Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj děvčata,
tak jsem dělala o víkednu „Rychlé tvarohové koblížky“ od JitkyT a musím říct, že byly skvělé, opravdu rychlé, jen je příště musím dělat menší nebo dýl smažit neb některé se mi neudělaly.
Přidávám recept na banánovou bábovku , našla jsem ho včera, měla jsem tři starší banány (takové u nás nikdo nejí) a žádné máslo. To byly takové dvě moje podmínky a našla jsem:
200g krystal. cukru
3 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
1 dcl oleje
1 dcl mléka
3 banány
250g pol. mouky
Vajíčka našlehat s cukrem, olejem, mlékem a rozmačkanými banány, pak přimíchat mouku s kypřícím práškem. Peče se ve vymazané a vysypané formě (já vysypala kokosem), při 180°C cca 50 min.
Je moc dobrá. A přidávejte recepty! Ať se máme kde inspirovat ![]()
Komka
Tak přidám taky jednu sladkou rychlovku.
Buchta s acidofilního mléka
Potřebujeme: 35dkg pol. mouky, 30dkg cukru, 1,5 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa
Rozmíchat na sucho a poté přidáme: 2dcl oleje, 2vejce, 1 acidofilní mléko.
Vše dobře promícháme. Vylijeme na pomazaný plech a pečeme při 180stupních 20min.
Dělala jsem lasagně. Moc se mi nepovedli, protože jsem dodržela dobu pečení v receptu a ne na lasagních, takže jsem je měla vysušené. Příště budu moudřejší. Jinak budou určitě dobré. Náplň v nic byla ňam. Mohli jsme jíst jen prostřední vrstvu ![]()
A dát do vnitř hromadu rozinek a ořechů. A nahoru citronovou polevu.
Mňam, je moc dobrá. M.
Tak já dělala včera kuře s hermelínem a kys.smetanou a tedy -rychle,levně a výborně chutná-manža se olizuje ještě ted.
Jinak nepamatuju se,zda už jsem sem dávala kuře na medu:
kuře-já dávám prsa,
marináda:1dcl oleje,štáva z 1 citronu, lžíce medu, lžíce sojovky,1/2 lžičky kari,3stroužky česneku,špetka cukru,pepř sůl.Lze přidat i nakrájené žampiony a malé nakládané cibulky
Necháme přes noc uležet v marinádě a v pekáči přiklopeném pokličkou pečeme hodinu.
Příloha nové brambory,my máme pečené.
Laura
Recepty jsou vážně super, taky další přidám.
Plněné papriky (či zelné listy):
1 zmrazená drůbeží sekaná (nejlepší je z Vodňan)
paprikové lusky podle počtu strávníků
kečup
1 -2 zeleninové bujony
voda
přílohy:rýže, brambory, chleba…
Sekanou necháme roztát, naplníme s ní vydlabané papriky (případně spařené zelné listy), dáme do pekáčku, podlijeme kečupem a poloviční dávkou vody než je kečupu, přidáme 1-2 zel. bujony a dáme péct do trouby na cca 180 stupňů asi na 3/4 hoďky. Jde to i v mikrovlnce na cca 15 minut a pak na 3 minuty dopéci pod grilem. Je to opravdu super, všichni v naší rodině se po tom můžou utlouct
. A taky moc jednoduché a rychlé!
Berča
Ahoj Berčo,
jen bych se chtěla zeptat, jestli to mleté maso je už předem ochucené. Nebo se to nijak nekoření?
Díky
Komka
Aha, promiň, už to chápu.. to je přímo hotová sekaná. Jsem si nevšimla ![]()
Tak to potom jo ![]()
K.
ahojte, koukám, že všichni jedete v kuřecím…no já už ho moc nemusím, takže kupujem jen krůtí prsa. A z těch jsem dělala: recept Ivči-s hermelínem, cibulí a zakys. smetanou, pak Václavovy řízky a na dnešek mám už obalené řízky v jogurtu a strouhance s cornflakes:) obojí bylo moc dobré:) a dělala jsem makovou bábovku od VVIK-taky moc dobrá-mňam!
jak má pak člověk držet dietu do plavek??? ![]()
jo ještě něco-nemáte někdo tip na náplň do tortil? nechci ji kupovat, kdysi jsem udělala nějakou směsku z kuřete a zeleniny a bylo to docela dobré, jinak je děláme spíš nasladko k snídaní s povidly…
Musím poděkovat Marci za recept na buchtu z acidofilního mléka !
Sleduju na netu recepty všeho druhu, ať masové, zeleninové nebo právě na takovéto sladké mňamky. Ale takhle rychle jsem se od přečtení receptu k jeho realizaci ještě nedostala! ![]()
Přečetla jsem recept, seběhly se mi sliny, zjistila jsem, že všechny ingredience doma mám, a šup do kuchyně a je to fakt rychlovka. Zatím se peče, tak jsem zvědavá na výsledek.
Taky by mě zajímalo, zda bude chutnat naší skoro 2-leté „vybíravce“
, která zrovna chrupká.
Ještě jednou, Marci, díky a snad taky přidám do této diskuze nějaký ten receptík a nebudu jen pasivní nakukovatelka. ![]()
Lendula
Ahoj,
dneska jsme si pochutnávali na „přírodních kotletách“ od Macri, mnam mnam, nikdy me nenapadlo kotlety obalit v mouce, jsou pak o moc lepsi. K fazolkam jsem pridala kvuli barevnosti takove ty malicke zmrazene mrkvicky a prilohu vam sem pridavam, protoze je u nas moc oblibena (dalo by se i jako samostatne jislo) :
Brambory zapečené se slaninou
1kg brambor
200g másla
500ml mléka
6 lžic hladké mouky
1/2 lžíce sladké papriky
8 pláků slaniny - já dávám anglickou, nakrájené na kostičky
sůl
Předehřejte troubu na 180°.Zapékací mísu (pekáč) vymažte máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Třetinu brambor narovnejte na dno pekáče (aby se vzájemně překrývaly), osolte, poprašte dvěma lžícemi hl. mouky, poklaďte kousky másla a polovinou slaniny. Stejně připravte další 2 vrstvy, poslední uz jen poprašte zbytkem mouky a osolte. Mléko zahřejte tak, aby se skoro vařilo, vsypte do něj papriku a zamíchejte, nalijte na brambory - mouka na horní vrstvě by se měla rozpustit. Pečte hodinu, prvních 20 minut přikryté.
Na přílohu je to možná trošku složitější příprava, ale zato jsou výborné. Já už to dávám od oka, někdy sypu přímo brambory jiným kořením nebo struhnu muškátový oříšek a nedávám papriku.
Jinak jsem ještě dělala Rybí filé na zelenině od Tyndy - výborné, chutnalo i prckovi
a zítra se chystám na ty vychvalované hermelínové kuřecí prsa.
Hezký víkend:-)
Ahoj holky,
přidávám se do dikuze
.
Kristain - já dělám tortily s mletým hovězím - na oleji usmažím cibulku, utřený česnek, přidám mleté hovězí maso, osolím, opepřím, přidám trochu chilli, skořice a rozinek a rajčatový protlak - mám moc ráda ty krabičky valfruta. Také se dají použít čerstvá rajčata. Také by do toho asi byly dobré červené fazole, to jsem ale nezkoušela. V OC v letňanech dělají tortily jen s míchaným salátem, přidávají k tomu třeba ovčí sýr, nebo olivy, nebo krájenou cibuli + různé dresingy a také je to moc dobré.
U nás doma už dlouho vede indická kuchyně, přidávám pár receptů, vše je zdravé a nám to moc chutná
:
Khirčí:
500g rýže, 250g červené čočky, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, 1,5 lžička kari, 1/2 lžičky skořice, pepř, sůl. 2 lžíce mléka, tuk na smažení, vařená vejce:
Rýži s čočkou na hodinu namočíme. Na tuku osmažíme jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidáme koření, pak scezenou rýži s čočkou, smažíme cca 5 min., zalijeme vodou a dusíme, až je čočka a rýže měkká. Podáváme s vařenými vejci a zeleninovým salátem.
Ostrá čočková polévka s mrkví
125g červené čočky, 1200 ml zel. vývaru nebo vody, 350g mrkve, 2 cibule, 250g rajčat nebo protlaku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžička ml. koriandru, 1 lžička ml. kmínu, 1 lžička chilli, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce citr. šťávy, sůl, 300 ml mléka:
Na tuku osmažíme jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidáme koření, pak čočku, smažíme cca 5 min., zalijeme vývarem (vodou) přidáme nakrájenou mrkev a rajčata a vaříme, až je čočka měkká, cca 30 min.. Rozmixujeme, osolíme, přidáme mléko a citr. šťávu..
Dhal
4 lžíce rost. oleje, 2 cibule, 1 velký stroužek česneku, 2 lžičky ostrého kari, 1/2 lžičky skořice, 8 hřebíčků, 250g červ. čočky, 900 ml zel. vývaru (vody), 2 bobkové listy, sůl, pepř
Na tuku osmažíme jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidáme koření, pak čočku, mícháme cca 1 min., zalijeme vývarem (vodou) přidáme bobkový list a vaříme, až je čočka měkká a tekutina se částečně vyvaří, cca 30 -50 min. Osolíme, podáváme s rýží a třeba s dušenou mrkví.
Perský pilaf
Kousek skořice, 2 lžíce ml. kmínu, 6 kuliček pepře - rozdrtíme, 4 rozdrcená semena kardamomu, 3 hřebíčky, 2 lžíce oleje, 1 malá nakrájená cibule, 1 lžíce kurkumy, 250 g rýže, 1,25 l kuřecího vývaru (vody), 2 rozlámané bobkové listy, sůl, pepř, 30g rozinek, 60 g vyloupaných pistáciových, nebo i burských oříšků.
Na tuku osmažíme koření, přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek, pak rýži, dobře promícháme a opražíme, pomalu zalijeme vývarem (vodou) přidáme bobkový list, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a pod poklicí (kterou teď nezvedáme) vaříme na mírném plameni 10 min., sejmeme z ohně a necháme stát přikryté ještě 5 min.. Vmícháme rozinky, oříšky (dobrá jsou třeba i slunečnicová semínka), podáváme se zeleninovým salátem.
Tož tak od nás. Snad jsem ty recepty moc nezkomolila. V záloze mám několik druhů kari, kdyby byl zájem, tak pošlu.
Ahoj holky, tak já taky něco přidám a snad vám to bude chutnat ![]()
Pivovarská pochoutka - jde i bez piva
. Rozpis je pro 5 osob:
70 g libového vepřového masa
2 střední cibule
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé (ani nedáváme)
4 stroužky česneku
2 - 3 dcl světlého piva
1 lžíce hl. mouky
1 kelímek zakysané smetany
olej, sůl, pepř, vývar
na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a na ní opečeme kostky nakrájeného masa. Přidáme utřený česnek, papriku, osolíme, opepříme a zalijeme pivem. Dusíme pod pokličkou. Podle potřeby přidáváme vývar. nakonec zahustíme zakysanou smetanou, do které jsme vmíchali lžíci hladké mouky. Podáváme s těstovinama.
Plněné filety
4 filety
150 g nivy
4 plátky šunky
grilovací koření na ryby
Vezmeme 4 kousky rybích filet a necháme rozmrazit. Posypeme kořením, na to se dá plátek šunky a posypeme strouhanou nivou. Stočíme jako ptáčka (já to nestáčím. Nechám to jako plátek) a spíchneme párátkem. Osmažíme na oleji a podáváme s brambory nebo hranolky. Nesolíme!!
To by zatím stačilo. Pokud budete chtít další, tak stačí řéct
.
Doboru chuť přeji
i510
Pudinkový dezert
Uvaříme 1l mléka se dvěma karamelovými pudinky dle návodu.
4 žloutky a 20 dkg cukru utřeme do pěny a přidáme: 1dcl vody, 1dcl oleje, vanilk. cukr, 20 dkg polohr. mouky, 1 prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků.
3/4 těsta vylejeme na vymazaný, vysypaný plech
1/4 těsta obarvíme kakaem a cik-cak nalejeme na těsto
Teplý pudink stejným způsobem nalejem na plech a dáme péci.
(Při pečení pudink klesne dolu.)
Na upečený, vychladlý koláč rozetřeme dvě zakysané smetany oslazené dle chuti (tj hodně), lze „dochutit“ i trochou rumu
.
Povrch posypeme grankem. Krájíme zá:,–(ně studené.
Línější varianta mojí mamky:
Celé těsto bez kakaa, místo karamelového pudinku čokoládový.
Nebo naopak celé těsto obarvit kakaem a vanilkový pudink ( v tomto případě pak místo zakysanek dávám navrch ušlehaný čokoládový Otker krém a sypu strouhanou čokoládou - vypadá do slavnostněji)
Falešné tiramisu
3 kelímky zakysané smetany osladíme dle chuti, přidáme rum.
piškoty namáčíme z poloviny v silné kávě, naskládáme do dortové formy, na to smetany, vrstvu piškotů..... střídáme. Lze přidat i ovoce, mě chutnají kompotované broskve.
Pčikryjeme alobalem, zatížíme miskou s vodou a necháme do druhého dne v lednici. před podáváním posypem povrch grankem, hubeňouři mohou ozdobit i šlehačkou ![]()
Provensálské kuře (králík, vepřové plátky)
Do pekáče dáme trochu oleje, na to nakrájenou cibuli, mrkev, cerel, petržel. Navrch naporcované osolené kuře. Přidáme pár kuliček jalovce (většinou je nemám), asi 4 stroužky prolis. česneku, 3 bobkové listy, provensálské koření. Potřeme kečupem nebo rajským protlakem (dávám obojí), podlejem vodou a přiklopený pečem. Když je maso měkké, odklopíme a dopečem.
Podáváme s rýží (lze i hranolky nebo chleba)
Dobrou chuť, na to jsem dostala i mlsného dědu ![]()