Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Dobrý den, mám takový problém, který mne trápí/štve. V noci se budím a chodím uzobávat sladkosti - čokoládky, tyčinky atd. Tento problém začal, když jsem měla asi před osmi léty psychické problémy - největší problém bylo spaní. Začala jsem brát antidepresiva ráno i večer (beru je dodnes, jen ve velmi sníženém množství). Stav se zlepšil, ale nastalo probouzení těsně nad ránem, později i v průběhu noci a uzobávání sladkostí. Nejedná se o velké množství jídla, že bych tzv. vyžrala ledničku. Snažila jsem se i tzv. oklamat sama sebe a v noci místo sladkosti postupně schroupat 1 mrkev. Zlepšilo se to, ale stejně tak 2× týdně místo mrkve se pustím do sladkostí. Mám pocit, že tím trochu zaháním úzkosti a špatnou náladu. Postavu mám celkem Ok, momentálně 172/66, teď mám 10 měsíčního syna a celé těhotenství mi bylo špatně, tak jsem asi 4-5 kg zhubla. Přes den se držím zdravého život. stylu a nic si nedopřeji a v noci se pak „zprasím“. Myslím, že mám velmi pevnou vůli, ale po těch letech už jsem si jistá, že s tímto si sama neporadím. Znáte nějakého dobrého výživ. poradce nebo přímo psychologa, který by uměl pomoci (raději bych ženu, ale není podmínka)? Chtěla bych někoho, kdo se přímo specializuje na PPP. Díky moc
@rajskáomáčka, určitě to chce psychologa, konkrétního neporadím, s tím nemám zkušenost. Ale po přečtení této pasáže Přes den se držím zdravého život. stylu a nic si nedopřeji a v noci se pak „zprasím“. mě napadlo, jestli si teda raději přes den nedopřát a třeba by to v noci nebylo nutný ![]()
Ale fakt nevím, tohle je hlubší problém, než jen mlsání, takže je nápad ![]()
@rajskáomáčka Poradce neporadím, ale napadá mě jedna věc - nestálo by za to dopřát si něco přes den, třeba bys pak neměla takovou touhu v noci ![]()
A neni to prave ta chyba? Ze si pres den nic nedoprejes, ale v noci se budis, protoze mas abstak? Zkousela jsi treba vecer nebo i tesne pred spanim slupnout ctverecek kvalitni cokolady? Treba by ses pak nebudila.
Ono udrzet hladinu cukru v krvi vyrovnanou je docela slozite, ale nocni buzeni asi fakt neni v poradku.
A co to nemít doma? Nebo si dát přiměřené přes den. Já teda spím jak zabita, mě ani hlad nevzbudí, natož jíte kuchyně ![]()
Asi ti chybí sacharidy, dopoledne si dopřej nějaké ovoce a hlavně nevynechávej přílohy ![]()
Také vidím to, že přes den jím možná méně, jako jednu z možných příčin. Proto chci i zkusit toho výživ. poradce, nejen psychologa, abych vyloučila, že jím prostě málo a tělo si v noci dočerpává. Nebudím se tedy hlady, spíše mne syn vzbudí na kojení a já přitom dostanu tu chut. Jinak správnou sklaadbu jídelníčku jakžtakž znám, ale je fakt, že hodně cvičím, běhám, momentálně roste zoubek tak i kojím celou noc, tak možná mi nestačí, to co běžné ženě podle tabulek. Také si myslím, že tělo se prostě naučí se budit v určitou dobu a žádat o jídlo. Je to bludný kruh. Nejvíce podezírám však stejně psychiku, začínám být zhubnutím a postavou posedlá, i když samo vím, že o tom spokojený život není. Přála bych si, aby to bylo jen špatnou skladbou jídelníčku, ale obávám se, že ne. No ale děkuji za reakce, zkusím tedy ted třeba týden, dva tu nejjednodušší věc, třeba si dát dopoledne kus koláče s kámoškama nebo nanuka se synem, prostě jen nesedět a nekoukat a nedopřát si. ![]()
@rajskáomáčka píše:
Také vidím to, že přes den jím možná méně, jako jednu z možných příčin. Proto chci i zkusit toho výživ. poradce, nejen psychologa, abych vyloučila, že jím prostě málo a tělo si v noci dočerpává. Nebudím se tedy hlady, spíše mne syn vzbudí na kojení a já přitom dostanu tu chut. Jinak správnou sklaadbu jídelníčku jakžtakž znám, ale je fakt, že hodně cvičím, běhám, momentálně roste zoubek tak i kojím celou noc, tak možná mi nestačí, to co běžné ženě podle tabulek. Také si myslím, že tělo se prostě naučí se budit v určitou dobu a žádat o jídlo. Je to bludný kruh. Nejvíce podezírám však stejně psychiku, začínám být zhubnutím a postavou posedlá, i když samo vím, že o tom spokojený život není. Přála bych si, aby to bylo jen špatnou skladbou jídelníčku, ale obávám se, že ne. No ale děkuji za reakce, zkusím tedy ted třeba týden, dva tu nejjednodušší věc, třeba si dát dopoledne kus koláče s kámoškama nebo nanuka se synem, prostě jen nesedět a nekoukat a nedopřát si.
Teď píšeš, že kojíš. To může být taky příčina. Jednak to, že nějaká živina ti chybí (nebo ten cukr v krvi), pak samozřejmě i to, že když už jsi vzhůru, něco si dáš.
Nechci to úplně zlehčovat, ale jestli nepřiměřeně nepřibíráš nebo tě to jinak nelimituje, tak třeba počkej po skončení kojení. Třeba se to ustálí samo ![]()
Být tebou, tak si zkusím dát ten kousek koláče třeba k večeři. Třeba to bude mít vliv ![]()
@rajskáomáčka zkus mrknout na anabell.cz. Tam by Ti mohli pomoct
rozhodně to řeš. a nechala bych si upravit jídelníček na míru, evidentně Ti přes den něco chybí, proto to doháníš v noci.
Ja jsem byla pri kojeni taky silenej zavislak…Po kojeni se to vicemenne zlepsilo.
Podvečer si dej jídlo, které má hodně bílkovin, to ti zaměstná žaludek trávením a nebudeš mít hlad. Mít hlad = žaludek tráví naprázdno.
Ideální je třeba vanička tvarohu, oslazená např trochou džemu nebo tak něco.
To já právě dělám, ale u mne je asi nejvíce na vině ta psychika. prostě to mám v hlavě tak spojené, že sladké mne uklidní a já znovu usnu. Ta nespavost tehdy mne dost soužila, opravdu to byla škaredá deprese. Mám strach, že když neusnu, tak se to znova rozjede. Tak se raději uklidním sladkým. Přitom mám odzkoušené, že spím i bez toho. ![]()
Děkuji za tip. Koukala jsem na jejich stránky a je to přesně pro mne. Sice si budu asi připadat trošku divně, že je využívám, když nejsem ani vychrtlá ani nemám nadváhu), ale já to prostě jako problém vnímám. Trvá to s pčesttávkami už mnoho let, tak se chci na to nějak zaměřit, i když to asi nepůjde odstranit úplně, ale alespon, že mne tam skoukne i ten výživový poradce, jestli není jen nějaká chyba v jídelníčku. Moc mi pomohlo tam už jen zavolat, bála jsem se, že mne odpálkují, jen co jim řeknu svoje míry. Děkuji za tip ![]()
Ahoj, já úplně vím, jak se cítíš. Také s tím mám zkušenost. Je to hrozné, člověk ani nerozumí sám sobě, vlastně to nechce dělat, ale musí, že? Ale nezoufej, jde to řešit a jednou pro vždy vyřešit. Jen se nesmíš stydět říct si o pomoc. Opravdu se neboj kontaktovat centrum Anabell. Jsou tam ochotní a velmi milí. Dokonce se tam můžes potkat s člověkem, který si tím vším také prošel. Podpoří tě to a dá ti to sílu to řešit. Navíc je to zdarma. A pokud máš problém opravdu jen s nevyváženým jídelníčkem, tak mají i výživového poradce, který se na tyto věci specializuje. Jdi do toho, nemáš co ztratit. Držím palce, a kdyby si potřebovala poradit, určitě napiš.