Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@EmmaAnna píše:
@Zana205 Upřímně, čím starší dítě, tím déle ten zákrok trvá a tím pádem i vzrůstá riziko komplikací. Já bych tak dlouho prostě nečekala. U malého dítěte je obřízka záležitost několika sekund. U dospělého už mluvíme klidně o hodině, narkóze apod.
Právě kriticky rozebírám jiný blog a osobní svědectví autora, které je vcelku typické vás přesvědčí z vaší demagogie, s kterou chcete vehementně potlačovat právo chlapců na jejich vlastní tělo a doporučovat jejich nedobrovolnou amputaci předkožky co nejdříve. Kopíruju vlastní slova autora toho blogu:
CHIRURGICKÝ zákrok při obřízce není nijak složitou operací. Doporučí ji buď praktický lékař, nebo se lze objednat přímo v nemocnici – nejlépe na urologii. Obřízka se provádí buď při místní, či celkové anestezii a některé zdroje uvádějí, že dospělý muž může takový zákrok podstoupit dokonce jen ambulantně a odbelhat se domů. Já jsem si v nemocnici poležel přes noc, protože v mém případě se lékaři rozhodli pro znecitlivující injekci do páteře, po níž jsem několik hodin necítil od pasu dolů vůbec nic, ale při zákroku jsem byl při vědomí (a trochu se nudil). Za patnáct minut bylo hotovo, a řeknu vám, že návštěva zubaře je nesrovnatelně bolestivější. Po deseti dnech mě čekala ještě kontrola u lékaře a rekonvalescence, na kterou jsem si dohlížel už sám. Zákrok znamená zhruba dva až tři týdny přestávky v sexu. Lékaři ale tvrdí, že už po dvou dnech je možná opatrná masturbace. Stopy po jizvičce se ztratily do měsíce či dvou. A pocity? Neliší se příliš od toho, co jsem zažíval předtím s předkožkou, ale – ač je to otázka názoru – „oba“ jsme teď opravdu fešáci. Nezkusíte to taky?
David Garkisch
@Mmsg píše:
Balónkování je důvod k obřízce??? Ty seš tedy vědkyně. Většinou je to přesně naopak.
Za to nemůže ta konkrétní matka, ale konkrétní doktoři, kteří na základě toho jednali. Před třemi lety a čtvrt jsem se naprosto zhrozil, když jsem četl příběh zakladatelky tohoto vlákna. Konkrétní doktoři ji nakonec dotlačili k tomu, že byl zcela zbytečně obřezán její zcela zdravý dvouletý syn.:
Syn čůrá krásně, rovně i silný proud. Žádné záněty ani jiné potíže. Jenom to prostě nejde přetáhnout ani trošku. A hned doporučení pod narkozu a odstranění
hledám jiné řešení…
Bránila se zbytečné obřízce svého syna jak mohla, ale nakonec jí ti doktoři vehementním přesvědčováním udolali a to i přesto, že jí docvaklo, proč na ní tak tlačí:
Protože si potřebujou vydělat.
…
Závěr byl opravdu žalostný:
Ahoj Mončo, tak já jsem to nakonec rozsekla a na tu operaci šla. Koupele a mazáni nepomohly a to z toho důvodu (a to jsem se dozvěděla až po operaci)že kůžičku měl po celém obvodu k žaludu přirostlou. Takže by nám nepomohla ani částečná obřízka. Já to samozřejmě obrečela, kdyby to nebylo nutné, tak bych na tu operaci nešla. Ale u nás nebylo jiné východisko.
…
Ta nešťastná matka a hlavně její dvouletý syn, jemuž bylo zmrzačeno pohlaví amputací předkožky, byli obětí vehementní manipulace konkrétních doktorů.
V době, kdy se to stalo mne ani nenapadlo, že se budu o tu problematiku kdy zajímat.
Později, jsem však četl, že tam do zbytečné obřízky tlačili též jinou matku. S tou jsem tu pak komunikoval přes schránku, pak přestala komunikovat, takže nevím jak to dopadlo, ale s největší pravděpodobností ji udolali. Tehdy jsem ještě nevěděl o primáři Janečkovi.
@gin 124 píše:
To ale asi bylo s uspáním a se vším. Já měl na mysli čistý čas operace.Vy se jen můžete modlit, aby s tím v budoucnu neměl potíže, jako zakladatel tohoto tématu:
To, že mnohé ženy trpí s obřezanými muži bolestivým pohlavním stykem, se stává poslední dobou známým. U obřezaných mužů se dá mnohému předejít pravidelným hydratačním krémováním trvale odkrytých částí, které normálně odkryté nebývají.
Ano doba 40minut se vším. Bylo nám řečeno na všech frontách, že je to nejlepší řešení v jeho případě. Hojí se to dobře a myslím, že bude mít konečně pokoj od všech nepříjemností co měl. Jinak pro obřízku jen tak určitě nejsem. Koukám, že ty problémy se dají řešit i bez uplné obřízky, nás o tom nikdo neinformoval. Jinak do budoucna snad bude vše o. k.Znám dost lidí s obřízkou a problém ohledně sexu nikdo nema, ba naopak.????
@Mmsg píše:
Balónkování je důvod k obřízce??? Ty seš tedy vědkyně. Většinou je to přesně naopak.
Ja nejsem vědkyně. Jako sam urolog me řekl, že je to další důvod k operaci. Možná sem to špatně napsala, ale dr.me pochopil. Prostě, nikdy mu nešel stáhnout, takže nemožnost řádného umývání, záněty, nafukování, že malej plakal jak mu je to nepříjemné-špička otekla a čůral nakřivo. Zbytečne by jsme mu to nenechali asi dělat ne
Taky se nam do toho nechtělo, ale…
@Zana205 píše:
Ja nejsem vědkyně. Jako sam urolog me řekl, že je to další důvod k operaci. Možná sem to špatně napsala, ale dr.me pochopil. Prostě, nikdy mu nešel stáhnout, takže nemožnost řádného umývání, záněty, nafukování, že malej plakal jak mu je to nepříjemné-špička otekla a čůral nakřivo. Zbytečne by jsme mu to nenechali asi dělat neTaky se nam do toho nechtělo, ale…
A mam pocit, ze nejake reseni tady je zbytecne. Kazdy je chytry, ale neni v dane sytuaci.Az se mu to uplne uzdravi. Myslim ze bude spokojenejsi. A take by me zajimalo potom v dospelosti, kdyz se nestahne jak by to fungovalo…asi divně pri sexu.
@Zana205 píše:
Ja nejsem vědkyně. Jako sam urolog me řekl, že je to další důvod k operaci. Možná sem to špatně napsala, ale dr.me pochopil. Prostě, nikdy mu nešel stáhnout, takže nemožnost řádného umývání, záněty, nafukování, že malej plakal jak mu je to nepříjemné-špička otekla a čůral nakřivo. Zbytečne by jsme mu to nenechali asi dělat neTaky se nam do toho nechtělo, ale…
Vy jste tu ovšem o těch zánětech a plakání vůbec nenapsala. Tu se jednalo o akutní případ, takže se tu nedalo nic moc odkládat a o primáři Janečkovi jste se dověděla až moc pozdě, až těsně před operací, takže se nedalo nic dělat. Dle všeho to bylo způsobeno snahou o předčasné stahování, mnohdy ty kortikoidy udělají více škody než užitku.
Pokud tomu bylo takto, tak váš syn v tom věku bude pociťovat tu obřízku pravděpodobně jako úlevu, psychické trauma, které jinak může nastat u něj pravděpodobně nenastane, spíše byl traumatizován těmi předchozími pokusy. Ty fyzické potíže nastávají tak u 10 - 16% obřezaných, tak je velká pravděpodobnost, že se mu to vyhne a také se tomu dá vhodnou péčí z drtivé většiny předejít. Později k tomu napíšu ještě dva příspěvky, za prvé vím z www.netdoktor.at o podobném případu a za druhé něco k té péči.
@Zana205 píše:
A mam pocit, ze nejake reseni tady je zbytecne. Kazdy je chytry, ale neni v dane sytuaci.Az se mu to uplne uzdravi. Myslim ze bude spokojenejsi. A take by me zajimalo potom v dospelosti, kdyz se nestahne jak by to fungovalo…asi divně pri sexu.
Jak už jsem napsal, vzhledem k okolnostem, o kterých jsem předtím nevěděl, že to pravděpodobně bude brát jako úlevu. Účastnici Mmsg jsem do soukromé zprávy napsal, že se mi tento její příspěvek
Balónkování je důvod k obřízce??? Ty seš tedy vědkyně. Většinou je to přesně naopak. ![]()
vůbec nelíbí. Já sám jsem od samého počátku rozhodnutý dětat tu takovou osvětu pouze dočasně, pokud se tu neobjeví někdo jiný. a pak že se odsud stáhnu. Jiní se tu už sice objevili, ale vůbec se mi nelíbí jejich ne zrovna citlivý přístup, takže tu prozatím ještě zůstanu.
Dle mého názoru by toto měl mladý muž mít vyřešeno nejpozději do věku devatenácti let. Naštěstí je pro náctileté na českém internetu kvalitní poradna, kterou vede ke všemu lékař s příslušnou atestací
@gin 124 píše:
Vy jste tu ovšem o těch zánětech a plakání vůbec nenapsala. Tu se jednalo o akutní případ, takže se tu nedalo nic moc odkládat a o primáři Janečkovi jste se dověděla až moc pozdě, až těsně před operací, takže se nedalo nic dělat. Dle všeho to bylo způsobeno snahou o předčasné stahování, mnohdy ty kortikoidy udělají více škody než užitku.Pokud tomu bylo takto, tak váš syn v tom věku bude pociťovat tu obřízku pravděpodobně jako úlevu, psychické trauma, které jinak může nastat u něj pravděpodobně nenastane, spíše byl traumatizován těmi předchozími pokusy. Ty fyzické potíže nastávají tak u 10 - 16% obřezaných, tak je velká pravděpodobnost, že se mu to vyhne a také se tomu dá vhodnou péčí z drtivé většiny předejít. Později k tomu napíšu ještě dva příspěvky, za prvé vím z www.netdoktor.at o podobném případu a za druhé něco k té péči.
Přesně tak. U nas to jinak nešlo, bohužel…A jestli to jde spravit bez uplne obrizky, tak skoda, ze nas nikdo neinformoval.
![]()
Dobrý dne,
otevírám diskukusi. Dnes byla synovi 5,5 let doporučená obřízka, už nás i objednali na operaci, protože varlátka nesestoupla. Byly jsme na urologii s tímto problémem několikrát, doporučeno nám bylo masírování 2× týdně (jemné stahování varlátek směrem dolů). Obřízku doporučil, že jinou alternativu nevidí. Dírečku má téměř neznatelnou, vůbec to nejde, divím se, že mu jde vůbec čůrat. Měli jsme mast, ano fungovala, dokud jsme mazali, jak jsme měli doporučeno, pak šel i stáhnou. Když jsme mazat přestali, postupem času i při pravidelném procvičování se to prostě vracelo vrátilo do původního stavu. To jsme zkoušeli dvakrát.
Po přečtení všeho, se ubírám k tomu, že asi operaci zruším. Je tady prosím nějaký odborník, který by mi poradil nebo nějaký kontakt, kde bych se poradila ještě o alternativě? Řešil někdo podobný problém? Nechci synovi nijak ublížit, nebo ho „znehodnotit“ či podobně. Taky nechci aby se trápil nebo měl koplikace zdravotní nebo komplexy až bude chodit do školy ať z jednoho řešení(nepodstoupení operace) nebo druhého řešení (podstoupení operace). Pokud to má v tomto věku ještě jiné řešení prosím poraďte.
Pokud někdo na operaci byl i s varlátky, jaké máte zkušenosti, předpokládám, že bude muset být několik týdnů v klidu - to bude asi dost těžké, když bude vidět jak brácha skotačí… Jako já je tam nahmatám, ale tak odborník nejsem, chlap také ne, takže nemůžu vědět jak to má malý dítě mít, že…
Záněty nemá, ale pne ho to, má úplně jiný proud při čůrání než mladší syn bez potíží ![]()
Děkuji předem za konkrétní rady, doporučení… Můžete psát i soukromě ![]()
Dobrý den.Tak nas malej uz je uplne v pohodě. Zvykl si hned na hříbeček
venku
s varlátkami skušenost nemáme, ale obřízka mu pomohla, nebála bych se toho.Zda nemáte navrhnuty jiný postup bez tohoto zákroku.
Teď je úplně v pohodě. Jak je k tomu bude stavět ve starším věku je ve hvězdách. Dnes se může snadno dovědět, že byl provždy připraven o svá nejcitlivější erotogenní zakončení a na 10% mužů má kvůli tomu potíže v sexu. A nejen to, vím o ženách, kteří trpí bolestivým pohlavním stykem s obřezanými muži.
O tom snad někteří doktoři vůbec nevědí. Já ale znám muže, kteří pak takové doktory proklínají. V zahraničí mají takto postižení muži i svá internetová fóra.
@Zana205 píše:
Přesně tak. U nas to jinak nešlo, bohužel…A jestli to jde spravit bez uplne obrizky, tak skoda, ze nas nikdo neinformoval.![]()
![]()
Vy jste se tu objevila ráno, když už byla operace objednaná, takže se už nedalo nic dělat. Mimoto se u vás jednalo o velmi specifický případ. Chtěl jsem vám k tomu ještě dvě věci napsat. To jsem ale odkládal, až jsem na to úplně zapomněl.
@Iveta 23 píše:
Dobré odpoledne, je tady ještě nějaká zkušenost? Děkuji
Vy byste měla spíše číst zkušenosti mladých mužů, kteří jsou pak na rodiče nahněvaní, že vůbec připustili to, aby jim nějaký lékař takový zákrok, který jim pak způsobil velké potíže v životě, vůbec udělal. Já znám takových případů ze zahraničních fór opravdu velkou fůru. Tu je toho málo. Například toto:
@Mmsg píše:
Je tady doporučovaná SLÉZOVÁ MAST, ale pokud mu to šlo přetahovat, tak je to přeci jenom kůže a mělo by to jít zase.Ale má pořád čas: v 5,5 letech je brzo a obřízka je v ČR doporučovaná extrémně často. Průměrný věk pro přetažení je 10 let.
Jinak máme kontakt na primáře v Kolíně a Hradci Kr., který děti zbytečně NEŘEŽE.
Nejde o „znehodnocení“ syna, ale o to že je to erotogenni tkáň a navíc dochází ke ztrátě citlivosti. Následky jsou individuální, ale poznají se často až za 15-20 let.
Je to vysvětleno na m.predkozkapenisu.cz.
Já jsem to poslal vše soukromně. Potíž je že Iveta to má z ruky a ke všemu teď mohlo teď být na Bečvách přes -75% mrazu pod nulou.
Teď se na německém fóru ukázal po delší době 16-ti letý účastník s nickem Crippled, který si tam těžce stěžoval na chamtivého doktora, který ho právě v těch letech připravil o předkožku. Rodičům to naštěstí za vinu nedával, ale na toho doktora byl hodně naštvaný. Ke všemu ho ještě štvalo to, že jeho mladší bratr ty potíže neměl, a tak zůstal neobřezaný.