po rákoskách, ale to by problém nevyřešilo, naopak by si někteří zakomplexovaní a neschopní učitelé řešili svou neschopnost bitím. To je ale na jinou diskuzi.
Já vím, že všichni učitelé to bez těch facek ve škole ani ve školce nedokážou, bohužel, ale to je na tom smutný (i když v tom hraje roli i měkkost systému, který si se zlobiřči nedokáže poradit a nechá v tom učitele plavat). Oni se to totiž nenaučili jinak, ani nikdy nepřemýšleli, jak vychovávat sice náročněji, ale bez toho donucování a pod hrozbou výprasku.
Moje příbuzná je učitelka, skvělá a hodná holka, ale vyrostla v autoritativní výchově(její maminka je taky učitelka
) a jinak to neumí, snaží se, ale vzdělávací literaturu nečte, jede jen v zažitých schématech. Nedávno se přiznala, že její nejnáročnější žák ze druhé třídy dostal od ní na zadek
prostě už nevěděla co s ním. Mohla by z toho mít pěknej průšvih, chápu, že ujdedou někdy nervy, ale třeba kdyby to zkusila jinak a věděla, jak an to, mohla si tohle ušetřit…
A popravdě řečeno, když slyším názory na výchovu dětí některých učitelek, tak mě děsí představa, že budou výchovně působit ve školce/škole na moje dítě…tím nemyslím zdejší téma, ale tak no…
Kdybych měla děti ve Švédsku, kde více pěstují respektující přístup, méně cepují, zastrašují atd a tělesné tresty jsou zákonem zakázané, měla bych o své dítě v intitucích menší obavy, v čechách se někdy bojím, koho vyfasujou a kdo razí přístup „škoda rány…“Dovětek…ale tak no… mi přišel, že míříš přímo na mě. Myslím, že diskuse o nevýchově vůbec nemá co dočinění s tím, že jsem učitelka. Takže proč to tady rozebíráme???
@Papajased nemířila jsem na tebe a ani na nikoho jiného, to jsi si na sebe vztáhla zbytečně. Dovětek byl myšlen na obecnou situaci…Ale uznávám, měla jsem to napsat jasněji. A co vím z diskuzí a zkušeností jiných maminek, z mé učitelské rodiny
i z toho, co jsem zažila sama, tak vím, že to není až taková vyjímka.
Jestli tě spojitost nevýchovy, tělesných trestů a školy nezajímá, tak na to nereaguj.
Mít na starost malé děti ve školce/škole a muset je zvládat zcela bez nějakých plácnutí má podle mě dost souvislost s tím, že někdo tvrdí, že to bez toho vůbec nejde. Ne třeba u vlastního náročného dítěte, ale prostě skoro vůbec, nebo jen u extra hodných dětí. Nevím jestli jsi to tady psala ty, nebo někdo jiný, ale mě to připadá jako paradoxní.
A kult dítěte a volná výchova není pro mě to pravé stejně jako autoritativní výchova (jakou jsem zažila sama) s cepováním a plácáním po ručičce a zadku už odmalička. Dát dětem hranice a mantinely a vychovávat jde většinou i bez toho, takhle jsem to zažila v Anglii a tam teda volnou výchovu nepěstovali.
@ospalámyš právě to paradoxní není, protože ty cizí prostě poslouchaj nějak samy a vlastní tě má fakt na háku obzvlášť jeli u toho obecenstvo.
Takže v prácí mi to bez trestání šlo doma si dovolím zajít dál, protože zde mám i tuhle možnost a leckdy je to opravdu vyřešený hned ![]()
Jinak
už se nehádám jo? ![]()
Dobrý den, je tu nějaký zoufalec jako já
, který přemýšlí o kurzu Nevýchova? Hezký den ![]()
@Nisami Přemýšlím o něm
Akorát si ho teď finančně nemůžu dovolit. Chápu, že dobrý vztah s dětmi je nevyčíslitelný, ale chtěla jsem se právě tady přesvědčit, jestli je kurz opravdu tak supr, jak se na webu tvrdí…
Také o kurzu Nevýchovy uvažujeme… Shlédli a přečetli jsme o ní snad vše co se dalo, ale jedna věc nás stále odrazuje a to, že se nikde nemluví o tom, co udělat pokud se na něčem s dcerou domluvíme a ona to přesto nedodrží, protože to je u nás neustálý problém…
Uvažovala jsem o tom. Ale mám zprostředkovanou zkušenost od příbuzné: s výchovnými problémy jí to moc nepomohlo, i když to v první chvíli líp vypadalo, protože měla víc odhodlání a trpělivosti; ale děti dohody ignorovaly, nakonec se to zas sesypalo a šla cestou psychoterapie. Ačkoli jsem s tímhle výchovným stylem celkem v jednotě (nebo možná právě proto?), kurz považuju za vyhozené peníze. Nenaučí podle mě nic, co by člověk intuitivně nevěděl nebo to nevymyslel. Aplikace je ovšem druhá věc:) Čím déle sleduju Nevýchovu na FB, tím mi ten „nábor“ připadá manipulativnější a vlastně mě docela irituje.
Ale můžete to vyzkoušet, peníze vám v případě nespokojenosti musí být vráceny…
Já se nakonec rozhodla, že si koupím knížku Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly. Četla jsem zatím jen ukázku a líbí se mi to. Mám sice doma knihu Respektovat a být…, ale čtu ji už rok a nemůžu dočíst. Čte se mi strašně špatně.
@Ringle Přečetla jsem RaBR (měla jsem půjčené) a asi před měsícem jsou si koupila Jak mluvit… a ještě jsem se k tomu nedostala. Prolistovala jsem to a přijde mi to dost podobné RaBR (vždyť RaBR z této knihy vychází!), ale přečíst chci, i když si myslím, že se nic nového nedozvím ![]()
@batist chápu to správně, že ty pospícháš, ale přesto máš časovou rezervu? Tak si představ, že někdy časová rezerva prostě není. Ne každá máma se na mateřský zabývá jenom kafíčkama a herničkama, aby si v pohodičce někam šla půl dne. Ono se to dobře píše o dlouhosáhlých dohodách s dítětem, když vlastně nemáš celý den nic jiného na práci…
@kacz Někdy rezerva je, někdy není. Je otázka, co je pro tebe priorita. Je pravda, ze mužů mluvit jen z vlastní zkušenosti, ale jelikož mám 3 zaměstnání, tak skutečně netuším, jaký režim mají matky pouze doma a dítětem.
Já jsem se pro kurz nakonec rozhodla a nelituji. Sice jsem už měla několikrát přečtenu knihu Respektovat a být respektován, ale kurz Nevýchovy mne dostal do pohody a najednou to všechno (většinou) jde. Můj problém byl, že jsem často rychle vypěnila a pak jednala v afektu, i když jsem pak věděla, kde jsem udělala chybu a jak to mohlo být jinak.
Pro Viking - taky se mi nelíbí ta přesvědčovací kampaň, nevyznívá to dobře. Ale to víš, je to o výdělku.
@kacz Předchozí příspěvek jsem psala z mobilu, tak jsem se nemohla moc rozepisovat. Chtěla jsem tím hlavně říct, že tento (ale nejspíš jakýkoli) způsob výchovy jde zakomponovat do odlišných životních stylů. Ten můj není vůbec klidný. Dá se říct, že každá minuta je mi drahá. Ale přesto to jde, přesto si tvořím časové rezervy tam, kde předpokládám, že budou potřeba (např. odchod do školky), a snažím se to zvládnout tam, kde rezervu nemám (byť třeba i tak, že přesunu obchodní schůzku apod.).