Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@petukab Má tedy nějaké prokazatelné zdravotní znevýhodnění?
@Bábrdl píše:
To není pravda. Když ti dítě přejede auto, když ho hlídáš, jdeš před soud.
A co si na kom ten soud vezme? Jedná-li se o nešťastnou náhodu, pak stejně nic. K čemu taková písemná dohoda, když stejně nemůže zabránit neštěstí?
@blecha72 píše:
@petukab Do smlouvy byste musela přesně vyjmenovat činnosti, které může dítě provádět. Pokud by se mu něco stalo mimo vymezené aktivity, pak by bylo možné hnát chůvu k zodpovědnosti.
Jasně, chápu. Tak daleko samozřejmě nepudu
@Bábrdl Muselo by se prokázat, že se chůva/učitelka nevěnovala.
@blecha72 píše:
@petukab Do smlouvy byste musela přesně vyjmenovat činnosti, které může dítě provádět. Pokud by se mu něco stalo mimo vymezené aktivity, pak by bylo možné hnát chůvu k zodpovědnosti.
K jaké zodpovědnosti konkrétně? To by mě zajímalo. Najmu si chůvu. Chci, aby dítěti nedávala sladké. Dám to do dohody. Večer se mi dítě chlubí, že mělo s tetou lízátko. Co si na ní vezmu i s celou dohodou?
Pamatujete na ten případ, kdy se klučina topil v bazénu? Já nevím kolik minut bez kysíku. Nevím, jak dopadl plavčík a ty učitelky, co měly dozor - ostatně, já se vsadím, že mají z toho trauma do konce života. To je jejich trest. jenže co je nejdůležitější - ten kluk přece!!!
@hanka.br. třeba jde jen o to že si da chuva větší pozor. Mě o nic jiného nejde. Syn je zdravý a jak už jsem psala, rozebírat ho tu nechci.
Díky moc vsem za názory, dobrou noc
@hanka.br. píše:
K jaké zodpovědnosti konkrétně? To by mě zajímalo. Najmu si chůvu. Chci, aby dítěti nedávala sladké. Dám to do dohody. Večer se mi dítě chlubí, že mělo s tetou lízátko. Co si na ní vezmu i s celou dohodou?
Píšu níže. Fakt je to nereálné.
@hanka.br. píše:
A co si na kom ten soud vezme? Jedná-li se o nešťastnou náhodu, pak stejně nic. K čemu taková písemná dohoda, když stejně nemůže zabránit neštěstí?
Jen píšu, jak to je
Nevím, co myslíš nešťastnou náhodou. Pokud se prokáže, že nedávala pozor, dostane obvykle podmínku.
Zakl. má pocit, že si chůva dá větší pozor. Ale netřeba psát smlouvu. Odpovědnost má každá pečující osoba vždy.
@Emilie píše:
Pamatujete na ten případ, kdy se klučina topil v bazénu? Já nevím kolik minut bez kysíku. Nevím, jak dopadl plavčík a ty učitelky, co měly dozor - ostatně, já se vsadím, že mají z toho trauma do konce života. To je jejich trest. jenže co je nejdůležitější - ten kluk přece!!!
Ano, to je případ, kdy odškodnění platí škola.
Je úplně jedno, co bude v jakékoliv smlouvě. Trestní řád je přeci nadřazen pracovním smlouvám. JAKÁKOLIV pečující osoba má VŽDYCKY odpovědnost za bezpeční svěřené osoby. Je jedno, co je jakékoliv smlouvě.
Mluvím o bezpečí. Ne o tom, že nesmí dítě dostat lízátko. Ale třeba pokud je někdo alergik a prokáže se, že pečující osoba to věděla a přesto mu podala potravinu s alergenem a došlo k újmě, půjdeš před soud.
@Bábrdl píše:
Jen píšu, jak to jeNevím, co myslíš nešťastnou náhodou. Pokud se prokáže, že nedávala pozor, dostane obvykle podmínku.Zakl. má pocit, že si chůva dá větší pozor. Ale netřeba psát smlouvu. Odpovědnost má každá pečující osoba vždy.
Ano, proto se příslušné instituce snaží dopředu vyvarovat případných následků. Kdyby nebylo plavání povinné, školy by ho rády zrušily, protože je rizikové. V posledních letech se omezují mimoškolní aktivity ve školách, je jasné proč. Stačí úroveň myšlení zakladatelky.
@blecha72 píše:
Ano, to je případ, kdy odškodnění platí škola.
Odškodné ano, ale trestně odpovědný je ten učitel. To on půjde před soud a bude odsouzen (obvykle k podmínečnému trestu).
@Bábrdl Já hlídat cizí děcko, nechám si podrobně vypsat, co může dělat. Včetně docházky na WC
Trochu nadsázka, ale na místě.