Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Všechno už tu padlo, tohle bohužel nikdo zvenku nevyřeší. Na vašem místě bych nedávala žádné hotové peníze, max ji vzít na ten výlet, obed (bude-li se chovat slušně a vy s ní budete chtít trávit čas). Protože jinak vlastně děláte to samé, za co babičku kritizujete - podporujete nežádoucí chování, které vede do záhuby. Z babiččina pohledu je synáček oběď okolností, z vašeho pohledu je oběť babička - oba si ale ve skutečnosti mohou pomoct jedině sami
Pokud se s ní budete stýkat, tak bych stanovila pravidlo, že se o strýci nemluví - ona ať si nestěžuje, vy nekritizujte. Jakmile by řekla: „tak sem nelezte!“, okamžitě bych se zvedla a odešla, klidně uprostřed oběda. Takhle to udělat párkrat, ono ji to vychová.
My jsme měli podobného strýce, který teda jen chlastal a měl i poměrně dost světlých chvil, kdy neškodil, o to bylo pro babičku těžší ho nechat být. O něm se s námi prostě nemluvilo. A s velkým úsilím jsme přesvědčili babičku a dědu, aby veškerý majetek převedli na mámu. Strýc měl pochopitelně hory dluhů a báli jsme se, že kdyby jeden z prarodičů zemřel, budeme jeho podíl draze vyplácet, aby nepřišli o střechu nad hlavou. Máma z toho vůbec nespala a když jednou na babičku trochu zatlačila, ta (obvykle hodná a v pohodě) se na ni rozkřikla, ať si teda všechen majetek nechá, když ho tolik chce
Nakonec se to podařilo se slibem, že strýce o dědictví neošidí. A bylo to za pět minut dvanáct, brzy na to děda poměrně nečekaně zemřel. Nakonec tomu strýc „nasadil korunu“ a dostal agresivní rakovinu, která ho do tří měsíců zabila - babičku to málem zabilo taky. Dnes se na něj vzpomíná jako na málem svatého muže… ale to není nic, co bychom nevydrželi.. ![]()
@Anonymní píše:
@Markéta80, vy nás snad znáte. Protože to tak je bohužel, ale já končím řekla jsem to i máme.
@Markéta80, jo je to tak. Mamka se u prarodičů stavila a babičce řekla, že už končí s charitou a babca se naštvala, že tohle nebude poslouchat. Já to máme furt říkám ať není hloupá. Jenže máma chtěla pomoct a stejně se to obrátilo proti ní. Ona babička s dědou jsou jak z Marsu
Teda spíš Babka a děda se veze, on by to psychicky jinak nezvládnul, protože naše Babka je generál, který chce vše řídit a o to větší zlost má, že se nikdo nedá. Máma si nechala operovat oční víčka a Babka ji servala, že na co utrácí peníze za takovou blbost. Máma se nedala a hned byl oheň na střeše.
Mamka by měla babičce vysvětlit, že svoje peníze utratí podle vlastního uvážení. A nejlepší by bylo úplně utnou kontakt. Ulevilo by se vám.
@divine woman, ono to je těžké. Přece jen je to pořád rodina, babička a pro mámu máma. Jsou už starší a bez našich se víceméně už neobejdou. Jenže máma se jim snažila pomáhat dlouho a to nejen fyzicky, ale i to, že jim nakoupila, i co se týče vybavení bytu. Babka to nikdy neocenila ona brblala pořád a brbla dal. Vím, že máma to myslí dobře, ale s babou není řeč jak to není podle ní tak se urazi. Je až k smíchu jak na dědu řve.. Honzo ať mě neotravujou. Jsme slušný, ale v duchu bych ji v takové chvíli jednu strihla. Ke stryckovi by si to nedovolila, protože ten by si to nenechal líbit vůbec a oni se ho s dědou i trochu boji.
Jenže lidi si k tobě dovolí jen tolik, kolik jim dovolíš ty. Kdyby mamka řekla, že pomůže, ale jedině v případě slušného chování, měla by pokoj. A tím, že se snaží zalíbit a sponzoruje jim i vybavení bytu, vlastně podporuje bratra. A nebude v očích babičky lepší, ani kdyby se na uši stavěla.
@divine woman, mámu miluju jsme jak kámošky a to jsem ji také říkala, že je úplně tupá, když se snaží pomoct tam kde si toho nikdo neváží. Já se odstěhovala k příteli a mám klid. Jsem často v práci a pak trávím čas s klukem nebo s mámou, když mám volno. Pokud jedu k babce tak se často chytneme. Ona Babka i žárlí, že si volám často s mámou a ne s ní! Jsem jediná vnučka, protože strýc děti nemá a stejně máme vyčítá, že jako malou mě hlídali. No to je povaha ta už jiná nebude. Já se tím zase tak nestresuji, spíš mamka a táta jezdí kamionem tak je často v tahu.
Takže mamka je většinou sama doma. Kdyby byl doma i táta asi by to vypadalo jinak. Nebo s mamkou souhlasí v podporování nefachčenka?
@divine woman píše:
Jenže lidi si k tobě dovolí jen tolik, kolik jim dovolíš ty. Kdyby mamka řekla, že pomůže, ale jedině v případě slušného chování, měla by pokoj. A tím, že se snaží zalíbit a sponzoruje jim i vybavení bytu, vlastně podporuje bratra. A nebude v očích babičky lepší, ani kdyby se na uši stavěla.
Tohle je bohužel hořká pravda.