Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak se hlásím po dnešní kontrole, po dvouhodinovém čekání jsme k. o. oba, ale nožky se líbily, prává v naprostým pořádku a levá, která byla horší od začátku, tak je stále rizikovější k návratu, ale vypadá dobře a máme ji zase začít cvičit, pravou nemusíme vůbec. V únoru si jdem pro poukaz na další dlahy, jinak kontrola za 3 měsíce.
Katy, gratuluji k dobrým zprávám
.
Vladěn, takže ty taky chodíš k Ošťádalovi, ale ty máš ještě pidi miminko, jak jsem četla, tak jsem zvědavá, jak budete u něj pokračovat, držím palce.
Ahoj,
předem Vám chci říct, že jsem přečetla celou vaší diskusi a že Vás obdivuji, jak to zvládáte. Já jsem dozvěděla z Utz asi před měsícem, že má můj bobíšek oboustranný PES a nějak mě pořád chytají záchvaty pláče. Chtěla jsem se zeptat kdy jste Vaše miminkáčky objednávali např. k panu Chomiakovi nebo k jinému doktorovi? jak hodně předem před porodem? A zda je lepší se objednat na Bulovku nebo do privátní ordinace pana Chomiaka?
Ahoj Adelko,
tak já tě obdivuju, že jsi to celý přečetla
a neboj u mě ty záchvaty pláče skončily až porodem. Já jsem byla na Bulovce domluvená, že až porodím, tak mám zavolat a řeknou mi, kdy máme přijet. Matymu bylo přesně týden, když mu dávali první sádry. Má nás na starosti doktorka Frydrychová a jsme s ní hrozně spokojený.
![]()
katy211 také se přidávám ke gratulacím
Aaddeellkkaa ahoj, já když se to dozvěděla, tak jsem si s tím hlavu nelámala a ani neplakala. U mě záchvat pláče nastal až v porodnici, když jsem porodila a viděla ty nožičky
jinak na Bulovku jsem se dostala před 3-tím měsícem malého do té doby nás sádrovali u nás ve „vesnici“
takže se nám to prodloužilo. Ortopedička nás obědnala do Prahy, kde jsem se chytla jak klíště pana doktora a zůstali jsme tam a jsem maximálně spokojená ![]()
@aaddeellkkaa my se to dozvedeli az po porodu, takze jsme hned po porodu volali a prvni sadry jsme meli 8. den. My si teda doktora vybrat nemohli, prostě nás objednali do ambulance a kdo tam byl, ten nas osetruje do ted a jsme spokojeny.
Tvoje breceni chapu, ja teda brecela jen jednou, kdyz jsem zjistila, ze bude mit botky min. do 3 let. Jinak jsme si rekla, ze to zas tak nic hrozneho neni. Kazdy ma neco, u tohohle je blbe, ze je to beh na dlouhou trat, ale zase az uvidis, ze po sadrach je to pokazde lepsi, tak bud ehned lip.
Ahoj,
Romča D na tohle jsem tak trochu blázen, hrozně nesnáším když o něčem co se mě týka nic nevim a doktoři mi bohužel k PEC pořádně nic neřekli, takže čtu všechno možný na internetu. Jenže někde mi to náladu zlepší, ale někdy zase naopak když čtu kolik let se s tím malinkej může ještě trápit.
xKristinkax toho se bojím nejvíc, až se malej narodí a až to uvidim, jak to budu zvládat, ale vim, že jsou horší věci a moc mi pomáha když čtu jak to všichni zvládáte:)
vladěn jj je to běh na dlouhou trať, a vy teda nechodíte pořád ke stejnému doktorovi? vždycky ten co tam je? tak Vás veme?
Ještě jsem se chtěla zeptat zda jsou schopni po porodu říct jak bude asi probíhat léčba, nebo je to spíš podle toho jak se ta nožička vyvijí po sádrách? Zajímalo by mě jestli třeba někdo nosí dlažky na celý den až do jednoho roku nebo se většinou po těch třech měsících dávají jen na 16hodin a pak jen na spaní? Promiňte za milion otázek, ale…:) Moc děkuji.
A.
