Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mamánek se dá použít na chlapa v jakémkoliv věku, pokud si v patnácti mladej ani „nezaváže tkaničky“ bez mámy za zadkem, tak se chlapovi tak trochu nedivím.
Nicméně, ano, je to urážlivá poznámka, takže pokud ji dává k dobru každé dvě minuty a syna tím stabilně shazuje, tak bych se za prvé ohradila a za druhé zamyslela nad tím, zda na tom není trochu pravdy…
Puberťák už by měl být víceméně samostatná jednotka, dle mého názoru, a že jsou, hlavně v dnešní době, mladí chlapi mamánci, je hrozný…co z nich bude? ![]()
@Mar__tanka1983
Co by z nich bylo, úměrně k tomu se vyvíjí i slečny, takže budou kompatibilní, jako celá staletí před tím ![]()
@Anonymní píše:
Já se snažila partnerovi vysvětlit že se mi to nelibi, on naopak vysvětloval mě že to oslovení je normální a měli jsme rozdílný pohled na věc a každý jiné vysvětlení pojmu mamánek. Myslím že teď už bude pokoj po vašich komentářich a já vám děkuji za odpověď a váš pohled na věc. Opravdu nemáme komunikační problém, jen ti moji kluci si jdou občas po krku ale je to vzájemně. Já to s nimi jen řeším když se mi něco nelíbí a občas holt máme rozdílné názory což se stává.
Přesně to jsem si myslela, že prostě to slovo nevnímal ve svém negativním významu. Tak hlavně, že jste si to vysvětlili ![]()
Jak může být vnímáno slovo mamánek jinak, než negativně ve smyslu, že to tedy neznamená, že se kluk či chlap nehne a neudělá nic bez maminčina vědomí?
Mám syna myslím samostatného celkem když Teda chce, pochopitelně řešíme běžné problémy typu bordel ve skříni, bordel v pokoji, neuklizeny boty atd ale nedělám nic za něj, dostane sprdaka a musí sám. Vychovávat se snažím jak nejlépe umím ale jestli dobře ukáže až čas. Děkuji vám za reakce
@Paralenka červená píše:
@Mar__tanka1983
Co by z nich bylo, úměrně k tomu se vyvíjí i slečny, takže budou kompatibilní, jako celá staletí před tím
kompatibilně spolu budou chodit po skypu a děti si udělají ve zkumavce??
![]()
Já osobně taky nebudu nadšená, pokud mi mladej jednou bude radši sedět doma za pecí než aby vyrazil s partou, za holkama, na motorkách nebo cokoliv.
Teď mi to zrovna říkala kamarádka, co u ní přes týden přebývá mladší brácha (16,5). Ona je z toho úplně šílená a říká, že snad radši kdyby dělal i průšvihy, ale on je zalezlej v pokoji jak v noře, s kamarádama si pokecá přes chat a mezi živý lidi skoro nepáchne. Respektive, on by prý i páchnul, ale nikdo „ven“ nechodí. Mi řekněte, kde nasbírají zkušenosti, kde prožijí život, když se nehnou od wifiny… ![]()
Třeba jednou založíme „iniciativu“, že dětem dva dny v týdnu zaheslujem wifi a vykopnem je před panelák. TO bude najednou venku lidu… ![]()
@Mar__tanka1983 Tak 16,5 letej kluk asi nebude lítat venku před panelákem
Dcera chodí do čajoven, do kaváren, s kamarádkama po obchodech, večer o víkendu diskotéky nebo plesy. Taky má brigádu a od dětství sport kterému se věnuje, až mě štve, že je věčně v trapu. Já jsem právě měla dojem, že puberťáci v tomhle věku moc doma nejsou ![]()
@Anonymní píše:
Nespí se mnou, neradi se se mnou. Jako problém vidí partner že není stále venku jako děti kdysi. Sice má zájmy, ale vzhledem k tomu že má třikrát týdně tréninky a dvakrát odpoledky tak dost volného času tráví doma a nejde zase lítat ven. Tím že se drží o volnu doma ho má za mamánka. Naopak já jsem ráda že mi nikde zatím nelita ale bojuju s tím oslovením které myslím není na místě
to tedy není, syna ponižuje v citlivém věku neomalenýma kecama, takže jasně řekni, že tohle na a hotovo.
@Anonymní píše:
Dobrý den měla bych dotaz, mám syna v pubertálním věku. Přijde vám normální syna v takovém věku nazvat mamankem? Mě se to oslovení nelíbí ale podle partnera je to normální. Anonymně prosím jelikož nejsem zvyklá běžne něco řešit veřejně a je to osobní.
