Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak nám dělali genetiku (chromozomy) a hematologii (Leiden, MTHFR atd.) zvlášť. Při genetice se nezjišťuje automaticky „trombofilie“, co jsem teda pochopila já. Jinak jsem dnes byla na gyndě a na imuno nejdu (údajně je to u mě zbytečné), ale napsal mi lék „Duphaston“, který pomáhá k donošení mimča, a můj gyndr s tím má velice dobré zkušenosti u maminek, které vícekrát potratily. Tak uvidím a snad se už na 4. pokus zadaří…
@unhappy fíha. Já jsem si teda imuno vydupala u genetičky, moje dr mi ho taky nechtěla napsat. Já bych bez toho nemohla spát, i když je možný, že to byly 2 náhody. Ale tim pádem můžeme tvořit potomky…huráááá!!!
Nám na genetice teda Leidena, ty MTHFR zjištovali ![]()
@Izzz No jsem z toho imuna takvá trošku zmatená, ale nezávisle na sobě můj gyndr i genetik mi tvrdili, že je to u mě opravdu zbytečné…Uvidím, hodně spoléhám na ten lék, co mi předepsal…dost ho vychvaloval!! No nám ty trombofilní mutace dělali na hematologii zvlášť…Asi to je všude jinak. Každopádně oboje do měsíce hotové. Nechápu, že někde to trvá i 2 - 4 měsíce… ![]()
@unhappy Kdoví. Mě na hematologii budou zjištovat hodně věcí, jen nevim jaký, páč ty zkratky si nepamatuju. A jen co jsem kde četla, tak po 3 potratech se imuno dělává. Navíc ještě, pokud jinde na nic nepřišli. Ale budeme věřit, že ted už to bude ok.
Jsem na tom stejně jako Izzz, vydupala jsem si imunologické vyšetření u gynekologa. Taky bych se strašně bála, kdybych to všechno neměla pořešený. Diagnostikování mezi dveřma je na houby, to mi dělala endokrinoložka a jak to dopadlo. Takový řečičky, že to není zrovna můj případ…a jak to jako ví pan doktor, pohledem se to zjistit nedal, tak pokud to jde vyšetřit, tak bych to chtěla. Prostě bych na tom trvala!
Ono je docela dobře možný, že to byly náhody u nás všech. Třeba taky ne.
Když jsem tu sondovala, na co mám nárok po 2× ZT, ptala jsem se i na webu nějakýho doktora a ten mi napsal, že imunologii by mi rozhodně doporučil a pokud moje dr odmítá vypsat žádanku, volil by vstřícnějšího dr. A po 3× ZT už to bejvá automatický.
Ale @unhappy věř a víra tvá tě uzdraví…takže třeba pro tebe bude záchranou Duphaston.
Co dělá Duphaston? Takže ti ho Dr. nedal na konkrétní prokázaný problém? Jen naslepo a co kdyby?
Píšou mimo jiné: léčba hrozícího a habituálního potratu, spojeného s prokázaným nedostatkem progesteronu, léčba infertility z luteální insuficience.
No to bych taky brala. Máš to unhappy brát víc cyklů a pak až se pokoušet? Nebo se dá rovnou?
Léčba potratu je samo o sobě hodně divný spojení.
Já se těšim, až mi zejtra přeskočí metřík imunologie
A co teprv až tam bude 1 den a já najdu obálku!!!
Dr my vysvětlil, že na imuno by mě určitě poslal, kdybych měla k tomu všemu i problémy s otěhotněním. Ale vzhledem k tomu, že otěhotním vždy na první šťouch, tak říkal, že by to bylo u mě zbytečné. Ten Duphaston je pro posílení děložní sliznice, podpora progesteronu, proti potratům a především k udržení plodu!! Začínám brát první tabletku 17. den cyklu a to 2×1 tabl. po 10 dní. A takhle každý měsíc…a bere se potom až do 16 týdne těhotenství. Říkal, že s tímto lékem měl úspěch u žen, které častěji potrácely…
@unhappy hezky ti to vysvětlil. Já jsem v uzavřený skupině s holkou, co 2× potratila a až na imunu zjistili příčinu…otěhotněla vždy hned. Babo, raď ![]()
@Izzz No tak to je fakt „Babo raď“…no každopádně mi to vrtá hlavou, ikdyž na druhou stranu jsem přesvědčená, že teď už to vyjde!! ![]()
No právě, důvěřuj, ale prověřuj, tady to platí tak 10 krát víc. Už jsem tu jednou dávala ty odborný materiály a tam byla krom jiného možnost opakovaných potratů také ta proklatá imunita. Tak nevím, proč když se k těmto materiálǔm dostane laik, proč o tom neví doktoři, nebo proč to bagatelizujou a neuznávaj. A nakonec, když na ně zatlačíš, tak jo, uznaj a pošlou tě tam.
@unhappy: kdybys chtěla tak v Plzni profesorka Ulčová přislíbila, že by mne vzala na reproimuno bezplatně a bez žádanky a i v Brně to dělaj bez doporučení…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.