Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Je tu prosím nějaká účetní? Dcera kamarádky dostala úkol z účetnictví, byla dlouho nemocná, takže je naprosto dutá a neví si rady ![]()
Jak vypočítat dávku nemocenské?
Tady je znění úkolu
Úkol plníte v měsíci březnu. Pracovní neschopnost zaměstnance byla 13 dnů, z toho vyplývá, že byl v pracovní neschopnosti např. od 3.března do 15.března. Výpočty se týkají roku 2011.
Vypočítejte částku k výplatě včetně nemocenských dávek u jednotlivých zaměstnanců.
Zaměstnanci:
a) jméno a příjmení: Alena Nová
jeho hrubý plat: 25 000
jeho hrubý plat: 20 000
jeho hrubý plat: 32 000
Moc děkuji ![]()
Měla by k tomu mít nějaký tabulky (my je měli) a vypočítává se to z denního vyměrovacího základu, nebo tak něco, který se vypočítává z předchozího čtrtletí
Myslim, že do třetího dne nedostane nic a potom určitý procenta od firmy a pak něco od státu…ale je to už asi pět let, co jsem tohle dělala, možná plácam bludy ![]()
@štěpánka11
to jsem taky právě pochopila, hi no byla jsem na rizikáči. Takže první tři dny se neplatí a pak si myslím, že je to 60% z hrubé mzdy.Ale tam se musí vypočítat denní vyměřovací základ ne? Takže jako rozpočítat na dny? Ach jo
No měl by být znám počet hodin, které denně odpracuje - většinou teda 8. Průměrná mzda a kolik je hodin za ten měsíc - většinou 160, takže jestliže nepracovali 13 (tuším že pracovních) dní, tak pracovali jen 7 dní * 8 = 56 hodin má odpracováno. Nemá odpracováno 104 hodin, ale 24 mu nezaplatí, takže mu musejí zaplatit 80 hodin. HM je 25000 / 160 h = 156,25 je průměrný hrubý hodinový výdělek. z toho 60 % je 93,75 * 80 = 7500 Kč je náhrada za nemocenskou.
Možná je to ale totálně blbě
Teď se na to dívám a už ani nevím, jak jsem to vypočítala, taky jsem to už dlouho nedělala, ale budu ráda, když to tu někdo vysvětlí správně
aspoň se poučím ![]()
A u těch ostatních by to mělo být se stejným postupem, nejspíš to je špatně, asi určitě, protože je to nějak hodně…
ale snažila jsem se
![]()
Příspěvek upraven 05.06.13 v 23:07
Přídám se, pokud se nemýlím a dobře si to pamatuju, tak DVZ je součet Hrubých mezd za poslední 3 kal. měsíce děleno počtem dní za kal. měsíce
A ješět se tam zohledňovala horní hranice DVZ, že např: nad 690 Kč se nešlo, ale to už je fakt jen záblesk toho co si pamatuju. Jsem dlouho ze školy a tohle jsem v práci, díky mzdové účtařce a programu louskat nemusela ![]()
@Holly85 píše:
Přídám se, pokud se nemýlím a dobře si to pamatuju, tak DVZ je součet Hrubých mezd za poslední 3 kal. měsíce děleno počtem dní za kal. měsíceA ješět se tam zohledňovala horní hranice DVZ, že např: nad 690 Kč se nešlo, ale to už je fakt jen záblesk toho co si pamatuju. Jsem dlouho ze školy a tohle jsem v práci, díky mzdové účtařce a programu louskat nemusela
Ano, dělá se to za 3 měsíce, ale když tady je jen ta HM?? průměrný výdělek se nikdy nedělá jen za jeden měsíc, co vím?!
Tak tady ses zeptala opravdu na tom nejlepším místě ![]()
To už radši použij pana Googla
http://finance.idnes.cz/nastr_kalk.aspx?…
@Lucys19 píše:
Ano, dělá se to za 3 měsíce, ale když tady je jen ta HM?? průměrný výdělek se nikdy nedělá jen za jeden měsíc, co vím?!
No to určitě nedělá, pak ale nevím, proč tedy v tom úkole mají jen jednu měsíční mzdu, pokud se nebere za to, že pracují na měsíční paušál.
já ten úkol nezadávala. nevím, jaké jsou nynější postupy, ale chtěla jsem, aby se paní aspoň něčeho chytla.
![]()
No chybí tam ta průměrná mzda, ze které se to počítá ![]()
@versatilka píše:
Tak tady ses zeptala opravdu na tom nejlepším místě
To už radši použij pana Googla
http://finance.idnes.cz/nastr_kalk.aspx?…
Tak se tedy moc omlouvám, jen jsem se snažila pomoct ![]()