Ničí mě, že ničím svého studenta...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Birdonawire píše:
Mam jinou zkusenost.
Jasně, v pohodě. ![]()
Ale jako na ÚVN nedám dopustit!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prof. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů, Ph. D., dr. h.c.
- Citovat
- Upravit
@ludmilaadamkova píše:
Hele ale on je chytrý a rozhodně vzdělaný pán…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ludmilaadamkova píše:
Takovýmu bych raději nabídla tykani a říkala mu jaroušku ![]()
Jinak bohužel jo, titul používám v mailech a dopisech. Váhu to má. Je to smutný, ale je to tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kluk je opravdu chudák… Ideální by pro něj bylo nějaké řemeslo pokud je šikovný nějaký ucnak. Ale teď už je evidentně jeho psychická poškozená… Dost možná nadosmrti… Ono i doma s rodiči si musí zkusit.
Jediná šance pro tebe jako učitelku je komunikace s rodiči… Ale je otázka m.. když nebudou chtít tak s nima nic nehne… Kluk se pak v maturitním ročníku pokud se tam dostane složí.. protože příprava na maturitu prostě už bude moc
- Citovat
- Upravit
Tak určitě máte na škole poradenské pracoviště. Sednout si s výchovným poradcem, metodikem prevence, psychologem, nebo specpedem, podle toho, koho tam máte. Domluvit se, pozvat si rodiče, v klidu si s nimi promluvit. Vysvětlit jim, jak to vidíte, že kluk prostě propadne, ale že vám nejde o to, ho potopit, že na to nemá, trápí se tam, může to odnést psychicky i zdravotně. Že vám všem jde v první řadě o dítě. Že maturita v životě není to nejdůležitější, že zdraví pohoda, štěstí a další věci v životě jsou důležitější. Musíte si je získat, aby viděli, že vám všem jde primárně o toho kluka. Ale být nekompromisní v tom, že prostě neprojde, ať se s tím srovnají a hledají nějaký adekvátní učební obor.
Jinak teda nechápu, jak se k vám mohl dostat, když jste výběrová SŠ.
- Citovat
- Upravit
@Magical-eyes píše:
Hele ale on je chytrý a rozhodně vzdělaný pán…
Já vím. Narozdíl od jiného kterého jsem hledala a nemůžu ho najít. Každopádně mě ta délka přijde prostě absurdní. Je to tedy pro článek on asi své všechny tituly v komunikaci nepoužívá. Narozdíl od toho jiného kterého jsem hledala a nemůžu ho najít ještě pohledám.
- Citovat
- Upravit
@debra.morgan píše:
Jinak bohužel jo, titul používám v mailech a dopisech. Váhu to má. Je to smutný, ale je to tak.
Přesně tak! Jako mladé ucho jsem chtěl být skromný a tituly neuvádět, ale současně jsem byl na ně hrdý a chtěl jsem, aby to okolí ocenilo. Teď to mám přesně opačně - vím, že to nic neznamená a k ničemu mi nebyly, ale z pragmatických důvodů je používám, jelikož vím, jak na to reaguje okolí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zajímaly by mě názory na následující situaci. Učím na výběrové střední škole, kam se občas na odvolání dostanou i méně zdatné děti. Pracovat s nimi umíme, pokud ty děti vyvíjí snahu, pomůžeme, sice nemají skvělé výsledky, ale školou většinou projdou a odmaturují.Loni se k nám ale dostal kluk, který na školu objektivně nemá. Prvák prolezl se čtyřkami, u mě to bylo na propadnutí, ale nakonec prošel, protože jakž takže zvládl jednu kapitolu učiva. Už loni jsem z jeho postupu měla dost smíšené pocity, protože jeho studium je jedno velké trápení. Letos na mě v hodinách kouká a naprosto netuší, co se děje. Nechápe, nerozumí, nemá na čem stavět. Propadá, samozřejmě. Jsem jeho třídní, takže vím, že má doma docela peklo, oba rodiče jsou vysokoškolsky vzdělaní (Bc. a Mgr.), nikdy neopomenou připsat titul k podpisu.
O tom, že jejich jediný syn nemá na maturitní studium, nechtějí samozřejmě ani slyšet.
V poslední době začíná hoch obíhat lékaře, má zažívací problémy, problémy s močovým ústrojím, přičemž já osobně si myslím, že to psychosomatika. Samozřejmě si uvědomuji, že mi do toho nic není, ale také současně vím, že ho ničím, přestože se snažím mít minimální nároky.
Co s tím?
Prosím zachovat anonym, o mě nejde, ale nechci, aby se tu hoch našel.
Zkusila bych nadhodit rodičům a pak tomu klukovi. Ale taky záleží na celkovém chování, jestli nemá jen nějaké trápení.
A jinak k té maturitě bych dodala, že dnes a zřejmě i do budoucna se bude mít lépe šikovný řemeslník bez maturity než nějaký absolvent obchodní akademie.
No a používání titulů to je kapitola sama o sobě. Nejlepší jsou Ing.Mgr. xy PhD MBA.
naštěstí se to nosí jen u státních zaměstnanců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mluvila jsem s tím hochem, marně. Slibuje, že se bude učit, ale na doučování většinou nechodí, procvičení doma neprovozuje, ačkoli prohlašuje, že se s tatínkem učí. Nezvládá ani mechanicky zvládnutelné učivo, takové, které nevyžaduje žádnou větší invenci, jen cvik. Jak dojde na cokoli složitějšího, není tam nic.
