Odchod z manželství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14332
10.6.26 07:12
@inkakřivák píše: Více

Autorku neznám, ale co mi o ní rychle řekla tetička Wiki, je to přesně ten typ autorky, kterou nelze brát úplně vážně. Patřila k středostavovské třídě a psala tak jak to v té době bylo v módě tzv. realismus. J.S.Baar byl úplně to samé. Naprosto černobílé vidění světa.

Tehdejší dělnické čtvrti byly reálně mnohem drsnější než dnešní „vyloučené lokality“. Ale chudá žena samozřejmě vždy krade proto, že děti hladoví, ne proto, aby měla na chlast. To, že měla měla pět dětí se v románu dočteš, že každé s jiným chlapem už ne.

Podruhyně byla v podstatě nájemnice v malém bytě a měla svoji malou domácnost. Takže knedlík a koláče určitě zvládala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14332
10.6.26 07:19
@KKubula píše: Více

Protože představa o permanentně trpící ženě neodpovídá historické realitě.
Doba to byla mnohem tvrdší a to jak pro ženy, tak i pro muže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1774
10.6.26 07:30

@Livius Titus pecovani o muze???,co to ma byt? Pečuje se o deti, chlap je snad dospělý jedinec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
442
10.6.26 08:16
@luckaa85 píše: Více

Proč by nemohla žena pečovat o muže, když muž pečuje o ženu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
10.6.26 09:30
@luckaa85 píše: Více

Dobře. Pokud si pod pojmem péče nedokážeš představit nic pozitivního, tak to nahraďme - věnování milé a vítané pozornosti jeden druhému. Lepší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
10.6.26 09:38

@Josef_t měla tu domácnost, ale neměla ty peníze. No dobře, nebudu ti tvůj názor brát. Ale možná by bylo lepší než tetička Wiki si vzít jednu knihu a přečíst si ji. Ona tetička Wiki hodně kecá. Klidně ti řekne, že Němcová psala Babičku, když ji umíral syn. Přitom Němcová to vubec nevěděla. Byla s mužem v Uhrách a do Prahy se vrátila až den před jeho smrtí, protože úřady ji zadržovaly dopisy. Tolik k Wiki. Stejně jako se nikde nedoctes její vyjádření, že se vdávala z lásky. Sama o tom píše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14332
10.6.26 09:55
@inkakřivák píše: Více

V tom máš (s tou Boženou) naprostou pravdu. Ale ke čtení „realistů“ mě nepřesvědčíš.

Jako někdo kdo je ze „staré“ sedlácké rodiny, ještě pamatuji vyprávění babičky. Její doba byla jen o pár let pozdější než romány té autorky. Drsná, ale jinak než popisují ty romány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
10.6.26 11:34

@Josef_t jak to muzes vědět, když jsi ji nečetl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2384
10.6.26 17:24
@Josef_t píše: Více

Ale nemyslíš to jako argument, že by se dnes ženy neměly domáhat svých práv a zlepšovat svou situaci, že ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14332
11.6.26 10:16

A jakých konkrétních práv se ti nedostává, případně jak zlepšit tvoji situaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2384
11.6.26 13:59
@Josef_t píše: Více

No já bych řekla, že jsem se většiny svých práv domohla, ale bylo to často za zvednutého obočí širokého okolí. Takže například tohle by mohlo ubejt a nejlíp nebejt.

Pár příkladů z nedávných let: Šli jsme kupovat auto a prodejce se zásadně obracel na manžela, přičemž řídila jsem výhradně já a do servisu jsem jezdila taky já. I všechny informace k prodejci proudily ode mě, ex tam jen stál a mlčel.

Šla jsem na zkoušky na ŘP na motorku a přišla instruktorka a zeptala se, kdo jde na jakou zkoušku. Já a jeden 18letý kluk jsme řekli na moto, ostatní na auto. Ta ženská (ano, ženský to dělají taky) mě sjela od hlavy k patě a zpátky, ušklíbla se a šla beze slova pryč. To taky není OK.

Nakupuju s chlapem v Hornbachu a trošku se pereme, kdo to zaplatí. On mě přepere a pokladní řekne - tak mu za to můžete uvařit svíčkovou. Říkám on by to nejedl, u nás smí vařit jen on (a skutečně ode mě odmítal cokoliv sníst, byť vůbec nevařím špatně). Pokladní dál mele o tom, jak jsem přece ženská a snad přece vím, že dobrým jídlem se odvděčím nejlíp.

A tak. Takový ty drobný, kolikrát pro okolí nepostřehnutelný agresičky a usazování žen na jejich „místo“. Ještě je před náma dost práce. :cert: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1686
11.6.26 16:09

@KKubula
Tohle jsou takový sice otravný, ale drobnosti a spíš stereotypy. Já si že své zkušenosti pamatuju jen to, že před 20 lety mě na firemním večírku začal. pod stolem ošmatávat šéf. Tak jsem si odsedla a kolegyně se do mě hned pustily, ať neblbnu, že takhle přijdu o místo ( byla jsem ve zkušebně), ať se k němu vrátím, což jsem neudělala. Pak jsem. dostavala každou chvíli za něco čočku a to místo pak opustila sama. To by mě zajímalo, jestli se ještě dneska děje. Pak jsem taky zažila, když jsem si jako matka stěžovala na něco řediteli školy našich dětí, že mě pořad odbýval a ironicky shazoval. Nakonec to musel vyřešit manžel, který uvedl sice stejné argumenty, ale ostře a je to chlap, takto šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
11.6.26 17:33

Tak snad jednou dosáhneš i přišití penisu, aby ses nám vyrovnala na sto procent… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2384
11.6.26 18:40
@Nikomunic píše: Více

Já jsem vám rovná od narození, jen to část populace ještě nepobrala. Penis ráda přenechám partnerovi a použiju jen někdy. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2384
11.6.26 18:43
@ambruše píše: Více

Takže popisuješ podobné „drobnosti“. Podle mě nejde ani tak o ty konkrétní situace, jako spíš neustálé signály, které v překladu znamenají jsi míň důležitá, míň hodnotná, míň v bezpečí, je ti míň věřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí