Nutit prvňáka do úkolů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7945
17.2.22 22:18

My máme teda nebásničkovou úču, pánbůhzaplať. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.2.22 22:22

@tulipán Za normálních okolností bych ti napsala, že to, že „nemají čas“ cvičit logopedii je výmluva, ale při množství úkolů, co u vás máte, se tomu vůbec nedivím. Ono i kdyby k tomu přistupovali zodpovedně (jako že nevíme, jak to u nich chodí), tak při tom množství práce bude dítě tak přetížené, že to cvičení bude postrádat smysl. A k tomu navíc fakt, že ředitelka dusí dotazy, jestli cvičili, to dítě. Vždyť ono za to zodpovědné není. Když už to musí řešit, tak s rodiči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16449
17.2.22 22:31

@Hoa Mai Je toho hodně, to je pravda. Nicméně paní je ve 2 doma a mají jedno dítě, kterému je opravdu špatně rozumět. Já to jako výmluvu vidím a kloučka je mi líto. S tímhle synek byla logopedie peklo, 3 roky, a zrovna tato paní se nám často smála, že logo moc žereme, že oni si raději sednou na zahrádku…I jak píšeš, jak se ředitelka ptá a před všema ve třídě :roll:, musí mu být trapně, i děti ho litují. To se mi také nelíbí. Kluk ve druhé třídě píše “modlá”, protože to tak říká. Jejich boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
17.2.22 22:39

Do úkolů jsem nutila. To byl pokaždé porod :pocitac: V září mě to čeká zas. Snad dceři nadšení vydrží a obejde se to bez scén.

@Hoa Mai Tak logopedie je (měla by být) záležitost předškolní docházky. Ve škole by už měli dohánět minimum. My teď taky dřeme, aby se doučila všechno. Nebo v první bylo max ř.
A dítě známe co začalo chodit na logopedii stejně jako my, se teprve učí sykavky. A to začali stejně a měli problém se stejnými věcmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16449
17.2.22 22:42

@Netopirek Klukovi naskočilo r a ř v červnu. V září šel do školy. Denně jsme u toho seděli přes hodinu, aby v první třídě nešišlal. Aby mu ředitelka neříkala, trénujete doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.2.22 22:43

@tulipán Tak to ano, to je zanedbání že strany rodiče, nicméně ředitelka tomu nepomáhá, právě naopak to ještě zhoršuje. To by ale jako pedagogo měla vědět, přijde mi to těžce neprofesionální.
Syn má ve třídě kluka, který v prvním pololetí velmi špatně četl (příslušník jisté menšiny, ale je sám ve třídě ve většinové škole, rodiče slušní a snaživí, ale asi úplně u všeho nevěděli, jak na to). Na třídních schůzkách v listopadu se jeho maminka ptala uč., co dělat s tím jeho čtením a uč na to, že větší problémy budou řešit, ale zásadně na individuálních konzultacích uč.-rodič, aby dítě nemělo ve třídě pocit méněcennosti. I bez buzerace to neslo ovoce, ve druhé třídě čte kluk zcela plynule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16449
17.2.22 22:45

@Hoa Mai Jasně. Já nejsem ta učitelka. Také s tím nesouhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85420
17.2.22 22:45

U nas bysme trpeli vsichni. Nastesti zadne domaci ukoly nedostavaji, staci mi bohate obcas logopedie. Ale tim, ze nemusi, tak se snazi sama cist a psat posledni dobou. Dojdpu k tomu sami. Zahranici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
17.2.22 22:55
@Netopirek
@Hoa Mai Tak logopedie je (měla by být) záležitost předškolní docházky. Ve škole by už měli dohánět minimum. My teď taky dřeme, aby se doučila všechno. Nebo v první bylo max ř.
A dítě známe co začalo chodit na logopedii stejně jako my, se teprve učí sykavky. A to začali stejně a měli problém se stejnými věcmi.

S tím souhlasím, nicméně nevidím žádný smysl v tom dávat to sežrat dítěti, které za sebe v tomto ohledu ještě nemůže být zodpovědné. To je zodpovědnost rodičů, kteří by to měli řešit. Druhá věc je ta, že mnohde, hlavně ve větších městech, nechtějí brát mladší děti, než předškoláky. No a pak se to s těmi dětmi táhne dál. Mě vyhodili z logopedie s 3,5letým synem jako příliš náročnou a přemotivovanou matku. Vzhledem k tomu, že syn byl ochotný trénovat, nastudovala jsem si postupy a cvičení sama, natrénovali jsme svépomocí, ale pokud má dítě větší problémy a rodiče, kteří si nevědí rady (já jsem aspoň studovala obor blízký lingvistice a mám dva semestry fonetiky), tak to, že dítě má v první třídě problémy, nemusí být úplně jejich vizitka.
No a na závěr moje osobní zkušenost - já jsem jako dítě měla problém s R a Ř, zanedbala to matka, nicméně by mi vůbec nepomohlo, kdyby mi to dával někdo sežrat, nota bene učitelka. V 9 letech mi došlo, že fakt mluvím jinak, než ostatní a že pokud si nepomůžu sama, nepomůže mi nikdo, tdnkovala jsem si na procházkách se psem a naučila se to.

