Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahojte, asi se potřebuju vykecat. Partner má syna z předchozího vztahu, ten je v péči matky a partner platí alimenty. Což by nebylo nic divného. Jenže matka si pro kluka vydupala školu, na kterou kluk neměl, a to i přes protesty syna i otce. Kluka zmanipulovala, přesvědčila, aby tam šel, ten teď propadá a jde na jinou školu znovu od prváku a já jsem na ně neskutečně naštvaná, protože alimenty jsou půlka mojeho rodičáku, hlídání nemám, abych šla na brigádu si přivydělat a ty peníze prostě chybí. A budou chybět o rok dýl kvůli něčí umanutostinepřipadá mi normální, aby ona kluka tlačila do školy, na kterou on fakt nemá, měl čtverky už na základce. On na to učení není, je šikovný manuálně, ona to nechce vidět a jelikož ty alimenty jdou z našeho společného účtu, tak jsem fakt naštvaná a nevím, co mám dělat, aby jim došlo, že nekomplikujou život jenom sobě, ale i těm, kteří s tím nemají nic společného, což jsem já a naše mimčo. Dělali byste na mojem místě něco nebo jenom přihlíželi, jak kluk propadá, kašle na školu a jak maminka za každou cenu cpe kluka na školu, kde mají problém i jedničkáři. Podotýkám, že partnera jsem potkala rozvedeného, bez majetku, v pronajatém bytě a tvrdil mi, že mají všechno vyřešené a minulost uzavřenou. Taky věděl hned ze startu, že chci mít děti a že chci plnohodnotný vztah, kde si nebudeme hrát na moje a tvoje a že na rodičáku budu mít nejmíň o 20 tisíc menší příjem. Jeho dítě jsem respektovala, dokud nezačal donášet mamince veškeré podrobnosti z našeho soukromí a ona nezačala dělat scény jak my žijeme, že se dostatečně nevěnujeme péči o jejich dítě. No, nevěnovali jsme se, protože jsme svépomocí opravovali starou barabiznu, která nám padala na hlavu a potřebovali jsme bydlet, byla to existenční nutnost. Blížila se zima a nám sněžilo do chalupy. A jelikož jsme v týdnu chodili do práce, makali jsme o víkendu kdy byl kluk u nás, fakt nešlo ho tahat po výletech jak byl zvyklý z dřívějška. Z mého pohledu jsme nedělali nic špatného, z jejího pohledu jsme zanedbávali dítě. Od té doby jsou vztahy špatné, já jsem tehdy dost zabojovala a dala jsem jí jasně najevo, že jsem tady taky a že teď s tím pánem žiju já a ona nemá právo mu denně vypisovat zprávy a volat mu aby mu nadávala. Vůbec nevím, co se u nich dělo, co klukovi povídala a jak se chovala. Od té doby je mezi všema napětí, ona dala sice pokoj, ale kluk roste, vidí, že my si žijeme už docela normálně a on si připadá odstrčený, že má tatínek jiné dítě, jinou ženu, jiný život. Možná proto se tak zasekl s tou školou, nevím, ale není s ním moc řeč. Jako každý puberťák si myslí, že on všechno dělá nejlíp a kdo mu to neodkývá, je nepřítel. Což já jsem asi nepřítel, protože bojuju za svoji rodinu a v něm vidím toho donašeče, co dělá peklo mezi maminkou a tatínkem, stěžuje si jednomu na druhého a oni si pak nadávají do telefonu že ten druhý dělá špatně to a tamto. No… Vědět hned ze začátku, co ta jejich vyřešená minulost obnáší, nejdu do toho vztahu ani za milion.
Jinak bych měla obavy, jak to s chudákem klukem dopadne.
Na tu druhou školu se těší?
Píšeš, že propadá, kašle na školu, nemluví moc nikým, jde to, že jestli mu nesedne ta nová škola, může skončit někde v partě na ulici a nepohne s ním nikdo.
Bohužel vizitka rodičů a taky ty hry na zakládání nových rodin za každou cenu a co nejrychleji.
