Nezvládla jsem medicínu - nemám nic, jen SŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5986
8.1.23 10:06
@Anonymní píše:
Neměla jsem rodiče pedanty, to ne, ale asi díky tomu, že jsem se dobře učila, mysleli si, že to někam dotáhnu a hodně mi podsunovali tu medicínu. A já jak jsem nevěděla kam, tak jsem to zkusila no :think: nevím, bylo mi 18, ale stejně jsem nevěděla a byla jak dítě, nechala jsem rozhodnout jiné. Ale nijak jim to nezazlívám, určitě to nemysleli špatně :nevim:

Bohužel, naše západní společnost hodnotí kvalitu člověka podle výkonu a míry peněz, které vydělá. Lidé pak hodnotí podle tohoto mustru i sami sebe a jsou ve stresu, když nedosáhli příslušné úrovně pracovní pozice, výkonu a mzdy. Domnívám se ale, že hodnota člověka v pracovním výkonu a výši mzdy nespočívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
8.1.23 10:07

Napadá mě, že bys mohla být Peer konzultant v cdz ledovec, u toho vystudovat voš sociální práce, třeba.
Nebo buď doma a studuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.23 10:20
@g.sandova píše:
A musíš jít do práce? Nemůžeš být teď ještě doma, zkusit teda školu a v klidu se starat o děti?
Jo, a nevím, co čeká manžel, když je furt v háji. Vše je na tobě.
Být tebou, zkusím tu voš soc práci, jsem doma jako osoba pečující o děti nahlášena na pojišťovně…
Btw, pokud máš vzdělání praktické sestry, můžeš dělat pro CDZ či Fokus terénního pracovníka, pracovního terapeuta atd. Zase takový stres to není.
Ale máš děti malé, pořád nemocné. Nechceš být ještě doma?

Tak musím hledat něco na zkrácený úvazek. O to to je těžší no. Manžel se mi snaží ve firmě také něco lehkého dohodit, ale teď nikoho nehledají. Jinak manžel pracuje v zahraniční firmě, pracuje především s klienty z Ameriky a tím časovým posunem je u nich prostě ráno a tady už skoro večer. Netlačí na mě, abych šla makat to ne, ale to spíš já sama, abych byla vnitřně spokojená, že jsem něco zvládla. Už takhle se cítím hrozně, když jsem školu nezvládla, ne pro nikoho, ale pro sebe :nevim:

• Citovat
  • Upravit
19388
8.1.23 10:27
@Anonymní píše:
Tak musím hledat něco na zkrácený úvazek. O to to je těžší no. Manžel se mi snaží ve firmě také něco lehkého dohodit, ale teď nikoho nehledají. Jinak manžel pracuje v zahraniční firmě, pracuje především s klienty z Ameriky a tím časovým posunem je u nich prostě ráno a tady už skoro večer. Netlačí na mě, abych šla makat to ne, ale to spíš já sama, abych byla vnitřně spokojená, že jsem něco zvládla. Už takhle se cítím hrozně, když jsem školu nezvládla, ne pro nikoho, ale pro sebe :nevim:

A nechceš se obrátit na to cdz napsat jim, že bys ráda u nich dělala, máš kvalifikaci praktické sestry, nikdy jsi to nedělala, ale..
Bavilo by tě to? Myslíš, že bys mohla jít touto cestou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.23 10:29
@g.sandova píše:
A nechceš se obrátit na to cdz napsat jim, že bys ráda u nich dělala, máš kvalifikaci praktické sestry, nikdy jsi to nedělala, ale..
Bavilo by tě to? Myslíš, že bys mohla jít touto cestou?

Když já sice kvalifikaci mám, ale jako sestra zkušenosti nemám, tohle jsme úplně na medině neměli :think:

• Citovat
  • Upravit
19388
8.1.23 10:31
@Anonymní píše:
Když já sice kvalifikaci mám, ale jako sestra zkušenosti nemám, tohle jsme úplně na medině neměli :think:

Jenže tam je to spíš o něčem jiném než o sesterské klasické práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.1.23 10:48
@Anonymní píše:
Když já sice kvalifikaci mám, ale jako sestra zkušenosti nemám, tohle jsme úplně na medině neměli :think:

