Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@varama náš Sam taky měl po sádřičkách pěkný břišáky a vydrželo mu to do teď a i v rukách má pěknou sílu, holt se tím kompenzujou ty nožky ( i když by teď už nikdo nic nepoznal) ![]()
Straší syn trpěl na prdíky neskutečně, jediný co pomohlo by kapky biogaja se myslím jsmenovaly, jinak nepomáhalo nic, trpěl strašně a my teda taky, od rána od 6 plakal do odpoledne v kuse, pk navečer to bylo lepší, až ty kapky nám fakt pomohly.
@varama
To je potvrzená pravda. S tím naším prvním synkem to bylo taky nekonečné a jednoho dne bylo po breku.
Ahoj maminky,
pročetla jsem vaši diskuzi, protože se nám narodí syn s diagnosou PEC.
Veškerá léčba se tu ale točí kolem Prahy a Brna. Jste někdo ze severní Moravy? Na koho se nejlépe obrátit v tomto kraji? Budu ráda za všechyn zkušenosti- dobré i špatné. Děkuji.
@nelar já jsem ze severní Moravy resp. pocházím odtud
, nyní žiji v Praze, ale nejsem si jistá, zda-li v menších městech je to pravé ořechové pro tuto vadu. Spíše bych se obrátila na Olomouc či Ostravu, nevím odkud přímo si. Dost příspěvků jsem četla o tom, že nakonec stejně dětičky skončí v Praze či Brně, protože byly léčeny špatně, ale neříkám, že je to pravidlo. Záleží i kde budeš rodit, protože miminko pak musí být hned sádrováno, takže bych doporučila rovnou porodnici, kde bude ortopedie, která se zabývá touto vadou. Většina z nás resp. našich dětí, co si tu takto píšeme jsou léčeni dle Ponsetiho (sádry-většina prodloužení achilovky-nošení dlah).
Držím palce, ať vše proběhne dobře a ty najdeš dobrého lékaře.
@katy211 Můžu se zeptat, jak na tom byl malý pohybově? Naše první dítě bylo tabulkové, takže se přetáčel, lezl, stoupal si v „termínech“.Je nám zatím měsíc, takže času dost a je moc šikovný, ale neumím si to moc představit. Za týden jdeme na páté sádry do Motola, pokrok je obrovský, ale potom nám to na 10 dní sundají, budeme rehabilitovat a potom zase sádry. Ptala jsem se na dlahy a na to je prý moc malý, že mu máme dát šanci a operace třeba nebude ani nutná. Pořád polemizuju, jestli jsme neměli jít na Bulovku, kde jedou podle Ponsetiho, manžel mě zase uklidňuje, že se malýmu snaží dát šanci a uvidí se.Jsou tam moc příjemní, ale v člověku to stejně hlodá, aby vše bylo správně,
@mili86 pohybově se vyrovnal ostatním dětem, něco děl dřív, něco později, ale do tabulek se vždycky vlezl. Oprati staršímu synovi dřív seděl, ale zase později chodil. Tím že neznají nic jiného od narození než sádry a dlahy, tak se s tím tak sžijí, že to berou jako svou součást…malej se s dlahama prvně otočil na bříško i zpět, lezl s nima po čtyřech, i se s nima postavil a snažil se udělat krok
a to už měl ten zkrácený režim, že je měl jen na denní a noční spaní.
V člověku to hlodá jestli se rozhodl správně, ale pokud vidíš pokroky, malej je spokojenej, tak bych nic neřešila.
@katy211 Díky za povzbuzení, nezbývá než věřit. Všechno ukáže až čas.
Ahoj maminky, hlasim se taky s do diskuze, malej ma take PEC, od narozeni do 4 mesicu mel sadru mezitim operaci Achilovky a nyni cekame na DB dlahy!!! uz tri tydny a jeste se to zpozdi, jelikoz je musi firma proteor nebo tak nejak objednat z nemecka ( mate nekdo z nemecka DB dlahy? jsou to ty plastove nebo kozeny boticky?), Mate prosim vas s tim zkusenosti ze skonci sadrovani a musite cekat mesic na dlahy? ja se tak strasne bojim ze se mu to vrati, tak protahuji slachu a nozicku 4krat denne, doufam, ze to staci, nikdo mi nic nerekl.
![]()
jiank jsme se severni moravy- Zábřeh, od narozeni jezdime do Olomouce k primari Kaminkovi, je uzasny, zadnou sadru sme nemuseli predcasne sundavat kvuli prokrveni, sadruje si nozicku malyho vzdycyk sam, nikoho jinyho k tomu nepusti. jen teda neni moc sdilny
nemluva. jen mam ted strach s tim cekanim na dlahy.
@AndBar děkuji za reakci.
Rodit budu ve Fakultní nemocnici v Ostravě, takže i ortopedie se prvotně bude řešit tam. Máte, prosím, některá zkušenost s tímto pracovištěm? Díky.
@jita123 děkuji za Tvé zkušenosti, Olomouc je pro nás vzdálenostně vcelku dostupná.
@jita123 my máme Mitchellovy dlahy, jsou novější než DB dlahy. Jsou na přesky, kožené na umělohmotném základu, odepínací snowboard…
Zdravím, dnes jsme byli po 2 měsících na kontrole a dopadli jsme výborně. Nejenže pan doktor malému zkrátil režim nošení dlah na cca 15 hodin, ale co je důležitější byl se stavem nožičky nadmíru spokojen. Dokonce řekl, že kromě kratšího chodidla nevidí mezi zdravou a nemocnou nožkou žádný rozdíl ![]()
Ten nejlepší vánoční dárek jsem dostala s týdenním předstihem ![]()
Ahoj všem,
z období, kdy byl syn s pes equinovarus ještě ochoten doma cvičit, mi zůstalo rehabilitační lehátko od fy. Rousek. Ráda ho přenechám jinému mrňousovi. Za odvoz.
Omlouvám se, že tohle není zrovna diskuzní příspěvěk, ale chtěla jsem pomoci těm, kdo to potřebují a ne sponzorovat třeba kosmetický salon. Neberte to tedy jako inzerát, ale jako nabídku pomoci.
Také všechny zdravím, mám chlapečka s touto diagnózou na levé noze. Vojtíšek má 3 měsíce a už máme za sebou 7 sáder a operaci achil. šlachy. Od 20. prosince máme dlahy a Vojta je snáší docela špatně. Pořád brečí a navíc má z nich otlaky. Už jsme byli 2× na protetice na úpravě, ale na jedné nožce má otlak pořád. Kontrolu máme na konci ledna. Navíc musíme cvičit zádička, protože tím, že to má na jedné nožce, tak mu nejde pořádně dělat koník a přetáčí se pořád na jednu stranu. Mám strach aby neměl pak skoliózu. Ještě se chci zeptat maminek které mají taky dítě s dlahami, zda mají tu patičku úplně na dně té botky, nám se to nějak nedaří. Doufám, že kontrola za měsíc dopadne dobře. Jsme z Brna a chodíme do dětské nemocnice. Zatím se mějte a budu ráda, když mi někdo odpoví ohledně té patičky. Díky