Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Agneth píše:
@ka2ka Jestli zvyšují hladinu cukru přímo léky, to popravde netuším. Asi bys to dohledala v příbalových letácích. V každém případe, hladinu cukru muže ovlivňovat primo spatna funkce stitne žlázy (jak hyper tak hypo).
díky za info, vrtalo mi to hlavou, no škoda že k tomu mudr nepřihlíží ![]()
@Agneth píše:
@malá_holka Tak tahle zpráva mi unikla. Dávalo by smysl, že vítr vane právě odsud.
https://ostrava.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
je to už dýl teda ![]()
@malytlustyhroch píše:
Chápu, že je zjištění těhotenské cukrovky je fakt důležité, ale fakt jsem se po oggt dávala do hromady tři dny, a to jsem neměla cukrovku a normálně jím opravdu hoooodně sladkého. Pro další těhotenství přemýšlím, jestli to nejde nahradit třeba každodenním měřením glukometrem doma… Poradím se s gynekolozkou atd. Ani jsem nevěděla, že je to epidemie.
Jo jde. V prvnim jsem mela cukrovku, sla na test. U druheho jsem nesla. Merila jsem se obden glukometrem. Ve 24tt mi vylitl rano cukr, takze jsem najela na dietu a merila se dal.
Defacto si muzes delat co chces. Vsechna vysetreni jsou jen doporucena. Gyndarka me do niceho nenutila. V porodnici na me zkousela, ze jsem nezodpovedna, milou dr jsem zprazila na dve doby.
@malá_holka píše:
https://ostrava.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
je to už dýl teda
Stejne nechapu, jestli to byla dezinfekce, tak to je opravdu rozdil od sladkeho. To ji to neprislo divny?
U prvního dítěte jsem byla, řekla bych, že glukóza byla podána předpisově, vypít ji bylo hrozné, bylo toho moc a chuť jsem moc nezvládala, ale nakonec dobré, seděla jsem tam čtyři hodiny, bylo mi špatně. I to se dalo přežít, toaleta byla za rohem, židle hrozně tvrdé. Výsledky byly naprosto v normě. Co bylo pro mě horší, malá v břiše z toho byla úplně mimo, do noci kopala a rejdila jako zběsilá a nešla uklidnit. Naprosto nestandardní a pro ni netypické chování.
Na základě toho jsem se po poradě s lékařem rozhodla u druhého dítěte, že vyšetření vynechám, byla mi místo toho kontrolována pravidelně krev, což prý nemá takovou vypovídací hodnotu, ale to jsem akceptovala. Jestli je to tedy nový rozmar, nevím, ale vím, že pro moje dítě to nebyl zrovna snadný test. Medicínsky do toho samozřejmě nevidím.
@Pidulka1991 píše:
Stejne nechapu, jestli to byla dezinfekce, tak to je opravdu rozdil od sladkeho. To ji to neprislo divny?
já nevím, možná nevěděla jakou to má mít chuť, težko říct. nemuselo to ani být chuťově nějak výrazný. A ještě, když ji to dal zdravotník
![]()
@Russet píše:
Chemický? Nám uvařili teplý ovocný čajíček a hodně osladiliNikdo nekolaboval…sama jsem na to dobrovolně šla a cukrovku mi našli, takže jsem aspoň díky dietě neztloustla.
Jo na Karlaku v Praze hnusnej teplej pullitrovej chemickej patok, ono totiž záleží na laboratoři.
@ka2ka píše:
díky za info, vrtalo mi to hlavou, no škoda že k tomu mudr nepřihlíží
Můžu to trochu doplnit? Leky na sníženou funkci štítnice samy o sobě cukr neovliňují, mohou snižovat účinnost některých léku na cukrovku. A to, že se k tomu nepřihlíží není tak úplně pravda (nebo nevím jak to myslíš). Pokud se léčíš se štítnicí, měla bys chodit na endokrinologii. Endokrinolog je dnes už i diabetolog-obory se spojily, v těhotenství bys tam měla chodit častěji-cca 1× za měsíc-záleží na stavu, diagnoze, léčbě…lékz by se měli upravovat podle výsledků krve (TSH) a pokud máš vyšší glykemie, pak samozřejmě endokrinolog vezme v potaz i štítnou žlázu. Ale tělu a miminku je „jedno“ proč je cukr vysoký (samozřejmě nadneseně), potřebuje ho mít v normě ať už je to v důsledku špatné slinivky, štítné žlázy nebo něčeho jiného, takže i u takto zvýšeného cukru jsou zapotřebí opatření.
