Paušální daň, ano či ne?

Anonymní
10.1.23 17:35

Paušální daň, ano či ne?

Ahoj, najde se tady nějaká dobrá duše, která rozumí daním?
Jsem OSVČ masérka teprve půl roku, a nevím, jestli se mám přihlásit k platbě paušální daně. Když jsem se ptala známých z ekonomického odvětví, tak mi řekli, že si to musím vypočítat, co se mi vyplatí víc (logicky). Já jsem ale tak na hraně, že kdybych si za rok vydělala o cca 40tisíc víc, tak se mi paušální daň vyplatí. Vzhledem k tomu, že dělám sama na sebe krátce, tak to nedokážu odhadnout. Co myslíte? Když je to takhle natěsno, radši zaplatit paušální daň a nic neřešit nebo kdybych náhodou neměla více klientů, tak nějakou tu tisícovku ušetřit.

A ještě jeden hloupý dotaz.. kdybych si dělala daně sama a chtěla využít 60% paušálový výdaj, tak to pouze uvedu v daňovém přiznání, ale nemusím se m tomu někde předem nahlašovat, jako je to u paušální daně, ke které se musím přihlásit do dneška? :D

Moc děkuji za případné rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8662
10.1.23 17:37

To už stejně nestíháš letos, i když přes datovku asi jo
Ne, výdaj paušálem se nikde nepřihlašuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.23 17:52

Jojo, poslala bych to ještě teď přes datovku. Je to takový můj vnitřní boj, protože nevím, co bude a nemám ve svém blízkém okolí nikoho, kdo by byl OSVČ a poradil mi, jak mu “kvete business”.

• Citovat
  • Upravit
8662
10.1.23 18:00
@Anonymní píše:
Jojo, poslala bych to ještě teď přes datovku. Je to takový můj vnitřní boj, protože nevím, co bude a nemám ve svém blízkém okolí nikoho, kdo by byl OSVČ a poradil mi, jak mu “kvete business”.

Jenže tohle ti nikdo neporadí, zvlášť v dnešní době a ještě když nejsi ještě zaběhnutá pořádně. Já do paušální daně naskakovala se stabilními příjmy a měla jsem a mám i výhled do budoucna, alespoň rámcový. Asi bych to o rok odložila raději být na tvém místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.23 18:18

@Amalthea píše:
Jenže tohle ti nikdo neporadí, zvlášť v dnešní době a ještě když nejsi ještě zaběhnutá pořádně. Já do paušální daně naskakovala se stabilními příjmy a měla jsem a mám i výhled do budoucna, alespoň rámcový. Asi bych to o rok odložila raději být na tvém místě.

Děkuji, tohle je právě ta rada, kterou jsem hledala. ;)
Jako stabilní příjem mám taky.. nejsem ale typ člověka, který by riskoval a viděl vše růžově. Je mi jasné, že se toho může stát spoustu. Od února budu nabízet novou službu, kterou nikdo ve městě ani nenabízí. Ale..
Děkuji za tvůj pohled.

• Citovat
  • Upravit
8662
10.1.23 18:24

Na druhu stranu, ona ta paušální daň není jen o tom, že něco ušetříš, ale i o pohodlí, to třeba mně vyhovuje, že jsem zbavená všech těch byrokratických nesmyslů, i když v době internetové identity a datovek už to taková hrůza nebyla, ale stejně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.1.23 18:29
@Amalthea píše:
Na druhu stranu, ona ta paušální daň není jen o tom, že něco ušetříš, ale i o pohodlí, to třeba mně vyhovuje, že jsem zbavená všech těch byrokratických nesmyslů, i když v době internetové identity a datovek už to taková hrůza nebyla, ale stejně :)

manzel se ted hlasil, odpadne spousta starosti. kdyz se ted nahlasis, plati to pro dane z 2023, tedy hned jdes platit pausalni zalohy, ale za 22 jeste normalne delas priznani. Hadam, ze na tech 60% se nikam predem nehlasis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11858
10.1.23 18:38

https://www.kurzy.cz/…ausalni-dan/

Tady je pěkná kalkulačka, ale něco takového už sis asi prošla.

Další důležitá otázka - máš děti - může si je uplatnit partner? To samé úroky z hypotéky.
Máš životní pojištění, důchodové připojištění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11858
10.1.23 18:40

Další věc na zvážení - budeš si v příštích letech brát úvěr? Většina bank neumí s paušální daní pracovat, jak nemají v ruce daňové přiznání, jsou v koncích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11858
10.1.23 18:41

Pokud zůstaneš u normální daně a budeš uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak to nikam hlásit nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11858
10.1.23 18:44

Ještě mě napadá - nejsi osoba pečující o dítě do 4 let věku nebo o dvě děti do 15 let věku? Tam je potom do určité částky normální zdanění ještě výhodnější, protože platíš nižší zdravotní pojištění (neplatí pro tebe minimální vyměřovací základ ZP).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
10.1.23 19:52

Mám klientku, která dělá masáže a ta paušální daň má. Zkoušela si to propočítat a říkala, že za rok 2022 jí to vychází skoro stejně jako kdyby dala příjem - 80 procent náklady. Ale ona funguje už X let, má stálou klientelu a nové klienty nebere. Kromě toho dělá i fyzioterapie. Ale zase je na malém městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
10.1.23 19:54

Jinak teda tak jak píše @Titty . Je spousta otázek, na které neznáme odpověď, takže těžko radit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák