Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer
1.2.2021 nam skončila smlouva na dobu určitou máme ji na rok. A dneska po 7 měsících mi majitelka dala výzvu k vyklizení bytu pro zánik práva nájmu uplynutim doby stim že se mám do 10.10 vystěhovat. Ale jak jsem četla tak podle zákona když mi ten papír nedá 3 měsíce po skonceni nájmu tak se to automaticky prodlužuje. Můžete mi prosím poradit co delat a jak se proti tomu branit? Mám 3 děti a rozhodně si nemůžu stihnout něco najít za takovou krátkou dobu. Děkuji za odpověď
@Wendy2684 a proč jsi se neptala o prodloužení? Nijak nerypu, jen mě to zajímá z čistě praktického hlediska. Že když nevím, tak řeším dřív. Ne až cosi nastane a zavání to průšvihem.
@Wendy2684 píše:
Dobrý večer
1.2.2021 nam skončila smlouva na dobu určitou máme ji na rok. A dneska po 7 měsících mi majitelka dala výzvu k vyklizení bytu pro zánik práva nájmu uplynutim doby stim že se mám do 10.10 vystěhovat. Ale jak jsem četla tak podle zákona když mi ten papír nedá 3 měsíce po skonceni nájmu tak se to automaticky prodlužuje. Můžete mi prosím poradit co delat a jak se proti tomu branit? Mám 3 děti a rozhodně si nemůžu stihnout něco najít za takovou krátkou dobu. Děkuji za odpověď
Proč jsi se nestarala dřív?
Zda smlouvu prodlouží nebo si hledat něco jiného a ne teď hledám způsoby jak se proti tomu bránit…Věděla jsi a víš skoro 8 měsíc, že jsi bez smlouvy na bytě…
Vždyť ti nájem skončil 1. 2., už sis dávno mohla najít nové bydlení.
Smlouva se vám prodloužila opět o rok, takže majitelka postupuje protizákonně. Zajdi do nějaké občanské poradny ať ti pomůžou sestavit dopis, kde se odvoláváš na paragraf 2285 OZ.
@Janli píše:
Smlouva se vám prodloužila opět o rok, takže majitelka postupuje protizákonně. Zajdi do nějaké občanské poradny ať ti pomůžou sestavit dopis, kde se odvoláváš na paragraf 2285 OZ.
V tom případě, by ale měla zakladatelka počítat, že jestli ji tohle projde, tak příště už si majitelka bytu pohlídá výpověď tak jak má. A 1.2.2022 ji vyhodí, takže zakladatelko hledej si nový byt, protože za 5 měsíců letíš určitě ![]()
@Trojlístek @JancaS84 @smajlik345 @topazio nic jí neskončilo, smlouva je dále platná. Vy se to do ní obouváte a samy nemáte ani páru, jak nájemní smlouvy fungují… ![]()
@smajlik345 tak s tím počítat bude, a co? Ví, že si má hledat jiný nájem…
Majitelce jsem samozrejme říkala kdy nam napíše novou smlouvu říkala že ji napíše a nenapsala a vše bylo v pořádku pravidelně platíme nájem atd. A podle toho co jsem četla tak se nam automaticky prodloužila. A ona to věděla když neposlala žádný papír. A nedala novou smlouvu.
Samozřejmě že stim počítám ale pořád je. lepší mít nějaký čas na hlídání bytu než než jenom 10 dní
@Janli píše:
@Trojlístek @JancaS84 @smajlik345 @topazio nic jí neskončilo, smlouva je dále platná. Vy se to do ní obouváte a samy nemáte ani páru, jak nájemní smlouvy fungují…
Já to vím. Ale to nemění nic na tom ze měla mít tu slušnost to řešit už dávno když ji končila smlouva.
Edit: teď čtu že majitelka nereagovala. Tak to se omlouvám.
To jako si dovoluješ bydlet od února nezákonně v bytě majitelky a ještě hledáš díru v zákoně, abys nemusela v říjnu pryč??
to si snad děláš legraci, ne?? PROČ ti smlouva skončila?? platíš vše řádně? nájem i spojené poplatky???
hanba by mne liskala bydlet někde, kde mne majitel nechce.
Dávno sis měla hledat nové bydlení, např. městský byt bys jako samoživitelka s 3 dětmi dostat měla a mohla.. jen stačí nemít u města dluhy a podat žádost,
ale to jsi asi neudělala, že.
Jestli se nic nezmenilo, pokud by vyzadovala, abys odesla drive, musela by Ti sama sehnat bydleni v kvalite a cene ne horsi/vyssi nez stavajici bydleni + uhradit naklady. Na to taky majitele bytu hodne slysi ![]()
@Lucy75 píše:
To jako si dovoluješ bydlet od února nezákonně v bytě majitelky a ještě hledáš díru v zákoně, abys nemusela v říjnu pryč??
to si snad děláš legraci, ne?? PROČ ti smlouva skončila?? platíš vše řádně? nájem i spojené poplatky???
hanba by mne liskala bydlet někde, kde mne majitel nechce.
Dávno sis měla hledat nové bydlení, např. městský byt bys jako samoživitelka s 3 dětmi dostat měla a mohla.. jen stačí nemít u města dluhy a podat žádost,
ale to jsi asi neudělala, že.
Tak tohle jsem od tebe nečekala…ty nevíš, co to je automatická prolongace nájemní smlouvy? V dnešní době takhle funguje většina nájemních smluv… Jaká díra v zákoně? Vždyť s tímhle OZ normálně počítá…