Testy mi píše na 0-20%, sem tam ukořistí minimální počet bodů na čtyřku. Aktuálně má průměr nad 4,5.
S rodiči jsem mluvila, na dalším studiu naší školy trvají. Požádala jsem o konzultaci svého nadřízeného. S hochem i s rodiči mluvil, bez výsledku, názor na budoucí neúspěch chlapce máme s mým nadřízeným podobný.
Většina kolegů je na tom s hochem podobně, jak jde o opravdové znalosti a dovednosti, je to v háji, u nich ale většinou dokáže něco odříkat, takže nepropadá. Navíc je tam i problém s manuální zručností, není to tedy nic tragického, bohužel se ale hochova nešikovnost výrazně projevuje ve spojení s absolutní neschopností aplikace jakéhokoli teoretického učiva. Hoch je relativně šikovný v jazycích, ale zase, není to žádný zázrak, prostě průměr.
Mě děsí ty jeho zdravotní problémy, co si budeme namlouvat, může za ně nejspíš jeho školní neúspěch. A nejhůř je na tom u mě. ![]()
- Citovat
- Upravit
Já ty rodiče stejně nechápu. I když by zázrakem maturitu udělal, k čemu mu bude jen tohle studium? Kdyby to vzali přes učňák, uměl by řemeslo a pak by stačily další dva roky na případnou maturitu, kdyby to k tomu přece jen bylo. Jedno z mých dětí na ZŠ k učení vztah dvakrát nemělo, má teď výučák, umí něco, co ho baví a slušně živí a svůj postoj k učení během toho dospívání sám přehodnotil - takže bude i maturita. Bez nervů, tlaků a obav, co z něj pak bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A neslo by, aby ho hodnotila proste podle jeho snahy, jestli se fakt snazi, tak mu nedavat znamky podle srovnavani s vysledky ostatnich? Copak je nutne porad ve skolstvi nekomu vytvaret mindraky? Je nutne obihat poradenska pracoviste, aby meli ti mene chytrejsi klid? Ja to mam s ditetem na zakladce, snazi se na maximum, ale asi nejaky problem ma. Ucitelka resila, jestli mu muze dat jednicku v druhe tride, kdyz ostatni jsou lepsi. Podle me je to totalne zastaraly pristup. Pokud ten kluk v jinych predmetech nepropada, tak tak zke na tom asi neni. Co ho hodnotit podle jeho moznosti, ne podle srovnani s ostatnimi. Tohle je fakt zlo ceskeho skolstvi. Pokud na to nekaske, co mu zadat nejaky projekt, ktery bude vytvaret a zlepsi si tak u tebe znamky? Asi se jedna o matiku nebo neco takoveho, ze. Ale vsude se da vymyslet nejaka alternativa.
- Citovat
- Upravit
@Tofifea píše:
Já ty rodiče stejně nechápu. I když by zázrakem maturitu udělal, k čemu mu bude jen tohle studium? Kdyby to vzali přes učňák, uměl by řemeslo a pak by stačily další dva roky na případnou maturitu, kdyby to k tomu přece jen bylo. Jedno z mých dětí na ZŠ k učení vztah dvakrát nemělo, má teď výučák, umí něco, co ho baví a slušně živí a svůj postoj k učení během toho dospívání sám přehodnotil - takže bude i maturita. Bez nervů, tlaků a obav, co z něj pak bude.
A víte o něm něco z jeho života mimo školu, co má rád? Jaké je jehopostavení ve třídě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A neslo by, aby ho hodnotila proste podle jeho snahy, jestli se fakt snazi, tak mu nedavat znamky podle srovnavani s vysledky ostatnich? Copak je nutne porad ve skolstvi nekomu vytvaret mindraky? Je nutne obihat poradenska pracoviste, aby meli ti mene chytrejsi klid? Ja to mam s ditetem na zakladce, snazi se na maximum, ale asi nejaky problem ma. Ucitelka resila, jestli mu muze dat jednicku v druhe tride, kdyz ostatni jsou lepsi. Podle me je to totalne zastaraly pristup. Pokud ten kluk v jinych predmetech nepropada, tak tak zke na tom asi neni. Co ho hodnotit podle jeho moznosti, ne podle srovnani s ostatnimi. Tohle je fakt zlo ceskeho skolstvi. Pokud na to nekaske, co mu zadat nejaky projekt, ktery bude vytvaret a zlepsi si tak u tebe znamky? Asi se jedna o matiku nebo neco takoveho, ze. Ale vsude se da vymyslet nejaka alternativa.
A pak můžeš jít třeba k doktorovi, který se „snažil“ a tak ho přece nevyhodíme. Kdyby šlo o první stupeň, klidně. Ale na střední škole? To už snad ne. Navíc, z ostatních předmětů na tom není taky dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ano, jedná se o matiku.
A opravdu myslíš vážně návrh, že někdo, kdy nezvládne vypočítat rovnici 2×+2=4, má projít do dalšího ročníku, jen protože na to nemá?
Hm.
Mně to nepřijde správné.
Tobě ano?
A ne, s tou rovnicí si bohužel nedělám legraci.
Přesně tohle nevypočítal. Opakovaně.
- Citovat
- Upravit