Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jdu pro radu.mam dve deti z manzelstvi ve sve peci a odecitam si je mesicne, ted s pritelem budeme mit mimco, nejsme manzele, jen ve spolecne domacnosti. Nastupuju na MD, budu si moct deti odecist alespon v rocnim zdaneni? pripadne muze si pritel odecist moje deti kdyz nejsme manzele? v me praci ucetniho nemame, dela nam to ucetni z druhe firmy majitele takze tam sem se nic nedovedela, ptal se mi bracha jejich ucetniho a pry nevi, oni jsou samy chlapi tak to jeste neresil, volala jsem na socialku 3× me prepojili jelikoz nikdo nevedel a ze si mam zavolat spis na financak ale na netu sem zadne vhodne cislo ani infolinku nenasla.
Kdo mi poradi?
Dítě si může odečíst jak matka, tak otec..je jedno jestli to je manžel nebo ne..je to otec..takže ano, přítel si může odečíst
@smurfka ma miminko to jo to mi je jasny, jde mi o dve deti z prvniho manzelstvi
Ty si děti neodečteš ani v daňovém přiznání, protože na mateřský nebudeš mít zdanitelný příjmy (pokud tedy nebudeš pracovat). přítel si jenom tvé děti odečíst nemůže, pouze vaše společné. aby si mohl odečíst tvé děti, museli byste být manželé.
@Lilikaspi tak mám dojem že mateřská ani rodičák nemá nic společného s odečtem daní jiných dětí, takže ano, odečtou se. Ale teda ve vašem přiznání, ne v přiznání přítele ( když není jejich otec )
@smurfka píše:
@Lilikaspi tak mám dojem že mateřská ani rodičák nemá nic společného s odečtem daní jiných dětí, takže ano, odečtou se. Ale teda ve vašem přiznání, ne v přiznání přítele ( když není jejich otec )
Pokud nebude pracovat, nemaji se od ceho odecist.
Prave, nekdo mi rika ze nemuzu ani v rocnim, a nekdo rika ze to jde v rocnim. ![]()
Já nevím..mě účetní v práci říkala že když mám co odečíst, tak mi daně pošle..( i na rodičáku )..když si na rodičáku a chceš si třeba odečíst darování krve nebo pojištění atd
) tak říkala že by to šlo..Já teda nic nemám, děti odečítá proto chlap, kvuli jedné položce se mi do práce nechce.. ![]()
@Lilikaspi píše:
Prave, nekdo mi rika ze nemuzu ani v rocnim, a nekdo rika ze to jde v rocnim.
aby sis mohla od daní něco odečítat, tak nejdřív musíš nějaké platit. tzn. musíš mít zdanitelný příjem. peněžitá pomoc v mateřství ani rodičovský příspěvek se nedaní, čili ty se nepočítají. musela bys pracovat nebo třeba pronajímat byt nebo tak něco.
pokud část roku budeš pracovat a část roku budeš dostávat mateřskou, tak potom můžeš zaměstnavatele o roční zúčtování požádat a on ti v něm uplatní děti za celý rok. jestli něco za děti dostaneš nebo nedostaneš vrácené, to bude záležet na tom, kolik budeš mít vyděláno, protože je stanovena minimální roční částka, od které se vyplácí bonus a pokud vyděláš míň, tak ti bonus nevyplatí. ale pak v těch dalších letech, pokud bys měla jenom mateřskou nebo rodičák, tak už nebude mít smysl daňové přiznání podávat, protože zdanitelné příjmy by byly nula a bonus by sis uplatnit nemohla.
@sagina to sem z toho jelen, kdyz to shrnu 2mesice sem marodila a nemela odecet,6mesicu v praci,4mesice MD. takze pulrok sem odecty mela a pulku mit nebudu?
@Lilikaspi no to záleží na výši tvého příjmu za ten půlrok, co jsi pracovala. pokud jsi za ten půlrok měla alespoň 66.000 Kč hrubého (což nejspíš jo, odpovídá to minimální mzdě), tak normálně můžeš zaměstnavatele požádat o zúčtování daně a bude ti uplatněna sleva na dani/daňový bonus za celý rok. pokud bys ovšem měla příjem nižší, tak bys na daňový bonus neměla nárok.
@sagina tak to by mi vyjit melo, ovsem pristi rok uz ne kdyz mudu 2mesice na MD a zbytek na rodicaku ![]()
Tak sem volala na financak,4× me prepojili a nakonec pani rekla ze ten rok musim mit prijem ja psala @sagina ale jeden rok to bylo 66tis. Vloni 68tis. Tak nevim jaka castka bude na rok 2017.pokud te castky dosahnu tak muzu v rocnim odecist
@Lilikaspi Jedná se o polovinu minimální mzdy, tedy těch 66 tis. letos a loni to bylo méně. Takže, když se zvedne minimální mzda, zvedne se i ta hranice. A těch 68 tis. je něco jiného, to se týká slevy na manželku.
@Lendeš takze kdyz budu pracovat 6mesicu za minimalni mzdu tak se do limitu vejdu?