Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
To už stejně nestíháš letos, i když přes datovku asi jo
Ne, výdaj paušálem se nikde nepřihlašuje.
Jojo, poslala bych to ještě teď přes datovku. Je to takový můj vnitřní boj, protože nevím, co bude a nemám ve svém blízkém okolí nikoho, kdo by byl OSVČ a poradil mi, jak mu “kvete business”.
@Anonymní píše:
Jojo, poslala bych to ještě teď přes datovku. Je to takový můj vnitřní boj, protože nevím, co bude a nemám ve svém blízkém okolí nikoho, kdo by byl OSVČ a poradil mi, jak mu “kvete business”.
Jenže tohle ti nikdo neporadí, zvlášť v dnešní době a ještě když nejsi ještě zaběhnutá pořádně. Já do paušální daně naskakovala se stabilními příjmy a měla jsem a mám i výhled do budoucna, alespoň rámcový. Asi bych to o rok odložila raději být na tvém místě.
@Amalthea píše:
Jenže tohle ti nikdo neporadí, zvlášť v dnešní době a ještě když nejsi ještě zaběhnutá pořádně. Já do paušální daně naskakovala se stabilními příjmy a měla jsem a mám i výhled do budoucna, alespoň rámcový. Asi bych to o rok odložila raději být na tvém místě.
Děkuji, tohle je právě ta rada, kterou jsem hledala. ![]()
Jako stabilní příjem mám taky.. nejsem ale typ člověka, který by riskoval a viděl vše růžově. Je mi jasné, že se toho může stát spoustu. Od února budu nabízet novou službu, kterou nikdo ve městě ani nenabízí. Ale..
Děkuji za tvůj pohled.
Na druhu stranu, ona ta paušální daň není jen o tom, že něco ušetříš, ale i o pohodlí, to třeba mně vyhovuje, že jsem zbavená všech těch byrokratických nesmyslů, i když v době internetové identity a datovek už to taková hrůza nebyla, ale stejně ![]()
@Amalthea píše:
Na druhu stranu, ona ta paušální daň není jen o tom, že něco ušetříš, ale i o pohodlí, to třeba mně vyhovuje, že jsem zbavená všech těch byrokratických nesmyslů, i když v době internetové identity a datovek už to taková hrůza nebyla, ale stejně
manzel se ted hlasil, odpadne spousta starosti. kdyz se ted nahlasis, plati to pro dane z 2023, tedy hned jdes platit pausalni zalohy, ale za 22 jeste normalne delas priznani. Hadam, ze na tech 60% se nikam predem nehlasis.
https://www.kurzy.cz/…ausalni-dan/
Tady je pěkná kalkulačka, ale něco takového už sis asi prošla.
Další důležitá otázka - máš děti - může si je uplatnit partner? To samé úroky z hypotéky.
Máš životní pojištění, důchodové připojištění?
Další věc na zvážení - budeš si v příštích letech brát úvěr? Většina bank neumí s paušální daní pracovat, jak nemají v ruce daňové přiznání, jsou v koncích.
Pokud zůstaneš u normální daně a budeš uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak to nikam hlásit nemusíš.
Ještě mě napadá - nejsi osoba pečující o dítě do 4 let věku nebo o dvě děti do 15 let věku? Tam je potom do určité částky normální zdanění ještě výhodnější, protože platíš nižší zdravotní pojištění (neplatí pro tebe minimální vyměřovací základ ZP).
Mám klientku, která dělá masáže a ta paušální daň má. Zkoušela si to propočítat a říkala, že za rok 2022 jí to vychází skoro stejně jako kdyby dala příjem - 80 procent náklady. Ale ona funguje už X let, má stálou klientelu a nové klienty nebere. Kromě toho dělá i fyzioterapie. Ale zase je na malém městě.
Jinak teda tak jak píše @Titty . Je spousta otázek, na které neznáme odpověď, takže těžko radit.
Ahoj, najde se tady nějaká dobrá duše, která rozumí daním?
Jsem OSVČ masérka teprve půl roku, a nevím, jestli se mám přihlásit k platbě paušální daně. Když jsem se ptala známých z ekonomického odvětví, tak mi řekli, že si to musím vypočítat, co se mi vyplatí víc (logicky). Já jsem ale tak na hraně, že kdybych si za rok vydělala o cca 40tisíc víc, tak se mi paušální daň vyplatí. Vzhledem k tomu, že dělám sama na sebe krátce, tak to nedokážu odhadnout. Co myslíte? Když je to takhle natěsno, radši zaplatit paušální daň a nic neřešit nebo kdybych náhodou neměla více klientů, tak nějakou tu tisícovku ušetřit.
A ještě jeden hloupý dotaz.. kdybych si dělala daně sama a chtěla využít 60% paušálový výdaj, tak to pouze uvedu v daňovém přiznání, ale nemusím se m tomu někde předem nahlašovat, jako je to u paušální daně, ke které se musím přihlásit do dneška?
Moc děkuji za případné rady.