Ochlazení rodinných vztahů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
8.9.17 23:34

Nemyslím, si, že je to jiné.. Myslím, jak si to ty lidi nastaví v rodině tak to mají..
Bohužel, se sejdou třeba v rodině víc lidi co jsou takový chladní čumáci, jak se u nás říká, tak nějaká kontakt nepotřebují..
Třeba osobně nikdy já nepochopím, např. tetu, která jezdí k babičce jednou za rok.. Osobně bych to prostě nedala tak dlouho nevidět mámu. A to zlé vztahy nemají, jenom to prostě nepotřebuje, nějaké návštěvování.. Je pravda, že bydlí na druhém konci republiky, že se třeba ohání prací a časem, ale zase na druhou stranu je pravda, že byli na 10 dní u moře, pak týden na horách tak zas tomu tak nevěřím. Prostě nepotřebuje ten osobní kontakt..
To myslím, že je i babičkama. Moje babička i když chodila do práce, tak se stejně chovala, pak i v důchodě.. A i teď vidím sem tam klasické babičky, kdy dětem dovezou něco upečené, udělanou domácí marmeládu a třeba něco ušijí, jak tu někdo zmiňoval..
Jenom, si prostě myslím, že někdo na TO je někdo neni, takto se věnovat dětem.. i s tím odpočinkem.. Neříkám, že musí babička hlídat dětí každý den a nebo několikrát do měsíce.. ale zase nevěřím, že by si někdo nenašel hodinku týdně na vnoučata.. Jenom chtít..
A možná půjdu proti proudu, ale myslím, si, že dřív se babičky nadřely daleko víc.. a ten čas prostě byl.. Ne jenom v důchodu.. Já si pamatuju moje dvě babičky a i jiné, od kamarádek, kdy nebylo nic, žádná myčka, vysavač- některé měly jenom koště, některé praly ještě v ruce, měly třeba hodně slepic, králiků a všeho, vařily tak, že všechno domáci, nudle, knedle, ne jak dnes, a stejně kdykoliv jsme přišly, tak ten čas na hodinku byl…

Příspěvek upraven 09.09.17 v 07:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.17 06:30

Čas mají, ale chuť a energie jim asi chybí. U nás třeba jezdí pomáhat sestře s dítětem (protože ta si pořád stěžuje že dítě nezvládá). Já zvládám vše sama, prý se málo prosím o pomoc a proto se nemám divit, že mi dítě nikdo nepohlídá!!

• Citovat
  • Upravit
9880
9.9.17 07:21

Tak víš co, to je to co píšu, každý je jiný.. Někdo prostě se přijede podívat na návštěvu a někdo nejede rok, že je nikdo nevolá na pomoc..
U nás to máme tak, že tchýně děti hlídá za rok, dvakrát na jednu noc, ale to nám nevadí, kdykoliv můžeme přijet, tchýně neřekne ne.. A co se týká mámy, tak tak hlídá tak několikrát do roka, např. půl dne, na lékaře, takže párkrát do roku, ale zase, když chce děti vidět, tak mi zavolá, že mám přjijít na kávu..
U nás třeba obě babičky, to neberou tak, že pomáhají mně, ale že vidí děti.. tak asi i to dělá.. Někdo to bere, tak že si někdo udělal děti tak ať se stará, což slyším hodně, ale tak ono spíš jde o děti, a ne o matky.. Aspoň tak to vidím v okolí.. Že babička spíš chtějí vidět děti, a děti běží za babičkama.. Nedovedu si představit, mít názor, že mám já dítě a budu se starat já a teď kluk, jakmile babičku vidí, tak by za ní běžel a už z tohoto názoru řekla ne, starat se mám já.. je to moje dítě, babička nemá povinnost.
Já mám spíš v okolí opak, že dětí hlídají ve velkém jak babičky, tak i dědečkové, že děti si sami řeknou a prostě jdou na půl, dne, den..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
9.9.17 10:26
@J_Doe píše:
Přesně tohle cítím. :-( Já i manžel máme vzpomínky na to, jak jsme každé prázdniny trávili u babiček… Ale naši rodiče teď pro naše děti takovými prarodiči nejsou, i když jsou v důchodu… S prarodiči se děti vidí párkrát do roka… :nevim:

Jestli to ale není jenom pocit - já třeba vzpomínám na to, že bylo celé léto krásně, pořád jsme se koupali, každý den, a v zimě toho sněhu! Ono to naše dětství ylo nejkrásnější - takže na to pozor. Třeba jste tam nebyli zdaleka tak často - a proto jsou ty vzpomínky takové růžové!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
9.9.17 12:43
@inkakřivák píše:
Jestli to ale není jenom pocit - já třeba vzpomínám na to, že bylo celé léto krásně, pořád jsme se koupali, každý den, a v zimě toho sněhu! Ono to naše dětství ylo nejkrásnější - takže na to pozor. Třeba jste tam nebyli zdaleka tak často - a proto jsou ty vzpomínky takové růžové!

Ne, bylo to věku, kdy jsem si už čas uvědomovala, a trávili jsme u babiček minimálně měsíc z letních prázdnin… Takže cca druhý stupeň základky. Jestli to tak bylo i když jsem byla malá, to nevím, pravděpodobně ano, ale s jistotou to nevím. Zároveň si pamatuji, že v první - druhé třídě nás ráno vypravovala babička do školy, jelikož rodiče začínali v šest ráno. Cca od druhé třídy jsme se pak vypravovaly samy. Takže měli naši pomoc i počas školního roku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Huk
620
9.9.17 18:28
@J_Doe píše:
Odpovídám tobě, protože mám pocit, že naznačuješ, že ti, co mají problémy se starší generací, jsou ti, kdo si za to mohou sami.

My jsme návody k dětem nedávali. Resp. mluvili jsme o tom, že nechceme, aby je přecpávali kupovanými sladkostmi před 3. narozeninami (domácí buchty nevadí), a nechtěli jsme, aby naše děti bili (tak, jak bili „výchovně“ nás). Jinak mohli vnoučata rozmazlovat dle libosti, brát si je do postele, a tak…
A stejně to dopadlo tak, že vnoučata vidí párkrát do roka - nejstarší jsou už gymnazisti, a my bychom jenom potřebovali dohled přes prázdniny, a i to často dostaneme instrukce, že jenom 1 týden, víc ne (děti jsou vychované, v tom to není)…

Neštvalo by mě to, kydybych od nich v průbehu let neposlouchala, jak se na vnoučata těší, a jak mi budou chodit s kočárkem, a později, jak mám toho mnoho, a jak mi budou pomáhat, a jestli to s prací na plný úvazek zvládnu, a hlavně abych se z toho nezhroutila… To bylo řečí, a skutek utek… Mám pocit, že si těmi řečmi kompenzují svědomí… :nevim:

Mám to podobně s tchýní - když jsme čekali první, řekla mi, že když budu chtít, půjde do předčasného důchodu, abych mohla dřív do práce. Realita je taková, že první vozila tak třikrát, druhou zatím ani jednou. Jo, když jim děti přivezeme pod nos, tak to rozmazlují. Sladkosti, brambůrky, dárečky. Zas abych byla fer, dostaneme najíst všichni. Většinou. Ale když byl přes léto fakt pruser, tak mi ze všeho nejdřív řekla, kdy hlídat nemůže, protože práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1044
19.9.17 18:19

Ty zijes u nas? Mame to uplne stejne kdyz se neozvu ja ani je to nenapadne jeste se pta co se deje co zase chci…co jsem se vdala po 8r vztahu 2detech vlastni barak mi rekla tak jsi konecne DOSPELA na téma návštěva od kvetna jsem je nevideli a ona mi rekne to nevadí stejne nemame cas…sourozenci vubec neresim ty vidim 2-3× za rok nemaji cas natoz sami se ozvat a kdyz napisu prijde odpoved CO SE DEJE…je jim 24 a 16..rodice ani sourozenci mi deti NIKDY nehlidali 4 a 2,5 nedej bože jim dat neco do kolebky nebo jim neco koupit mimo bonbonu a bramburek obcas mi da 200 at jim neco koupim svatky narozky nepreji me ani detem kdyz jim to pripomenu nebo chceme oslavit s nimi nemaji cas..u nas 4r v baraku byly 3× nemaji cas..kdyz maji dovolenou neexistuje prijet nebo si vzit deti chteji mit svuj klid…mama hlasi ty mas svou rodinu my svou tak to je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
20.9.17 16:31

Když to tak čtu, někdo to má podobně, někdo samozřejmě idylku, ale s tím jsem počítala. Jedna paní tu radila, ať začnu od sebe a zkusím je víc kontaktovat. Zkusila jsem to, bohužel zatím je to jen má snaha. Sezvala jsem za dva týdny oslavu, zatím přislíbili, že dorazí, i když to bylo řečí, s tchánovcema se termín ani nepodařilo domluvit. Měla jsem na toto téma rozhovor se sestrou a prý je to dobou, ale nemyslím, že někdo z nich dělal tak náročnou práci, aby neměli čas a chuť se těšit na vnoučata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová