Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym, jdu se spise vypsat
Vcera jsme slavili narozeniny 4letaka… prababicka uz nekdy pred mesicem prisla s tim, za pravnouceti koupi tablet. My s muzem jsme byli proti a brali to jako uzavrenou vec. Syn ma povoleny dvakrat denne pul hodku na ytoube a to nam prislo dostatecne. Nikdy krom nemoci se nedozadoval na delsi dobu. Vidim kolem sebe tolik zavislych deti i mladsi na elektronice, ze jsme se tomu chteli vyhnout. Ale ejhle vcera babicka donesla tablet i pres nase prani, ze jeste ne.Ze tak za dva roky… no syn uplne happy, vsechny darky sly mimo, bojkot dortu. Samozrejme, kdyz jsme mu ho vzali tak hysterie zrala na sprchu.
Babicku mam rada, ale todle proste delat nemela.
Tablet ji zitra jedi s nediky vratit a budeme doufat, ze syn zase zabehne do nasich koleji a „zapomene“
Rozladění chápu - vracení dárku prababičce ne. To je jenom hloupý truc.
Dítě se může s klidem dívat povolený čas na svém zařízení, není absolutně žádný důvod pro teatrální gesta jakože „princip“.
Prababička udělala chybu, to se holt stává - příště jí můžeš dát seznam povolených dárků, tím by se dalo lecjakému problému vyhnout.
@Anonymní píše:
@Uslava ne, to jsem videla vcera, ze by nefungovalo… mame s muzem jeden spolecny pocitac a syn proste vi, ze pul hodinka rano, pul hodina po veceri, ze ten pocitac my potrebujeme k praci a respektoval to takto. A vazne nechci mit 4 letaka prilepeneho nonstop k tabletu a dostavat zachvaty kdyby ho mel odlozit a jit ven.
Nic o tom, že ho máte nechat nonstop přilepit k tabletu, jsem nepsala. Jen mě napadlo, že by mohli být spokojeni všichni. Takhle budete spokojeni jen vy a možná jen ty. ![]()
@Anonymní píše:
@Uslava ne, to jsem videla vcera, ze by nefungovalo… mame s muzem jeden spolecny pocitac a syn proste vi, ze pul hodinka rano, pul hodina po veceri, ze ten pocitac my potrebujeme k praci a respektoval to takto. A vazne nechci mit 4 letaka prilepeneho nonstop k tabletu a dostavat zachvaty kdyby ho mel odlozit a jit ven.
Včera měl narozeniny, byl to první den, byl unešený. Snad zvládnete nastavit pravidla na nové zařízení doma ne? Demonstrativní návrat babičce mi přijde jako to nejhorší řešení.
No to je tragédie.
Tak ať má půl hodiny na svojem tabletu. Váš počítač prostě bude váš a hotovo. Hysterák měl protože jste mu vzali něco co si chtěl prohlídnout a užít si to. Nevím proč jste mu to alespoň na ty narozeniny nedovolili. Mimochodem na tom tabletu se dají stáhnout i výukové aplikace. Nastaví se tam rodičovské zámky, zakážou webovky, nastaví čas jak a kdy může trávit na tabletu. Zbytečně z toho dělaté kovbojku.
@Anonymní píše:
Za to ale nemůže prababicka, ze nedokážete usměrnit ctyrketaka. A tím nemyslím tebou zmiňovanou sprchu
@Anonymní píše:
Jaký neprojde.
Pravidla nastavují rodiče. Pokud teď nejste schopní pokračovat v pravidlech se čtyřletákem, co budete dělat, až bude v pubertě? Ono by ty scénky dlouho netrvaly, jen vydržet. Mimochodem, za scénku by odložil tablet i na celý druhý den (dva, týden, dle libosti). To by si to brzy rozmyslel, jestli kvůli němu bude vyvádět.
