Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Homeopatie je založená na teorii, že čím méně je tam účinné látky, tím je účinnější - účinná látka (většinou přírodní) se ředí v určitých poměrech a různým způsobem tak, aby bylo dosaženo co „největší účinnosti“. Takže v homeopatikách je třeba jen molekula účinné látky a zbytek je cukr nebo voda. Navíc účinná látka se vybírá dle takového zvláštního vzorce, ale už si nepamatuju jak. Viděla jsem o tom jeden dokument v televizi, je to už poměrně dávno.
No a bylinky, na ty nedám dopustit - zrovna jak jsme nemocný, tak se nalejvám lípou, černým bezem, jitrocelem, šípkem (většinou ve směsích), dítko dostává pravidelně fenykl. Piju taky kontryhel, občas mátu, meduňku, heřmánek. A na nevolnosti v těhotenství a chřipku se mi osvědčil nejvíc zázvor.
Ryby miluju, ale jsem trochu mlsná a čerstvou dobrou rybu (candát, losos, mořský vlk, pražma..) u nás v sámošce neseženu (tam maximálně tak přemraženýho pangase nebo mleté rybí prsty…). Prostě to musim nějak vymyslet, aspoň jednou do týdne uvařit něco dobrýho z masa a větší porce a pak to ještě dodlábnout v týdnu, abych naplnila kvotu. Jo a pan doktor Madar prohlásil, že maso nejsou sardinky, že si mám radši dát tlačenku nebo buřta (na což manžel prohlásil, že v buřtech maso rozhodně není)..
@JaLa odkud jsi?
Díky za vysvětlení. Aha, tak o tomhle ředění jsem něco slyšela už. Ale bylinky jsou bezva a ráda bych tomu rozuměla, až budeme mít děti…začínám bejt úplně jiná než mamča…ta otevře lednici a jde se mě na něco zeptat do pokoje, nebo nechá týct vodu a něco vypráví, kupuje polotovary…my jsme si ted koupili pekárnu, třídíme odpad, jíme vitamíny a myslíme na spotřebu…ona z nás nemůže ![]()
Ono to jde tak nějak časem, že se člověk pomalu naladí na trochu jiný styl. Ještě před pár lety jsem si s gustem dávala chipsy, hranolky, smažák, párky, polotovary… no a teď by si to nedala, protože se na to mám moc ráda
Možná jsem proto i v posledních letech zdravější než kdy dřív a i trávení mám mnohem lepší.
Jsem z Černošic - menší městečko kousíček za Prahou, skoro jako satelit, protože drtivá většina obyvatel dojíždí do práce do Prahy (a ten zbytek pracuje v obchodech, na poště nebo na městskym úřadě). Nicméně nákupy jídla mám na starosti spíš já než manžel, takže se musím spokojit s místní nabídkou - i když i ta není úplně špatná (co se týče ryb tak je ale děsná). Jsem obecně neřidič (řidič s dojezdem v rámci našeho města), takže se nemůžu vypravit s dítětem a kočárkem (celkem 30 kg) jen tak do Prahy, jak se mi zachce - až bude starší a bude zvládat jízdu vlakem a Prahou bez kočárku, tak to bude hnedle lepší. Ale popravdě - já tu Prahu zas tak nemusim, jako je pěkná, obchodů mraky, věcí co si vzpomeneš, ale má to i svý negativa - hluk, prach, nemoce, miliony lidí, zlodějů, aut, spadneš a zlomíš si nohu a ani Ti ruku nikdo nepodá..
No s tím masem mi to říkal taky respektive já dlouhodobě držím dělenou stravu, takže v průběhu týdne sním vše maso i sacharidy a zeleninu a ani to se mu nelíbilo, že jeden den jím sacharidy se zeleninou a druhý den si dám maso se zeleninou. Každý exces v jídle má vliv - slova Dr. Madara. Tak úplně nevím, ale po tak dlouhý době nejsem schopná to změnit, možná nějaká mentální porucha, ale vážně jsem to chvíli zkusila a psychicky to nedávám. Dřív jsem měla s jídlem problémy, takže se to asi přetvořilo v toto
Asi to s tou homeopatii stejně vyjde do prázdna páč nemám finance. Ale děkuji za názor
Hanymany, no, když jsem slyšela, co si pan doktor myslí, že je maso (buřt a tlačenka), tak mám o jeho výživářských znalostech pochybnosti. Myslím, že když to hezky a často střídáš, tak to problém není. Spíš si pan doktor neumí tu dělenou stravu představit - dle mě to může být zdravější než běžná česká strava.
No, tak jsem si dneska skočila k doktorce pro antibiotika, večer jsem totiž začala kašlat a celou noc se budila, že nemůžu pořádně dýchat - ani nosem, ani pusou. Ráno jsem měla hlas jak 70letý námořník… no krása.
Doktorka, když po letech slyšela, s čím se ještě potýkáme, tak se mě taky hned ptala, jestli jím maso, že jsem hrozně hubená a že mi vezme příští týden náměry na štítnici.. Já nevim, co všichni mají, vždy na svou výšku vážim normálně (160cm/52kg) - navíc je to váha, kterou si držim od střední školy, navíc s 2letym čertem se prostě tloustnout nedá.
Jo a holky, už jste zkusily přemýšlet, jaké plenky budete se svým miminkem používat? To já jen, abychom se nebavily jen o vyšetřeních a potratech
Před lety by mě ani nenapadlo, že bych používala nějakou „aleternativu“, no a se synem jsem nakonec používala (resp. stále ještě používám) látkové plenky a je to super, další miminko bude určitě opět v látce. Tak kdyby chtěl někdo inspiraci, tak ráda posloužím ![]()
@JaLa
Já bych taky chtěla zkusit látkové plíny-držím se hesla mé maminky-po roce, ni plíny více
S těmi Pamperskama si člověk ulehčí ze začátku práci, ale pak zvykat ty děti na nočník je porod-vidím to u svých synovců-mladšímu jsou 2! a ještě nechodí na nočník, no hrůza! Ale třeba jsou to jen mé „skvělé“ teorie, až bude baby, bude realita možná jiná ![]()
Taky si myslím, že si Madar dělenou stravu neumí představit, já jí tedy nedodržuji, ale přijde mi to jako dobrý koncept. Doporučovat buřte-no, nevím…
@JaLa
Jinak Černošice jsou super místo na bydlení, viď? Já jsem z Prahy a jak jsem za mlada zde byla nadšená, už mi začíná lézt krkem-ty davy, hektičnost, stres. Už jsem říkala manželovi, že bychom se měli rozhlédnout někde v Radotíně nebo směrem na Běchovice
Všichni mi to říkají, že to nemůže být tak horký s tou dělenou. Vždyť když si vezmeš, že ty těhotný kolikrát nic moc nejí jak jim je zle… A známá má problém s jídlem ve smyslu podvýživy, snad i anorexie a má zdravé dítě. Já jsem to fakt začala střídat poctivě den po dni a někdy to stihnu vystřídat i v rámci dne, tak DOUFÁM, že to bude ok. Manžel byl vždy podrážděnej když jsem s tou dělenou začínala, teď už si zvykl a dokonce mě obhajuje, že když jím vše, tak to nemůže mít takový negativní dopad, že bych z toho až potrácela. Víc se třeba bojím, jestli mám nějakou nezjištěnou potravinovou alergii, třeba na to mlíko, jestli to nemá negativní dopad. Budu se tomu asi muset úplně vyhnout tomu mléčnému.
Příští týden tedy bude ve znamení získání výsledků. To bude boj. Nějak jsem přesvědčila sama sebe, že to bude ok. Vždyť už od srpna máme je kondomsex. To je dlouhá doba do odběrů koncem listopadu, tak zas ale doufám, že to nebude skrytý, jako že do těch odběrů se to srovnalo a až se začneme snažit, tak se to zas rozjede. No ale to zas beru ten Wobenzym tak by to mohlo být dobrý… ![]()
Sofie, v Černošicích je krásně, to je pravda, jen je škoda, co nám tu občas vyroste za architektonickou „krásu“. Nedokážu pochopit, že se lidi stěhují z Prahy z činžáku a postaví si za Prahou šedivou kostku… v ulici stojí nově postavený dům, vypadá jako administrativní budova a chtějí za ni 13mil, no hrůza. Ale už se těším, až nám příští rok udělají konečně asfaltku, tak už bude ježdění s kočárkem a na odrážedle přeci jen příjemnější.
No, s těmi látkovkami to není zas tak horký co se týče nočníku - používáme látkovky od narození, mám je moc ráda a i manžel jim propadnul a je jejich horlivým zastáncem. Syna jsem posazovala na nočník od roka, od 14m ho dokáže krásně používat a dokonce i hlásil potřebu, to ale v 17m přestal a teď ho to pracně zase učim - u něj je ale problém, že je spíš zaměstnanej čímkoliv jiným a chození na nočník ho hrozně moc zdržuje od zábavy a hraní
Jinak že je počůranej nebo pokakanej mu absolutně nevadí a je schopnej chodit promáčenej půlku dne a to mu budou v lednu 2 roky, řeším to chozením naostro, má jen návleky na nožkách a holt vytírám loužičky (máme lino), občas si to uvědomí a letí na nočník, ale spíš jsou ty loužičky. Kluci jsou v tomhle prostě pomalejší. Co se ale týče financí, tak se látkovky rozhodně vyplatí, nemluvě o ekologii a kupodivu s tím ani není takové práce, jak si mnozí myslí.
Hanymany, myslím, že by byl problém, kdybys tu dělenou stravu střídala po týdnech nebo dokonce po měsíci, ale takhle si s tím fakt hlavu nelámej.
Proč si myslíš, že Ti vadí mléko? Zrovna alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktozy je něco, co jsem za poslední 1,5r dost řešila - syn měl totiž od narození hlen a krev ve stolici a důvodem prý bylo ABKM, dokonce tu o tom vedu jednu diskuzi pro maminky, takže zkušeností a znalostí v téhle oblasti mám celkem dost - i s vedením diety.
Máš nějaké potíže?
Už rok, začalo to křečema, průjmama a hlenem ve stolici, to vše po mléčném. Výška díla jsem a problémy byli pryč. Zkoušela jsem různý výrobky a nevadí mi 40% smetana a tučný sýry. Jenže ve stolici mám pak bílý kousky, asi neztrávený sýr. Tak si myslím, že i tak ty sýry vadí, jen to nemá tak šílenou reakci. Z krve mi nic nezjistili…
A v plínách je takovej rozdíl, že je pak snazší dát dítě na nočník? Mě se to taky líbí, má je kamarádka, ale já furt nějak nechápu, co všechno se musí na ten zadek naskládat, aby to fungovalo…separační něco, plína, kalhotky a pak ještě nějaký další kalhotky. Ale musim říct, že se mi to zamlouvá. Jen ta investice…a vybrat ty správný, kvalitní.
Byli jsme na nákupech v Žitavě a do prahy jedem až v pondělí ráno…mám hrůzu z tý ledovky, co jsem viděla v bedně. Tady na severu to taje a jezdí se v pohodě.
Jsem z toho úplně vedle a nevím, co si mám myslet. Ve čtvrtek se dostavila MS a proti původním zvyklostem jsem její příchod zvládla bez prášků na bolest. Včera při vysávání najednou bolest v no ani ne podbřišku jako spíš v pochvě, že mě to úplně zkroutilo k zemi. Chvíli křeče a pak ze mě odešel velký kus sliznice. To jsem před revizí nemívala. Je možný, že došlo ke změně průběhu MS? Včera se to opakovalo ještě dvakrát se stejným průběhem. Minulou MS mě bolelo břicho 3 dny po skončení MS. nemůže to být třeba tím, že všechna sliznice nemůže z nějakého důvodu odejít? Jenže mi minulou MS dělali UTZ 5. den MS a sliznice byla nízká a vše podle nich ok???
@Hanymany hele ty fakt máš všechny možný komplikace, co si jen můžu představit. Je mi to líto. S timhle ti vůbec neporadim, ale ta bolest, jak ji popisuješ, by mě docela vyděsila. Nějakej velkej kus. Zkus příští cyklus pít kontryhel na sliznici, třeba pak odejde líp. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.