Odkup pozemku pod chatou

Anonymní
17.9.13 17:44

Odkup pozemku pod chatou

Opět stejný anonym jako u stromů, prosím neprozradit, chodí sem rodina a neví že chceme kupovat 8)

Kupujeme chatu, musíme odkoupit i pozemek ( od obce). Prosím o radu, návody, triky, tipy atd. Budu vděčná za cokoliv

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15811
17.9.13 18:35

Přece když kupujete chatu, tak v té kupní smlouvě musíte mít uvedené i pozemek pod chatou. Ve smlouvě musí být jasně napsáno chata, pozemek pod chatou a pozemek vedle chaty/neboli okolí chaty/zahrada. - píšou se tam parcelní čísla a ku tomu podle katastru tak jak je to v něm zapsáno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.13 18:47
@pvmr píše:
Přece když kupujete chatu, tak v té kupní smlouvě musíte mít uvedené i pozemek pod chatou. Ve smlouvě musí být jasně napsáno chata, pozemek pod chatou a pozemek vedle chaty/neboli okolí chaty/zahrada. - píšou se tam parcelní čísla a ku tomu podle katastru tak jak je to v něm zapsáno

Tam je jen výměra pod chatou, pozemek si můžeme pronajmout nebo odkoupit. Okolí vyměřené není, je to taková buš :roll: Takže to chci odkoupit, vykácet aby neclonily sluníčku a udělat si tam nějakej pěknej plácek

• Citovat
  • Upravit
11117
17.9.13 18:56

Obec takove pozemky vetsinou prodava dost ochotne - stejne s nima nemuze nijak nakladat. ale mate to potvrzene? cenu i ochotu prodat?
jinak asi by bylo nejlepsi, kdyby na tom pozemku bylo zapsano vecne bremeno, ze mate aspon prednostni narok na koupi. aby to nedopadlo tak, ze koupite chatu a z obec pak z prodeje pozemku couvne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
17.9.13 18:58
@Anonymní píše:
Tam je jen výměra pod chatou, pozemek si můžeme pronajmout nebo odkoupit. Okolí vyměřené není, je to taková buš :roll: Takže to chci odkoupit, vykácet aby neclonily sluníčku a udělat si tam nějakej pěknej plácek

ono taky záleží co je napsáno v katastru nemovitostí, třeba tam bude rozsáhlé chráněné území a na tom pozemku nesmíš udělat nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
17.9.13 19:02

Jinak bych si opravdu dávala pozor co kupuju, a tak jak to už tady bylo zmíněno, aby vám obec nenaslibovala hory doly a pak jste museli platit podnájem bůhví jak dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Notářská poradna
17.9.13 21:26

Podle nového občanského zákoníku budou za nemovitosti považovány jen pozemky. Stavby se stanou součástí pozemku, nikoliv odlišnou věcí, jako je tomu dle dnešní právní úpravy. Dnes je naprosto běžné, že vlastník stavby je odlišná osoba od vlastníka pozemku. Nový občanský zákoník do těchto vlastnických vztahů přímo nezasáhne a ponechá je v platnosti. To znamená, že vlastníci staveb nebudou 1. ledna 2014 vyvlastněni ve prospěch vlastníků pozemků, na nichž tyto stavby stojí.
Přesto platí důrazné doporučení vlastníkům staveb na cizích pozemcích, aby neotáleli s vyřešením vlastnictví pozemků pod stavbou. Snažte se proto koupit nejenom chatu, ale i pozemek pod ní.

• Citovat
  • Upravit
3
10.2.14 23:15

Dobrý den, zajímalo by mě, jaké mám možnosti dle NOZ když mám chatu na cizím pozemku a majitel pozemku mě pozemek pod mojí stavbou nechce prodat.
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
11.2.14 07:50

@chatař myslím, že vám nezbývá nic jiného, než se s tím, kdo vám pozemek neprodal (nechápu, proč jste si to nepohlídal :think: ) domluvit buďto na nájmu nebo na prodeji. Nový NOZ vám nepomůže, týká se prodeje nemovitostí od 1.1.2014, kde už pozemek pod chatou a chata co stojí na něm je bráná jako celek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
11.2.14 11:09

Děkuji za Vaší reakci, já samozřejmě nájem platím a mám i nájemní smlouvu, ale chtěla jsem si ten pozemek koupit a ostatní chataři mají strach, že se nájemné bude neúměrně zvedat a jakou tedy máme obranu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
11.2.14 12:05

@chatař bohuzel proti tomu zadna obrana neni, zalezi jen na tom vlastnikovi jestli vam to proda a jakou cenu vam da za pronajem.nebo zkusit mu nabidnout nejakou cenu za kterou by vam to prodal, nevim ale jaka je komunikace mezi vami, jestli nechce o prodeji ani slyset, jestli jste mu nejakou castku nabidli, nebo jestli si on nejakou castku predstavuje a vy na ni nechcete pristoupit? :think: a to je vas jako vic kteri maji takto koupene chaty? pokud ano, tak to byl teda pekny zamer prodavajiciho :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
11.2.14 14:05

Děkuji, ty chaty tam již stojí roky, kde původní majitelé dovolili trempařům postavit boudy…a trempovat, pak jim byl les zabaven a v 90letech vrácen již potomkům, kde i v chatách jsou další potomci…komunikace je složitá, protože majitelé pozemků jsou tři a nejsou schopni se domluvit ani mezi sebou…natož s osadníky.
Děkuji za reakce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
11.2.14 15:06

@chatař nemate zac. Zkusila bych jeste vsem poslat dopis s nabidkou ceny, mozna bych se domluvila se vsema osadnikama a napsala to hromadne.Nic jineho poradit nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
26.11.14 11:41

obecní pozemek pod chatou

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mi obec musí prodat pozemek u chaty ve které mám trvalé bydliště a požádám o koupi tohoto pozemku, který mám teď od obce v nájmu, díky za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
26.11.14 11:57

Tak pokud je to pozemek pod chatou, a chata je tvoje, tak bych řekla že tam máš předkupní právo na ten pozemek. Ale pokud je to „u chaty“, tak jak píšeš v příspěvku, tak si teda nemyslím, že by obec MUSELA ti ho prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová