Obchodní korespondence

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101754
25.4.13 21:03

@Janinka07 Jo, chápu to stejně, buď bych do adresy napsala jméno nebo k rukám starosty, ale obojí ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
25.4.13 22:05

Když píšeš fyzické osobě je jméno na prvním místě (pak až třeba, že jde o fotbalový klub), když píšeš právnické tak naopak (první firma a pak komu). Píše se k rukám ředitele nebo Ing. Jan Novák (obojí ne). -Takto to bylo za dob mého studia, jestli se to nějak změnilo, netuším :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
5.5.13 16:18

Tak mi naše paní učitelka řekla, že má být první jméno, potom starosta a potom SDH

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 20:27
@teriiiy píše:
Zdravím, učil jste se někdo obchodní korespondenci, nebo vyznáte se v tom? psala jsem žádost (u maturity) a byl tam Starosta sboru dobrovolných Hasičů Jan Vondrášek, který žádal Předsedu fotbalového klubu Slavoj Ing. Jana Horáčka.. Jak byste sestavili tyto adresy? já napsala :

Sbor dobrovolných hasičů
Jan Vondrášek
Starosta
Kopáčkova 589
428 87 MILÍN

Fotbalový klub Slavoj
Ing. Jan Horáček
Předseda
Horníkova 790
428 87 MILÍN

Jde mi o to, jestli mám dobře umístěné to „Fotbalový klub Slavoj“ a „Sbor dobrovolných hasičů“

díky za odpovědi

No, to záleží na tom, komu to má být adresováno.

Pokud Sboru dobrovolných hasičů, zastoupenému starostou Jan Vondráškem, popř. Fotbalovému klubu Slavoj, zatoupenému předsedou Ing. Janem Horáčkem, tak je to správně (akorát možná ta funkce nemusí být na třetím řádku).

V každém případě musí být adresát na prvním řádku adresy.

takže například, pokud budeš psát v nějaké obchodní věci společnosti ZmáknuTo s. r. o a víš, že tu věc tam vyřizuje Alžběta Pincásková, tak napíšeš

ZmáknuTo s. r. o.
Alžběta Pincásková.

Kdybys napsala

Alžběta Pincásková
ZmáknuTo s. r. o.

tak to není obchodní korespondence adresovaná firmě ZmáknuTo s. r. o. (k vyřízení alžbětě Pincáskové), ale soukromá korespondence, adresovaná Alžbětě Pincáskové (jejíž adresu domů asi neznáš, tak jí píšeš do podniku, kde pracuje). Pokud by tam už v době dorušení nepracovala, tak to poště vrátí, nebo jí to (bez otevření, protože to by bylo porušením tajemství dopravovaných zpráv) pošlou domů, pokud znají její adresu.

Zrovna tak, pokud uvedeš jako adresáta Sbor dobrovolných hasičů Milín nebo Fotbalový klub slavoj a ti funkcionáři k datu doručení už ve funkci nejsou, tak jsou povinni bez otevření tu písemnost předat tomu, kdo v té funkci právě je (resp. statutárovi té organizace), jinak se dopouštějí porušování tajemství přepravovaných zpráv.

Naopak, pokud je na prvním místě uvedeno jejich jméno, tak je to jejich soukromá korespondence (a jestli jim to posíláš domů, tak tu funkci jsi napsala asi proto, aby pošťačka věděla, jací jsou to pašáci). A pošťačka jim to doručí a oni si to po právu přečtou, i kdyby už na fotbal a hasiče zanevřeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 20:29
@teriiiy píše:
Tak mi naše paní učitelka řekla, že má být první jméno, potom starosta a potom SDH

To je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
5.5.13 20:36
@eumedon píše:
To je blbost.

Možná není, protože zakladatelka v některém z dalších příspěvků upřesňovala, že se jedná o „Tam bylo napsáno žádost fyzické osoby právnické“ což bych pochopila, tak že pan starosta o něco žádá soukromě a že je starosta tam píše, aby měl protekci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 20:47

@j.a.n.i1 Když je to žádost fyzické osoby, adresovaná osobě právnické, tak je odesílatelem fyzická osoba a adresátem osoba právnická.

