Ničí mě, že ničím svého studenta...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3164
10.12.22 06:11

Učím Čj. Mám ve třídě jednu těžkou dyslektičku. Tu hodnotím vždy individuálně. Ale má obrovskou snahu a potřebuje pozitivní motivaci (hodnotím často i slovně). Další ale, je ve třetí třídě. Předpokládám, že na 2. stupni k ní budou přistupovat podobně (ale už to místo trojek budou asi čtyřky), ale má natolik rozumné rodiče, že ji nepoženou na SOŠ. Ví, že její známky nejsou objektivní. Ví, co všechno nezvládá (ani nemůže zvládat). Na SOU v oboru, který ji bude bavit, to bude lepší.

Pak mám páťáka, který na to peče. Nezvládá často učivo 2. třídy, rodičům je to jedno. Alespoň jsem ho přemluvila na doučování. Je na čtyřku. Hledám každičkou přiležitost k pozitivní motivaci, ale málokdy nacházím. Mám je první rok.

Zaměření SOŠ si vybral sám. Je sice pěkné, že díky bodům z Čj se na školu dostal, ale muselo mu být jasné, že na technické škole nebude matika jednoduchá. Seznam předmětů si mohl zjistit před podáním přihlášky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
10.12.22 06:19
@Anonymní píše:
Tak bude mít doma peklo a já se prostě bojím, že ho rodiče zničí. Ale ano, nejspíš to tak dopadne, protože nás spolu čeká dost nepříjemné učivo, které fakt nedá.

Prostě někteří rodiče jsou strašní a jsou schopní své děti zničit. Snaž se aspoň k tomu klukovi chovat hezky, ať nezíská pocit, že stojí za ho… Bohužel, naše společnost stojí na výkonu a člověk „má“ hodnotu podle výkonu. Ti slabší nemají šanci. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
10.12.22 09:00
@SAJ píše:
https://wikijii.com/…ks_in_RussiaA hele, neboj, z vlastnictví PhDr. tě fakt neobviňuju, to fakt nemusíš mít strach. Na rozdíl od tebe vím, co ta zkratka znamená. :roll:

Sice je to hodně OT, ale fakt by mě zajímalo, co myslíš tím malým doktorátem před jménem a jaké tituly teda u mě předpokládáš.

A ten odkaz je teda megaslátanina, z které jsem toho moc nepochopil. Není to ani česky, ani rusky… Že by nějaký, ne moc povedený, Google překlad? :nevim:

Tady to máš lépe popsáno a před samým koncem je popsán i můj případ: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ph.D;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
10.12.22 09:31
@Lily Evans píše:
@Magical-eyes jako zažila jsem pána kterému jsem kdysi volala pracovně a všimla jsem si titulu Bc - říkám si „to je jak kdyby nic“ a oslovuju ho „pane Novotný“ a on na mě „no tak snad pane bakaláři Novotný, ne?“ :mrgreen:

No bc. neni jak kdyby nic, to je jenom nazor u nas, v zahranici ma vetsina vysokoskolsky vzdelanych lidi bc. :roll: Ale na tituly si nepotrpim, jedine misto, kde ho pouzivam (mam Mgr.) je u lekaru, tam je bohuzel rozdil, zda titul mam nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
10.12.22 09:39
@jege píše:
A hlavně ty blbosti možná nebude v životě potřebovat! Kdo kdy řešil v praktickém životě 2×+2=4? Maximálně tak sčítat, odečítat, násobilku a gramatiku.

8o to myslíš vážně? Tohle nejsou blbosti, navazuje na to další učivo. Rovnice s jednou neznámou počítáš pravděpodobně denně, jen si to neuvědomuješ. Zrovna matematika je pro běžný život docela důležitá. Jediný problém je nebo možná spíše byl za nás (a mě to dost vadilo), že mám učitelé matematiky neřekli přímo hele rovnice budete v životě potřebovat tam a tam. Prostě jen čistá teorie. Věřím, že kdyby se snažili víc nám učivo podat prakticky, že by to pochopilo více dětí/studentů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
10.12.22 09:53
@janickaIII píše:
8o to myslíš vážně? Tohle nejsou blbosti, navazuje na to další učivo. Rovnice s jednou neznámou počítáš pravděpodobně denně, jen si to neuvědomuješ. Zrovna matematika je pro běžný život docela důležitá. Jediný problém je nebo možná spíše byl za nás (a mě to dost vadilo), že mám učitelé matematiky neřekli přímo hele rovnice budete v životě potřebovat tam a tam. Prostě jen čistá teorie. Věřím, že kdyby se snažili víc nám učivo podat prakticky, že by to pochopilo více dětí/studentů.

Jak říkám - sčítání, odečítání, malá násobilka - víc človek v běžném životě nepotřebuje, a i na tohle lze použít kalkulačku a nezdržovat se počítáním ručně.

Samozřejmě, na technické škole to asi problémem bude, zakladatelka nenapsala, o jaký obor se přesně jedná, ale taková strojařina anebo stavební, ale i netechnická ekonomická se bez matiky neobejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
10.12.22 10:12
@Anonymní píše:
Tak bude mít doma peklo a já se prostě bojím, že ho rodiče zničí. Ale ano, nejspíš to tak dopadne, protože nás spolu čeká dost nepříjemné učivo, které fakt nedá.

No ale takhle ho čekají v „nejlepším“ případě tři roky psychosomatických potíží a přes maturitu stejně neprojde?

A jestli to chceš vzít z širšího pohledu, tak tahle „změkčení“ lehce pomůžou jednomu a těžce podryjí motivaci mnoha dalších studentů.

• Citovat
  • Upravit
2541
10.12.22 11:40
@Anonymní píše:
Dobre, tak chapu, ze se tu vlastne chces ujistit, ze to delas dobre. Tak jsem ti napsala jiny pohled, potrebujes shazovat sve kolegy, kteri uvazuji jinak, i jine ucitele, kteri to delaji jinak a nevidi ve znamkovani povatnou kravu. To je skoda, ze ucitele jsou tak uzavreni v tom svem videni spravnosti. Nic neni tak cernobile. No nic, ted uz fakt koncim, tohle nema smysl, tak si precti jen souhlasne komentare, ze kluk tam nema co delat a ses prece v pohode.

A kde je ta hranice, kdy přestat posuzovat jen dle „snahy“ a začít posuzovat na základě znalostí? Při maturitě, přijímačkách na výšku, při státnicích nebo až při atestaci, případně při pracovním pohovoru nebo až ve zkušební době? Nebo je hranicí 18 let, kdy už to není oficiálně dítko a už může být traumatizováno? Nebo se začneme zajímat až v okamžiku, kdy někoho ohrozí na životě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
10.12.22 13:03
@Kasandra159 píše:
A kde je ta hranice, kdy přestat posuzovat jen dle „snahy“ a začít posuzovat na základě znalostí? Při maturitě, přijímačkách na výšku, při státnicích nebo až při atestaci, případně při pracovním pohovoru nebo až ve zkušební době? Nebo je hranicí 18 let, kdy už to není oficiálně dítko a už může být traumatizováno? Nebo se začneme zajímat až v okamžiku, kdy někoho ohrozí na životě?

Dnes se dítě nesmí nijak traumatizovat/omezovat. Nejsem odpůrce respektující výchovy, ale často se to dnes přehání. Děti nemají mnohdy dané limity, nemusí se snažit a pak to dopadá psychickými problémy atd.
Ale najít nějaký průnik, kdy je ještě vhodné dítě motivovat bez hodnocení nebo mírným hodnocením a kdy už začít hodnotit skutečně, je těžké. No každopádně až praxe jim ukáže, jak to skutečně chodí. Otázka, je to pozdě či brzy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
10.12.22 13:49
@janickaIII píše:
Dnes se dítě nesmí nijak traumatizovat/omezovat. Nejsem odpůrce respektující výchovy, ale často se to dnes přehání. Děti nemají mnohdy dané limity, nemusí se snažit a pak to dopadá psychickými problémy atd.
Ale najít nějaký průnik, kdy je ještě vhodné dítě motivovat bez hodnocení nebo mírným hodnocením a kdy už začít hodnotit skutečně, je těžké. No každopádně až praxe jim ukáže, jak to skutečně chodí. Otázka, je to pozdě či brzy. :nevim:

