Omylem jsem plácla syna po zádech :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Vesmírná drůbež
21.2.22 13:26

@unuděná rok a půl staré dítě rozhodně cíleně nezlobí. Zkoumá, objevuje, učí se. To je například ono vysypávání květináče. Je to fascinující - co to udělá, když to vyházím, jak to bude vypadat, atd. Proto děti některé věci dělají opakovaně, ten proces je fascinuje. Zlobení je pojem pro rodiče, kteří potřebují nějak odůvodnit svoje reakce.

• Citovat
  • Upravit
53190
21.2.22 13:27
@Vesmírná drůbež píše:
@unuděná rok a půl staré dítě rozhodně cíleně nezlobí. Zkoumá, objevuje, učí se. To je například ono vysypávání květináče. Je to fascinující - co to udělá, když to vyházím, jak to bude vypadat, atd. Proto děti některé věci dělají opakovaně, ten proces je fascinuje. Zlobení je pojem pro rodiče, kteří potřebují nějak odůvodnit svoje reakce.

Oukej, a v jakém věku už tedy dítě zlobí? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
21.2.22 13:31

@unuděná podle mě v podstatě nikdy, víceméně všechno považuji za reakci na něco. Starší děti už samozřejmě znají slabší místa rodičů a jsou schopné po nich jít na jistotu, provokovat. Ale to je jednoduše o vývoji rozumových schopností, socializace, schopnosti pochopení emocí nejen vlastních. Malé dítě jen žije, užívá si přítomného okamžiku. Kdybychom měli schopnost vidět jeho očima, hodně by se změnilo.

• Citovat
  • Upravit
53190
21.2.22 13:34

@Vesmírná drůbež Jinak ono je jako celkem jedno, jak to pojmenujeme: zlobení, zkoušení hranic, vymezování nebo zkoumání světa, asi obě víme, o čem je řeč. Některé děti začnou ty hranice oťukávat v roce, jiné ve třech, dalším až do dospělosti stačí pochopit, proč danou věc dělat nesmí. Mám v tomto ohledu doma dvě naprosto odlišné děti, takže skutečně neodsuzuji ničí výchovné metody. Koneckonců jak nám to funguje nebo ne, zjistíme velmi brzy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.2.22 13:36

@Vesmírná drůbež Ach tak. To pojď vysvětlit tady mojí kamarádce, která má ve školce ukázkového šikanátora, který dětem krade a ničí věci, plive po nich, mluví sprostě. To není nevychované dítě, nezlobí. Pouze reaguje na nějakou situaci :mrgreen:
Jako myšlenku máš pěknou, ale praxe trochu pokulhává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
21.2.22 13:43

@unuděná neshodneme se a ani to není nutné. I agresivní dítě svým chováním na něco reaguje. A může to být sto a jedna věc. Možná reaguje na situaci v rodině, možná má nějakou poruchu osobnosti, možné je ledacos. Vždycky je to v souvislosti s něčím.
Malé dítě zkoumá svět kolem sebe, nikoli něčí hranice. Objevuje, zajímá ho to, všechno je pro ně nové. Jsou děti poddajné, submisivní, ty bývají označovány za hodné, zatímco děti aktivnější, zvídavější a tím pádem náročnější na údržbu se snadno a rády označí za zlobivé. Je to nesmysl.

• Citovat
  • Upravit
14448
21.2.22 13:46

@Vesmírná drůbež ale ja fakt vidím rozdiel, keď dieťa len divočí alebo robí naschvály. Obe moje deti sú divoké a nevadí mi to. Čo mi vadí, keď robia naschvály a to skúšali už pred 1. narodeninami :nevim: vyslovene vy. iraju a testujú hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.2.22 13:47
@Vesmírná drůbež píše:
@unuděná neshodneme se a ani to není nutné. I agresivní dítě svým chováním na něco reaguje. A může to být sto a jedna věc. Možná reaguje na situaci v rodině, možná má nějakou poruchu osobnosti, možné je ledacos. Vždycky je to v souvislosti s něčím.
Malé dítě zkoumá svět kolem sebe, nikoli něčí hranice. Objevuje, zajímá ho to, všechno je pro ně nové. Jsou děti poddajné, submisivní, ty bývají označovány za hodné, zatímco děti aktivnější, zvídavější a tím pádem náročnější na údržbu se snadno a rády označí za zlobivé. Je to nesmysl.

Ano, souhlasím, ale to je vcelku jedno, PROČ to dělá. Jde o to docílit toho, aby to nedělalo. Zvlášť, pokud tím ubližuje někomu dalšímu nebo hrozí, že ublíží sobě. Dle tvé terminologie ty „hodné“ děti obvykle stačí poučit, párkrát důrazně říct NE a dítě chápe, dál neškodí. „Náročnějšímu“ dítěti to stačit nebude. A omlouvat jeho chování tím, že „je to jen dítě, které reaguje na nějakou situaci ve svém životě zcela přirozeně“ není podle mě nic jiného, než rezignace na výchovu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.2.22 13:50
@jjss píše:
@Vesmírná drůbež ale ja fakt vidím rozdiel, keď dieťa len divočí alebo robí naschvály. Obe moje deti sú divoké a nevadí mi to. Čo mi vadí, keď robia naschvály a to skúšali už pred 1. narodeninami :nevim: vyslovene vy. iraju a testujú hranice.

Přesně tak. Snad každý rodič zná své dítě nejlépe a nejlépe dokáže posoudit, zda danou věc dělá z přirozené zvědavosti (třeba zmíněné vysypávání hlíny z květináče), z nudy (třeba to pošťuchování domácího mazlíčka) nebo jako vyložený naschvál. A označit 18m dítě jako „malé“ a neschopné dělat něco na just, zkoumat hranice, to značí pouze o tom, že tvé zkušenosti s takto starými dětmi jsou jiné, než třeba naše. Holt některé děti psychicky vyzrají do tohoto super stádia v roce, jiné ve třech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
21.2.22 13:53
@unuděná píše:
@Melodie91 Tak to ti gratuluju, nejspíš jsi dokonalá matka, pokud tvé dítě pošesté vysype hlínu z květináče/pastelky do záchoda/pomaluje zeď a ty se jen usměješ a začneš vymýšlet, jak ho lépe zabavit, protože fakt, že vysírá z nudy je tvoje chyba :mrgreen:

A ty za tohle sve dite zbijes? :potlesk:…ja tohle nepovazuju za zlobeni, ale za hrani..kdy tvoje dite tyhle veci dela? Moje dcera pocmara zed, kdyz jsem treba v kuchyni a nekreslim si s ni..vzdyt ta zed je ta bila a je tam tolik prostoru na kresleni a neni to treba barevne hezci?! Dite napadaj ruzny veci a vzdycky je pro me nejake jine reseni, nez na dite rvat, nebo ho dokonce prastit :nevim: a nemysli, ze je to pro me vzdy snadne, ale ja jsem rodic, ja se musim ovladnout…veci se daji umyt, uklidit, nahradit… @jjss a co jsi udelala? Dala jsi ji na zadek? Jasne, ze dite 100% nezabavis, v noci tezko budes u ditete hlidkovat…proste ja se jen z urcitych veci nehroutim, mam domacnost upravenou pro dite, na navsteve ji hlidam…mozna to je spis casto problem, ze lidi porad chteji mit vypucovanou domacnost, naklizeno, vyzdobu, cistoskvouci zdi a lednici, a to dite jim to narusuje, nebo si nehraje podle jejich predstav a oni to povazuji za provokaci nebo za zlobeni…myslis, ze dvou lety dite vi, ze to byla prace, vymalovat, nebo ze to stalo kupu penez? Ne, to vidi prima prostor pro svou tvorbu a jo..asi se ve dve rano nudilo, tak se potrebovalo zabavit..taky mohla na tu zed malovat svym bobkem, to bylo asi chlup horsi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
21.2.22 13:55

@unuděná no tělesný trest není výchova. To je úlet rodiče nebo jiné osoby, která dítě zrovna opatruje. Bít dítě, které bije ostatní, to je správná cesta k zacyklení, že tato forma „komunikace“ a sociální interakce je ta pravá. Takové dítě obvykle potřebuje pomoc, ne útlak. A mimochodem, mám za sebou například dlouhodobou praxi v nízkoprahovém zařízení pro děti z těch nejproblematičtějších romských rodin.
@jjss u tak malého dítěte nic nevnímám jako snahu vysírat. Já tak nevnímám ani aktivity svého pětiletého syna. Obvykle něco koná proto, že tím chce něco sdělit. A může to být naprosto cokoli, včetně touhy po soustředěné, ničím netříštěné pozornosti. Někdy dělá ptákoviny třeba proto, že by jedl, děti komunikují hodně různými způsoby. A zeď máme pomalovanou taky, holt sebevyjádření, no. Velká světlá plocha, to láká, něco jako jeskynní malby.

• Citovat
  • Upravit
Vesmírná drůbež
21.2.22 13:59

@unuděná některé věci jsou jen a přesně takové, jaké je vidět chceš.

• Citovat
  • Upravit
1834
21.2.22 14:01

...

@Nenitamduch píše:
Mam vedle sebe 18m stare dite a nechapu jak by mohlo začít zlobit tak, ze bych ho musela mlátit… takove křehké male stvoření, vzdyt jeste ani pořádně nechápe co dela spatne. :?

Ne? Tak to bys asi potřebovala vidět souseda dvojčata! Znám je od dvou let, teď je jim víc jak dva a půl, holka už docela dobrý, pomáhá školka, kluk celej otec, takovej svi. ň. skej výraz něco mu řekneš ať nedělá a dělá to schválně dál, naraží jezdícím autem do dveří, mlátí dveřma, nebo bouchá do sestry, klíčema vší silou do obrazu, pejskovi strká prsty do pusy, nebo ho přidušoval hračkou, to už jsem mu vyrvala z ruky, při každym zakázání jen bulí, bude celej tatínek, pěkně bl.b.ej. Řekneš mu to tisíckrát a stejně si přivřel bl. b ruce do dveří.
Tohle bych pouštěla jako antikonci na Zš. Tatínek si hrál na starostlivého a přetvářka, má je jednou za 14 dní na dva dny, teď už je z nich v pr i on. Připomíná mi bratrance, který odmala doslova týral psa, taky fenu, takovej haj. z. l, ale ten nikdy nedostal na pr.del, taky je neshcopnej, rozmazlenej a dovolí si říct, že moje matka a teta, že vidí dvě slepice a pod. Takže ne, všechny děcka nejsou stejný. A bratranec dělal to samý, když mu to zakázalai čučel na Tebe a dělal to dál a dál schválně, dneska mi přijdou děti sadomasochystický, jako by po dr. ž. ce fakt chtěl. Pak bulí chvíli, pak bulí kvůli něčemu jinýmu, nechtěla bych to zadarmo ani za prachy, takže jedno plácnutí - Boha jeho :roll:

Jestli Ti tohle přijde hrozný, tak holt to tak někdo má a nejsem sama.

Za nás si dostala na pr.del a už sis to nikdy nedovolila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.2.22 14:02

@Melodie91 :* Já své děti nebiju. Po zdech mi nikdy nekreslily, do záchoda nic nevyhazovaly, respektovaly zákaz sahání do zásuvek a na sporáky, ještě něco tam máš? Já pouze říkám, že výchovné plácnutí pokud dítě neposlechne v situaci, která je život/zdraví ohrožující, určitě není nic, za co byste tu měli někoho pranýřovat :roll:

@Vesmírná drůbež píše:
@unuděná no tělesný trest není výchova. To je úlet rodiče nebo jiné osoby, která dítě zrovna opatruje. Bít dítě, které bije ostatní, to je správná cesta k zacyklení, že tato forma „komunikace“ a sociální interakce je ta pravá. Takové dítě obvykle potřebuje pomoc, ne útlak. A mimochodem, mám za sebou například dlouhodobou praxi v nízkoprahovém zařízení pro děti z těch nejproblematičtějších romských rodin.

To říkáš ty, není to žádná univerzální pravda.
Opakuji - nesouhlasím s bitím dětí v afektu nebo pro upuštění páry rodiče. Když jsem někdy (to už je dáááávno) dala dětem po plence, bylo to tehdy, když záměrně škodily, přestože věděly, že tohle se nesmí. A bylo mi celkem fuk, že to bylo z nudy, když jsem zrovna třeba kojila to druhé a nemohla se stoprocentně věnovat prvnímu nebo protože se mu líbilo, když se na něj zlobím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.2.22 14:03

@unuděná nwm,no…mám 4 se i a malé fakt nebiju.. starší občas dostanou lepaka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie