Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V kolika letech jste se odstěhovali? Studoval jsem doteď VŠ, no nedokončil jsem poslední 3 semestry, ale je mi 24 let a nevím jestli mám využít tento čas na zajištění nového bydlení. Rodiče se stěhují a nejdříve mi nabídli, že si mám najít něco svého, protože jejich nový byt je malý. Když bych ale zůstal kde trvale bydlím, alespoň bych měl bydlení zdarma, nemohou mě jen tak vyloučit a něco si našetřil. No jenže nový pronájem co jsem našel je velmi výhodný, ale pořád to není tak výhodné jako platit nic doma, jenže otec stejně tak může během roku říct, že už mě odmítá ubytovat a mám se odstěhovat. Nejprve mě podmínili, že si mám najít svoje bydlení, teď říkají, když už mám smlouvu, že mám zůstat doma. Nechci smlouvu na poslední chvíli rušit, protože by mě taky mohly navždy vyškrtnout a když bych po něco sháněl, už by mi to nedali. Zároveň ale většina lidí v ČR žije doma do 26-27 a nechci si připadat znevýhodněn. Mohl bych v klidu doma dostudovat, ale když se odstěhuji rodiče opustí aktuální byt a už „nebude cesty zpět“. V jejich novém bytě je místo, ale rodiče se mnou moc nevycházejí a kdyby přišlo na to, že otec doma ještě zůstane a jen matka bude v novém bytě (sami to nemají moc naplánované) tak bych bydlel s otcem, který je agresivní, ale nechci kvůli jeho aktivitám utéct a mít horší perspektivu do budoucna ale zároveň ta lepší perspektiva může být v samostatném bydlení. Nějaké peníze našetřené mám z minulosti, asi na rok+ bydlení, ale práci teď nemám. Hlavně mi jde o to nedostat se do bodu, kdy budu mít max. na 3 poslední nájmy pokud si rychle něco nenajdu, ale to se taky může stát když bydlím s rodiči, že mi za 1-2 roky řeknou odstěhuj se. Hlavně by mi usnadnilo rozhodování, kdyby někdo měl podobnou zkušenost, moje výjimka je v tom, že já už se k rodičům potom nikdy nemohu vrátit a budu truly „na vlastních nohách“. Vím, že řeknete, že věk je na to vhodný, ale zase se nechci úplně bricknout z domova, když mám na výběr.
Přiznej si, ze se ti proste nechce. Chceš bydlet zadarmo, nejspis i se servisem…? Ja jsem se odstěhovala ve 21 letech, beh VŠ, kterou jsem normálně dostudovala. Ve tvém veku jsem uz mela dite. Hanba by me fackovala přemýšlet jak ty. Hlavně výhodně, zadarmo a bez práce… kdyz uz nestuduješ, najdi si praci a odstěhuj se do svého. Normlani dospělý zivot. Vek na to rozhodne mas.
Pokud nechceš dokončovat vysokou školu, najdi si práci a postav se na vlastní nohy. Hanba by mě fackovala zneužívat rodiče. A ještě to tvoje zdůvodnění, to je prostě otřesné. Já jsem celou vysokou bydlela na kolejích, které teda platili rodiče. Doma jsem měla zázemí. Po promoci jsem si našla práci a bydlení. Chvilku jsem měla zázemí u tety, na rozkoukání, potom jeden pokoj v rámci společného bydlení. Já jsem za to, aby rodiče podporovali studující děti, dokud tu školu nedokončí. Ale to není tvůj případ. Tak převezmi odpovědnost za svůj život.
Já tedy v okolí neznám nikoho kdo by do 26-27 let bydlel u rodičů, pokud nemají vysloveně vícegenerační dům.
Já se stěhovala do nájmu s kamarádkou 3 měsíce po maturitě. S rodiči mám dobré vztahy, ale chtěla jsem se osamostatnit.
Co tedy jít do spolubydlení? Je to fajn, půlka nájmu, společně můžete chodit na mejdany ![]()
Tak průměr stěhovat se od rodičů je 26-27 v některých zemích i 30 takže to všichni kdo bydlí doma jsou špatní? Já se právě přikláním k tomu se odstěhovat, jen to není běžný postup, ale já mám gympl a bez VŠ moc užitečných povolání není. Právě že to je docela free pracovat žít ve vlastním a studovat jen mě zajímá jestli to všechno udržím. Jako pro mě osobně kdybych měl dítě tak mu nechám prostě jeden pokoj a pokud není čas tak ať studuje pracuje. Vždyť se ptám na objektivní názor, proč jsou na tomhle serveru všichni tak agresivní. Studovat, žít s rodiči, pracovat X Studovat, žít sám, pracovat to ani není osobní otázka pouze se ptám jak byste vy postupovali.
@neck23 píše: Více
Val do práce a postav se na vlastní nohy. Co seš? Chlap, nebo fňukna? ![]()
Já se rodičům nedivím, že tě mají plný zuby.
Stydět by ses za sebe měl ![]()
Vůbec ten tvůj sloh nechápu. Rodiče jsou v nájmu? A chtějí jit do jiného bytu? O jaké smlouvě mluvíš ty?. ![]()
Jinak já se od rodičů odstěhovala v 19 letech s nástupem na VŠ.
Tvojí prioritou by teď mělo být nalezení práce, protože bez té těžko můžeš žít sám.
@Lil Kitkatt ano rodiče jsou v nájmu, chtějí jít do jiného bytu, já už mám nájemní smlouvu uzavřenou do jiného bytu jen mám pochybnosti jestli to není krok do neznáma
Tak rodice si evidentne mysli, ze uz mas cas se osamostatnit, kdyz se schvalne stehuji do mensiho, kde nebudes mit misto, nez aby hledali neco dost velkeho pro vas vsechny.
Jsi ostuda. Chlape, já bydlela u rodičů do 25, ale studovala jsem dvě školy prezenčně, všechny zkoušky včas, diplomky včas, do toho brigáda. Půl roku před odstěhováním jsem si zařizovala rekonstrukci svého bydlení. Nedokončil jsi tři semestry, takže na studium se nevymlouvej, pokud neděláš ultra těžkou medicínu nebo Oxford. Práci nemáš? Mladej chlap? Ostuda a hanba.
@hani28
@Kníže Ignor
Zdědili ten byt. Myslel jsem tím, že mi zbývají 3 semestry na dokončení to není ekvivalentní nedokončil 3 semestry protože jsem je ani nezačal. A jaký je v nás rozdíl, že já jsem ostuda? Vždyť jsem do teď studoval, pracoval jsem mladší než ty a stěhuju se. Vzhledem k tomu že většina z vás má tady v řádech tisíců příspěvků tak ten kdo by měl umýt nádobí v kuchyni asi budete vy ne já ![]()
@ka2ka píše: Více
A může teda někdo odpovědět jestli se mám přestěhovat nebo zůstat. V mém okolí je to tak 3.5 koeficient k zůstat. Moje otázka směřovala hlavně na to bydlení, práci řeším nezávisle.