To oslovení je dost hanlivé, zvláště pro pubertálního kluka.Za prvé bych se zamyslela, proč ho partner tak oslovuje, a jestli nemá pravdu. Pokud máš dojem, že klukovi křivdí, je možné, že na něj žárlí, zvláště pokud není on jeho otcem. S partnerem bych promluvila, a rázně mu zakázala syna takto oslovovat.Byla bych ráda, že se nefláká po nocích s nějakou partou a nefetuje.
@Mar__tanka1983 píše:
kompatibilně spolu budou chodit po skypu a děti si udělají ve zkumavce??![]()
Já osobně taky nebudu nadšená, pokud mi mladej jednou bude radši sedět doma za pecí než aby vyrazil s partou, za holkama, na motorkách nebo cokoliv.
Teď mi to zrovna říkala kamarádka, co u ní přes týden přebývá mladší brácha (16,5). Ona je z toho úplně šílená a říká, že snad radši kdyby dělal i průšvihy, ale on je zalezlej v pokoji jak v noře, s kamarádama si pokecá přes chat a mezi živý lidi skoro nepáchne. Respektive, on by prý i páchnul, ale nikdo „ven“ nechodí. Mi řekněte, kde nasbírají zkušenosti, kde prožijí život, když se nehnou od wifiny…
Třeba jednou založíme „iniciativu“, že dětem dva dny v týdnu zaheslujem wifi a vykopnem je před panelák. TO bude najednou venku lidu…
Každá doba má něco. A starší generace vždycky reptá ![]()
Jen nevím proč vždycky reptá. Závist? To snad ani ne, tak proč?
@Alušáček tak já nemyslím, že by si hrál na písku před panelákem. Ale že se před ním třeba potkají a pak někam vypadnou
![]()
Ale oni nejdou ani do kina, ani hulit do Třešňovky (místní profláklá alej už po generace), ani obrazit ty blbý obchoďáky
Já si pamatuju, že my prostě někde zevlovali, posedávali, vykecávali, objevovali druhý pohlaví…
Já nevím, já mám kluka ještě malýho, mámm jen zprostředkované informace, každopádně jsem to slyšela už od vícero lidí, že je to štve, že děcka sociální vazby udržují přes net, takže naživo se prostě potkat nepotřebují… A je pravda, že o partičky mladejch (starších deseti let) prostě nikde nezakopávám ![]()
@Paralenka červená
nezávidim, spíš je mi jich trochu líto, mám pocit, že se okrádají o ty nejlepší léta, dělat telecí kraviny, experimentovat, zamilovávat se do sebe, tajně se opít, prozkoumat třeba podzemní chodby, proválet se na koupáku…
ale jo, možná v tom bude i trochu závisti, závist toho, že můžou dělat, na co já nemám už čas, ale oni nechtějí, protože WoWko, nebo čím se to dnes žije…
a rodiče jim to ještě schvalují, protože aspoň nefetuje… ![]()
@Mar__tanka1983 Dnešní puberťáci chodí,,ven,, mezi vrstevníky uplně stejně jako dřív, akorát se nehoufujou po parkách, je jiná doba… No možná se najdou kluci co dají přednost hraní na pc, ale to jen do doby než je začnou zajímat holky
Věř tomu, že experimentujou, zamilovávají se a nejen to, opíjej se atd. možná víc než ty tenkrát
Rozdíl je, jsou pořád online a proč by ne, když to umožňuje každý mobil ![]()
@Alušáček a kde se houfujou? Né, fakt mě to zajímá. Já co mám pár kamarádek s pubošema, tak pokud nemají nějaký zájem, že by jezdili po tréninkách např., tak prý jsou jen zalezlí doma na internetu (tam se scházejí a povídají si) a vrcholem aktivity je návštěva obchoďáku ![]()
Jestli to tak není, tak já jsem za to opravdu ráda ![]()
Já se snažila partnerovi vysvětlit že se mi to nelibi, on naopak vysvětloval mě že to oslovení je normální a měli jsme rozdílný pohled na věc a každý jiné vysvětlení pojmu mamánek. Myslím že teď už bude pokoj po vašich komentářich a já vám děkuji za odpověď a váš pohled na věc. Opravdu nemáme komunikační problém, jen ti moji kluci si jdou občas po krku ale je to vzájemně. Já to s nimi jen řeším když se mi něco nelíbí a občas holt máme rozdílné názory což se stává.