Příspěvek upraven 17.02.22 v 22:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16449
17.2.22 22:57
@hanka.br. píše:
A to čtete doma šest stran čeho?

Chtěla jsem se jít podívat do tašky, proto ta prodleva, ale jsem lenivá, takže přesný název nevím. Je to pracovní sešit zdokonalení čtení. Chceš to vědět kvůli svým prvnákům? Můžu se kouknout zítra a dát odkaz. Dále čtou samozřejmě slabikář. Pak jim kopíruje, ale to netuším, odkud je, jestli je to jiný slabikář… Tento týden mívají dvě strany kopírované a 4 zdokonalení čtení, 2 strany slabikáře ve škole. Poměry různě střídá. V prosinci četli 2 strany, v lednu 4, ted 6. Stejně tak jim kopíruje písanku, jinou, než dělají běžně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
17.2.22 23:22

@beruska9
Napadl mě tip, možná špatný, nevím. Mnoho let jsem děti doučovala. To, k čemu by je rodiče doma těžko přinutili, dělali se mnou naprosto bez řečí, prostě proto, že jim bylo hloupé někomu cizímu odmlouvat. Nemáte v sousedství třeba nějakou studentku, která by za drobnou úplatu (a za chvilinku) s dítětem úkol napsala? Aspoň občas, ať trochu šetříš nervy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
17.2.22 23:30
@tulipán píše:
Chtěla jsem se jít podívat do tašky, proto ta prodleva, ale jsem lenivá, takže přesný název nevím. Je to pracovní sešit zdokonalení čtení. Chceš to vědět kvůli svým prvnákům? Můžu se kouknout zítra a dát odkaz. Dále čtou samozřejmě slabikář. Pak jim kopíruje, ale to netuším, odkud je, jestli je to jiný slabikář… Tento týden mívají dvě strany kopírované a 4 zdokonalení čtení, 2 strany slabikáře ve škole. Poměry různě střídá. V prosinci četli 2 strany, v lednu 4, ted 6. Stejně tak jim kopíruje písanku, jinou, než dělají běžně.

Děkuju - jen mě to zajímalo. Můj přístup je naprosto opačný, úkoly nedávám, pouze čtení v rozsahu cca 5 řádků. Neumím si představit, že bych svou práci navalila na rodiče, přijde mi to neslušné až nehorázné. Samé jedničky měly všechny děti, téměř neznámkuji, nedávám diktáty ani testy. První třída je prožitek, zhnusit školu dětem fakt nechci. Nic nám neuteče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
17.2.22 23:39
@hanka.br. píše:
Děkuju - jen mě to zajímalo. Můj přístup je naprosto opačný, úkoly nedávám, pouze čtení v rozsahu cca 5 řádků. Neumím si představit, že bych svou práci navalila na rodiče, přijde mi to neslušné až nehorázné. Samé jedničky měly všechny děti, téměř neznámkuji, nedávám diktáty ani testy. První třída je prožitek, zhnusit školu dětem fakt nechci. Nic nám neuteče.

Já si pri čtení diskuze připadala nepatřičně. U nás se doma úkoly skoro nedělají - občas něco na pár minutek. Zatím se ještě ani nečte pravidelně - ale to nás čeká více teď v druhém pololetí. Žádné básničky se me děti neučí. Tak nevím, jestli je to chyba, že netrenuji paměť. Diktáty se samozřejmě taky nepíší. Maji čtení Sfumato a matematiku Hejného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
17.2.22 23:42

Každopádně z dělání úkolů rostu. Moje děti nespolupracují, než se k tomu odhodlaji a začnou se soustředit, tak uplyne týden. :zed: Pokaždé si říkám, že to není možné. Naposledy psaní pisanky - napíše dvě čárky a ptá se, jestli to je hezký, pak se houpe na židli, pak musí něco vyprávět. Strašný a o nervy. A aby dělaly obě mě děti úkoly najednou? To nejde, protože obě mě potřebuji a pořád jen na něco čekají. Buďto si neví rady a nebo to mají rychle hotové. Příště je nějak donutím udělat úkoly hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
17.2.22 23:44

Dneska starší dítě mělo něco doplnit pod obrázky. Všechno vyplněné a v jedné kolonce napsáno „nevím“. :zed: Samostatnost se cení. Zvlášť u něčeho, co hledá na internetu a najde úplně jiný rok než já. A pak to znovu najde. Opravdu to tam je napsané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí