Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj chci se zeptat jestli máte s tímhle zkušenost? Před prvním těhotenstvím jsem musela po skoro dvou letém nažení a třech cyklech braní Clostylbegytu na laparoskopii kde mi zjistily na pravém vaječníku srůsty. Po přerušení jsem do měsíců otěhotněla. Nyní se snažíme o druhé a úplně stejný scénář.. Snažíme se už přes rok nyní jsem začala léčbu Costilem první zatím bezúspěšně.. A už mám hrůzu z toho, že mám ty srůsty znova. Měla jste to některá?
@monika25 Upřímně a neměl by být ten postup spíše opačný? Nejdříve zjistit, zda probíhá ovulace, pak průchodnost a teprve pak do sebe rvát Clostil?
Já nejsem doktora řídím se svým gynekologem. A upřímně mě teda příjde taky lepší nejdřív clostil než hned operace. A nevim co to tady je za zvyk místo odpovídat na otázky hned útočit ![]()
@monika25 No, když bereš jako útok jiný názor, tak není o čem diskutovat.
Když mi napíšeš, ž do sebe hned cpu Clostil. Je asi logický, že m ho dal doktor a já nebudu říkat doktorovi jak má postupovat ne?
A neptala jsem se na názor na mojí léčbu, ale jestli má někdo zkušenost s těmi srůsty..
Myslíš srůsty na vejcovodech? Pokud tam jsou, tak je Clostil celkem na nic, protože se prostě spermie nedostane k vajíčku a když už, tak oplodněné vajíčko se nedostane do dělohy. Každopádně průchodnost vejcovodů se dá ověřit (nikoliv rozrušit, ale ověřit, zda tam srůsty jsou nebo ne) i mnohem méně invazivními metodami. Pokud by se neprůchodnost prokázala, tak laparoskopie a pak záleží, jak moc závažné srůsty jsou, ne všecko se dá rozrušit. Jinak ano, pokud tam srůsty někdy byly, riziko jejich opakování je značné a taky je zvýšené riziko mimoděložního těhotenství.
O srůstech na vaječnících jsem ale neslyšela.
Jo na vejcovodech.. Ja si to taky myslim, ze je velka pravdepodobnost, ze se mi udelaly znova
Pujdu se s doktorem poradit co a jak. Ten Clostil bych mela brat jeste 2 cykly a to se mi teda nechce…
Taky bych do něj „jen tak“ nešla, ono to má docela dost vedlejších účinků na to, aby to bral člověk případně dost zbytečně. Nechala bych orientačně ověřit průchodnost vejcovodů, pokud by to nebylo OK, tak laparoskopie. Pokud by to OK bylo, tak jestli jste oba vyšetření a problém je jen v ovulaci, tak na pár cyklů a při sledování ultrazvukem proč ne…
Beru to ze svého pohledu, mám vejcovod neprůchodný (druhý vůbec), zprůchodnit to nejde a mohla bych do sebe cpát Clostil deset let a nic z toho. Přitom bych nejspíš během těch deseti let umřela na nějaké komplikace s Clostilem spojené…