Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@nelar Já nic nestrihala, když mel sádry dávala jsem i s koncem nohavicek a když byl větší tak jsem kupovala kalhoty, co neměly dole spodky a hlavně šly mezi nozickama úplně rozepnout. Když mel syn nehodu a musela jsem prevlekat, sundala jsem mu je pres hlavu a nemusela sundavat botky, jejichž nahrávání bylo ze začátku celkem boj.Ted když je větší dostává overal na noc s tapkama, do bot nemáme problém.
Ahoj holky, včerejší kontrola dopadla dobře. Dlažky Maty nenosí už cca 6měsícu a vše ok. Máme tedy ortopedické botičky na normální nošení kvuli tomu že stáčí palečky dovnitř. jinak vše ok a kontrola v červenci.
@nelar Náš malý má vadu taky jen na jedné nožce, díky tomu, že ji má jen na jedné, tak musíme ještě hodit cvičit na rehabilitaci, aby neměl skoliózu. Jinak co se týká oblečení, když měl sádry, tak jsem ho oblékala jako by neměl s nožkou nic do všeho se vešel, na noc jsme mu dávala overálky i s tlapkami. Teď už máme dlahy a kupuji vše bez tlapek overálky a jinak nosíme lacláčky, které mají mezi nožkami druky. Na spaní jsem mu na doma u overálků ustřihla tlapky a je to v pohodě. Důležité je, aby byly všude druky i u těch overálků, aby se ti to až bude mít dlahy dobře vysklíkalo. Jinak já mu do dlah dávám jen ponožky, protože overálky i s tlapkama bych tam nenarvala ani omylem. Máme doma dlahy z umělé hmoty na suché zipy a kdybych tam dala ten overálek, tak bude mít všude otlaky. Dávám mu tenké ponožky, které tam sedí moc dobře a má docela i tu patičku na spodu boty, ale ne úplně, je ještě malý. Otlákům jsem se i tak úplně nevyhla, ale maminky tady píší, že jejich dítka je měly taky. Takže tak. Pokud budeš chtít ještě nějaké info, tak písni. ![]()
@Anabell Moc gratuluji, my budeme mít kontrolu po měsíci na konci ledna, tak uvidím, jinak z dlah jsem totálně na nervy. Malému to nasazuji zásadně až po jídle, protože jinak u toho vyvádí, že nejsem schopná mu to tam sama dát, tak aby to měl dobře nasazené. Škoda, že nám nedali poukaz na ty M. dlahy, jak se prvně nasadí botky a pak tyč. Jak je to na pevno na té tyči, to je fakt děs. Jak staré máš vlastně dítko? My máme teprve 3 měsíce. Už ty dlahy nemáte ani na noc? ![]()
@Doxa děkuju, už jsem o něco klidnější krz tu narkózu, ale stejně se budu bát…operace zatím nebude, pořád chrchlá chudák
Jinak na ty dlahy jsem taky zvědavá, sádry dává dobře, má obě dvě nožičky. Spíš se mu vůbec nelíbí, když je má sundaný
najednou neví co si s nožičkama počít. Myslím, že dlahy bude nesnášet
, miluje kopat nožičkama, i se sádrama je rozkopává a pořád v pohybu…
@nelar tak já vůbec nedávala dupky, koupila jsem tepláčky bez ťapek a kalhoty s rozepínáním mezi nožičkama. Jinak na noc taky overalek i s ťapkama, nebo ho mám doma v bodýčku a s ponožtičkama přes sádry…a až budou dlahy, tak dám rozepínací gaťky
My měli na Bulovce operaci jen v lokálu…
@anabell Chtěla bych se zeptat ohledně těch ortopedickych botek kvůli stáčení palců. Ty se dají běžně koupit? Nebo jak to s nimi je?
DOXA: malemu byly 24.11 2 roky.
Hele ja z toho měla taky strach ze začatku mu to nasazovat ale vše se podalo a ja to nasazovala levou zadní
Dlažky nemáme už vůbec malej je nesnese jak jsem mu je nandala když usnul byl okamžitě vzhuru takže tak od roka a pul je nemá vůůbec prostě to nesnesl. Protahujem a to je vše.
Mamky, nevíte náhodou, jak je doc. Chomiak v soukromé ambulanci? Potřebujeme se přeobjednat a nemůžu se tam dovolat. Díky!
Ahoj. Měla bych velkou prosbu. Mám dcerku s PEC a momentálně opravdu hodně bojujeme s dlahami
Je nějaká alternativa? Jakou účinnost má tejpování apod.? Jinak s ní cvičím, ale měla by nosit dlahy ještě a 16 hod/den a to se moc nedaří ![]()
@Anabell a Dr. Ti tento postup schválil? Že nenosíte už dlahy vůbec? Já právě protahuji co to jde a i se snažím dlahy dávat, ale teď těch pár dní děs ![]()
@Sachariasek myslím si, že alternativ moc není, protože pokud je malá léčena dle Ponsetiho, tak tam se vyžaduje nošení dlah. Pokud ty dlažky nesnáší nebo nevím proč bojujete, tak bych se určitě poradila s lékařem co dál. Možná ji trápí něco jiného a přejde ji to, dlažky předtím snášela?
Jinak moje dcera dlažky nenosí už od 1 roku, nožky byly ok a doktor usoudil, že už není potřeba je nosit. Dnes už je to více jak 1 rok co nemá dlahy a nožky jsou super, raději klepu, ať to nezakřiknu.
Přeji hodně sil, sama si vzpomínám na krušné začátky.
@Anabell super, že kontrola odpadla dobře
.
@AndBar ona se už i dříve vztekala, ale co předvádí posledních pár dní…
Samozřejmě se bojím recidivy, tak se sažím dávat co nejčastěji, ale je hodně vzteklá a dost pláče - hlavně ty noci jsou krušné.
Spíše si myslím, že čím je starší, tím více si uvědomuje rozdíl „s“ a „bez“
Dr. jsem kontaktovala a vymýšlíme alternativu. Tady hledám spíše náměty - a s tí to pak proberu..
Náš malý ty dlahy taky nesnáší a to je máme teprve měsíc, je to vztekloun i bez dlah natož s nimi. Nevím jak to bude až bude starší. Teď měl nedávno 3 měsíce. Moc dobře si uvědomuje když je má sundané, to si kope jak divočák. Jak mu je začnu nasazovat, tak řve jako tarzan a hrozně se vzpíná, někdy mu to musím nasazovat víckrát, protože nemá patu dole. Většinou to nasazuji po jídle, to bývá nejklidnější. Je to zkrátka boj a plně vás chápu. Od roka mi to připadá brzy ty dlahy nemít, taky bych měla strach z recidivy, ale pokud to tak doktor usoudil, tak proč ne. On musí vědět co dělá. Jinak k těm dlahám, mně paní na protetice řekla, že pokud jsou ty děti hodně vzteklé, tak se to řeší tak, že se z odlitku udělá botka a ta se pak dává jen na jednu nožku (malý má postiženou jen jednu), ale pokud jsou postižené obě, tak se to asi jinak než dlahami řešit nedá. Taky jsem zvědavá, zda nám pak Dr. dovolí jen tu botku, protože my máme dlahy připevněné na té tyči na pevno a to je úplně na prd. Přebaluje se mi špatně a navíc se mi ty dlahy špatně nazouvají. To máme všechny kaťata na druky mezi nožkami, jinak nevím jak bych zvládala pořád vyzouvat a nazpuvat ty dlahy. Nezdá se to, je to prcek, ale dokáže mít pěknou sílu. Zkus se třeba zeptat taky na té protetice, zda není nějaká alternativa. ![]()
Já jen přidávám malou připomínku - moc bych nespoléhala na to, že Dr. ví, co dělá. My jsme se už v porodnici dostali k primáři ortopedie, kterému jsem jako vykulená máma (eqv.jsme poznali až po porodu) taky plně důvěřovala a teď bych mu nejradši zakroutila krkem. Určitě pátrejte po lepších variantách, ptejte se a nenechte se odbýt.