Opakovaná reklamace, vrácení peněz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1168
14.3.15 16:56

Opakovaná reklamace, vrácení peněz

Ahoj holky, potřebuji radu. V listopadu jsem si nechala ušít nosítko na nošení dětí NOIGA. Je deklarované do tří let a cca 20 Kg. Malý má 12 kg a 14 měs. Na nosítko jsem čekala dost dlouho dobu, asi po měsící užívaní jsem našla vadu - trhá se mi látka na obou ramenních popruzích. Reklamovala jsem to, reklamace trvala měsíc, byla uznána. Nosítko mám doma asi týden a opět je tam stejná vada, i na stejných místech. Chci se zeptat, zda mám již právo na nové nosítko, nebo vrácení peněz. Myslím si, zda není látka na nosítku již stará, nebo nebylo nosítko např. testováno a nebylo to uvedeno. Budu ráda za rady jak pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
14.3.15 17:00

@admenL stejná závada musí být 3× reklamovaná, pak lze chtít nové nebo vrácení peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1168
14.3.15 17:03

@martina.se
Díky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
14.3.15 17:03

Reklamuj znovu. Já mám již druhou Noigu a jsem velmi spokojená..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
14.3.15 17:23
@martina.se píše:
stejná závada musí být 3× reklamovaná, pak lze chtít nové nebo vrácení peněz.

ale pokud se vada objeví v prvních 6 měsících od koupě, tak ji lze považovat za vadu už při výrobě a je možné chtít ihned vrácení peněz nebo nový výrobek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
14.3.15 17:50

@subsomi Pročítala jsem si občanský zákoník a nic takového jsem tam nenašla.
Mohla bys mi poslat odkaz, z čeho čerpáš?

Našla jsem tam o těch 6 měsících pouze toto:

) V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě s kupní smlouvou (dále jen „rozpor s kupní smlouvou“), má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou; není- -li takový postup možný, může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit. To neplatí, pokud kupující před převzetím věci o rozporu s kupní smlouvou věděl nebo rozpor s kupní smlouvou sám způsobil.
(4) Rozpor s kupní smlouvou, který se projeví během šesti měsíců ode dne převzetí věci, se považuje za rozpor existující již při jejím převzetí, pokud to neodporuje povaze věci nebo pokud se neprokáže opak.

• Citovat
  • Upravit
6842
14.3.15 18:04

@Meha
poslala jsem SZ, tady mi to nechtělo odkazy pustit, že jsou zakázané

přiznánám, že nevím jestli to stále platí i podle NOZ, ale kdysi to platilo

Bylo tam např. i toto
Musím opravdu čekat celý měsíc na vyřízení reklamace? Není prostě možné věc hned vyměnit?
Při reklamaci do 6 měsíců od zakoupení můžete využít tzv. vyvratitelnou domněnku, že rozpor s kupní smlouvou existoval již při převzetí věci (§ 616 odst. 4 občanského zákoníku). Nejste to tedy vy, ale prodávající, kdo musí dokázat opak. Pokud tak neučiní, můžete požadovat výměnu věci za bezvadnou nebo odstoupení od smlouvy (= vrácení kupní ceny). Při reklamaci po době delší než 6 měsíců již musíte akceptovat zákonnou lhůtu pro vyřízení.

ale tady nějak neumím najít rok vydání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
936
14.3.15 18:06

Vrátit peníze nebo vyměnit výrobek můžou, ale nemusí. Záleží na výrobci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.11.17 09:00

opakovaná reklamace zamítnuté vady

Reklamovala jsem kabelku do 6 měs od koupě a prodejce mi reklamaci zamítl. Vzala jsem to ke znalci ten to zhodnotil a naprosto vyvrátil jejich zamítnutí a říkal že mám vzít protokol, zboží a jít znova podat reklamaci.
Vedoucí v obchodě se se mnou vůbec nechtěla bavit a že prý opakovanou reklamaci na zamítnutou vadu není možné převzít, ještě si volala manažerce a ta jí to potvrdila. Já jsem teda v zákoně nic takového nenašla. V obchodě dělám už patnáct let a takovou věc slyším poprvé.
Na vedení firmy se dovolat nedá, pouze na recepci kde mi nikoho nepřepojí. Nahlásila jsem to čoice, ale ani po 14 dnech mi nepřišlo potvrzení o přijetí podmětu, ale ten vždycky chodil nejpozději do tří dnů.
Nějak nevím jak dál postupovat. Mám všechny trumfy, ale nemám je komu vyložit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.11.17 09:07

@švadlenka Eliška Pokud ti neuznají reklamaci na základě znaleckého posudku, tak myslím, že ti nezbývá nic jiného než se obrátit na soud. Zkus se ještě obrátit na vyšší vedení písemně s doložením znaleckého posudku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
23.11.17 09:13

Podat na prodejce žalobu na soud. Jiná cesta není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
23.11.17 09:20

Podělím se o svou zkušenost, koupila jsem si kdysi kabát za 3 tisíce. Asi po půl roce popraskaly švy. Šla jsem to reklamovat. Reklamace uznána, s tím že to opravit nešlo, a že si mám v té hodnotě vybrat jiné zboží. Nesouhlasila jsem, jiný pěkný kabát neměli, i kdyby už bych ho od ani nich nechtěla, a kupovat si trička v hodnotě 3 tisíc? Řekla jsem, že chci vrátit peníze, když mi nemohli dát nový stejný kabát. Oni že to nejde, že to mají ve svém reklamačním řádu, že si ho mám přečíst. Argumentovala jsem tím, že žádný jejich interní řád nemá platnost, že platí co je v zákoně. Vedle byla ještě nějaká pani, která začala že ji taky někde nevrátili peníze a že obchod má vlastně pravdu, fakt mi pomohla a akorát mě pěkně naštvala. Ještě jsem se tam s nimi chvíli hádala, než přišli na to, že ten můj kabát je vlastně opravený, že tamto byla jiný reklamace na stejný kabát.
Jenže oni jen zašili švy, takže jsem to za měsíc reklamovala znova. A opět to samé. Peníze mi prostě vrátit nemůžou, tak jsem se s nimi nehádala, poprosila kamaráda, který studuje práva, aby tam se mnou šel, vyšvihl jim tam ty zákony, že bude kontaktovat čojku, oni mi hned dali vyplnit papír a peníze zaslali na účet. Byl to obchod Taily Weil, od té doby už tam nechodím. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
23.11.17 10:01

Obchod má bohužel pravdu. V tuto chvíli už jen žaloba k soudu nebo mediátor. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
19784
23.11.17 10:13
@Lendeš píše:
@švadlenka Eliška Pokud ti neuznají reklamaci na základě znaleckého posudku, tak myslím, že ti nezbývá nic jiného než se obrátit na soud. Zkus se ještě obrátit na vyšší vedení písemně s doložením znaleckého posudku.

Jj, reklamaci podat písemně, doporučeným dopisem na dodejku, vyzvat k plnění povinnosti převzetí reklamovaného zboží proti reklamačnímu protokolu (uvést v seznamu příloh), přiložit kopii znaleckého posudku, kopii podání, podací lístek, potvrzení o doručení a originál znaleckého posudku si ponechat. V dopise uvést stručně průběh ústního jednání (čili, že bylo neúspěšné, reklamace byla při něm odmítnuta). Pohrozit soudem.

A když ani to nepomůže, tak zažalovat.

Ta písemná výzva k plnění povinnosti před podáním žaloby je nutná, aby soud přiznal náklady řízení.

Když ani to nepomůže, tak zažalovat.

Příspěvek upraven 23.11.17 v 10:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
23.11.17 10:16

Eumedon: v případě, že zakladatelka má v ruce protokol o zamítnutí reklamace, výzva nutná není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák