Odpovědnost chůvy za dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
17.7.14 22:45
@blecha72 píše:
Ano, proto se příslušné instituce snaží dopředu vyvarovat případných následků. Kdyby nebylo plavání povinné, školy by ho rády zrušily, protože je rizikové. V posledních letech se omezují mimoškolní aktivity ve školách, je jasné proč. Stačí úroveň myšlení zakladatelky.

No ale rozumíme si, že trestní odpovědnost nemá instituce, ale vždycky fyzická osoba?

Já jsem jen zakladatelce psala, že netřeba psát smlouvu. Odpovědnost je automatická. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
17.7.14 22:46
@Bábrdl píše:
Odškodné ano, ale trestně odpovědný je ten učitel. To on půjde před soud a bude odsouzen (obvykle k podmínečnému trestu).
@Bábrdl píše:
Odškodné ano, ale trestně odpovědný je ten učitel. To on půjde před soud a bude odsouzen (obvykle k podmínečnému trestu).

V době plaveckého výcviku přechází zodpovědnost na plaveckou školu- plavčíka vykonávajícího přímý dozor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.7.14 22:47
@blecha72 píše:
@Bábrdl Já hlídat cizí děcko, nechám si podrobně vypsat, co může dělat. Včetně docházky na WC :mrgreen: Trochu nadsázka, ale na místě.

Ale to je fakt jedno. Pokud pečuješ o nějakou osobu, je úplně jedno, že ti maminka povolí jít s ním na procházku a přecházet ulici. Pokud ti děcko skočí pod auto, nikoho to nebude zajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
17.7.14 22:47
@Bábrdl píše:
No ale rozumíme si, že trestní odpovědnost nemá instituce, ale vždycky fyzická osoba?Já jsem jen zakladatelce psala, že netřeba psát smlouvu. Odpovědnost je automatická. :nevim:

Ano, ale jako chůva bych se případných rizik vyvarovala podepsáním podmínek, jak to dělají instituce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
17.7.14 22:48
@Bábrdl píše:
Ale to je fakt jedno. Pokud pečuješ o nějakou osobu, je úplně jedno, že ti maminka povolí jít s ním na procházku a přecházet ulici. Pokud ti děcko skočí pod auto, nikoho to nebude zajímat.

Mám jiné zkušenosti. Praktické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
17.7.14 22:49
@blecha72 píše:
V době plaveckého výcviku přechází zodpovědnost na plaveckou školu- plavčíka vykonávajícího přímý dozor…

Tak o tomhle bych s tebou polemizovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.7.14 22:52
@blecha72 píše:
V době plaveckého výcviku přechází zodpovědnost na plaveckou školu- plavčíka vykonávajícího přímý dozor…

Záleží asi, jak kdy. Učitelé, kteří byli u nehody toho nešťastného Filipa (ten utopený chlapec, co zůstal v komatu), dostali taky podmínečné tresty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
17.7.14 22:53

@hanka.br.

Škola není aabsolutně zodpovědná za bezpečnost

Je jasné, že po dobu, kdy se dítě vzdělává pod vedením školy, je tato instituce zodpovědna za jeho bezpečnost. Samozřejmé ale také je, že každé dítě nemůže být příslušným pedagogem sledováno nepřetržitě - je dost času a míst, kdy si může žák vlastní vinou nebo cizím zaviněním způsobit úraz. Kde je tedy hranice toho, kdy je učitel za takové jednání zodpovědný, tedy za to, že mu nepředešel?
Pokud k újmě na zdraví dojde o přestávce ve třídě nebo na toaletách, těžko může být hnán ke zodpovědnosti. Ale co když k nějakému incidentu dojde ve chvíli, kdy má učitel dozor na chodbě, a to právě v okamžiku, když nebyl bezprostředně přítomen dané situaci - byl například na druhém konci chodby?
„Právo nemůže k této situaci být zcela konkrétní. Obecně je třeba vycházet z toho, že škola není odpovědná, pokud s přihlédnutím ke všem okolnostem vyplývajícím z jednání nelze vyvozovat, že něco zanedbala. Pokud se tedy dítěti něco stane o přestávce na chodbě a prokáže se, že dozorující pedagog se svému úkolu řádně věnoval, nelze mu klást za vinu, že zrovna v inkriminovaný okamžik nebyl v bezprostřední blízkosti dítěte a události nezabránil. Jiná věc je, pokud by se prokázalo, že učitel pozor při dozoru nedával a věnoval se jiné činnosti, třeba se s někým bavil. Pak by bylo jistě možné z dané situace jeho zodpovědnost vyvozovat. Nikdy proto nelze automaticky školu činit zodpovědnou, vždy se musejí detailně zkoumat okolnosti daného případu,“ rozebírá P. Novák.

http://www.ucitelskenoviny.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
17.7.14 22:56
@Bábrdl píše:
Záleží asi, jak kdy. Učitelé, kteří byli u nehody toho nešťastného Filipa (ten utopený chlapec, co zůstal v komatu), dostali taky podmínečné tresty

Učitelé jsou submisivní, z principu chápou zodpovědnost i tam, kde to není na místě. Až to dotáhnou na úroveň (morální i finanční) dr. Bartáka, bude vše zřejmě jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
17.7.14 22:58

Já vám do toho připomenu tu studnu, jak tam na zahradě školky tuším to byla, spadli dva kluci. No, dopadlo to dobře, díkybohu. Jsem na straně učitelky, teda jednak že tam slezla dolů, ale hlavně, fakt není v jejích silách uhlídat hnízdo mravenců a předpokládat, kde všude není nějaká bezpečnostní zábrana a kdo kam kde jak může spadnout a co si udělat… to se prostě stane! A okud to někdo pitvá, pak holt jeho děti zavřeme asi do opolstrovaný místnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.7.14 23:00
@blecha72 píše:
Mám jiné zkušenosti. Praktické.

Fakt? A kolik dětí ti skočilo pod auto?

Jen pro zajímavost:
2003 v Jemnici osmiletý Filip Němec se topil, zůstal v bdělém komatu - učitelé dostali podmínku

2008 na přehradě Těrlicko se utopil jedenadvacetiletý (!!!) student - učitel dostal roční podmínkou a zákazem učit tělocvik po dobu 10 let.

2009 Dolní Cerekev, na dítě na vycházce spadla branka, zemřelo - učitelka nejprve zproštěna, státní zástupce se odvolal, dostala podmínku a zákaz učit

A to jsou jen případy, co jsem teď narychlo pohledala. Takže, sorry, ale pokud ti za tvé péče zemře nebo se vážně zraní dítě (nebo svěřená osoba, tomu studentovi bylo přes dvacet), prostě jdeš před soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
17.7.14 23:02

Dost dobře nechápu že máš nervy někomu svěřit děcka a zároveň hledáš chůvu. řeknu ti to tak, já když dám 4 měs. chůvě jsem klidnější víc než když jí hlídá některá z babek!! moje matka byla schopná poslat 3 letou samotnou na sídliště na hřiště, ani okna nemají směrem k hřišti, neteř tam byla v háji, řvala jak tur a museli jí dovézt sousedi k našim, aspoň že někdo poznal čí to je děcko a věděl kam patří!! o tchýni radši nemluvit, minule jsem byla s malou na zahradě, seděla v autosedačce a já si odskočila nahoru pro sunar, než jsem se vrátila tak malá tam byla sama! prostě tchýně se sebrala a odešla ačkoli jsem jí řekla že jdu vařit sunar a viděla že tam je malá samotná. já bych samotné miminko na zahradě nenechala jen tak sedět. jo spát v kočáru ale ona jí nechala jen tak nepřipoutanou v autosedačce a šla pryč, nebo tu starší mi vezla v autě bez autosedačky apod. netuším proč má každý pocit že chůva je adept na kriminál co se bude špatně starat o děcka a babičky jsou ty nej hlídačky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
17.7.14 23:03

@blecha72 Měla jsem na mysli konkrétně zodpovědnost učitelů na plaveckém výcviku. Není to tak dlouho, co tu byl otřesný případ dítěte, které se při výcviku skoro utopilo, pobyt pod vodou z něj udělal doživotního ležáka. Zodpovědnost nesla škola, která musela zaplatit odškodné. I nám je vždy kladeno na srdce, že i když jsou děti pod dozorem plavčíků, nesmíme se z bazénu hnout, protože za děti zodpovídáme i tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.7.14 23:04
@blecha72 píše:
Učitelé jsou submisivní, z principu chápou zodpovědnost i tam, kde to není na místě. Až to dotáhnou na úroveň (morální i finanční) dr. Bartáka, bude vše zřejmě jinak

Oni nebyli submisivní, hájili se, odvolávali, rozhodl soud. :nevim: Já fakt jen popisuju věci, tak jak jsou, nehodnotím je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
17.7.14 23:06

Jinak v naší školce před měsícem hledali děcko, uteklo jim ze zahrady a vydalo se směrem k řece, šlo kolem řeky neskutečný kus cesty směr k polským hranicím, fakt bezva, ale člověk musí žít s tím že prostě se snad nic nestane a že si dá chůva pozor protože jinak by nesměl ani poslat děcko do školky či školy. naše chůva je paní co je bez práce, taková paní středního věku co má dvě děcka, a můžu říct že když hlídá tak je velmi opatrná, naopak bdí nad malou víc než já, hlídat cizí dítě je naopak o tom že člověk si dává většího majzla aby se něco nestalo, zato u svého často ztrácí ostražitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí