Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím ![]()
ráda bych se touto cestou obrátila na dámy, které se vyznají v daních s tímto dotazem:
Je možné, aby otec dítěte, který žije s matkou dítěte a dítětem ve společné domácnosti, ale nemá zde trvalé bydliště (matka a dítě ano), uplatňoval odpočet na dítě? Rodiče dítěte nejsou sezdaní.
Děkuji moc za odpovědi
@mishelka Pokud je to jeho dítě, pak ano, ale samozřejmě nesmí pro nějaké sociální dávky tvrdit, že s nima nežije…
@mishelka píše:
Zdravím![]()
ráda bych se touto cestou obrátila na dámy, které se vyznají v daních s tímto dotazem:
Je možné, aby otec dítěte, který žije s matkou dítěte a dítětem ve společné domácnosti, ale nemá zde trvalé bydliště (matka a dítě ano), uplatňoval odpočet na dítě? Rodiče dítěte nejsou sezdaní.
Děkuji moc za odpovědi
já a můj partner(muž)nejsme sezdaní, každý máme TP jinde a on měl odpočet na dítě psaný na sebe, než jsem nastoupila do práce absolutně bez problémů. U sousedky dokonce pobírá její manžel, který není otcem dětí a u druhý sousedky pobírají prarodiče.
Ano, my máme taky každý jiný TP, a přítel normálně uplatňuje, akorát jsme psali čestný prohlášení, že spolu žijeme
@mishelka pokud spolu sdílíte domácnost, tak samozřejmě může…
Tak já nevím, jestli v tom hraje roli zda spolu žijete, ale pokud je uveden v rodném listě tak určitě!
@Regina Hero píše:
@mishelka pokud spolu sdílíte domácnost, tak samozřejmě může…
Nemůže. Pouze pokrevní příbuzný žijící ve spol. domácnosti anebo nevl.otec ale až po svatbě.
@lleennttiillkkaa samozřejmě, i manžel může uplatnit slevu na děti své ženy z dřívějších manželství, stejně tak prarodiče, pokud žijí ve společné domácnosti…
@sieta.m píše:
Nemůže. Pouze pokrevní příbuzný žijící ve spol. domácnosti anebo nevl.otec ale až po svatbě.
pokud je otcem dítěte, tak může…
@sieta.m píše:
ano, to jo
tak proč jsi psala, že nemůže, když jsem odpovídala zakladatelce na tento dotaz: Je možné, aby otec dítěte, který žije s matkou dítěte a dítětem ve společné domácnosti, ale nemá zde trvalé bydliště (matka a dítě ano), uplatňoval odpočet na dítě?
@Regina Hero píše:
tak proč jsi psala, že nemůže, když jsem odpovídala zakladatelce na tento dotaz: Je možné, aby otec dítěte, který žije s matkou dítěte a dítětem ve společné domácnosti, ale nemá zde trvalé bydliště (matka a dítě ano), uplatňoval odpočet na dítě?
přehlídla jsem to -otec dítěte, četla jsem přítel
Jsme nesezdaný, žijeme společně, ale otec dětí má TP jinde a uplatňoval odečet za děti, jen jsem psala já čestné prohlášení, že si nárok neuplatňuji, žádné čestné prohlášení, že spolu bydlíme ![]()
Děkuju moc za odpovědi holky.
nejedná se o mě, ale o moji sestru. S přítelem nejsou ještě sezdaní, ale žijí spolu v jedné domácnosti, ale švagr má hlášený TP u jeho rodičů.
Přehlášení TP je pro ně zbytečné, protože staví společně domek a na jaro příštího roku se budou stěhovat do nového, tak je zbytečné, aby si dvakrát za sebou měnil občanku. Dítě je jejich společné a sestra slevu neuplatňuje protože je na mateřské.