Práce zdravotní sestry je náročná, v něčem na psychiku asi horší než u práce doktorky. Je tu jasná nevýhoda, ta práce by stále připomínala nehotové studium. Sestry vůči lékařům mají dosti podrízené postavení. Někdo, kdo udělal 2/3 medicíny, tak je to společensky dosti dolů. Práce sestry ano, ale určitě si dodělat Bc vzdělání. Což by mohlo jít snáze, zdravotnická část studia se shoduje s tím, co se učí medici, je to v trošku méně náročné verzi. Práce sestry někde na středisku nemusí být špatná. Nebo i v nemocnici a nějaký menší úvazek k dětem.
Zas kdo zvládl to studium medicíny, první 4 roky, tak by měl být schopen se naučit cokoli. Tedy ne možná exaktní obory jako matematiku, technické obory, ale takové ty věci, kde to je o naučení se, to ano. Já bych určitě aspoň toho bakaláře vystudoval. Když to je mimo zdravotnictví, pak člověk může dělat různou práci, není to tak vázané na obor. Např. plno lidí z matfyzu pracuje v IT. Protože dělat matematiku, vymýšlet nové matematické teorie, publikovat to, to je pro pár lidí na MFF nebo v akademii věd. Podobně fyzikové, základní výzkum akademie a matfyz, u firem někdy místo být může, ale to je spíš pro lidi s inženýrským vzděláním. Zajímavé by bylo vystudovat na zubařku, jenže tam se dostat je daleko těžší než na všeobecné lékařství. Zas kdo studoval normální medicínu, tak i po letech by ty přijímačky měl dát s top výsledkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.1.23 10:51
@mar03 píše:
Co třeba kombinované studium oboru Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví na Farmaceutické fakultě UK v Hradci?

Tak možná rovnou tu farmacii. Studium je asi taky náročné, ale ne zas jako medicína. A není to o práci s lidmi jak u lékařů nebo sester. Ten kontakt s lidmi je spíš podobný jak někde v obchodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.23 11:00
@Náhodný host píše:
Tak možná rovnou tu farmacii. Studium je asi taky náročné, ale ne zas jako medicína. A není to o práci s lidmi jak u lékařů nebo sester. Ten kontakt s lidmi je spíš podobný jak někde v obchodě.

To ne, farmačka i zubařina je těžká, všechno je na 5 let a prezenční studium, to prostě jako máma malých dětí bez možnosti hlídání prostě nedám. Upřímně mě bych radši mimo zdravotnictví obecně. Mám nějaké kamarádky všeobecné sestry a sociální pracovnice, všechny jsou poměrně dost odolné holky a i tak toho mají často pokrk. Se svojí povahou a minulostí by mě to nejspíš semlelo. S bc všeobecnou sestrou se toho určitě může dělat spoustu i mimo nemocnici, ale to je buď prezenční studium s obrovským množstvím praxe anebo kombinovaně, ale chtějí potvrzení, že člověk dělá ve zdravotnictví. Nějaká praxe je uznaná, ale zbytek se musí udělat.
Spíš bych asi do nějaké administrativy, klidně ve zdravotnictví, ale asi bych se ubírala tímto směrem :nevim:

• Citovat
  • Upravit
9305
8.1.23 11:08
@Anonymní píše:
To ne, farmačka i zubařina je těžká, všechno je na 5 let a prezenční studium, to prostě jako máma malých dětí bez možnosti hlídání prostě nedám. Upřímně mě bych radši mimo zdravotnictví obecně. Mám nějaké kamarádky všeobecné sestry a sociální pracovnice, všechny jsou poměrně dost odolné holky a i tak toho mají často pokrk. Se svojí povahou a minulostí by mě to nejspíš semlelo. S bc všeobecnou sestrou se toho určitě může dělat spoustu i mimo nemocnici, ale to je buď prezenční studium s obrovským množstvím praxe anebo kombinovaně, ale chtějí potvrzení, že člověk dělá ve zdravotnictví. Nějaká praxe je uznaná, ale zbytek se musí udělat.
Spíš bych asi do nějaké administrativy, klidně ve zdravotnictví, ale asi bych se ubírala tímto směrem :nevim:

Kamarádka šla s gymplem na všeobecné ošetřovatelství kombinovaně a v nemocnici tedy samozřejmě nedělala, není to podmínka studia kombi, alespoň tedy ne v Praze.

Jinak já ti tady psala na první stránce, že jsem na tom úplně stejně, taky jsem nedodělala medicínu a právě by mě asi taky nejvíc lákala administrativa ve zdravotnictví.

Jinak jsem ještě zmiňovala třeba nutriční terapii, nebo zdravotního laboranta, obojí se někde dá kombi, nebo ten farmaceutický asistent, toho jsem chvíli studovala a škola byla jednou za měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.1.23 11:15
@Anonymní píše:
Spíš bych asi do nějaké administrativy, klidně ve zdravotnictví, ale asi bych se ubírala tímto směrem :nevim:

Tak zdravotnictví má výhodu, že tu dost věcí znáš. Nevýhodou je, že ti to může připomínat, že bys mohla být doktorka a jsi „jen“ sestra. Jistá známá před lety studovala na voš, nepřišlo mi, že by té praxe bylo tolik. Dělala to kombinovaně. Ale ten úvazek k tomu snad nemusí být plný? Po roce voš snad berou jako praktickou sestru s maturitou, protože ty máš lyceum, což se snad nepočítá.
Ale co třeba studium radiologický asistent? Myslím, že to není tak náročné jako u sestry, co se práce týče. Je tam plno zdravotnických znalostí, co musí znát, ale krom toho i technické záležitosti.
Dá se studovat i pedagogika, člověk pak nemusí ani učit, škola mu platí. Když to jsou jazykové obory, tak se tím uplatní i mimo školství. Třeba učitelství angličtina němčina, to se snad dá i kombinovaně. Ty jazyky mají i jednooborové, právě pro to kombinované - některé vš. Úplný ideál by byl umět tři řeči, jednu sám a tu nestudovat, třeba angličtinu. A k tomu další jazyky, třeba němčinu a španělštinu. U méně rozšířených jazyků stačí menší znalost, u AJ chtějí často velmi pokročilou znalost, na němčinu často vezmou každého, i když by měl něco znát. U ŠJ vezmou i začátečníka. Já si sice myslím, že ideálně by takoví lidé měli studovat i nějaký čas v zahraničí. Ale i ta ne zcela dokonalá znalost se počítá. A pro nějakou komunikaci ve firmě stačí, stejně tak pro učení na zš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.1.23 11:19
@Lollitka píše:
Kamarádka šla s gymplem na všeobecné ošetřovatelství kombinovaně a v nemocnici tedy samozřejmě nedělala, není to podmínka studia kombi, alespoň tedy ne v Praze.

Jinak já ti tady psala na první stránce, že jsem na tom úplně stejně, taky jsem nedodělala medicínu a právě by mě asi taky nejvíc lákala administrativa ve zdravotnictví.

Jinak jsem ještě zmiňovala třeba nutriční terapii, nebo zdravotního laboranta, obojí se někde dá kombi, nebo ten farmaceutický asistent, toho jsem chvíli studovala a škola byla jednou za měsíc.

Těžko říct, jestli je lepší studovat ve zdravotnictví - ale něco „nižšího“ než tu medicínu. A nebo jít rovnou mimo obor a nevázat se na to zdravotnictví. Já už zmínil třeba učitelství jazyků, u těch jiných než AJ bývá požadavek na vstupní znalost nižší. S jazyky se člověk ve firmách chytí dobře, nebo může učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.23 11:21
@Lollitka píše:

Jinak jsem ještě zmiňovala třeba nutriční terapii, nebo zdravotního laboranta, obojí se někde dá kombi, nebo ten farmaceutický asistent, toho jsem chvíli studovala a škola byla jednou za měsíc.

Tak já nevím, na tu všeobecnou na VŠ jsem koukala a všude mají podminku, praci ve zdravotnictví, aby se mohla právě uznat ta velká část praxe :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.1.23 11:27
@Náhodný host píše:
Tak zdravotnictví má výhodu, že tu dost věcí znáš. Nevýhodou je, že ti to může připomínat, že bys mohla být doktorka a jsi „jen“ sestra. Jistá známá před lety studovala na voš, nepřišlo mi, že by té praxe bylo tolik. Dělala to kombinovaně. Ale ten úvazek k tomu snad nemusí být plný? Po roce voš snad berou jako praktickou sestru s maturitou, protože ty máš lyceum, což se snad nepočítá.
Ale co třeba studium radiologický asistent? Myslím, že to není tak náročné jako u sestry, co se práce týče. Je tam plno zdravotnických znalostí, co musí znát, ale krom toho i technické záležitosti.
Dá se studovat i pedagogika, člověk pak nemusí ani učit, škola mu platí. Když to jsou jazykové obory, tak se tím uplatní i mimo školství. Třeba učitelství angličtina němčina, to se snad dá i kombinovaně. Ty jazyky mají i jednooborové, právě pro to kombinované - některé vš. Úplný ideál by byl umět tři řeči, jednu sám a tu nestudovat, třeba angličtinu. A k tomu další jazyky, třeba němčinu a španělštinu. U méně rozšířených jazyků stačí menší znalost, u AJ chtějí často velmi pokročilou znalost, na němčinu často vezmou každého, i když by měl něco znát. U ŠJ vezmou i začátečníka. Já si sice myslím, že ideálně by takoví lidé měli studovat i nějaký čas v zahraničí. Ale i ta ne zcela dokonalá znalost se počítá. A pro nějakou komunikaci ve firmě stačí, stejně tak pro učení na zš.

No spíš mě napadla třeba nějaká veřejná správa.. tady u nás v Klatovech je obor Veřejná správa a regionální rozvoj, je to detašované pracoviště ČZU v Praze, dálkově o víkendech. Nevím, jestli by to byla třeba cesta a jaké je pak uplatnění? Nějaký úřad? Administrativa? :think:

• Citovat
  • Upravit
19388
8.1.23 11:30
@Anonymní píše:
Tak já nevím, na tu všeobecnou na VŠ jsem koukala a všude mají podminku, praci ve zdravotnictví, aby se mohla právě uznat ta velká část praxe :think:

Ne, není to rozhodně podmínka tam pracovat. Jen máš potom hodně praxe a to nevím, jak dáš s dětmi.
Tak zkus tu sociální práci, prozatím referentske místo na úřadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze