Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. mám asi blbý dotaz, ale…
včera byla naše šestiletá dcerka s manželem na ORL a tam doktor řekl, že má zvětšené nosní mandle. Je prý na nás, jestli vytrhnout nebo ne. Tak nějaký důvod v tom těle je, že tam k něčemu jsou ne? Ale moje otázka je spíš to, jestli je možné třeba v dospělosti že se ty mandle sami zmenší? Nebo už od teď budou zvětšené?
Máme strach z té celkové narkozy…
@baculkaji Ano, v dospělosti se většinou výrazně zmenší, ale do té doby dokážřou napáchat velkou paseku-opakované a zbytečné záněty nosohltanu a hlavně středního ucha s opakovaným píchnutím, jizvy na bubínku, zhoršení sluchu…takže pokud jí dělá problémy, tak vytrhnout, pokud ne, není třeba.
Tak naše malá zatím na píchání ouška nebyla…chrápe občas, když má rýmu…
@baculkaji A kolik jí je? Já bych asi počkala a třeba za půl roku šla na kontrolu a uvidíte.
Bylo jí šest…a včera tam byla zrovna, když má rýmu…my totiž byli u neurologa a ten nám to vyšetření na ORL doporučil, že malá hodně dýchá pusou a ne nosem…
Ja mela v detstvi taky zvetseny mandle. Mela jsme jit i na trhani, ale nejak se skolnim vekemto samo vymizelo a od ty doby jsem o nich nikdy nevedela…