@megy.misa píše:
Celá tahle doba je podle mě úplně mimo - nejde jen o odmítání testu na cukrovku, ale také očkování, různé metody a opravdu už začínám být alergická na spojení „kontaktní rodičovství“ apod. Stejně jako například ta metoda (sakra teď mi ta zkratka vypadla), kdy dítěti dávají do ruky jídlo apod., aby si vše osahalo a říkají tomu „metoda“. Jako kdyby to snad dříve neexistovalo
Problém vidím v tom, že z normálních věcí, které už dávno existují, dělají něco víc a spoustě lidí s tím pak lezou na nervi… a vznikají zbytečné boje. Ať si každý vychovává své dítě jak chce, ale měly by být hranice. Nepodstoupit test na cukrovku je podle mě lenost a nezodpovědnost, možná jen nějaká snaha ukázat, jak jsem děsně „in“ - i když vlastně ohrožuji miminko…
No asi takhle, kouření ohrožuje dítě, alkohol ohrožuje dítě(a že je takovejch „matek“ jak…
), různé potraviny, ale to že odmítneš přeslazený sajrajt určitě ne. Pokud je cukrovka v rodině oukej, nebo pokud je někdo přehnaně starostlivý a paranoidní a zastrašený, tak samozřejmě je pro takové jedince vždy lepší, když se nechají poslušně otestovat.
@Anonymní píše:
@ka2kaMůžu to trochu doplnit? Leky na sníženou funkci štítnice samy o sobě cukr neovliňují, mohou snižovat účinnost některých léku na cukrovku. A to, že se k tomu nepřihlíží není tak úplně pravda (nebo nevím jak to myslíš). Pokud se léčíš se štítnicí, měla bys chodit na endokrinologii. Endokrinolog je dnes už i diabetolog-obory se spojily, v těhotenství bys tam měla chodit častěji-cca 1× za měsíc-záleží na stavu, diagnoze, léčbě…lékz by se měli upravovat podle výsledků krve (TSH) a pokud máš vyšší glykemie, pak samozřejmě endokrinolog vezme v potaz i štítnou žlázu. Ale tělu a miminku je „jedno“ proč je cukr vysoký (samozřejmě nadneseně), potřebuje ho mít v normě ať už je to v důsledku špatné slinivky, štítné žlázy nebo něčeho jiného, takže i u takto zvýšeného cukru jsou zapotřebí opatření.
díky, pokud by fungovalo spojení endokrinolog a diabetolog tak by to bylo ideální, no bohužel jsem měla diabetologa jiného a o tom že štítná ovlivnuje glykemii jsem nikdy neslyšela takže mě nenapadlo se jí na to vůbec ptát, otázka je jestli o tom mudr na dia vůbec přemýšlela tu zajímal akorát zákusek na jejím stole
jinak na endo chodím a v těhotenství jsem tam chodila každé dva měsíce.
@malá_holka píše:
A není to tím, že dneska je každej samozvanej doktor? Má všchno načtený z netu a diskuzí a ještě než vleze do ordinace, už ví co by mu doktor měl/neměl dělat?Je to dobou a kolemvšeho je mírná až mega hysterie. Ten test na tu cukrovku, nepamatujete si jak na to jedna ta ženská umřela, protože ji dali blbej roztok k vypití? Možná i odtud vítr vane.
Dnes není problém si na netu postahovat relevantní studie a načíst si různé přístupy. Doktoři kolikrát mají 100 let staré informace a doktor od doktora má jiný názor. Jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj. Tady spíš tedy prověřuj a když se zdá názor doktora rozumný, teprv potom důvěřuj ![]()
Inu, pokud ogtt vám přišlo jen jako vypiti sladké vody a dve hodinky odpočinku, pak chapu, že vám odmítnutí přijde zcestne. Ale zkuste si představit, že byste ještě týden pote omdlevaly pri jakemkoliv pohybu, nebyly schopne nic pozrit, nebyly schopné zaostrit zatmivalo se vám pred ocima, usinaly jste a spaly tak tvrde, ze vas nic nevzbudilo. A v tomto stavu se staraly o starsiho sourozence. A vůbec mi tento stav nepřijde bezpecny, a to ani pro matku, ani pro dítě! To jen k te nezodpovednosti. Věřím, ze ke kazdemu rozhodnuti ma zena duvod a je to jeji pravo - nastesti.
@Reflex píše:
Dnes není problém si na netu postahovat relevantní studie a načíst si různé přístupy. Doktoři kolikrát mají 100 let staré informace a doktor od doktora má jiný názor. Jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj. Tady spíš tedy prověřuj a když se zdá názor doktora rozumný, teprv potom důvěřuj
ty jsi jedna z těch samozvaných?
lidi si neuvědomujou, kolik let mudři studujou a vzdělávaj se celej život, povinně
kvůli udržení akreditace. Co je to stojí času, úsilí i prachů
Oni tím stráví x let, kolik zabere přečtení nějaké studie na netu?
Já svým doktorům věřím.
@inkakřivák píše:
Smím se zeptat, kolik třeba ty odvedeš ročně do systému? I kdybych tipla vysoko a na psala třeba 50 tisíc, víš, kolik stojí třeba porod v nemocnici? A nedejbože s komplikacemi? nevíš, vid. Já už vím, že ty částky, které člověk platí a zdají se mu nesmyslně vysoké, si můžeš v klidu vyčerpat za pár dní. Platím celý život, dokonce i ted v důchodu, protže mám přivýdělek - a přitom vím, že to co jsem dala, jsme už dávno vyčerpali. A ted bohužel anebo bohudíky čerpáme od jiných. Solidarita, no.
Porod prý stojí asi 14000, císař asi 24000 Kč.