Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@donaga píše:
Každý se musí řítit naučit, nikdo učený z nebe nespadl. Proto existuje „zetko“ na zadek auta, aby si ostatní řidiči uvědomili, že se daný řidič může chovat netypicky. Když to „zetko“ nepoužije, tak to je druhá věc, to je také hazard.
Ale po pravdě, raději bych havarovala s někým, kdo jel v obco 30km a jen jsem tedy neodhadla jeho reakce, než aby do mě napálil ve 200km. Já jezdím „obyčejným“ osobákem, ve 30km by to nejspíš odneslo jen auto a já měla pár modřin, ale v těch 200km bych já byla mrtvá a se mnou nejspíš i všichni v autě.
@Angua píše:
@Šmušmu kamenovat nikoho nehodlám, ale nějak mi tam uniká jede zásadní předpoklad, že taky přede mnou může někdo být, do koho vletím… A tam ti nemusí pomoct ani že jsi zkušená, ani že tu dálnici znášO tom myšlení nemluvě, já toto absolutně nechápu - takové nějaké závodění s cizíma lidma - a to jsem velmi soutěživý typ! Přemýšlím, kolikrát se mnou třeba někdo soutěžil a já jsem si toho ani nevšimla
Jednou jsem jela a dost nebezpečně mě začalo předjíždět jiné auto (překvapivě černé SUV
) - já jsem si ho nějak nevšimla, už si to nepamatuju přesně - kromě toho byla plná a za 50 m obec do kopečka, od zatáčky - no nenapadlo mě, že by mě tam někdo předjížděl a lehce jsem z nějakého důvodu potřebovala vybočit doleva (blinkr jsem dala, všecko) a najednou ho vidím v zrcátku, že je skoro vedle mě (úzká cesta) - předtím tam nebyl! Tak jsem přibrzdila, ať mě teda předjede, ale on se v ten samý okamžik rozhodl, že mě teda asi nepředjede a zařadil se za mě - tak jsem zase přidala plyn, to mu asi taky nějak vadilo, protože mě vzápětí předjel a dupl mi na brzdu. Asi mě chtěl taky vyškolit. Když o 100 m dál v té obci odbočoval do obce, tak jsem měla sto chutí jet za ním rozbít mu hubu
Měla jsem v autě děti a fakt mě to vytočilo tak, že by to možná ani nepřežil. Jako ano, udělala jsem asi chybu, špatně jsem v ten okamžik zareagovala, protože jezdím spíš po městě - ale to je přesně o tom! Navíc kdyby mě takto nebezpečně nepředjížděl, tak se to vůbec nestalo, způsobil to on. Borec sebevědomí až na půdu, ale nikdy nevíte, kdo v tom druhém autě jede. Navíc jen idiot předjíždí tímhle stylem v nepřehledné zatáčce, těsně před obcí a 100 m před cílem. A beztak to byla ženská
Jasně jeho chyby a jeho agresivita. Pro tyto případy uvažuju o kameře v autě.
@Angua píše:
Tuto otázku si kladu takyVěř, nebo ne, dívala jsem se, jel normálně za mnou, blinkr neměl. Tak jsem vyhodila blinkr, vteřinu počkala, vybočila a naráz byl vedle mě. Opravdu odmítám přebírat zodpovědnost ta to, že někdo jede jak hovado, protože si myslí, že v černém SUV je mistr světa. Mohl za to on a já jenom v takových chvílích lituju, že nemám v autě kameru
EDIT: A co se týče předvídání - ano, mám předvídat, snažím se podle toho řídit, ale tím, jak nejezdím tolik mimo město, se stane, že něco vyhodnotím třeba špatně. Zkušený řidič má předvídat 2× tolik - právě i to, že ten druhý nemusí být tolik vyježděný, on ho svým agresivním chováním rozhodí a stane se nehoda. Proto tvrdím, že člověk, který udělá tohleto, není zkušený řidič, ale prostě hovado.
já neříkám že to nebyla jeho chyba, jenže na druhou stranu ty svým špatným vyhodnocením můžeš někoho taky ohrozit, když nejsi zvyklá jezdit mimo město, mně se stalo na dlouhým rovným úseku, naprosto přehledným, že jsem předjížděla pána tak něco mezi 70-80 lety, nikdo jiný na silnici nebyl, jel tak 40, já jela 60, včas jsem vyhodila blinkr, jel
u krajnice, v momentě kdy jsem ho začla čumákem auta předjíždět tak najednou strhl volant a začal se na mě normálně tlačit ze strany, on mě totiž vůbec neviděl, stihla jsem mu ujet, ale vytočená jsem byla tak, že bych ho s chutí chytla pod krkem a nafackovala mu a takoví lidé mají řidičák.
Pokud máte auto v mrtvém úhlu, tak ho v zrcátku neuvidíte. je třeba se při předjížděni koukat i za sebe, ne jen do zrcátek. Taky už se mi to stalo, že jsem přehlídla auto vedle sebe, v zrcátku nebylo vidět. od té doby jsem ponaučena a automaticky než přejedu do pruhu tak se otáčím a nespoléhám jen na zrcátka.
To @Michaela23 :
Jestli jsem to dobře pochopil, tak @Angua nepředjížděla, ale vyhýbala se překážce (nejspíš díře, výmolu, bouli,…).
@Michaela23 Souhlasím s mrtvým bodem, taky se mě to jednou stalo, že jsem auto neviděla, naštěstí se nic nestalo a jsem panaučená, ale co mě zaráží, jak píšete že než přejedete do pruhu tak se otáčíte? Jak to stihnete během jízdy třeba po dálnici?
@romype píše: …jenže na druhou stranu ty svým špatným vyhodnocením můžeš někoho taky ohrozit, když nejsi zvyklá jezdit mimo město…
Ano, můžu. Poradíš mi, kde jinde a jak jinak se to mám naučit, než tím, že budu mimo to město jezdit? ![]()
@eumedon píše:
To @Michaela23 :Jestli jsem to dobře pochopil, tak @Angua nepředjížděla, ale vyhýbala se překážce (nejspíš díře, výmolu, bouli,…).
Jj, mám ten dojem - přiznám se, že už jsem to vytěsnila, tak si nevzpomínám přesně. Každopádně v zrcátku jsem ho viděla, normálně jel (i když se na mě lepil) on blinkr neměl, já jo… A hlavně jsem to psala kvůli tomu, že mě nejvíc naštvalo, jak mi pak přibrzdil. To je přesně ta debilní mentalita - asi mě chtěl taky vyškolit, ale už mu v jeho malém mozečku nedocvaklo, že mám třeba v autě děti a kdybych to nestihla dobrzdit, tak by se jim taky mohlo něco stát. A to by panáček (nebo panenka) taky nemusel přežít - já jsem matka lvice ![]()
@Michaela23 při přejíždění do pruhu se taky ohlížím, přímo při zkušebních jízdách v autoškole se mi totiž stalo, že jsem díky mrtvému úhlu přehlédla auto
- tak od té doby to dělám, ale když objíždím kanál nebo díru nebo co, tak fakt ne - přijde mi to nebezpečnější - při stavu našich silnic bych musela být otočená dozadu polovinu času ![]()
@terkasestak už máš manžela doma? Dost mě zajímá, co ti k tomu řekl…
Jinak pro mě je zcela nepochopitelný, že ani náznakem neuznáš chybu a machruješ tu dál. Kdyby ses svěřila kámošce u vína stylem „hele, průser“, ok. Ale veřejně (i když anonymně) si honit triko s tím, žes školila Superba s dítětem za zády… ![]()
@Angua píše:
Jj, mám ten dojem - přiznám se, že už jsem to vytěsnila, tak si nevzpomínám přesně. Každopádně v zrcátku jsem ho viděla, normálně jel (i když se na mě lepil) on blinkr neměl, já jo… A hlavně jsem to psala kvůli tomu, že mě nejvíc naštvalo, jak mi pak přibrzdil. To je přesně ta debilní mentalita - asi mě chtěl taky vyškolit, ale už mu v jeho malém mozečku nedocvaklo, že mám třeba v autě děti a kdybych to nestihla dobrzdit, tak by se jim taky mohlo něco stát. A to by panáček (nebo panenka) taky nemusel přežít - já jsem matka lvice@Michaela23 při přejíždění do pruhu se taky ohlížím, přímo při zkušebních jízdách v autoškole se mi totiž stalo, že jsem díky mrtvému úhlu přehlédla auto
![]()
- tak od té doby to dělám, ale když objíždím kanál nebo díru nebo co, tak fakt ne - přijde mi to nebezpečnější - při stavu našich silnic bych musela být otočená dozadu polovinu času
to máš pravdu, já na ty, co jedou třeba pomalu a navíc mají vzadu Z ohledu beru, chápu, že se musí vyjezdit, jenom konstatuju, že pro mě a zatím nejvíc mě ohrozili řidiči typu klobouček na hlavě, věk mezi 60-90, co mají celý rok auto v garáži a vyjíždí 2× do měsíce, někdy ani to ne, tak to je lahůdka.
@Irinka0210 píše:
@Michaela23 Souhlasím s mrtvým bodem, taky se mě to jednou stalo, že jsem auto neviděla, naštěstí se nic nestalo a jsem panaučená, ale co mě zaráží, jak píšete že než přejedete do pruhu tak se otáčíte? Jak to stihnete během jízdy třeba po dálnici?
u nás v německu musím dávat hroznýho bacha, máme neomezenou rychlost, takže neustále koukám kdo jede za mnou, a když chci předjíždět koukám dlouho předtím do zpětnýho a předjíždím v momentě, kdy vím, že v pruhu, kam chci přejet bud nic není, nebo dostatečně daleko a zároven ani v mrtvém bodě vedle mě nikdo není, dá se to stihnout v pohodě, ale člověk musí být v pohotovosti, protože auto je vzadu a během chviličky už je za mnou, mně nejvíc serou takový ty machrouni a to se mi stává hodně v čechách, kdy někdo předjíždí a přes dvě plný v místě, kam nevidí, to je potom hnus, anebo když se řídím omezením rychlosti a někdo za mnou na mě troubí a bliká na mě, že jedu pomalu, to mě taky dokáže vytočit.
@romype píše:
to máš pravdu, já na ty, co jedou třeba pomalu a navíc mají vzadu Z ohledu beru, chápu, že se musí vyjezdit, jenom konstatuju, že pro mě a zatím nejvíc mě ohrozili řidiči typu klobouček na hlavě, věk mezi 60-90, co mají celý rok auto v garáži a vyjíždí 2× do měsíce, někdy ani to ne, tak to je lahůdka.
Jo, to máš pravdu. Věřím teda, že já jezdím lépe
Jinak empiricky máme ověřeno, že vůbec nejhorší je „paní a paní“ - tzn. žena řidička a žena spolujezdec. To jedou, kdákají a jedou pomalu nebo dělají nesmyslné věci. Když jedu za autem, které se chová naprosto iracionálně, tak na 95 % je to „paní a paní“ ![]()
@blecha72 ti překvapivě méně často, než paní a paní
Páni v klobouku prostě jedou pomalu, paní a paní dělají kraviny ![]()
@Angua píše:
Jo, to máš pravdu. Věřím teda, že já jezdím lépeJinak empiricky máme ověřeno, že vůbec nejhorší je „paní a paní“ - tzn. žena řidička a žena spolujezdec. To jedou, kdákají a jedou pomalu nebo dělají nesmyslné věci. Když jedu za autem, které se chová naprosto iracionálně, tak na 95 % je to „paní a paní“
Nedrží se ani rukama volantu, ale gestikuluje s nimi. Pak auto jezdí od pankejtu k pankejtu.
@eumedon píše:
Nedrží se ani rukama volantu, ale gestikuluje s nimi. Pak auto jezdí od pankejtu k pankejtu.
Manžel jednou viděl auto, kde seděl pán a paní a ty se navzájem fackovali
nějaká manželská bitka či co. Naštěstí si ale zastavili u krajnice ![]()