Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
K tomu doplním, že mám ještě ztučnělá játra, nevím jestli to může mít se žlučníkem souvislost…? Resp. jestli tomu může nějak pomoct odstranění?
@tygrik89 píše:
Holky, chci vás poprosit o radu či zkušenost.Při vyšetřování něčeho úplně jiného mi na utz zjistili jeden kámen ve žlučníku asi 1,5cm.
Nález viděla jedna gastroenteroložka, která má dle mého poněkud svérázný přístup ve více věcech, která řekla (což má pravdu), že takto velký kámen žlučovody neprojde a je to v pohodě, tak se tím nic nedělat.Protože řeším ještě jinou „závadu“, bavil jsem se následně s jiným lékařem, který mi předepsal léky na rozpuštění toho kamene.
Kvůli operaci té druhé závady jsem pak byl u třetího lékaře na konzultaci, který na to koukal a říkal jednoznačně, že by ten lék na rozpuštění rozhodně nebral, že se to musí brát půl roku a pokud je žlučník nemocný, tak se to prostě udělá znovu a že rozhodně vyndat.
Nemám se žlučníkem asi žádné problémy (nutno říct, že v oblasti „těla“ se absolutně nevyznám,kdyby mě bolel, fakt nevím že je to žlučník), občas mám asi jako každý průjem, zežeru na co přijdu, před několika lety jsem měl nějakou bolest břicha, že jsem si byl jistej že končím, ale po pár hodinách to odeznělo a žádný problém už nebyl.
Máte nějakou zkušenost - hlavně teda, kde nešlo o hrst kamínků 0.5cm, ale takto něco většího? Jestli vyndat nebo..?
Víš. To je tak specifická bolest, že s ní naklušeš k dr., popíšeš dva příznaky a dr. je doma i bez ultrazvuku ![]()
No - rozhodně nechci hodnotit po 6-7 letech, ta bolest byla taková, že jsem se v křeči nemoh dostat z postele na záchod. Ale to není až tak podstatný asi ![]()
Na aktuální realitě to nemění rozhodně nic, kromě toho ztučenění jater (a gastroesophagenalni poruchy jicnu, ta s tim ale nesouvisi urcite) a na 1,5cm sutru to nic nemeni ![]()
@tygrik89 píše:
No - rozhodně nechci hodnotit po 6-7 letech, ta bolest byla taková, že jsem se v křeči nemoh dostat z postele na záchod. Ale to není až tak podstatný asiNa aktuální realitě to nemění rozhodně nic, kromě toho ztučenění jater (a gastroesophagenalni poruchy jicnu, ta s tim ale nesouvisi urcite) a na 1,5cm sutru to nic nemeni
Pokud nemas problem neresila bych.
@tygrik89 píše:
Holky, chci vás poprosit o radu či zkušenost.Při vyšetřování něčeho úplně jiného mi na utz zjistili jeden kámen ve žlučníku asi 1,5cm.
Nález viděla jedna gastroenteroložka, která má dle mého poněkud svérázný přístup ve více věcech, která řekla (což má pravdu), že takto velký kámen žlučovody neprojde a je to v pohodě, tak se tím nic nedělat.Protože řeším ještě jinou „závadu“, bavil jsem se následně s jiným lékařem, který mi předepsal léky na rozpuštění toho kamene.
Kvůli operaci té druhé závady jsem pak byl u třetího lékaře na konzultaci, který na to koukal a říkal jednoznačně, že by ten lék na rozpuštění rozhodně nebral, že se to musí brát půl roku a pokud je žlučník nemocný, tak se to prostě udělá znovu a že rozhodně vyndat.
Nemám se žlučníkem asi žádné problémy (nutno říct, že v oblasti „těla“ se absolutně nevyznám, kdyby mě bolel, fakt nevím že je to žlučník), občas mám asi jako každý průjem, zežeru na co přijdu, před několika lety jsem měl nějakou bolest břicha, že jsem si byl jistej že končím, ale po pár hodinách to odeznělo a žádný problém už nebyl.
Máte nějakou zkušenost - hlavně teda, kde nešlo o hrst kamínků 0.5cm, ale takto něco většího? Jestli vyndat nebo..?
Ano, před více než třiceti lety jsem měla bolesti břicha. Dr. mě odeslala prvně na UZ, kde mi zjistili kámen ve žlučníku 1,8 cm. Kdykoli jsme pak měla potíže, vždy to přičítala tomu kamínku. Další vyšetření se nedělala, neb přece bylo odhaleno. Po nějaké době, kdy se mi zdály potíže neúnosné jsem šla k internistovi, že se tedy nechám odoperovat. Nechal mě lehnout na lehátko, prohmátl mě břicho a sdělil mi, že v místech kde mě to bolí mě rozhodně nebolí žlučník. Dlouhou dobu jsem tedy měla neléčený zánět žaludeční sliznice. Po odléčení jsem bez problémů a kamínek mám dodnes…
, vůbec o něm nevím, sníst můžu úplně cokoli, i naprosté šílenosti. (Bramborák v deset večer
).Jde o to, že když ten kamínek nedělá rotyku, je lepší ho nechat tam, protože oni ti nevyndají jen ten kamínek, ale odeberou ti celý žlučník. Což ti může komplikovat život daleko více.. Takže určitě dobré vyšetření, možná konzultaci u dalšího lékaře. Přeji hodně štěstí. ![]()
@tygrik89
Já měla koliky způsobené malými kamínky. Všichni doporučovali operacei, tak jsem šla. Kdybych neměla ty koliky a náběhy už fakt často a i bez nějaké rizikové potraviny, asi bych si ho vzít neenchala. A teď zpětně to hodnotím ještě víc jako zásah do těla - mám totiž celé trávení po oepraci rozhašené, jsem překyselená, množství „poživatelných“ potravin se mi ještě zmenšilo, protože po lecsčem mám prostě pocit kamenů v žaludku… A to nemluvím o tom, že se mi začaly sem tam objevovat stavy podobné náběhu na koliku (i když se to tak nevygraduje) a nikdo neví, od čeho to je…
Každopádně doktoři to podávají často tak, jakoby byl žlučník zbytečný a bez něj se žije líp, ale rizika, že to nebude lepší anebo horší tam jsou. Znám lidi, co jsou naprosto ok a mohou jíst po operaci cokoliv, ale já bohužel asi spadla do toho menšího procenta s vedlejšími účinky…
Když máš velký kámen bez kolik, máš čas to promyslet a nemusíš to řešit hned. Asi bych ho nerozpouštěla, protože pak se dostaneš právě na tu velikost způsobující koliky… Navíc mě bylo tvrzeno, že to rozpouštění pomáhá jen na jeden typ kamenů a navíc má i nežádoucí účinky. Ale byl to názor jednoho doktora, přijde mi, že nějaký celkový pohled není ![]()
@Proto02
Jo, jakmile se najdou kameny v žlučníku, vždy je příčinou žlučník (dokud není pryč). Jenže i když ho mám pryč, tak mé setrvalé obtíže nikdo moc neřeší
Ve chvílích, dky mě i bez žlučníku bere jakoby náběh na koliku a už ani ten algifen nezabírá těm doktorům fakt přestávám věřit ![]()
P. S. Já naposledy taky měla lehké ztučnění jater (což je vtipné, protože až na čokoládu jim víceméně nízkotučně) a to i bez žlučníku - tvrdili, že to může být následek po braná ATB (BTW ty kolikoité stavy zatím vždy svedli jako důsledek braní ATB
)
Zrovna jsem slysel o zaklinenem 15mm kamenu, ach jo, to je babo rad
kazdopadne diky za odpovedi.
@A666 A žaludek máš vyšetřený endoskopicky? Já měla vyloženě bolesti i koliky, ale pocházelo to ze žaludku poškozeného helicobakterií.
@tygrik89 Šla bych na konzultaci k internistovi, případně k jinému. Z praxe by měli odhadnout, zda je kamínek v takové poloze, že hrozí ucpání žlučových cest, nebo žlučník dráždí.
Osobně, kdybych netrpěla vyloženě žlučníkovou kolikou (a věř, že to bys poznal), na operaci bych nešla. Ale nejsem lékař, jak píšu, hledej konzultace, názory, případně další vyšetření.
@tygrik89 píše:
Zrovna jsem slysel o zaklinenem 15mm kamenu, ach jo, to je babo radkazdopadne diky za odpovedi.
tygrik, můžu doporučit jen hodně dobře konzultovat ideálně u více odborníku a pak se rozhodnout sama. Já dokud ty koliky nebyly fakt nepříjemné o operaci moc neuvažovala. Jinak bych se ptala třeba na to, proč pokud je žlučník náchylný kt vorbě kamenů tam máš jen ejden velký a ne další malé kamínky. Ptala bych se vyloženě, jaké jsou rizika odebrání žlučníku ves rovnání s riziky ponechání. Snažila ybch se z nich ty možné komplikace vymáčknout. A pak už je to fakt jen na Tobě…
@Proto02 píše:
@A666 A žaludek máš vyšetřený endoskopicky? Já měla vyloženě bolesti i koliky, ale pocházelo to ze žaludku poškozeného helicobakterií.
hele nic jiného za vyšetření mi nedělali. Já měla na začátku záchvat, kdy jsem netušila cos e děje. tehdy to na pohotovosti vysvěrttlili jako gastritidu (protože to bylo po grilování), praktik mě nsáeldně poslal na UTZ, dke našli kamínky, takže příčina byla pro ně jasná… Teď po operaci kdyžs e mi cca po roce od operace začaly objevovat ty koliky, tak mě poslal na UTZ a krev, ejstlit am někde není zánět - není, takže nejdřív to svedli na ATB a pak můj praktik usoudil, že to může být reflux (kvůli tomu překyselení) jakožto nsáeldek oeprace (je to tzv. postcholycystectomy syndrom)a nasadil inhibitory protonové pumpy - prý když to zabere, tak to byl reflux a není třeba dělat invazivnější vyšetření… zatím to je nějakou dobu ok, ale mám obavu, ž e u mě braní těch prášků způsobuje další problémy ![]()
Navíc mě štve, že v důsledku operace jsou i další věci - například teď musím jíst pravidelně co 2-3 hodiny, jinak je mi zle )ale fakt hodně zle). Sice po menších porcích, ale třeba i těsně před spaním a i tak se mi stává, že mě v noci budí hlad )a je ejdno, jestli sním maso, anebo houskus e šunkou anebo chleba s avokádem - hlad přijde vždy po stejné době). Nemůžu spoustu věcí, co jsem jedla, protože mě to překyseluje/nebo to v žaludku cítím ještě půl dne (dost zeleniny a ovoce). Přestože jsem dost silně omezila tuky (smažené můžu opravdu velmi výjiemčně) a celkově jím víc zdravě než před 5 lety, tak pořád přibírám a nejvíc v oblasti břicha… Plus ještě když sjem měla žlučníkové záchvaty, začínaly mi v bolestí v zádech. Od té doby, co mám žlučník venku, tak v zádech cítím i hlad/lehké přejedení (prostě mě v těch zádech tlačí) a když mám větší hlad, hůř se mi dýchá…je toho prostě hodně. Jinak já si kameny nezpůsobila sama, nebyly cholesterolové - navíc cholesterol jsem měla vždycky v normě. Prostě mám pocit, že tělu chybí důležitá součástka a nějak se s tím nedovede vypořádat
není to na umření, ale život to komplikuje. Navíc mám pocit, že doktoři se koukají na jednotlivé problémy separátně, ne na celek…
BTW souhrn různých potíží po operaci se nazývá Postcholycystectomy syndrom, správně by to mělo být jen dočasné označení potíží než se po vyšetřeních zjistí, v čem je problém a co je přesná diagnoza. A dostalo mě, dkyž sjem si v odborném článku z loňského roku přečetla, že riziko výskytu tohoto syndromu u lidí, co pdostoupí zákrok ve věku 20-29 let (což je můj případ) je cca 43%… Tak hlavně, že mi to nikdo před operací neřekl ![]()
jen bych doplnila, že jsem šla na operaci s tím, že to bude lepší, nezaměřovala jsem se na nějaké negativní účinky, ty tak nějak psotupně vyplývaly na povrch…
Příspěvek upraven 04.06.17 v 16:50
Já měla ve žlučníku bláto, písek, kamení, bylo mi řečeno, že největší průser a to co mi dělá problémy je ten písek, velké kameny tam byly 3 ty lidi mají ve žlučníku kolikrát celý život a neví o tom. Takže pokud nemáš žlučníkový záchvyty a neucpávají se Ti žlučovody, nechala bych to být.
Upřimně asi spíš než jeden šutr v žlučníku bych řešila tu statosu jater.