Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Melodie91 píše:Šiši, kvuli takovym blbostem zvyšovat hlas?
Ja to chapu, ale jak te dite zkousi? Ma k tomu nejakou motivaci..bud ho bavi tvoje reakce, kterou predvedes u neceho, co nema delat, nebo, a to je caste, se na sebe snazi upoutat pozornost..je jeste varianta, ze tvoje dite ublizuje rado zviratum jen tak, pak urcite neni na miste biti, ale psychiatr…rodic musi tak nejak umet vecem predchazet…jako nenechavat dite se zviretem samotne, zabezpecit zasuvky, mit privrtany nabytek, nenechavat zapnutou plotynku a noze a nuzky v dosahu apod…a pak jsou urcite miry „zlobeni“…treba nekdo vnima jako zlobeni, kdyz dite maluje pastelkou na zed, nekdo, ze neposlechne ani napotreti atd…nekdo muze reagovat placnutim ze strachu, ze treba dite zdrha do silnice…,ale to je tady v diskuzich malokdy…spis mi to prijde, ze to jsou takove ty bezne veci, dite se nechce oblikat, nechce jist a prska jidlo, neco nekde vysype, hlinu z kvetinace, vyleje vodu a tak..za to bych na dite ja ani nezvysila hlas
Takze znovu, dostane obrannou ranu jen u zvirat nebo ted vystražnou, kdyz mi vbehl na Koněvce na Žižkove primo do silnice, kdyz jsem ho na vterinu pustila, abych zabouchla kufr auta.
Mne povidejte o biti tech ubohych detiček ![]()
@Jolka86 píše:
Omylem tys ho chtěla zbít a teď tě to mrzí, to musela být rána když měl červené kolečko.
Ale jdi, ty brepto
když se dobře pleskne (a squashiste vedi, ze neni dulezita sila, ale švih a spravny uhel), tak mas otisk ruky do druheho dne
potvrzuju na vlastnim zadku ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Ale jdi, ty breptokdyž se dobře pleskne (a squashiste vedi, ze neni dulezita sila, ale švih a spravny uhel), tak mas otisk ruky do druheho dne
potvrzuju na vlastnim zadku
Mlátit malé dítě a squash to je super přirovnání. Asi taky biješ děti, můžete se pochválit vzájemně jak jste dobré.
Při čtení této diskuze se už nedivím, proč z dětí rostou nevychovaní parchanti bez šperky úcty.
Lepší jedna výchovná, která nikdy nikoho nezabila.
Tady se pomalu placnuti bere jako ZBITÍ DO BEZVĚDOMÍ ![]()
@Jolka86 píše:
Mlátit malé dítě a squash to je super přirovnání. Asi taky biješ děti, můžete se pochválit vzájemně jak jste dobré.
To viš, že biju
hele, mam doma takovy pořadek, že jakmile vstoupim do mistnosti, tak se vsichni vcetne čoklu a kojencu seřadej na značky a čekaj denni rozkaz. A kdyz si sundam slunecni brejle, tak se vsichni počuraj strachy ![]()
@Jolka86 píše:
Člověk, kterej je sám psychicky v pořádku, nezaměňuje plácnutí přes zadek a mlácení. Já to nedávno psala v jiné podobné diskusi a já i moje kamarádka, co jsme nikdy na zadek nedostaly, to za žádný výchovný přínos nepovažujem. Naopak jsme vždycky záviděly spolužákům, co po „prohřešku“ dostali jednu po zadnici a bylo vyřešeno. U nás trest nikdy nepřišel a člověk na rodiči viděl, že je naštvanej. Pro dítě mnohem horší než nějaký blbý plácnutí (pro citlivé dítě, pro spratka naopak lepší - ten si pak dělá, co chce a rodiče má u zadnice). Máma další spolužačky ve třídě se zas po špatný známce zamykala v koupelně (prý na hoďku až dvě) a brečela tam ![]()
Když jsem to minule schytala s tím, že jsme asi nějaký divný s kamarádkou, když nám ta bezplácací výchova nevyhovuje, začal mi někdo omlacovat o hlavu psychologické knížky - to jsem se skoro bála napsat, že pár semestrů psychologie mám za sebou (vedlejší předmět, hlavní obor jiný). Přednášející měl na výchovu dětí dle mne naprosto normální názor. Děti se nesmí mlátit, ale výchovný plácnutí přes zadek, když dítě fakt zlobí, mu rozhodně neublíží - v některých situacích a u některých dětí je mnohem efektivnější než cokoliv jinýho. Nedávno jsem narazila na tenhle rozhovor s psychologem Klimešem: https://www. novinky. cz/domaci/clanek/fyzicke-tresty-nejsou-zasadni-problem-rika-psycholog-klimes-40386351#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky. sznhp. box&dop_req_id=cTnFQ17MAcu-202202071328&dop_id=40386351&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
A to musim uznat, že já bych nikdy plácnutí nesměřovala na hlavu (takže žádná facka, pohlavek) ani si nevzala žádný předmět (vařečka). Prostě jen to plácnutí rukou…Ale pokud někdo jakékoliv plácnutí hystericky zaměňuje za bití a srovnává plácnutí dítěte s násilym mezi partnery, tak podle mne sám není psychicky v pořádku a měl by se zaměřit na vlastní psychiku, protože něco tam prostě nepasuje
A pokud výchova bez plácnutí neni nic extra pro dítě, pro minimálně část psychologů taky ne…pro koho je to teda tak skvělý? Pro hysterické matky, které si můžou hrát na něco lepšího
![]()
Ona ta máma té mojí spolužačky, co se po její čtyřce/pětce zamykala s brekem v koupelně, taky byla přesvědčená o tom, jaká je super matka. To, že holku tim svym manipulovánim a v podstatě psychickym deptánim ničila mnohem víc, by jí nikdo na světě nevysvětlil. Čímž teda vůbec nechci říct, že by jí za blbou známku měla dávat na zadek. Ale jenom to, že NĚKDY a u NĚKTERÝHO dítěte je zrovna to plácnutí po zadku to nejvhodnější a nejefektivnější „řešení“ (třeba když dítě, který ví, že do silnice nemůže vbíhat, tam po x tý vběhne a z rodičů má čůrinu, že se zase jenom vykecaj v rámci miliontý domluvy). A pokud někdo fanaticky odsuzuje plácnutí rukou po zadku, měl by se možná taky trochu zamyslet nad sebou (jestli skutečně nevidí rozdíl mezi lehkym plácnutim dítětem a mlácenim, popř. násilim mezi partnery, neni to podle mne úplně normální) místo toho, aby se tvářil, že je rodič roku ![]()
Edit: V odkazu na článek to pořád dělá automaticky mezery, tak mi to nejde vložit, aby se to jen rozbalilo. Ale kdo má zájem, určitě si to podle názvu (Pohlavek dítěti je v pořádku, tři dny dusna jsou krutější, říká psycholog Klimeš) dohledá. Je to psycholog, tak o tom asi trochu ví ![]()
Příspěvek upraven 22.02.22 v 09:10
@e-Surfařka ![]()
Mimochodem, už jsem se taky setkala s odsuzováním kolegyně v práci, když jsem přiznala, že semtam jednu výchovnou dám. Ona totiž NIKDY své dítě nebije. A pak jsem zjistila, že adekvátnější trest za nějaký prohřešek je pro ní třeba zmíněné „zůstaň v pokoji, dokud ti to nedojde“ nebo „teď na mě nemluv, naštvala jsi mě“. Za mě stokrát horší tenhle psychoteror než jedna na zadek.
@unuděná píše:
@e-Surfařka
Mimochodem, už jsem se taky setkala s odsuzováním kolegyně v práci, když jsem přiznala, že semtam jednu výchovnou dám. Ona totiž NIKDY své dítě nebije. A pak jsem zjistila, že adekvátnější trest za nějaký prohřešek je pro ní třeba zmíněné „zůstaň v pokoji, dokud ti to nedojde“ nebo „teď na mě nemluv, naštvala jsi mě“. Za mě stokrát horší tenhle psychoteror než jedna na zadek.
Přesně, on po průšvihu prostě nějaký trest přijít má, jinak je z toho dítě taky zmatený a prostě 90% těch ostatních trestů je pro dítě mnohem horší než plácnutí. Moje rodiče jsou taky určitě za sebe naprosto spokojení s tim, že nikdy neplácli
Ale pro mne to bylo mnohem horší, když jsem viděla, že jsou naštvaní.
Stalo se, stalo. Osobně se mi bohužel stalo něco podobného a byla jsem z toho špatná, ale syn mi všude rozmazal hovna (gauč, podlaha, polštáře…), když přišel opravář boileru a já tady lítala, voda pořádně netekla, tedy teplá netekla vůbec a mě prostě bouchly saze, když jsem to viděla. Do toho pláč miminka a rozběhnutá migréna. Jsem člověk a vy, co tu odsuzujete toho nechte, člověk není dokonalí a dřív se na zadek (či ve škole pohlavek )vůbec neřešil a ted se z toho dělá drama.
@Sája2617 Taky mi to tak přijde. Jinak mě vždy dostanou rady typu, musíte mu to vysvětlit a když na to nemá, tak ho mám pochválit za nějaký mega průšvih?
@Anonymní píše:
Stalo se, stalo. Osobně se mi bohužel stalo něco podobného a byla jsem z toho špatná, ale syn mi všude rozmazal hovna (gauč, podlaha, polštáře…), když přišel opravář boileru a já tady lítala, voda pořádně netekla, tedy teplá netekla vůbec a mě prostě bouchly saze, když jsem to viděla. Do toho pláč miminka a rozběhnutá migréna. Jsem člověk a vy, co tu odsuzujete toho nechte, člověk není dokonalí a dřív se na zadek (či ve škole pohlavek )vůbec neřešil a ted se z toho dělá drama.
Sama píšeš, že si byla z toho špatná, tak je jasné, že si věděla, že to dobře neni.. NIkdo nikoho neoduzuje, a e asi je divné očekávat, zastaní, že se nic neděje..
Prostě mít na to koule přiznat, že člověku ujely nervy, udělal něco zle, ale vzít si z toho něco..
Myslím, zase přes oblečení, že by otisk nebyl.. Ono je plácnout a plácnout..
@Sája2617 nedramatizuj píšeme o rok a něco starém dítěti, ten ještě bude mít čas na výchovu.. ![]()
Takové komenáře měly na vsi takové ty staré babky, co seděly na lavičkách a sledovaly děti..
Z dětí vyrostly běžní, lidé.. Sice máš pravdu, ale zase si nemysli, že v jiné době byli všichni vychovaní..
Jsem ročník 81 a mohla bych vyprávět jakou uctu v té době měli někteří kluci, ve škole a k rodičům..
Běhali a dělali škodu od rozbitých oken, poškrábaných aut, za školou vykuřovali, zamyali učitele do kabinetů..
Dnes, jsou děti drzé jak opice, a le pochybují, ale kolik jich vidímě běžně venku samotné.. Většinou rodiče rozvážejí do kroužků, moc času na to nemají sami venku dělat nějaké uličniství.
@Janasas píše:
Sama píšeš, že si byla z toho špatná, tak je jasné, že si věděla, že to dobře neni.. NIkdo nikoho neoduzuje, a e asi je divné očekávat, zastaní, že se nic neděje..
Prostě mít na to koule přiznat, že člověku ujely nervy, udělal něco zle, ale vzít si z toho něco..
Myslím, zase přes oblečení, že by otisk nebyl.. Ono je plácnout a plácnout..
Co je divnýho na tom, že je z toho špatná? Já když dítěti za trest zakážu televizi nebo tablet, tak z toho taky nemam radost. To je snad normální reakce, proč to zas překrucovat? Pokud dítě překročí hranice, měl by následovat trest a ten prostě normální rodič nedává s radostí, ale spíš se špatnym pocitem (bez ohledu na to, o jakou formu trestu jde) ![]()
@e-Surfařka na tom neni špatného nic, ale sama přiznala, že věděla, že to ok neni, taky proč se diví, že většina napíše, že to dobře neni..
To je stejné, jakobych vynadala dítěti,, protože jsem byla hysterická, a pak se divila, že někdo řekné druhé maminky, že zbytečné křičí, když sama s tím nesouhlasím, a vím, že i já jsem jednou ujela a nemusela
Příspěvek upraven 22.02.22 v 09:30
@naty1010 třeba svou babičku taky biješ, když udělá něco, co se ti nelíbí, protože… proč vlastně, že jo… protože je fyzicky slabší než ty?