Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím holky.
Tak už došlo i na mne
. Nástup do práce
. Do zaměstnání, kde jsem byla, se vracet nebudu. Smolím životopis - jak na potvoru zmizel z PC, tak jedu od začátku
. No k věci: poslední zaměstnaní teoreticky trvalo 8 let, z toho cca 6,5 roku doma s dětmi na rodičáku. Né že bych se poflakovala - studovala jsem atd. Ale teď co do životopisu? Jak se to vlastně uvádí, když je žena doma a pečuje o děti?
Úplně mě z toho bolí břicho…ta změna…člověk sice držkuje, že je s těmi dětmi šílený kolotoč a nejraději by šel do práce, ale jak je to tady…cítím se jak před státnicema ![]()
Ja nevim, ale je to zvlastni neuvest, ze jsem byla na RD. Napsala jsem to proste- od-do materska a rodicovska dovolena, zadna veda ![]()
Píše se začátek až současnost a pod to můžeš dat jen poznámku, ze přerušení kvůli MD (což je fajn, ze napíšeš na jak dlouho nebo na kolik). Nebo tam tu poznámku nedáš a zmínis to až při pohovoru. Ale většina personalistek s tím u žen v určitém věku počítá, ze tam byla pauza.
@Kazimíra Olejovka rozhodne jsem nikdy neuvadela…byla jsem zamestnanec takze od do predchozi zamestnavatel…pokud jste zamestnana nebyla nechala bych tam okno v case…on si to beztak kazdy domysli
Já tam napíšu péče o rod. příslušníka a víc to rozebírat nebudu. Ale jsem zdravotní sestra, takže si představuju, že si budou myslet, že jsem pečovala například o prarodiče ![]()
@Kazimíra Olejovka píše:
Zdravím holky.Tak už došlo i na mne
Úplně mě z toho bolí břicho…ta změna…člověk sice držkuje, že je s těmi dětmi šílený kolotoč a nejraději by šel do práce, ale jak je to tady…cítím se jak před státnicema. Nástup do práce
. Do zaměstnání, kde jsem byla, se vracet nebudu. Smolím životopis - jak na potvoru zmizel z PC, tak jedu od začátku
. No k věci: poslední zaměstnaní teoreticky trvalo 8 let, z toho cca 6,5 roku doma s dětmi na rodičáku. Né že bych se poflakovala - studovala jsem atd. Ale teď co do životopisu? Jak se to vlastně uvádí, když je žena doma a pečuje o děti?
Já beru neuvedení RD jako podraz na zaměstnavatele.
Měli jsme grafičku, napsala si, že byla tam a tam sedm let. Pak se ukázalo, že drtivou většinu z té doby byla na MD a RD (dvě děti). Člověk si myslí, že bere někoho se sedmiletými zkušenostmi a není to pravda. Jasně, od toho je zkušebka, ale je to zbytečné zdržení. Pokud by během RD a MD makala, ani by se to nepoznalo, takhle bylo hned jasné, že neumí obsluhovat nové programy, neumí současnou grafiku, nic.
@Bábrdl jenze ono prave o to jde…kdyz napise ze byla na RD tak ji zamestnavatel ani neda sanci…od toho aby prokazala sve schopnosti je zkusebka. to, ze neni povinnost uvadet rodinny stav a deti ma prave predevsim chranit zeny po RD ad. aby nebyly znevyhodnene jeste pri samotnem vyberku…
@KlarkaK píše:
@Bábrdl jenze ono prave o to jde…kdyz napise ze byla na RD tak ji zamestnavatel ani neda sanci…od toho aby prokazala sve schopnosti je zkusebka. to, ze neni povinnost uvadet rodinny stav a deti ma prave predevsim chranit zeny po RD ad. aby nebyly znevyhodnene jeste pri samotnem vyberku…
Tak to se nemusí ten životopis psát vůbec, když je to způsob, jak zaměstnavatele oblbnout. ![]()
Prostě, když hledám zkušeného grafika a dostanu někoho, kdo tu práci dělal šest měsíců před sedmi lety, tak fakt spokojená nejsem.
@KlarkaK Když někde požadují několik let praxi nebo určité zkušenosti a podle toho si vyberou kandidáty k výběrovému řízení, tak je to fakt nemilé překvapení, že ten člověk tu praxi nesplňuje. Je to pak ztráta času pro obě strany.
@Kazimíra Olejovka Napsala bych, že zaměstnání trvalo od-do a pod to poznámku, že od-do byla MD/RD.
@Bábrdl píše:
Já beru neuvedení RD jako podraz na zaměstnavatele.Měli jsme grafičku, napsala si, že byla tam a tam sedm let. Pak se ukázalo, že drtivou většinu z té doby byla na MD a RD (dvě děti). Člověk si myslí, že bere někoho se sedmiletými zkušenostmi a není to pravda. Jasně, od toho je zkušebka, ale je to zbytečné zdržení. Pokud by během RD a MD makala, ani by se to nepoznalo, takhle bylo hned jasné, že neumí obsluhovat nové programy, neumí současnou grafiku, nic.
Ale v téhle situaci buď selhal pohovor nebo ona lhala. Píšeš, že neuměla nové programy, na to se přece zaměstnavatel měl zeptat… A pokud jo a ona kecala, opět nebyla problém MD, takovy člověk by asi kecal i bez ní. Osobně bych to do CV také nedala.
@Lalelale píše:
Ale v téhle situaci buď selhal pohovor nebo ona lhala. Píšeš, že neuměla nové programy, na to se přece zaměstnavatel měl zeptat… A pokud jo a ona kecala, opět nebyla problém MD, takovy člověk by asi kecal i bez ní. Osobně bych to do CV také nedala.
Nejenže neznala ty programy, ale neuměla postupy, neměla to zažité.
Zkrátka tuhle konkrétní práci vykonávala PŮL ROKU před SEDMI LETY. Nikoliv sedm let.
Ale ano, prostě jsem od té doby poučená, že ženské v tomhle lžou a je potřeba se se ptát bývalých zaměstnavatelů atd.
@Lalelale píše:
Naprosto souhlasím, pokud potřebuji konkrétní znalosti/dovednosti tak si to prověřim testem u pohovoru, proto jsou pohovory několika kolové. Mě ať jsem šla kamkoliv tak mi testy dali všude, ale jedná se specifickou profesi, kde to bez „tvrdých“ znalostí nejde. Jinak jestli RD uvádět či ne, spíš záleží na dané pozici a jak moc si pisatelka věří. Pokud se na RD vzdelavala nebo pracovala tak bych RD neuvadela. Je pravda, že i v dnešní době jistá forma diskriminace žen po RD existuje.
@Bábrdl a to ten pohovor vypadal jak, že se na to nepřišlo v průběhu? Když někdo uvádí nějaké znalosti, na kterých pozice stojí, tak se snad nějak ověřují a prověřují, ne?
@Lendeš tak se pak stane to, že výběrkem neprojde
, nebo se ukáže, že dotyčný je šikovný, i když to zapejkal několik let na rodičáku, a pak to nemá vliv.
Pokud bych se hlásila na pozici související s tou praxí z předchozího místa, uvedla bych MD/RD do poznámky. Pokud by šlo o místo, kde by mi ty zkušenosti stejně byly k ničemu, prostě bych tam napsala jen od do.