No, ja si mysli, ze zakladka je povinna, neljde z ni dite vyloucit, takze tam bychom se meli snazit, aby každé zvladlo maximum a klidně bych pouzivala slovni hodnoceni, jeho vyhodou totiž je to, ze muzes pochvalit slabe dite za pokrok a jelikož je to jednoduse neporovnatelne s ostatnimi, tak nesrazis ty lepší. A zaroven se smazou rozdily ve znamkovani mezi skolami.
No a o prijeti na stredni by rozhodovaly ciste prijimacky, ktere by si delala kazda skola svoje, s tim, ze bylo povinne vypsat alespoň 3 terminy a pak by se vybiralo az po probehnuti vsech prijimacek. A na stredni hodnoveni dle vystupu, prpste zvlada nefinovany obsah nebo nezvládá a ten kdo nezvlada, nema danou skolu úspěšně dokoncit, to, ze ji dokoncil, znamena, ze definovany okruh zvlada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
10.12.22 18:06

Navrhnout přestup na nevýběrovou střední školu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
10.12.22 19:45
@j.a.n.i1 píše:
No, ja si mysli, ze zakladka je povinna, neljde z ni dite vyloucit, takze tam bychom se meli snazit, aby každé zvladlo maximum a klidně bych pouzivala slovni hodnoceni, jeho vyhodou totiž je to, ze muzes pochvalit slabe dite za pokrok a jelikož je to jednoduse neporovnatelne s ostatnimi, tak nesrazis ty lepší. A zaroven se smazou rozdily ve znamkovani mezi skolami.
No a o prijeti na stredni by rozhodovaly ciste prijimacky, ktere by si delala kazda skola svoje, s tim, ze bylo povinne vypsat alespoň 3 terminy a pak by se vybiralo az po probehnuti vsech prijimacek. A na stredni hodnoveni dle vystupu, prpste zvlada nefinovany obsah nebo nezvládá a ten kdo nezvlada, nema danou skolu úspěšně dokoncit, to, ze ji dokoncil, znamena, ze definovany okruh zvlada.

Souhlasím. Slovní hodnocení je super. Líbilo by se mi to jako rodiči, studentovi. Jenže zase narazíme na problém, když jeden učitel učí třeba cca 150 dětí (na ZŠ u předmětů s hodinovou dotací zcela běžné), tak by se učitel upsal a asi zbláznil z evidování pokroků u 150 děti. Ale zase je to jejich práce. :nevim: no je to těžké. Ale se slovním hodnocením a vlastními prijimackami SS. Skvělý nápad. Jenže v době Scio tunelů atd neproveditelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
10.12.22 20:04

Syn chodil ma stredni skolu, chytry, ale lempl, radeji uziva zivota nez skoly. V prvaku me prosil, at ho dame jinam. Dohodli jsme se, ze tomu da jeste par mesicu - nazor nezmenil. Tak sel na ucnak kam chtel a je velmi spokojeny. Musim rict, ze me prakvapila reakce nekterych lidi z okoli, ze nebude mit maturitu a bez maturity mu bude i ucnak k nicemu (pripadne podnikani).
Mam radeji zdrave a spokojene dite, nez to co tady popisuje pani ucitelka, toho kluka je mi tedy uprimne lito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
10.12.22 20:10
@Knizka píše:
Syn chodil ma stredni skolu, chytry, ale lempl, radeji uziva zivota nez skoly. V prvaku me prosil, at ho dame jinam. Dohodli jsme se, ze tomu da jeste par mesicu - nazor nezmenil. Tak sel na ucnak kam chtel a je velmi spokojeny. Musim rict, ze me prakvapila reakce nekterych lidi z okoli, ze nebude mit maturitu a bez maturity mu bude i ucnak k nicemu (pripadne podnikani).
Mam radeji zdrave a spokojene dite, nez to co tady popisuje pani ucitelka, toho kluka je mi tedy uprimne lito.

Podnikat může i bez maturity. Ověřeno na manželovi i bratrovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
10.12.22 20:13

@Knizka Za mě lepší učňák, spokojené dítě a do budoucna rozhodně lepší uplatnění než ty davy lidí s maturitou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze