Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moniko-takže je operovaný žaludek, ten byl špatný a po operaci je OK? A navíc vyndaný žlučník-a proč po žlučníku došlo k invaliditě? Byla operace špatně provedena? Protože pokud by se vyndal žlučník, tak by neměl být důvod k ID.
Manžel byl na třech závažných operací, při nich i v průběhu léčby bylo docela dost pochybení ze strany lékařů. Místo jedné operace a pracovní neschopnosti jeden měsíc-jak bylo sděleno před operací-byl manžel na třech operacích, se spoustou komplikací, se špatně nasazenými i vysazenými léky, skončil až na metalolický JIPce na Karláku…marodil 13 měsíců, potom pomaloučku zkoušel pacovat…i když o samostatné práci se dalo mluvit po dvou letech.Je OSVČ.
Také vím, že případ je na jasnou žalobu. Ale jedna věc je, že jsme rádi, že to přežil. Druhá věc je ta, že si to nechceme psychicky připomínat, toto šílené období. A ta třetí, nejdůležitější-je to tak specifický obor, pár lékařů v republice, ktří se mezi sebou znají, že se bojíme, kdyby byla potřeba další léčba, tak aby ho někde ošetřili. I když dle našich zákonů musí, tak realita může být jiná. Nechají ho někde na konci „řady“ a buď přežije či nikoli.
Ale u vás je to asi jiné-určitě bych si nechala okopírovat souhlas k operaci, aby si měla v ruce ten nejdůležitější dokument. A potom se poradila s právníkem.
@lasička1 píše:
Moniko-takže je operovaný žaludek, ten byl špatný a po operaci je OK? A navíc vyndaný žlučník-a proč po žlučníku došlo k invaliditě? Byla operace špatně provedena? Protože pokud by se vyndal žlučník, tak by neměl být důvod k ID.Manžel byl na třech závažných operací, při nich i v průběhu léčby bylo docela dost pochybení ze strany lékařů. Místo jedné operace a pracovní neschopnosti jeden měsíc-jak bylo sděleno před operací-byl manžel na třech operacích, se spoustou komplikací, se špatně nasazenými i vysazenými léky, skončil až na metalolický JIPce na Karláku…marodil 13 měsíců, potom pomaloučku zkoušel pacovat…i když o samostatné práci se dalo mluvit po dvou letech.Je OSVČ.
Ale u vás je to asi jiné-určitě bych si nechala okopírovat souhlas k operaci, aby si měla v ruce ten nejdůležitější dokument. A potom se poradila s právníkem.
Také vím, že případ je na jasnou žalobu. Ale jedna věc je, že jsme rádi, že to přežil. Druhá věc je ta, že si to nechceme psychicky připomínat, toto šílené období. A ta třetí, nejdůležitější-je to tak specifický obor, pár lékařů v republice, ktří se mezi sebou znají, že se bojíme, kdyby byla potřeba další léčba, tak aby ho někde ošetřili. I když dle našich zákonů musí, tak realita může být jiná. Nechají ho někde na konci „řady“ a buď přežije či nikoli.
U koho si to vyžádat? Ten souhlas s operací. Nešlo o žaludek, šlo o páteř, to bylo jen jako příklad
Taky jste to neměli lehké, u nás je komlikace v tom, že skončil v ID po operaci která nebyla třeba a prvotní diagnóza byla z pracovního úrazu ![]()
No, ono taky záleží na tom, s čím konkrétně dal pacient souhlas
Já byla na jednom drobném gynekologickém výkonu a musím říct, že souhlas jsem jim před podepsáním dost seškrtala, protože v podstatě po mně chtěli, abych se upsala, že mi v břiše můžou provést víceméně cokoli, když už tedy budu spát, tak aby mě nemuseli kvůli každé zjištěné prkotině budit
A obdobně šikovné formulace byly i v souhlasu s porodem, ale ty jsem při porodních bolestech neměla sílu seškrtávat…
@Les2311 píše:
No, ono taky záleží na tom, s čím konkrétně dal pacient souhlasJá byla na jednom drobném gynekologickém výkonu a musím říct, že souhlas jsem jim před podepsáním dost seškrtala, protože v podstatě po mně chtěli, abych se upsala, že mi v břiše můžou provést víceméně cokoli, když už tedy budu spát, tak aby mě nemuseli kvůli každé zjištěné prkotině budit
A obdobně šikovné formulace byly i v souhlasu s porodem, ale ty jsem při porodních bolestech neměla sílu seškrtávat…
Tak ale je spousta zpráv před operací, kde je jasně psáno, co se bude operovat ne? Fakt mě štve, že si doktoři můžou dovolit cokoli a pak se jenom smějou, jako ten „náš“ chirurg
![]()
Asi bych zašla nejdříve na oddělení, kde ho operovali. A požádala, aby vám dali okopírovaný souhlas s operací. A víš určitě, co v souhlasu bylo? Ono tam může být zakopaný pes, že to mají tak šikovně napsané, aby to nebylo napadnutelné. Pokud tento souhlas s operací bude napsaný tak že to nepůjde napadnout, tak bych jednala jinak.
Našla bych si jiného lékaře v tomto oboru, aby zhodnotil situaci před operací-CT, RTG snímky, lékařské zprávy…operaci…po operaci-a aby napsal vyjádření. A s tímto podat žalobu.
A invalidita je trvalá, bez naděje na zlepšení? A byl přiznán ID třetího stupně? Takže jinými slovy-zdravý člověk, stal se pracovní úraz / to byla první smůla / a vinou lékařů k tomu se stal invalidní? Kdyby nebyla provedena operace toho co nemělo být operováno, tak by byl bez následků a v práci?
@Les2311 píše:
No, ono taky záleží na tom, s čím konkrétně dal pacient souhlasJá byla na jednom drobném gynekologickém výkonu a musím říct, že souhlas jsem jim před podepsáním dost seškrtala, protože v podstatě po mně chtěli, abych se upsala, že mi v břiše můžou provést víceméně cokoli, když už tedy budu spát, tak aby mě nemuseli kvůli každé zjištěné prkotině budit
Mám stejnou zkušenost. Laparoskoická gynekologická operace a chtěli po mně souhlas, že když se jim něco nebude líbit, tak mohou odstranit vaječníky, vejcovody, dělohu. Vše jsem odmítla a dala souhlas jen k tomu konkrétnímu výkonu.
To by člověk nevěřil, jakou reakci to vyvolalo. Skoro hodinu do mě hučely jak sestry, tak dvě doktroky na příjmu, že to podepsat musím a cosi kdesi. Dokonce mi řekly, že jinak tu původní operaci neprovedou ![]()
Až když jsem si nechala zavolat primáře, tak byl klid.
Ale je fakt, že se jednalo o plánovanou operaci, tak jsem měla možnost zjistit si, co a jak a rozhodnout se. Ale v případě něčeho akutního si myslím, že člověku strčí podepsat papíry a ten ani neví, co podepisuje.
Chci se zeptat, zda jste při akutní sekci davaly souhlas k operaci…mám měsíční dcerku, narodila se práve takhle a při přejezdu na operační sál jsem v plném vědomí řekla, že CS odmítám… přesto mě kuchli.
Mám zdravou dceru a jsem ji m za to neskutečně vdečná, presto si myslím, že by to šlo i normálně…jako duvod uvedli nepostupující porod ve fázi tlačení (2h) a tím pádem predpokladali mepomšr plodu a pánve. Nicméně 15 minut před rozhoddnutím mi píchli oxytocin, a já se nemůžu zbavit pocitu, že kdyby mi dali víc času, tak bych to zvládla… podle všeho mělo mimčo ozvy v pořádku. Prostě se s tím nejak nemůžu srovnat… ![]()
Já tedy myslím že v případě akutních CS doktoři ví co dělají… Pokud byl porod nepostupujici, byla byste raději aby se mimcu něco stalo? Nebo vám? Nejsem zastánce slepé důvěry doktorům ale v případě dvouhodinového bezúspěšneho tlačení kdy jak vy tak dítě jste v neuvěřitelném stresu asi udělali co bylo v tu chvíli nejvhodnější.
Pokud chcete asi můžete podat zalobu, pokud jste při příjmu samozřejmě nepodepsala papír na souhlas s případným CS v případě vážných okolností ale zvažte(nejste doktor) jestli v případě, že by vás nechali déle neuspesne tlačit by se miminku něco nestalo a nezůstalo např postizene… zkuste se přes to přenést a radujte se ze zdravého miminka
Já jsem taky rodila akutním císařem. Dlouho jsem se nemohla srovnat s tím, e jsem nebyla schopna sama porodit vlastní dítě. Ale časem jsem se s tím vyrovnala.
Jinak souhlas se sekci jsem dávala, když jsem vypisovala a podepisovala papíry na začátku porodu.( Byli tam léky, sekce, atd.)
Osobně si myslím, že asi nikdo neudělá sekci bez důvodu, spíš co slyším nechávají ženu trápit někdy až příliš dlouho, než se k císaři rozhodnou. Je to finančně nákladnější než klasický porod. Takže se zbytečně trápíš myšlenkami co by kdyby. Buď ráda za zdravé dítě, které díky sekci máš.
Zase nějaká prvorodička, která se štve doktorům do práce? ![]()
Oni ti ten akutní císař udělali určitě jen proto, že se nudili a neměli do čeho píchnout a ty jsi byla zrovna po ruce ![]()
Nechápu co teď řešíš
Buď ráda za zdravé a živé dítě. By mě fakt zajímalo, jak by jsi reagovala, kdyby tě nechali, i přes důvody k cs, rodit normálně a dítě třeba zemřelo, nebo by bylo trvale postižené ![]()
Souhlas s případnou sekcí jsem dávala při příjmu. A jinak co já bych za ni dala. Mne naopak nechali hodiny bez výsledku skucet a když se nakonec pro sekci rozhodli, tak bylo najednou pozdě, dítě v porodnici cestách bez ozev a to byl teprve pruser. Věř, ze to dopadlo jak mělo, dítě mas zdrave a fakt jsi o nic nepřišla.
Ano podepisovala jsem. Souhlasím, že lékaři dělají, co je zrovna nutné, ale tady je opět vidět jejich špatná komunikace s pacienty :-/ setkávám se s tím pořád. Pořádně nevysvětlí a pak vzniká toto. Akutní sekce je sice akutní, ale ty 3 minuty, kdy si jeden lékař stoupne k pacientce a vysvětluje co budou dělat, proč to budou dělat a že takto to bude pro ni a pro dítě nejlepší, tak je pak klid.
Při tomto tématu jsem si vzpomněla na sebe - já byla na laparoskopii kvůli endometrióze a po operaci mi řekli, že mi zrovna vyndali i slepák - že teda nebyl akutní, ale moc se jim nezdál, tak abych nemusela za čas znovu. A dělali to na gynekologii. To jen tak pro srovnání.
D.