Odečet na manželku - jak se počítá?

4.10.17 20:20

Odečet na manželku- jak se počíta?

Ahoj holky, chci se zeptat, aby si mě manžel mohl odečíst z daní jako manželku nesmím překročit příjem 68000kč. Je to v čisté mzde nebo hrubé?
A ještě další dotaz jak se to započítává. Jestli od výplaty co dostanu v lednu za prosinec nebo od výplaty v unoru zpětně vlastně za leden??
Leden až prosine výplaty(což je vlatně jakoby prosinec az listopad)
nebo unor až leden výplaty(což je teda za leden až prosinec)
A ještě když jsem na RD a nastupuji dříve do práce, tak mám určenou hrubou mzdu budou mi po dobu RD strhávat daně a soc. a zdravotní pojištění nebo až mi skončí RD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4.10.17 20:27

Je to v hrube mzde. Za masice ne za vyplatni termin. Ano budes platit zdravotni a socialni. A stat po dobu RD bude za Tebe platit zdravotni taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.17 21:45

Resila jsem to take na zacatku roku. Pocitaji se ciste prijmy ktere jsou ti vyplacene ten dany rok. Takze v lednu 2017 prosincova vyplata z 2016, ale uz ne prosincova vyplata z 2017 kdyz bude vyplacena az ve 2018. A socialni a zdravotni se bude normalne odvadet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
4.10.17 21:54

Počítají se čisté příjmy vyplacené v daném roce. Mateřská se do príjmů počítá, ale rodičák nee :) Zjištovala jsem to, protože budu mít 3měsíce tento rok mateřskou a doted jsem měla rodičák. Příští rok zase mi to vyjde, že 3 měs. ppm a pak zbytek rodičovská :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
5.10.17 05:44

@včeradneszitra @sarink píšete blbosti. U příjmů ze zaměstnání se počítá mzda v hrubém dosažená ZA zdaňovací období. Tedy za leden až prosinec 2017, pokud je vyplacená do 31.1.2018. Viz Pokyn D-22 GFŘ.
U dávek se počítaj ty, které jsou vyplaceny VE zd. období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.17 06:38

@Hanula1212 Ja jsem to konzultovala s pani z FU protoze jsem z toho byla zmatena. Mela jsem jak materskou tak rodicak tak i prijmy. A bylo mi receno, ze se pocita vse co bylo v danem roce fakticky vyplaceno bez ohledu na to za kdy to je (viz mzda vyplacena v lednu za prosinec). Prave kvuli tomu jsem se do limitu nevesla asi o 500 kc. A je to v cistem. Vzdyt by jsi vlastne danila neprimo jeden prijem dvakrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
5.10.17 07:47

@Hanula1212 j já jsem psala o ppm a rp. Já mzdu od zaměstnavatele nemám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
5.10.17 09:09

POKYN D22
K § 35ba odst. 1
písm. b)
Vlastními příjmy manželky (manžela) se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených
ve zdaňovacím období nesnížených o daňové výdaje (hrubý příjem)!

U příjmů ze závislé činnosti(§ 6)se postupuje podle § 5 odst. 4 zákona, tj.
příjmy ze závislé činnosti vyplacené nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosažené, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacím období…

Toto je ze stránek finanční správy:
Příjmy ze závislé činnosti (§ 6) vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacího období.“ To znamená, že příjmy ze závislé činnosti vyplacené za prosinec 2016 až v lednu 2017 se zahrnují do vlastního příjmu manželky/manžela ve zdaňovacím období roku 2016.

Nevím, co mluvíš o zdanění. Ty přece nic nezdaňuješ, jen porovnáváš příjmy pro slevu na manželku. Nevím, co ti řekla paní na FÚ, co se týká soc. dávek, je to tak jak píšeš, ale co se týká příjmů ze zaměstnání nemáš pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
5.10.17 09:57
@sarink píše:
@Hanula1212 j já jsem psala o ppm a rp. Já mzdu od zaměstnavatele nemám :)

Ale zakladatelka se ptala na mzdu. A ta se započítává v hrubé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.17 21:33

@Hanula1212 Tak ja tedy nevim :nevim: na FU mi bylo receno vyse napsane. A pry to konzultovala i na krajske sprave :think: asi jsem se vyjadrila spatne s tim zdanenim, spis jsem to myslela tak, ze jednou to zdanis a podruhe to pak pouzijes pro uplatneni slevy na dani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
6.10.17 05:44

Tady máš přímo odkaz na finanční správu, kde je dopodrobna vysvětleno, co a jak se počítá. Buď jsi paní špatně pochopila nebo ti to řekla blbě.
 http://www.financnisprava.cz/…bi-2016-7830#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.17 21:34

Dekuju, proctu si to :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.10.17 23:29

Moc dekuji devcata :D

• načítám...
  • Citovat