Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Švagrovou bych po podnikatelské stránce ignorovala (promiň, ale to je moje know how, to opravdu prozrazovat nebudu) a snažila se být lepší než ona, nic moc jiného ti podle mě nezbývá.
Na tyhle typy lidi se mi osvedcilo jediny - bejt v tom, v cem se opici, lepsi nez oni ![]()
Střet zájmů v tom smyslu, jak je běžné to chápat- tak to určitě není. Že do toho jdou taky znamenalo, že to rozjedou s vámi, nebo že se jim to taky líbí a taky si „to pořídí“? Každopádně- švagrová ty informace asi nezískala placenou špionáží. Takže si dejte dohromady, od koho tyhle důležité informace všechny měla a… Taková je realita- dobrý nápad je potřeba chránit. Musíte být v tom byznise lepší a ukázat jí to.
No, kdyz jsi ji to vsechno tak pekne vyslepicila. Holt pouceni pro priste.
@Jana525 na jednu stranu pravda na druhou by málo koho napadlo že musí mlčet ve vlastní rodině. Každopádně mě už na začátku říct že je to super nápad a že do toho jde také tak bych se jí rovnou zeptala jestli si nedělá srandu a zda ji to přijde normální. Pokud by i tak jednala stejně tak pro mě by to byl důvod k tomu abych svagrovou už neviděla. Teda pokud nežije sto kilometrů daleko, což by takové ohrožení vlastních plánu asi nebylo
@Anonymní píše:
Děkuji za pochopení anonymu. Takže rozjíždím podnikání a konečně jsem přišla na to v čem podnikat chci a s vervou jsem se do toho pustila, rozjela webovky, spustila eshop a do toho švagrová s kamarádkou, že je to super nápad a že do toho jdou taky, nejdřív se švagrová nenápadně na všechno vyptávala co a jak a ted už to normálně rozjíždí také a já mám amok. Né, nevykašlu se na to, co jsem rozjela, ale momentálně mám fakt po chutí a nevím, jak to mám v sobě zpracovat a přijmout, že má někdo tak slepičí mozek a ještě v rodině. Otázka zní, přijde vám to normální a jak byste tohle zpracovaly asertivně vy? Má plno dotazů, ale už jsem ji prostě setřela, ať se nezlobí, ale že je to střet zájmů, tak se nejspíš urazila, jelikož to hned volala manželovi svojemu a ten mojemu. Tohle už pro mě je z její strany taková ta mega třešeň na dortu a já fakt nevím, co jako teď. Jasný, jsme svobodná země a kdyby zacala tady sousedka podnikat v tom samým, tak jí přece nepřestanu zdravit a nezakážu jí to..to je jasný, ale jako rodina? Navíc ona je ten tip typické slepičky, která ze sebe dělá hroznou chudinku a prostě to s lidma umí, že to snad ani nikomu nepřijde divný. Takže čekám na vaše tipy a rady a postřehy, jak to mám vstřebat, zpracovat a jak jít v tomto vztahu dál
. Díky díky díky, pár dní jsem čekala, že mě to přejde, ale furt nic!
no, prostě to dělej dál, jak nejlépe umíš, buď lepší než ona… to je asi tak jediné, co ti zbývá… konkurence je vždycky na každém rohu plno, vždycky se někdo najde, kdo to bude dělat taky… s tím nic nenaděláš, zakázat to nemůžeš, pokud prodáváš nějaký svůj výjimečný produkt, můžeš si ho dát patentovat nebo požádat o ochrannou známku, jinak to ber asi tak, že když to nemůžeš změnit nebo s tím nemůžeš nic udělat, tak to tak přijmi a neztrácej s tím čas… švagrová nebo sousedka, jaký je mezi tím rozdíl?
Příspěvek upraven 07.09.17 v 08:42
Holky, díky za příspěvky. Jsem blbá kráva, ale ted už se nedá nic dělat. Zkrátka ten obchod rozjíždí taky a já nenadělám nic, ale naserkaná jsem teda hodně a zklamaná taky a ještě byla dotčená, že to neví dřív a že tchýně to věděla, tak to se jí vesmírně dotklo. Jako v opačném případě by mě v životě něco takového nenapadlo a chtěla bych vidět opačnou reakci. A vaše rady s tím soupeřením..ona se mnou soupeří ve všem..od hubnutí přes oblékání a tak. Normálního člověka to asi nenapadne, ale ona má ten mozeček takhle omezený no a já soupeřit nechci, je to začarovaný kruh. Chtěla bych se od toho emočně oprostit, aby mi to jako bylo jedno
. Slovní spojení střet zájmů neberte doslovně..snad chápete..
@Regina Hero píše:
no, prostě to dělej dál, jak nejlépe umíš, buď lepší než ona… to je asi tak jediné, co ti zbývá… konkurence je vždycky na každém rohu plno, vždycky se někdo najde, kdo to bude dělat taky… s tím nic nenaděláš, zakázat to nemůžeš, pokud prodáváš nějaký svůj výjimečný produkt, můžeš si ho dát patentovat nebo požádat o ochrannou známku, jinak to ber asi tak, že když to nemůžeš změnit nebo s tím nemůžeš nic udělat, tak to tak přijmi a neztrácej s tím čas… švagrová nebo sousedka, jaký je mezi tím rozdíl?Příspěvek upraven 07.09.17 v 08:42
No právě, přesně tak! Jenže můj mozek ještě není asi ve fázi, kdy to chce přijmout a já mu to nějak nedokážu vysvětlit
. Snad čas rány zahojí
. Navíc jsem pěknej pokrytec a tady si postěžuju, ale do očí neřeknu, páč dobré vztahy v rodině jsou základ, že.. děs..
@Anonymní píše:
Holky, díky za příspěvky. Jsem blbá kráva, ale ted už se nedá nic dělat. Zkrátka ten obchod rozjíždí taky a já nenadělám nic, ale naserkaná jsem teda hodně a zklamaná taky a ještě byla dotčená, že to neví dřív a že tchýně to věděla, tak to se jí vesmírně dotklo. Jako v opačném případě by mě v životě něco takového nenapadlo a chtěla bych vidět opačnou reakci. A vaše rady s tím soupeřením..ona se mnou soupeří ve všem..od hubnutí přes oblékání a tak. Normálního člověka to asi nenapadne, ale ona má ten mozeček takhle omezený no a já soupeřit nechci, je to začarovaný kruh. Chtěla bych se od toho emočně oprostit, aby mi to jako bylo jedno. Slovní spojení střet zájmů neberte doslovně..snad chápete..
Jestli má švagrová omezený mozeček tak, jak tvrdíš, tak bych se jí jako konkurence nebála. Prostě bych jí přestala cokoli říkat a pravděpodobně v tom úspěšná nebude. Asi bych to nějak teatrálně v rodině neřešila, abys nebyla za krávu ty, ale alespoň už víš, co si máš o švagrové myslet a že jí pro příště nemáš nic říkat no ![]()
@Kajcatko píše:
Jestli má švagrová omezený mozeček tak, jak tvrdíš, tak bych se jí jako konkurence nebála. Prostě bych jí přestala cokoli říkat a pravděpodobně v tom úspěšná nebude. Asi bych to nějak teatrálně v rodině neřešila, abys nebyla za krávu ty, ale alespoň už víš, co si máš o švagrové myslet a že jí pro příště nemáš nic říkat no
Přesně tak no..svatá pravda
![]()
Vítejte ve světe podnikání! To, co dělá švagrová, je realita - nyní vám leze krkem ona, pak to bude konkurence, co od vás vše fungl okopíruje, aniž by se vás na cokoliv zeptala. Jak píše někdo výše, tak švagrové nic nesdělejte - kulantní odpověď na její dotazy zní - promiň, ale nechci se o pracovních věcech bavit (sice těžší to je řešit v rodině, ale zde jde o vaše podnikání a vaši obživu, švagrová vás účty nezaplatí).
Každopádně já se v e-shopech pohybuji už několik let a ono to zas tak velké know how není a je v podstatě jedno, co prodáváte (něco jiného je samovýroba něčeho unikátního). Plno věcí, co možná považujte nyní za své know how, už tu dávno je, jen o nich možná zatím nevíte a objevujete je postupně.
Do toho vaše švagrová, co je vyzvídá od vás a nehledá si je sama - i toto je kus podnikatelského ducha, co projevuje a ptá se důvěryhodného zdroje - vás. Sama uvidíte, že také v dudoucnu uvítáte sdílení zkušeností od lidí, co už shop mají, provozují a uričtě vás nepošlou někam (mě těch dotazů chodí měsíčně hodně a také některé musím poslat někam, protože vyloženě vyzvídají a za konzultaci si zaplatit nechtějí). Když se jim to líbit nebude, odpoví prostě - promiňte, ale na toto vám už nechci odpovědět. Praktikujte to podobně i u švagrové, ona to pochopí, jen je nutné vytrvat. A proti rodinným narážkám se holt obrňte trpělivostí (můj přítel toto snášel více jak 10 let). K podnikání to bohužel patří.
Chápu, mě tohle chování uplně trhá žíly, takové to, že vy jste něco vymyslela, něco udělala a on vám to někdo sebere a ještě se tím dřív pochlubí.
Držím palce to překousnout, a hlavně buďte lepší! ![]()
Zakl: „Špatné“ je to, že vy víte, že si za to vlastně můžete sama. Víte jaká je, že je soupeřivá a asi od začátku dávala najevo, že do toho jde. Když to jedete přes e-shop, tak toho moc neschováte. Jedině si držet v tajnosti zdroje vašich nákupů. Jestli to je něco- koupím za dobrou cenu, prodám u nás za pořád dobrou cenu a ještě vydělám, tak to stejně nemáte šanci nějak ochránit. I když najdete díru na trhu, tak do měsíce- dvou vás pár lidí okopíruje. Jediná šance je mít „produkt“, který se nedá běžně nakoupit.
@PETRAKIM @Barbucha3 @Ivan PPZ Holky, díky za konstruktivní rady, připomínky a tak.. máte všechny naprostou pravdu. Začátky jsou holt těžké, tak to přeci nevzdám, ale z lidského hlediska mi chvíli potrvá se s tím srovnat no.. Že mě pár lidí okopíruje, s tím počítám, dělám to s láskou a baví mě to, tak snad moje originály budou pořád lepší jako copyrighty ![]()
Děkuji za pochopení anonymu. Takže rozjíždím podnikání a konečně jsem přišla na to v čem podnikat chci a s vervou jsem se do toho pustila, rozjela webovky, spustila eshop a do toho švagrová s kamarádkou, že je to super nápad a že do toho jdou taky, nejdřív se švagrová nenápadně na všechno vyptávala co a jak a ted už to normálně rozjíždí také a já mám amok. Né, nevykašlu se na to, co jsem rozjela, ale momentálně mám fakt po chutí a nevím, jak to mám v sobě zpracovat a přijmout, že má někdo tak slepičí mozek a ještě v rodině. Otázka zní, přijde vám to normální a jak byste tohle zpracovaly asertivně vy? Má plno dotazů, ale už jsem ji prostě setřela, ať se nezlobí, ale že je to střet zájmů, tak se nejspíš urazila, jelikož to hned volala manželovi svojemu a ten mojemu
. Tohle už pro mě je z její strany taková ta mega třešeň na dortu a já fakt nevím, co jako teď. Jasný, jsme svobodná země a kdyby zacala tady sousedka podnikat v tom samým, tak jí přece nepřestanu zdravit a nezakážu jí to..to je jasný, ale jako rodina? Navíc ona je ten tip typické slepičky, která ze sebe dělá hroznou chudinku a prostě to s lidma umí, že to snad ani nikomu nepřijde divný. Takže čekám na vaše tipy a rady a postřehy, jak to mám vstřebat, zpracovat a jak jít v tomto vztahu dál
. Díky díky díky, pár dní jsem čekala, že mě to přejde, ale furt nic!