Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pojištění se dá, záleží jak často je dítě nemocné, pokud jednou do roka, tak to se asi moc nevyplatí
jinak se dá řešit třeba dovolenou. Pokud nejsi samozivitelka, tak většinu rodin pár dní výpadek jednoho příjmu nepoloží no.
Promiň, ale mám dostatečnou rezervu, to je snad základ. Jinak mám výhodu v podobě home Office, pokud mám telekonferenci v cizím jazyce, kde prezentuji, tak poprosím manžela ať se staví doma na 2 hodiny abych byla100% soustředěná. Pojištění na to lze, ale mě se nevyplatí. Má ho manžel na sebe, ale od určitého dne. Dále pak mám sickdays, dovolenou… Taky jsme/jsem v tom sama..
@Anonymní píše:
Promiň, ale mám dostatečnou rezervu, to je snad základ. Jinak mám výhodu v podobě home Office, pokud mám telekonferenci v cizím jazyce, kde prezentuji, tak poprosím manžela ať se staví doma na 2 hodiny abych byla100% soustředěná. Pojištění na to lze, ale mě se nevyplatí. Má ho manžel na sebe, ale od určitého dne. Dále pak mám sickdays, dovolenou… Taky jsme/jsem v tom sama..
když máš manžela, tak v tom nejsi sama přece ![]()
@Anonymní píše:
Měla jsem pojištění z Kooperativy - 500,– na den
mohu se zeptat, na kolik tě pojištěni vyšlo, Děkuji
@Anonymní píše:
mohu se zeptat, na kolik tě pojištěni vyšlo, Děkuji
Podívám se večer do papírů a napíšu.
Něco jako výpadek příjmů při OČR v podstatě ani nevnímáme. Vždy jsem se snažila jít do práce co nejrychleji, doléčení jsem u malých dětí řešila chůvou nebo babičkou. Ale kdyby nebyly, tak holt s dětmi zůstanu já nebo manžel doma tak dlouho, jak by bylo potřeba. Jinak se na péči o nemocné děti střídáme s manželem - zůstane doma ten, kdo zrovna nemá takové hořáky v práci… Aktuálně s dítětem s horečkou zrovna byl dva dny doma manžel. Uvidíme, jak to bude po víkendu. Pokud bude už pouze zvýšená teplota, bude dítě doma samo. Ale mám už výhodu větších dětí, které to s přehledem zvládají. OČR jsem si už hodně dlouho nebrala. Poslední dobou to pokrýváme HO nebo indispozičním volnem z práce.
@Anonymní píše:
Taaaak si představ tu sokujuci skutecnost, kolik rodin se behem dvou let covidu octlo bez rezervy. Dale te prekvapi, ze ne kazdy ma manzela, ktery si muze odskočit na dve hodky domu, ani treba takova prodavacka to na HO taky uplne neztrha. ![]()
Tak by to chtelo trochu respektu a pokory, ale hlavne ze sis anonymne pohonila ego ![]()
Příspěvek upraven 01.10.21 v 18:02
@Anonymní píše:
Jak řešíte nutnost OČR nad 9 dní - máte našetřeno do rezervy pro tuto situaci? Nebo lze na tuto situaci uzavřít nějaké pojištění (pokud ano, vyplatí se - máte někdo zkušenost?) Hlídání v rodině není k dispozici, zaplatit „chůvu“ se nevyplatí. Děkuji za poznatky
Když to nutné je potřeba, tak zvolit to komerční pojištění. A je úplný nesmysl se ptát „vyplatí se to?“. Jestli je druhá varianta být absolutně bez peněz a jít do dluhů, tak jistě že se to vyplatí. Pokrývá to riziko a zmenšuje jeho následek.
@Anonymní píše:
Takovej namyšlenej anonymní kec, jak ty to máš všechno parádní a úžasný je prostě boží. Snad ta plastika nosu nebude drahá, jelikož už tě špička škrábe na čele.
Máme rezervy - musíme mít rezervy!
Zabrousím do minulosti, kdy jsem byla s mladším dítětem na rodičáku. Staršímu byly v tu dobu cca 2,5 roku. Teoretická hlídací babička pracovala, chůvu jsme neřešili - do té doby nebyla potřeba, o děti jsem byla zvyklá starat se převážně já.
Tehdy jsem ze dne na den skončila s mladším dítětem v nemocnici. Na 3 týdny.
Manžel byl v podstatě donucen vzít si na starší dítě OČR. Jednak bylo nemocné a jednak se o něj prostě někdo postarat musel, protože jsem to mladší nechtěla nechat v nemocnici samotné.
V tu dobu byly poplatky v nemocnicích - 60 korun za každý den, včetně dětí a do toho zkrouhli OČR, takže se platila jen 4-9 den. Zbytek byl omluvenka z práce, ale dotyčný byl s dítětem doma zadarmo.
Ačkoliv měl v tu dobu manžel nadprůměrný plat, tak tehdy to, co dostal na OČR pokrylo s bídou tak poplatky v nemocnici a náklady na cestu tam.
Kdybychom neměli rezervy, nevím, z čeho bychom zaplatili třeba hypotéku. (Inkaso a jídlo se zaplatilo z mého rodičáku).
Co se týče pojištění proti nemoci, myslím si, že mladší dítě je se svými diagnózami nepojistitelné. (Jsme rádi, že jsme úrazovku uzavřeli hned po narození).
Takže odpovím na tvoji otázku. Máme rezervy, abychom si mohli dovolit být se svým dítětem na OČR podle potřeby (zrovna teď jsem) a abychom si mohli dovolit být doma i my, když jsme nemocní a nešířili nemoci dál v kolektivech. Dělali jsme to tak vždy, i před covidem.
@stinga píše:
když máš manžela, tak v tom nejsi sama přece
Tak zas ten, kdo je sam, ma narok na 16 dnu OCR, což tedy povetsinou staci.
@Villanelle píše:
Taaaak si představ tu sokujuci skutecnost, kolik rodin se behem dvou let covidu octlo bez rezervy. Dale te prekvapi, ze ne kazdy ma manzela, ktery si muze odskočit na dve hodky domu, ani treba takova prodavacka to na HO taky uplne neztrha.
Tak by to chtelo trochu respektu a pokory, ale hlavne ze sis anonymne pohonila egoPříspěvek upraven 01.10.21 v 18:02
@stinga píše:
když máš manžela, tak v tom nejsi sama přece
Njn 2 až 4 hodiny v týdnu v pracovní době mě vytrhnou při nemoci dítěte. V porovnání se 40 hodinovou pracovní dobou v tom fakt nejsem sama. Do toho vařit, podávat léky, zabavit dítě a pracovat je vlastně brnkacka, jo 2-3 dny mu je fakt blbě tak spí a pak mi skáče po hlavě, protože se nudí a manžel v práci, vlastně na co si stěžuji
Jak řešíte nutnost OČR nad 9 dní - máte našetřeno do rezervy pro tuto situaci? Nebo lze na tuto situaci uzavřít nějaké pojištění (pokud ano, vyplatí se - máte někdo zkušenost?) Hlídání v rodině není k dispozici, zaplatit „chůvu“ se nevyplatí. Děkuji za poznatky