Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky,
AJO, moc díky za recept na LILEK! Holky, máte ještě některá zaručenou pochoutku z lilku? Já ho teď zkoušela poprvé a normálně ho obalila v mouce, vajíčku a strouhance a musím říct, že je chutnější než květák.
Taky něco málo přidám:
VEPŘOVÉ NA ŠLEHAČCE
Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na tuku. Do pekáčku dáme syrové, na plátky nakrájené brambory, které mírně osolíme a na ně poklademe řízky. Zalejeme šlehačkou a dáme zapéct do trouby.
VEPŘOVÉ NA RAJČATECH
Vepřové řízky opečeme na rozpáleném tuku, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, lžičku červené papriky, sůl a dusíme do poloměkka. K masu pak přihodíme na proužky pokrájené papriky a slupky zbavená a nakrájená rajčata - vše ještě podusíme. Výborné s těstovinami.
Petra
Ahoj,
za chvilku tu máme léto a zeleninové salátky, tak přidávám recept na
VOŇAVÝ OLIVOVÝ OLEJ
Na dno zavařovačky vložíme trs čerstvé bazalky a zalije olivovým olejem. Dáme na dva měsíce do ledničky. Občas vytáhneme na půl dne, aby roztál a protřepeme.
Po dvou měsících vyndáme bazalku a nalijeme olej zpátky do originální sklenice.
Krásně voní a potlačí se tím výrazná chuť olivového oleje, která může být někomu nepříjemná. Na těstoviny a saláty je skvělý.
Ahoj M.
Ahoj,
tak jsem dělala Medový dort od Pajusky.Výsledek naprosto úžasný,je to hrozně dobrý,ale ten začátek…nevím,co jsem udělala,Pajo,špatně,ale to těsto bylo příšerně tuhý,nešlo skoro rozválet a furt se to vracelo.Na celý plech jsem to nerozválela,to bylo bez šance,ale tak nějak do velkého vajíčka se zadařilo.Tak jsem to pak okrájela.Ale-manža je dost náročnej,co se týká sladkýho a po dlouhý době mě pochválil!!(do krému jsem dala místo cukru med a posypala kakaem-výborný)Chutná to podobně jak Marlenka v hospodě.
Tak taky přihodím recept,co dělám každý týden,manža totiž nemusí těstoviny jako přílohu.
Těstovinový salát
uvařit těstoviny (oblíbené),klidně celý pytlík,je to žravé.Přidat uvařenou zeleninu (dávám různé směsi zmražené-s brokolicí,atd.)-zeleninu povařit jen chvilku,aby byla křupavá v osolené vodě,na kostičky nakrájené osmažené kuřecí ,ochucené tím, co máte rádi a zalít velkým smetanovým jogurtem a malou majolkou (přidat zase dle chuti).dochutit v egetkou (vegi-vegi).
Je to jako pejsek s kočičkou, my přidáváme,co máme zrovna v lednici, takže další tipy, co přihodit: uvařená vejce na kousky, osmažený pórek na másle, syrová zelenina(červená paprika-mňam), já ráda kukuřici Bonduelle, uvařená celá brokolice na růžičky,..dle chutí a fantazie.
Občas udělám sýrovou omáčku-bešamel(máslo+mouka osmažit) zaliju 1/2 l studeného mléka,rozkvedlám měkké sýry,přidám česnek a vegi-vegi a je to.To je místo jogurtu.
Občas si nasypu do zapíkací misky směs těstoviny-zelenina-omáčka,zaleju vejci se strouhaným sýrem.Taky žrádlo.
Hlavně je to rychlý a snad i zdravý.
Jitka
Ahoj Jituš,
je možný, že máte trošku jinak hluboký lžíce, stalo se to i kamarádce, když jsem jí dávala recept. Zkus přidat příště trochu mlíka navíc, snad to bude lepší a Hera musí mít pokojovou teplotu.