@Anonymní píše:
Z jednoho, navic narozeninoveho dne tezko soudit. Tablet bych nechala s tim, ze je jeho, ale pravidla pouzivani elektroniky zustala stejna. Vysvetlit, proc to tak chcete, proc je to pro nej tak dobre. Upozornila bych, ze kdyz to nebude fungovat, tablet se schovava na pozdeji, az bude vetsi. Pripadne nastavit povolenou dobu uzivani, rodicovsky zamek.
Příspěvek upraven 28.03.22 v 17:12
Syn měl docela dlouho na tabletu nastaveno, že se mu aplikace spouštěly jen dvě hodiny denně, pak už mohl jen do budíku a podobně. Měl nastavené hodiny, kdy se mohl připojit na youtube, jindy to prostě nešlo. Tak jsem to ani nemusela hlídat, tablet si to hlídal sám
![]()
Jestli si to kluk bude pamatovat, bude mít moc rád své narozeniny.
A tipuju, že k tomu bude mít časem víc důvodů. Přijdeš mi hodně chladná matka. ![]()
Zakladatelko, chápu te. Ono jinak dítě vnímá to, že nemůže hrát, protože na počítači musí pracovat rodiče a nebo ze nemůže hrát, že jste to prostě řekli. Dar bych nevracela, ale zkusila s dítětem za něco vyměnit a tablet dát do šuplíku. A pořádně vysvětlit, proč na to máte takový názor.
Já vás chápu, dávat ve 4 letech dítěti tablet mi přijde ujeté. Syn měl mobil až ve 2. Třídě kvůli distanční vyúce, dcera v 6 letech dostala (taky od prarodičů) volací hodinky. Tablet máme jeden historicky, ten vozime jen na dovolenou. U počítače mají čas taky hlídány (ne že by se to občas nevymklo, ale ve 4 letech teda ani náhodou). Chápu i vaši chuť ten tablet vrátit. Je to dar nedar, pro vás víc práce než užitku…
@VitaminC píše:
Ja mam dite oblozene elektronikou.
Ve ctyrech letech dostal tablet, v peti playstation, v prvni tride mobil, v osmi novy xbox limitku, letos asi nintendo…
A vis, kolik casu denne na tom travi? Tak hodinu pred spanim.
Obcas prijde nejaka navsteva, spoluzak, tak zapari.. a pak je stejne chytim, ze hrajou sachy a kdyz jim nabidnu, ze jdem opekat spekacky nebo hrat florbal, tak jsou obleceni u dveri prvni.
Odrikaneho chleba nejvetsi krajic.
Podobná taktika se mi osvědčila u sladkostí i elektroniky.
@Nika079 píše:
Já vás chápu, dávat ve 4 letech dítěti tablet mi přijde ujeté. Syn měl mobil až ve 2. Třídě kvůli distanční vyúce, dcera v 6 letech dostala (taky od prarodičů) volací hodinky. Tablet máme jeden historicky, ten vozime jen na dovolenou. U počítače mají čas taky hlídány (ne že by se to občas nevymklo, ale ve 4 letech teda ani náhodou). Chápu i vaši chuť ten tablet vrátit. Je to dar nedar, pro vás víc práce než užitku…
Moje dítě má od prvního ročníku základní školy jako povinný předmět Práci na počítači, takže v některých školách by brali omezení elektroniky jako zamezení ve výuce.
Dárek bych rozhodně nevracela. Nechápu, proč by se syn nemohl tu „svoji“ YT půlhodinu ráno a večer naučit zvládat na tabletu, když ji zvládá na PC. ![]()
@Anonymní píše:
V tom případě, ale není chyba v tabletu, ale ve vaší výchově. Normální 4lete dite dá přednost hrani venku, nebo s kamarády, nevím proč by měl být celé dny prilepeny na tabletu a ještě k tomu hystericky. Mám dceru 7letou a zatím pořád si jeste raději hraje, nebo je venku s kámoškama. Tablet má i mobil a nepotřebuje žádná omezení, v běžném pracovnim dnu, na nějaké cumakovani na YouTube ani není moc čas.