@aaddeellkkaa ne právě, že ke komu jsme šli poprvé, k tomu chodíme pořád (u nás dr. Ošťádal). Po porodu nám nikdo nebyl schopný říct nic konkrétního. Bylo nám řečeno asi 5 sáder, vše záleží, jak nožka reaguje. To samé s dlažkama, myslím, že ti nikdo dopředu nic neřekne.
Já měla taky všechno načtený z netu a některý věci mě i dost vyděsily a počítala jsem s tim nejhorším. Možná proto jsem se s tím pak tak rychle smířila, když jsem viděla, že s každou sádrou byly nožičky hezčí a hezčí. Dlahy jsou sice otrava, ale brzy jsme si na ně oba zvykly.
Já jsem tedy načteno nic neměla, protože jsem to nemohla najít (z důvodu, že jsem si nepamatovala jak se té „vadě“ říká). Já tedy když se dostala do Prahy (po 11 sádrách u nás) tak nám bylo řečeno že tak 5-6 sáder a jde se na operaci a slovo dodrželi bylo jich tedy 7, ale ta 7-mí byla jen na 4 dny do operace. A vůbec nevím co bude dál stále chodíme na kontroly, ale dopředu nám doktor nic neřekne. Co se týče dlažek nemohu poradit, páč jak jsme přišli do Prahy později, tak jsme to s dlažkama měli rychlé… 4 měsíce nošení nonstop (Jakoubkovi bylo 8,5 měsíce) a pak už jen na noční spaní, protože Jakub byl aktivní a začínal se v těch měsících více hýbat. A na jak dlouho je bude mít to nevím ani jsem se neptala…Jinak Adél neboj také jsem měla ty samé otázky jako máš ty
neboj bude to dobré, Jakoubkovi byl rok a běhá o 106… ![]()
Ahoj Adél, já třeba o vadě vůbec nevěděla a po porodu mi jen řekli, že má malá něco s nožkami, ale že se to rozcvičí. Při odchodu z porodnice mi ještě ortoped říkal, že to bude ok. No a po 14 dnech jsem jela na Bulovku a tam byl teprve šok, nečekala jsem sádry a pak další, že existují dlahy a nosí se do 3 let. No ale nakonec 1 nožka polohová-nesádrovaná a 1 nožka sádrovaná 3× a bez operace se krásně srovnala
a teď je malá bez dlah (spíše zkušebně na 3 měsíce a snad ji je už nevrátí). Bohužel ti nikdo na začátku neřekne, jak budou nožky reagovat, ale jak tu čteš, tak všem se nožky krásně srovnaly a někteří už i chodí. Jak psala Kristinka jsou mnohem horší vady a důležité je, že se to dá léčit. Začátky byly těžké, teda pro mě, ale rychle jsem si já i Barborka zvykla.
Držím palce, ať to zvládáš co nejlépe a těš se na mimi
.
Holky jste moc hodný:) Máme termím až v květnu, což je ještě doba, ale stejně se pozná jak na tom bude s nožičkama až po porodu. Tak je asi lepší se tím teď netrápit a těšit se na něj:) Ještě jsem se chtěla zeptat na oblečení? Jestli jste dávaly nějaký speciální při sádřičkách nebo se jste jim dávali klasický? Zatím mám nakoupený, takový dupačky bez ťapek, a nevim jestli využiji i klasický dupačky nebo spíš overalky ![]()
Přesně tak, já si také užívala moc těhu a nemyslela jsem na to, myslím si že to bylo tak lepší než se každý den stresovat co bude a jak to bude?
Co se týče oblečení já oblékala Jakoubka do bodyček s kr. a dl. rukávem a přes sádřičky jsem mu dávala tepláčky a ponožky, ale mě se narodil v zimě. Myslím, že v květnu bude teplo tak bych to řešila těma bodyčkama. Dupačky jsem se sádrami nevyužila a overaly jsem neměla ![]()
@aaddeellkkaa při sádrách jsem oblečení moc neřešila, dávala jsem to, co jsem měla nakoupeno, takze overalky, dupačky i tepláky a ponožky. Až s dlahami jsem nakoupila kalhoty, co jdou komplet rozepnout mezi nožkama a bez ťapek, abych nemusela botky sundavat při každém přebalování a převlíkání. ![]()