Já Tě i chápu, Tys nemohla tušit, jak to dopadne…
Já moc nechápu, proč tu zas všechny jedete do zakladatelky? Protože je macecha, tak ji to musíme dát sežrat?
za mě je chlap vůl. Měl vědět dobře, jestli ještě uživí další dítě a podle toho si ho se zakladatelkou buď udělat nebo ne. Ano, jeho syn nezmizí, ale stejně tak nezmizí ani jeho další dítě. Já ji chápu, že je naštvaná… Prostě vidí, jak se ubírá jejímu dítěti, to žádná nevidí ráda
ale chlap se má v první řadě postarat… Nechápu, proč by zakladatelka měla jít do práce od svého miminka
tak snad dítě je i toho chlapa, ať si přihodí brigádu navíc tak, aby zvládl uživit všechny své děti. Hotovo.
Jako já ji i chápu. Neříkám, že je to správné… Ale chápu. Ona doma s malým deckem, peníze se rvou do puberťáka, který stejně na školu kašle a tady se jí ještě řekne, že si nemá stěžovat, má malé dítě někam vrazit a jít na brigádu. Probůh proč ![]()
@Barevné klubíčko píše:
Já moc nechápu, proč tu zas všechny jedete do zakladatelky? Protože je macecha, tak ji to musíme dát sežrat?za mě je chlap vůl. Měl vědět dobře, jestli ještě uživí další dítě a podle toho si ho se zakladatelkou buď udělat nebo ne. Ano, jeho syn nezmizí, ale stejně tak nezmizí ani jeho další dítě. Já ji chápu, že je naštvaná… Prostě vidí, jak se ubírá jejímu dítěti, to žádná nevidí ráda
ale chlap se má v první řadě postarat… Nechápu, proč by zakladatelka měla jít do práce od svého miminka
tak snad dítě je i toho chlapa, ať si přihodí brigádu navíc tak, aby zvládl uživit všechny své děti. Hotovo.
Jako já ji i chápu. Neříkám, že je to správné… Ale chápu. Ona doma s malým deckem, peníze se rvou do puberťáka, který stejně na školu kašle a tady se jí ještě řekne, že si nemá stěžovat, má malé dítě někam vrazit a jít na brigádu. Probůh proč
Já to chápu moc dobře. Ale vymlouvat ti to nebudu. Vždyť se tu krásně odkopala, tak nepotřebuje žádné další interpretace. Reakce jsou tu vcelku přirozené. Proč chlap? Ty většinou dělaj, do čeho je zmanipuluje aktuální baba, pokud nejsou moc velký filosofové
. Kdybys tápala, jak se pozná chlap, co není moc filosof, tak to se pozná podle té jeho čůzy, kterou si dobrovolně vybral.
@Takyjedna píše:
Já to chápu moc dobře. Ale vymlouvat ti to nebudu. Vždyť se tu krásně odkopala, tak nepotřebuje žádné další interpretace. Reakce jsou tu vcelku přirozené. Proč chlap? Ty většinou dělaj, do čeho je zmanipuluje aktuální baba, pokud nejsou moc velký filosofové. Kdybys tápala, jak se pozná chlap, co není moc filosof, tak to se pozná podle té jeho čůzy, kterou si dobrovolně vybral.
@Takyjedna píše:
Já to chápu moc dobře. Ale vymlouvat ti to nebudu. Vždyť se tu krásně odkopala, tak nepotřebuje žádné další interpretace. Reakce jsou tu vcelku přirozené. Proč chlap? Ty většinou dělaj, do čeho je zmanipuluje aktuální baba, pokud nejsou moc velký filosofové. Kdybys tápala, jak se pozná chlap, co není moc filosof, tak to se pozná podle té jeho čůzy, kterou si dobrovolně vybral.
Chlap si má udělat jen tolik dětí, kolik v pohodě uživí. A myslet mozkem a ne rozkrokem. To, že si pořídí čůzu je jeho problém, na národním výboru mu ji asi nepřiřadili
Na druhou stranu pořídit si chlapa ve výprodeji o očekávat bezchybné zboží je naivní. Mně je líto hlavně toho propadnuvšího synka, protože ten si tu situaci, že bude "užírat cizí zdroje " dobrovolně nevybral. Na rozdíl od svojeho tatíka.
Rok navíc je ještě v pohodě.
Je fajn, že zkusil těžší školu.
Představ si, že teď půjde na učňák, pak na nástavbu a ještě zkusí třeba na rok jazykovou po maturitě…a tam se mu to rozleží a půjde na vš.
Víkendy jste si mohli nějak rozdělit, v sobotu práce v neděli zábava…
Ale chápu, že je to pro tebe těžké…nicméně pořád lepší, než když by měl dvě malinké děti a dvoje alimenty.
Pokud platí jen 5.000 tak je to spíš méně, než více na středoškoláka. Zvlášť pokud se jinak nepodílí a odbyde si 2* za měsíc víkend…
Jinak ta vyřešená minulost je jen balící fráze.
Nic víc.
Byla by jsi radši za střídavou péči a platit vše na půl a k tomu oblečení boty?
Asi ne…tak buď ráda, že má dítě na splátky bez větších starostí a snažte se aspoň občas o tom víkendu.
Nikdy nevíš kdy se staneš ty sama ex a vaše dítě druhořadé.
A teda doufat, že „vyřešená minulost“ znamená "dělám, že žádné dítě neexistuje ", je nejlepší způsob, jak sama skončit s děckem na krku a bez alimentů. Protože pán má svérázný způsob řešení minulosti.
Ty fráze o chlapech co si mají udělat jen tolik dětí, kolik uživí jsou totálně mimo.
Jakože chlap nemá nárok si pořídit další dítě, aby si ty z předchozího vztahu nemusely odtrhávat od pusy? Nebo jde o to, aby si exka nemusela odtrhávat od pusy?
I v úplných rodinách je normální, že s příchodem dalšího potomka si musí ostatní členové utahnout opasek. Akorát o tom rozhodují oba rodiče. V případě rozvedených rodin s tímto rizikem taky musí počítat oba rodiče. Rozvod = jejich rozhodnutí, včetně možnosti, že si jeden z nich založí novou rodinu. Nelze očekávat, že ex partneři zůstanou v nových vztazích bezdětní, jen aby starší děti neztratily svůj komfort. Každé dítě má 2 rodiče a bohužel musí nést následky jejich rozhodnutí, ať už je to rozvod nebo pořízení si dalších dětí. Rodiče prostě rozhodují o tom, jaký životní standard budou mít jejich děti. Takhle to zkrátka je a je naprosto zbytečné nad tím polemizovat, co se má a na co kdo má nárok. Děcko má nárok na to, co jeho rodiče uznají za vhodné a na co mají peníze. Když rodiče nemají na to, podporovat dítě při studiu, tak smolík.
Jenže v úplně rodině, na tu školu děcko prostě nedají, nebo ho pošlou na brigádu. V rozvedené rodině pošle jeden rodič děcko na školu, na kterou nemá, bez souhlasu druhého rodiče, just jenom proto, aby ten druhý platil. A ať si to zařídí jak chce.
Rok alimentů zbytečně navíc je dost peněz vyhozených oknem. Jo kdyby to byla škola, na které by zůstal a něco z toho do budoucna měl, ale ten rok už mohl synek makat a za ty peníze mu mohli pořídit něco potřebnějšího.
…v téhle diskuzi jde hrozně pěkně vidět kdo je nextka a kdo ne.
Čest výjimkám.
@Parninas píše: …v téhle diskuzi jde hrozně pěkně vidět kdo je nextka a kdo ne.Čest výjimkám.
Jj máš recht, já jsem třeba ona nextka. S dvěma manželovými dětmi z předchozího manželství v jeho výhradní péči
protože jejich maminka má jiné starosti.
A ano, plánujeme i další společné dítě a ano ty předchozí dvě tím budou trpět, ale co jim zbývá, budou to nejspíš ti chudáčci, co si jejich tatínek dovolil pořídit další dítě.
@Big boss píše:
Jj máš recht, já jsem třeba ona nextka. S dvěma manželovými dětmi z předchozího manželství v jeho výhradní péčiprotože jejich maminka má jiné starosti.
A ano, plánujeme i další společné dítě a ano ty předchozí dvě tím budou trpět, ale co jim zbývá, budou to nejspíš ti chudáčci, co si jejich tatínek dovolil pořídit další dítě.
Hele nejmenovala jsem, není nutné si to brát osobně. ![]()
Jen jde prostě vidět určitý trend.
@Big boss píše:
Ty fráze o chlapech co si mají udělat jen tolik dětí, kolik uživí jsou totálně mimo.
Jakože chlap nemá nárok si pořídit další dítě, aby si ty z předchozího vztahu nemusely odtrhávat od pusy? Nebo jde o to, aby si exka nemusela odtrhávat od pusy?
I v úplných rodinách je normální, že s příchodem dalšího potomka si musí ostatní členové utahnout opasek. Akorát o tom rozhodují oba rodiče. V případě rozvedených rodin s tímto rizikem taky musí počítat oba rodiče. Rozvod = jejich rozhodnutí, včetně možnosti, že si jeden z nich založí novou rodinu. Nelze očekávat, že ex partneři zůstanou v nových vztazích bezdětní, jen aby starší děti neztratily svůj komfort. Každé dítě má 2 rodiče a bohužel musí nést následky jejich rozhodnutí, ať už je to rozvod nebo pořízení si dalších dětí. Rodiče prostě rozhodují o tom, jaký životní standard budou mít jejich děti. Takhle to zkrátka je a je naprosto zbytečné nad tím polemizovat, co se má a na co kdo má nárok. Děcko má nárok na to, co jeho rodiče uznají za vhodné a na co mají peníze. Když rodiče nemají na to, podporovat dítě při studiu, tak smolík.
Jenže v úplně rodině, na tu školu děcko prostě nedají, nebo ho pošlou na brigádu. V rozvedené rodině pošle jeden rodič děcko na školu, na kterou nemá, bez souhlasu druhého rodiče, just jenom proto, aby ten druhý platil. A ať si to zařídí jak chce.
Rok alimentů zbytečně navíc je dost peněz vyhozených oknem. Jo kdyby to byla škola, na které by zůstal a něco z toho do budoucna měl, ale ten rok už mohl synek makat a za ty peníze mu mohli pořídit něco potřebnějšího.
Ano, rodiče by si měli pořídit tolik dětí, kolik uživí. A ano, umožnit děcku vystudovat aspoň střední školu považuji za základ. Pokud na to nemám, nesekám děti jak Baťa cvičky. A ano, oba rodiče by se měli na výchově a výživě dětí podílet (idealne stejnym dílem, ale zase až tak naivní nejsem, abych věřila tomu, že to tak funguje). Bez ohledu na to, jestli se rozešli nebo ne.
@Parninas píše:
Hele nejmenovala jsem, není nutné si to brát osobně.
Jen jde prostě vidět určitý trend.
V poho, já to osobně nebrala, jen jsem chtěla ukázat, že ne vždy to je tak jednoznačné, jako se tady na fóru traduje. Špatná next a chudera ex. Mě tady znají jako zastánkyni otců a nextek, tak se snažím svoji pověst podporovat
![]()
To mě vždycky bere - zakladatelka si najde chlapa ze second handu s vyřešenou minulostí - předpokládám, že o dítěti věděla a najednou se diví, že chlap platí alimenty.
Milá zlatá - měla sis najít svobodného nebo být trochu více finančně gramotná. Puberťák má daleko vyšší výdaje než mimino a tobě bych přála, aby kluk zabral a šel na vysokou, nejlépe soukromou.
A úplně nejlepší by bylo, kdyby šel do střídavé péče k Vám - ne pěkně víkendy, ale půlka měsíce, i když to bych chudákovi takovou satorii macechu nepřála.
Co když tvoje mimino bude mít odklad nebo propadne? Taky Vás bude stát taky peníze…
Takže pokud máte napjatý rozpočet, tak ať si tvůj muž najde lépe placené zaměstnání a ty můžeš taky na brigády po večerech a víkendech, ať rodinnému rozpočtu přilepšíš. Nebo si zkrať mateřskou, najdi jesle a hybaj do práce…