Pěstounská péče - vysvětlení

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
8781
23.1.14 10:34
@Lili5 píše:
@AngelLilly a teda edit - jsme žadatelé o pěstounskou péči na přechodnou dobu, vím o ní dost, žádost máme pozastavenu z důvodu narození biologického dítěte, tím, že jsme už dlouhodobými pěstouni hodně let, máme veliké zkušenosti, byla jsem u toho, jak vznikala přechodka, vč. školení a příprav budoucích přechodkářů, v době, kdy ještě nebyl plat, tak vím si myslím o hodně více než ti, kdo jen povrchně si řeknou, že stát tady mrhá penězi a energií.

Samozřejmě, že ten člověk, který ví o pěstounské péči jen něco z novin či zpráv, toho ví o hodně méně než my, kteří se v tom pohybujeme. A ten člověk může mít zkreslené představy.

• načítám...
18304
23.1.14 10:35
@Lili5 píše:
@AngelLilly a teda edit - jsme žadatelé o pěstounskou péči na přechodnou dobu, vím o ní dost, žádost máme pozastavenu z důvodu narození biologického dítěte, tím, že jsme už dlouhodobými pěstouni hodně let, máme veliké zkušenosti, byla jsem u toho, jak vznikala přechodka, vč. školení a příprav budoucích přechodkářů, v době, kdy ještě nebyl plat, tak vím si myslím o hodně více než ti, kdo jen povrchně si řeknou, že stát tady mrhá penězi a energií.

Prosím tě, to mě zajímá - já právě čekala, jestli se ozve někdo, kdo přechodnou PP dělá nebo se na ní chystá.

1. Jak můžeš být připravena se s dítětem, na které si zvykneš, rozloučit?
  2. Nepřipadá ti, že pak to loučení dítěti velice ublíží?

Děkuji :kytka:

• načítám...
18304
23.1.14 10:39
@Káčulaa píše:
zakladatelka je úžasná a je mi ctí, že jsem se s ní 1× viděla, je to úžasný člověk…dobře, neznám možn a neuím tvé tráení, jen ti přiblížím maličkost…i když pro mne ne tak maličkost…
Mám 2 velké děti, úžasné, jsem tomu ráda, pak jsem se s přítelem rozhodla, že půjdeme do miminka…V PORODNICI NAM JI ZABILI…myslíš, ž e s ecítím super, že mi zabili dítě???
Díky Evulině jsem poznala spousty jiných věcí a nikdy jí neřestanu být vděčná…mmch má kámoška porodila ted doma, bylo to úžasné, plakala jsem při tom, když jsem o tom črtla…jaká nádhera…a u nás? Vše se tají…ten dense ani nerodilo, přitom se narodila zdravá holčička…běžte všichni do háje…nevíte co je bolest…nebo alespomn v tomto a Evičce děkuji z avše, moc mi se vším omáhala :hug:

Ale no tak Kačí, nepřeháněj :hug: :kytka: :andel:

• načítám...
13714
23.1.14 10:40
@Evulina píše:
Prosím tě, to mě zajímá - já právě čekala, jestli se ozve někdo, kdo přechodnou PP dělá nebo se na ní chystá.
  1. Jak můžeš být připravena se s dítětem, na které si zvykneš, rozloučit?
  2. Nepřipadá ti, že pak to loučení dítěti velice ublíží?
Děkuji :kytka:

Já předpokládám, a pokud špatně, vyveďte mě prosím z omylu, že do přechodné pěstounské péče půjdou děti, které jsou v rodině, něco se přihodí, a než se dá situace do pořádku, budou u přechodných pěstounů. Že se nejedná o děti z domovů, které by pendlovaly rok co rok mezi přechodnými pěstouny.

Loučení asi ublíží, no to asi ublíží i loučení s jeho vlastní rodinou a ublížilo by i loučení s tetama v DD. Z tého strany bych to až tolik neřešila, jsou situace, kdy všechna řešení jsou více nebo méně špatná.

• načítám...
18304
23.1.14 10:41
@Natulina píše:
Tak díky této diskuzi jsem si založila profil. Četla jsem jen pár prvních stránek a z některých z vás je mi hooodně smutno :,( :,(. Jsem vysokoškolačka a má své 2 krásné děti. Uvažuju nad pěstounskou péči už dlouho. Nyní mě nadchla ta přechodná. Ale po vaších příspěvcích jsem ještě více odhodlana do toho jít. A divte se, ne pro peníze, ale protože jsem matka a těch dětiček je mi velice líto. A tím, že žiju na vesnici, určitě takových nevěřících lidí se tu časem určitě najde, že to nedělám pro peníze. Mám určitě spoustu místa v srdci na cizí dětičky. Je pro ně určitě lepší jím dát základ už jen toho, že někde to může fungovat dobře. A doufám, že ten základ aspoň některým dám. Ne je hned hodit do děcáku. Podle mě se z toho dostávaj hůř, než když jsou na přechodnou dobu umistěny v rodině, která je na to může připravit.Chápu maminky, které by nedokázali takto dítě opustit, že si na něj zvyklo.Taky mám z toho strach, ale to je dobře, tím se uklidňuji, že snad budu dobrá přechodná pěstounka. A že bych se na to chystala kvůli penězum? Nebýt této diskuze, tak ani nevím, kolik berou. A je mi upřimně líto těch, kteří přepočitávaj dítě na peníze :oops: :oops: Ještě na vysvětlenou, je mi 26 a v práci beru něco kolem 30000 hrubého. A časem bych určitě brala víc. Ale já na to kašlu, rači dám některým dětem dobrý základ a své děti naučim, že ne vše se dá za peníze koupit a doufám, že v nich vypěstuju zdravý sociální myšlení a úctu k rodině, která funguju. Že ne všechny mají takové štěstí na maminku a tatínka, jako oni. Tak, a teď do mně :palec: :palec:

Ano, ale přemýšlela jsi o tom, že může být to loučení obrovským citovým otřesem pro to dítě??? :nevim:

• načítám...
18304
23.1.14 10:44
@Virginia píše: Já předpokládám, a pokud špatně, vyveďte mě prosím z omylu, že do přechodné pěstounské péče půjdou děti, které jsou v rodině, něco se přihodí, a než se dá situace do pořádku, budou u přechodných pěstounů. Že se nejedná o děti z domovů, které by pendlovaly rok co rok mezi přechodnými pěstouny.Loučení asi ublíží, no to asi ublíží i loučení s jeho vlastní rodinou a ublížilo by i loučení s tetama v DD. Z tého strany bych to až tolik neřešila, jsou situace, kdy všechna řešení jsou více nebo méně špatná.

No to by mě taky právě zajímalo…Jen mám prostě pocit, teď přemýšlím, jak to napsat, abych byla plně pochopena - jestli prostě, pokud to dítě bude na tu přechodnou dobu v nějaké rodině (tzn. u přechodných pěstounů) si na ně nevytvoří tak pevný vztah, že pak loučení ho poznamená na celý život.. :nevim: V tom rodinném prostředí se může hluboký citový vztah zakořenit totiž podle mě mnohem víc, než v nějaké vesničce - což je vlastně dobře, ale mě se pak jedná o TO LOUČENÍ..

• načítám...
18304
23.1.14 10:47
@Virginia píše:
Já předpokládám, a pokud špatně, vyveďte mě prosím z omylu, že do přechodné pěstounské péče půjdou děti, které jsou v rodině, něco se přihodí, a než se dá situace do pořádku, budou u přechodných pěstounů. Že se nejedná o děti z domovů, které by pendlovaly rok co rok mezi přechodnými pěstouny.Loučení asi ublíží, no to asi ublíží i loučení s jeho vlastní rodinou a ublížilo by i loučení s tetama v DD. Z tého strany bych to až tolik neřešila, jsou situace, kdy všechna řešení jsou více nebo méně špatná.

Ještě bych k tomu dodala důležitou věc - JSI SI JISTÁ, ŽE SE VŽDY TA SITUACE VYŘEŠÍ DO ROKA??? To je podle mě ukrutně krátká doba dát do pořádku původní rodinu anebo najít pro dítě trvalého pěstouna či osvojitele. Pokud by se to nepodařilo, tak prostě chca nechca to dítě opravdu pak půjde k dalším přechodným pěstounům :think:

Příspěvek upraven 23.01.14 v 10:49

• načítám...
8664
23.1.14 10:49

@Evulina ale to loučení neprobíhá tak, že přijde cizí člověk, vezme ho a sbohem, to je proces na dlouhou dobu - nová - definitivní rodina - dojíždí - za dítětem několik týdnů, poznávají se, dítě pak jde k ním na pár dní, pak zase a dochází k tomu postupně. Pak je tady osobnost přechodných rodičů, kteří musí dítě vnitřně opustit. Třeba u novošků ani dítě většinou neoslovují jménem, aby potom dítě dostalo jméno a to vše od definitivních osvojitelů. Jde se do toho pomaličku, ale jistě, aby to byla pro dítě zátěž co nejmenší. I tak je to šok, ale pořád méně poškozující než deprivace z děcáku.

• načítám...
8781

@Evulina Ono to dítě celou dobu ví a je připravováno na to, že se bud vrátí ke své rodině nebo bude mít rodinu novou. To dítě ví, že je tam jen na nějakou přechodnou dobu. To jen tak hodně stručně.
Lili5 ti to určitě rozepíše podrobně :kytka:

• načítám...
13837

Do PPPD jdou děti buď ihned z porodnice, nebo ty, o které se rodiči po nějakou chvíli nemohou postarat (jsou třeba po autonehodě, jdou na chvíli do výkonu trestu), ale jdou tam i děti, o které se rodiče neumějí starat nebo se starají blbě (měli jsme dítě, které rodiče týrali a bylo třeba, aby šlo okamžitě pryč, takže šlo k pěstounce na přech. dobu a zjišťovaly se další, možnosti co dál).

• načítám...
18304
23.1.14 10:51
@Lili5 píše:
@Evulina ale to loučení neprobíhá tak, že přijde cizí člověk, vezme ho a sbohem, to je proces na dlouhou dobu - nová - definitivní rodina - dojíždí - za dítětem několik týdnů, poznávají se, dítě pak jde k ním na pár dní, pak zase a dochází k tomu postupně. Pak je tady osobnost přechodných rodičů, kteří musí dítě vnitřně opustit. Třeba u novošků ani dítě většinou neoslovují jménem, aby potom dítě dostalo jméno a to vše od definitivních osvojitelů. Jde se do toho pomaličku, ale jistě, aby to byla pro dítě zátěž co nejmenší. I tak je to šok, ale pořád méně poškozující než deprivace z děcáku.

Ok, ale jestli se jde na to takhle postupně, tak mi prostě na to připadá rok velice krátká doba…Nejde mi to prostě do hlavy - jak se během pouhého roku může podařit najít vhodného trvalého osvojitele a ještě na to dítě připravit tak, jak popisuješ? Viděla bych to na tak 2-3 letý proces (ze svého pohledu).. :think:

• načítám...
8664
23.1.14 10:52

@Virginia jdou tam i děti z rodiny, odebrané, děti starší, v tom je to sekec první dny, děti se nemůžou dojíst, mají hlad, musí se kolikrát dělat akutně krizová intervence (u dětí starších), někdy bylo násilí v rodině, děti prožívají strachy, pěstoun musí být velice dobře připraven a proškolen, musí být silná osobnost, aby tohle ustál, není to sranda, souvisí s tím kolikrát i změna školy, spolužáků, přichází o kamarády, biologičtí rodiče vyšilují, dětem volají, slibují hory a doly, dítě položí telefon a vztek si vybije na pěstounovi, i tohle musíš ustát. Proto člověk, který neustává takové krizové situace a jde do toho jen pro ty prachy, tak po takové zkušenosti zavře krám a s přechodkou skončí a radši bude kvačet na pracáku…

• načítám...
8664
23.1.14 10:53

@Evulina rok není zákon, rok je doporučení. Naštěstí a doufám, že tomu tak bude a nevzniknou tady batůžkáři jako třeba v usa.

• načítám...
18304
23.1.14 10:55
@Lili5 píše:
@Evulina rok není zákon, rok je doporučení. Naštěstí a doufám, že tomu tak bude a nevzniknou tady batůžkáři jako třeba v usa.

Jo ahá, já myslela, že to je NEJVÝŠ NA ROK :think:

• načítám...
13837
23.1.14 10:56

@Evulina ale do PPPD nechodí (neměly) by chodit děti, u kterých je reálná možnost, že se do roka neumístí. Otázkou zůstává, jaká bude teď praxe po novém OZ, která se dotkla osvojení. Má zkušenost je, že dítě v rodině bylo 2
3 měsíce, a pak šlo buď domů nebo do adopce. A u osvojení čas hraje velkou roli.
Jen tak mimochodem, stále je mnohonásobně více dětí než dlouhodobých pěstounů, oni ti pěstouni mají také nějaké povinnosti, které hodně žadatelů odradí.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML

• (4.9) + 41 recenzí

Dudlík Space 0–6m