Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, holky…Není tomu tak dávno, co jsem téměř přestala komunikovat se svojí sestrou. Je mi 23, jí 20. Psychicky mě to velice deptá. Chodím domů s odporem. Přijde mi, že je sestra teprve v pubertě. Když řeknu něco, co se jí nelíbí (například umej nádobí, pojď mi pomoct), hned se urazí a přestává se mnou komunikovat a zdravit mě. V červenci jsme spolu byli na prodlouženém víkendě a všechno bylo v pohodě, přijeli jsme domů a sestra začala vykládat, jak to bylo strašný, že sem hrozná a že se mnou už nikam nejede. Přitom jsme si to moc užili, smáli jsme se, udělali jsme plno fotek a ona řekne tohle. Od té dby opět přestala komunikovat. Začátkem srpna jsem odjela na 14 dní do zahraničí. Přišla jsem za ní s tím, že mě moc mrzí, že se nebavíme a den před odjezdem jsme se začli bavit a zase se spolu smát. Vrátila jsem se zpátky, 3 dny to bylo v pohodě a pak zase přestala komunikovat a zdravit. Vždycky ji začnu zdravit první já, ale už na to nemám sílu a nebaví mě to, když vím, že to vydrží tak 3 dny a bude to zase to samé
Máte, nebo měli jste to někdo taky tak se svým sourozencem? Přešlo ho to potom?
Moc mě to trápí a nevím, jak z toho ven…Přemýšlím o tom, že se už konečně odstěhuju, aby ode mě měla pokoj, když mě tak nenávidí (přitom nevím proč) ![]()
@Michaela94 a jak to vidí vaši? jejich úhel pohledu by třeba mnohé objasnil..
Asi jí prudíš no
nemyslím si, že bys jí měla třeba říkat, aby ša mýt nádobí, obě jste dospělé, to ti nepřísluší, jestli je takovýchto drobností víc, tak je holt zpruzelá. Holt máte ponorku.
Dvě dospělé „kozy“ ale chování jak kdyby vám bylo oběma 14,jdi a narovinu se zeptej co ji vadi a proč se chova jako kravka.
@Michaela94 měly jsme to se sestrou podobně. Pomohlo až když jsem se odstěhovala. Teď se vidíme jen když chceme, a v pohodě.
1. Extrém = Vyspala se s tvým klukem a teď ví, že bude snazší se od tebe odtáhnout.
2. Realita = Moc prudíš.
Já si myslím že je to jen takové období, jste sestry takže to určitě přejde ![]()
Ahoj holky. Obnovuji diskuzi - potřebuji se vypovídat, protože nerozumím chování své sestry
.
Mě je 40, mám manžela a dvě děti a standardní práci, která má sice své mouchy, ale naplňuje mě tím, že mě nutí se neustále učit něco nového a zdokonalovat se.
Sestře je 35, dosud bydlí s rodiči, dosud neměla vážný vztah, pracuje už dlouho v zaměstnání, kde dělá pořád dokola to samé, nyní už dva roky pracuje z domu, aby nemusela dojíždět a to ještě jen na dohodu. Má kolem sebe přátele, se kterými občas něco podnikne.
Začíná mě ničit to, že kdykoliv jí zavolám, jak se má, telefonát se zvrtne v to, že mě začne poučovat, co všechno dělám špatně v práci a ve vztahu s manželem a ve výchově dětí. Připadám si někdy jako malé dítě a už se mi ani nechce s ní mluvit. Je mi to líto, protože jsem musela překonat mnoho překážek a stálo mě to mnoho sil, abych byla tam, kde nyní jsem. Ona nemusí nic, vlastně si jen užívá, občas pomůže rodičům, už ani do té práce nemusí jezdit a navíc pracuje jen na částečný úvazek. Zatímco my jsme zadluženi hypotékou, ona finance vůbec neřeší, prostě bude mít byt po rodičích, nemá touhu mít vlastní rodinu ani cestovat kamkoliv.
Nic ji nevyčítám, ale nerozumím jejímu chování, hlavně kde vzala tu moudrost a ty životní zkušenosti na to, aby mě posuzovala jako člověka, který dělá tolik věcí špatně. Zvlášť, když ona sama si život s partnerem, dětmi, chozením do práce a řešení všech těch všemožných aspektů s tímto spojeným vůbec nevyzkoušela
.
Možná bych ro nevypisovala sem a jednou to sestře, která sežrala rozum světa, vpálila do očí. Vidím to tak, že je sama nespokojená a vylévá si svoje úzkosti na tobě. ![]()
Až ti zase bude chtít dávat rady, tak jí taky něco řekni… V 35 letech nemá chudák páru o skutečném životě, tak bych jí mohla trošku uvést do reality.
@Kriss Tina píše:
Já bych spíš řekla že ti závidí.
Taky myslím a k tomu možná nějaký ten mindráček, co si chce na někom hojit
Spíš bych řekla, že ti závidí. Na rovinu bych jí řekla neco ve smyslu, že až vychova dvě děti, ať ti radí. Klidně ve smyslu vtipu, ale sdělení bude jasné. Jinak často nejvíce radí a rypou právě ti, co jsou hodně nešťastní. Sestře asi tikaji hodiny a štve ji, že celý její život je čekání na to, až rodiče umřou a ona dostane byt.