Já jsem tady od holek zkoušela dneska tvarožník a zmizel během dne, taky dobrý.
zatím pa pa
Pajuska
AHOJ holky,
nemáte prosím nějaký oblíbený, jednoduchý a rychlý recept na palačinky nebo lívanečky. Moc předem děkuji
Ahoj, já dělám klasické lívance (střední dávka):
37,5 dkg hladké mouky
6,5 dcl mléka
4 dkg cukru
2 dkg tuku
1 vejce
2 dkg droždí
Všechno mléko trochu zahřeju ve vyšším hrnci, do hrnečku dám droždí + trochu cukru + ohřáté mléko - nechám vykynout. Do ostatního teplého mléka dám rozpustit tuk, přisypu mouku, zbytek cukru, vejce a rozmixuju ponorným mixérem, pak tam šupnu vykynutý kvásek, ještě chvilku rozmixuju, přikryju utěrkou a nechám kynout. U nás doma je celkem teplo, tak to vykyne do 30-45 minut. Pak nabírám naběračkou na pánev s malinko olejem. Sypeme skořicovým cukrem.
Palačinky dělá manžel, ale všechny suroviny má od oka:
do mísy si dá jedno vajičko, trochu jedlé sody, podle chuti cukr moučku, vidličkou to všechno smíchá, pak přidává na střídačku hladkou mouku a mléko, udělá „polotekoucí“ těsto a peče takové ty tenoučké palačinky.
Jak tak na to koukám, tak nevím jestli jsem ti poradila.
pa pa
Pajuska
Kocca: palacinky delam podobne jako Pajusky manza, akorat davam 2vajicka a nedavam sodu.
Ahoj,
mám recept na rychlé a výborné PALAČINKY:
půl litru mléka,
2 vejce,
10 vrchovatých lžic hl. mouky,
2 lžíce cukru a špetka soli
Vše smíchat, nejlépe v mixeru a smažím na stoprocentím tuku.
Petra
Jeeee, ted sem si diky Chipsy vzpomnela ze vlastne do palacinek taky davam spetku soli.
jsem ráda, že vám maková bábovka chutnala: přidávám další moučníček:
Řezy Raffaelo
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 hrnky polohrubé mouky,
1/2 cukru krupice(hlavně ne krystal),
1 hrnek mléka,
1 vanil. cukr,
1 prdopeč,
2 vejce,
1/2 hrnku oleje - to je na těsto
Na nasypání je : 1 hrnek kokosu+ 1/2 hrnku cukru krupice- to smícháme (malinko necháme ne konec) A nakonec ještě 1 až 2 šlehačky
POSTUP PŘÍPRAVY
Všechny pří:,–(y na těsto smícháme a dáme na plech, posypeme smíchaným kokosem a cukrem a dáme péct do rozehřátě trouby na 170 stupnů.Pečeme tak 20minut.Hnedle po vyndání polijeme šlehačkou.Nakonec dovysypem zbytek kokosu s cukrem.
našla jsem ho někde na netu, už nevím kde, ale je rychlý a dost dobrý…
a pak něco na chlebíky:
Jarní tlamička
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
tvaroh,100g másla,5 ředkviček,jedna červená paprika,pažitka,sůl,mixér
POSTUP PŘÍPRAVY
tvaroh,máslo,papriku rozmixujeme,osolíme a přidáme nadrobno nasekané ředkvičky a ja jemno nakrájenou pažitku,osolíme,pokud je moc tuhá,můžeme přidat malinko mléka,je to vitamin. bomba.
Dětská tuňáková pomazánka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 konzerva tuňáka v oleji, pomazánkové máslo
POSTUP PŘÍPRAVY
Tuňáka necháme okapat a smícháme s pomazánkovým máslem v poměru 1:1 (kolik tuňáka tolik másla). Já někdy ani okapat nenechám, ale dám víc másla. Je potom taková řídčí, ale když se namaže na veku a nechá chvíli proležet tak je to prostě mňam.
Tak piště dále, ať je dost inspirace.....
Vik
Ahojte,,,ráda se přidám,,,,,
Česnekové brambory
Brambory oloupeme (množství zaleží na počtu členů rodiny) a rozkrájíme na čtyři díly,,,,,vložíme na plech,,,,pak oloupaným a nakrájeným česnekem brambory posypeme,,,,,přidáme sádlo nebo olej,,,,osolíme a pečeme do měkoučka,,,,,,,během pečení 2× zamícháme,,,,,víckrát raději ne, brambory se rády rozpadají,,,,podle chuti pak můžete třeba podlít smetanou. K tomu je výborné mlíčko.
Ale když jsou brambory mladé,,,tak jsem tam tu slupku nechala,,,,jen pořádně vydrhnout…
Já se taky ráda přidám vařím každý den a vím to jak je když dojdou recepty.
kuřecí nudličky s nivou a smetanou
500 g kuřecích prsíček
100 g anglické slaniny
200 g nivy
oříšky
kari
cibule
kuřecí maso nakrájíme na nudličky osolíme okořeníme a orestujeme na doslatova osmažené cibulce. podlijeme třoškou vody a necháme chvilku dusit. Přidáme na nivu, kterou si dopředu nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Necháme malilko povařit aby se ta niva nerozpustila celá. Podáváme s opečenými bramborami, hranolkami nabo jen s uvařenými bramboramy.
Vepřová směs v bramboráku
Kousek kotlety nebo kýty nakrájíme na nudličky nebo drobné kostičky, osolíme, opepříme, posipeme vegetou a orestujeme s nakrájenou cibulí na pánvi. přidáme 2 stroužky česneku, podlijeme vodou a necháme dusit přidáme nakrájenou papriku a 2 rajčata a necháme dusit do změknutí. Potom zalijeme rajským protlakem a dochutíme trochou cukru. Během toho dušení si uděláme těsto na bramboráky a osmažíme ho přes celou pánev aby se do něho dalo zabalit maso potom podáváme.
ahoj holky,posílám další recepis -Kuře jako z KFC,vezmete asi 4 plátky kuřecích prsíček,nakrájíte na hrubší nudličky ,vložíte do 500 ml podmáslí,necháte 3 hod.marinovat.Vezmete 150 g hladké mouky,smícháte s 1 lžičkou soli,mleté sl. papriky,půl lžičky sušeného česneku,půl lž. pepře,půl lž.kořenicí směsi na steaky,špetku strouhaného muškát.oříšku.vyndáte kuře z pomáslí,obalíte v mouce s kořením a usmažíte.je to vynikající,k tomu nejlepší mísa zeleninového salátu s olivami a balkánem.napište,jak vám to chutnalo.
Ahoj tak ja si obcas pochutnavam na LILKU
http://pds.exblog.jp/…rmigiana.jpg /> LILEK PO RIMKSU
1stredni lilek
1-2bichanky syru mozarella
1plechovku rajcat
olivovy olej
par listku bazalky,sul,pepr,cibule,parmazan nebo jiny syr na strouhani
Omyty lilek nakrajime na tenke podelne platky,ponorime na 15minut do osolene vody-asi lzice soli (aby vypustil cernou barvu) pote orestujeme na oleji,asi 1lzice oleje,na panvi,muzeme i opekat bez oleje.
Pripravime si omacku,na olivovem oleji osmahneme asi 1mensi cibuli,zalejeme rajcaty z plechovky,pridame par listku bazalky,dusime asi 10minut na mirnem ohni.
Nakonec osolime a opeprime,opecene platky lilku naskladame na pekacek mirne polity olejem,nalijeme omacku a poklademe platky mozarelly,zasypeme nastrouhanym syrem,nejlepe parmiggiano nebo grana padano,zapeceme na 180C asi 20minut v troube,az se syr na povrchu zacpne opekat…podavame s chlebem…
pokud mame vic lilku udelame vice vrstev..
http://www.posterunlimited.com/…s/CA1046.jpg
SKVELE SUSENKY s OVESNYMI VLOCKAMI
50g masla
125g hnedeho cukru
1vejce
50g mouky
1/2 lzicky soli 1/2 lzicky prasku do peciva
175g ovesnych vlocek
125grozinek
2lzice sezamovych seminek (nejsou nutne)
Michame do kremu maslo s cukrem,za michani pridame vejce,prisipeme pomalu mouku +prasek do peciva+sul.Pridame rozinky a vlocky,vse promichame,pokud je testo prilis huste pridame trosku mleka..
Na vymazany plech nebo pecici papir,klademe lzici bochanky o prumeru asi 3cm,na povrchu je trochu zmackneme aby z nich byla placka.
Peceme v predehrate troube na 180C asi 15minut,spis dele..
Dobrou chut!