Adresát musí být na prvním místě adresy. Sbor dobrovolných hasičů Pitín jeprávnická osoba, Fotbalový klub Slavoj je právnická osoba (pokud teda mají právní subjektivitu).

Pánové Ondrášek a Horáček jsou fyzické osoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 20:51

Jo takhle: Fotbalový klub Slavoj, zastoupený předsedou Ing. Jan Horáček o něco žádá Sbor dobrovolných hasičů, zastoupený starostou Jan Vondráškem.

Zakladatelka to má správně.

Zkusím ještě pohledat, abych to doložil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
5.5.13 20:54

@eumedon No jasně, takže já bych to chápala takhle:

Jan Vondrášek
Sbor dobrovolných hasičů

Fotbalový klub Slavoj
Ing. Jan Horáček

kam patří ty funkce vůbec netuším a přijde mi úchylné je uvádět…
Takže s větou učitelky, že první má být jméno a pak starosta se dá souhlasit, pokud se bavíme pouze o panu Vondráškovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
5.5.13 20:55
@eumedon píše:
Jo takhle: Fotbalový klub Slavoj, zastoupený předsedou Ing. Jan Horáček o něco žádá Sbor dobrovolných hasičů, zastoupený starostou Jan Vondráškem.

Zakladatelka to má správně.

Zkusím ještě pohledat, abych to doložil.

No, ale tady přece o něco žádá právnická osoba nikoliv fyzická, ne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 21:09
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon No jasně, takže já bych to chápala takhle:

Jan Vondrášek
Sbor dobrovolných hasičů

Fotbalový klub Slavoj
Ing. Jan Horáček

kam patří ty funkce vůbec netuším a přijde mi úchylné je uvádět…
Takže s větou učitelky, že první má být jméno a pak starosta se dá souhlasit, pokud se bavíme pouze o panu Vondráškovi

Předpokládám, že se nejdřív uvádí adresát a pak odesilatel, jako třeba v tomto případě

Takže v tomto vámi uváděném případě je adresátem fyzická osoba Jan Vondrášek (a není jasné, proč uvádíte, že je hasičem) a odesilatelem (žadatelem) Fotbalový klub Slavoj, zastoupený Ing. Jan Horáčkem.

Na prvním místě adresy se vždy uvádí (fyzická, právnická) osoba, která je adresátem či odesilatelem písemnosti. Zástupce může a nemusí být uveden dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
5.5.13 21:13

@eumedon Jestli se uvádí první adresát nebo odesílatel jsem neřešila, nicméně prostě u odesílatele první jméno člověka, u adresáta jméno firmy, v tomto konkrétním případě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 21:17

Akorát si myslím, že zakladatelka přehodila pořadí adresáta a odesilatele.

V každém případě - pokud je to obchodní a ne soukromá korespondence, pokud starosta hasičů žádal za hasiče (ne za sebe osobně - ale to by se pak neměl zaštiťovat tím, že je hasič) o něco fotbalisty (čili předsedu za fotbalisty), tak na prvním místě adresy musí být název té organizace, kterou zastupují.

U soukromé korespondence je zase zbytečné uvádět ty funkce u hasičů a fotbalistů (leda by šlo o úplatky, ale to se asi nevyřizuje písemně :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
5.5.13 21:22
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon Jestli … prostě u odesílatele první jméno člověka, u adresáta jméno firmy, v tomto konkrétním případě…

A to si myslíte proč? V odpovědi se přece jen přehodí adresy odesilatele versus adresát.

Odesilatelem je opět právnická osoba, zastoupená tím statutárem (předsedou, starostou).

Ono je zmatečné už zadání: Nežádá starosta předsedu, ale organizace zastoupená starostou organizaci zastoupenou předsedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
5.5.13 21:34

@eumedon No, ale pokud znělo zadání, že fyzická osoba žádá právnickou… nicméně souhlasím, že už zadání je zmatené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová