Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pojďme podpořit petici proti zvýšené DPH u knih! Resp. proto, aby knihy byly alespoň ve výjimce se sníženou sazbou DPH!
Nutnost chránit a podporovat vydávání knih formou nižší sazby DPH, anebo dokonce formou speciální výjimky, je v Evropě všeobecně sdílená. Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5-6 %. Ve čtyřiadvaceti zemích ze sedmadvaceti zemí EU není DPH na knihy vyšší než 10 % a vyšší sazba než 12 % se naopak uplatňuje pouze v Dánsku a Bulharsku. Nulové DPH se na knihy uplatňuje ve Velké Británii, Irsku, Norsku a Chorvatsku. V osmi zemích EU (jedná se vesměs o menší země, vědomé si nutnosti podpory národní kultury - Maďarsko, Švédsko, Řecko, Estonsko, Finsko, Litva, Rumunsko a Lotyšsko) se na knihy uplatňuje nižší DPH než na potraviny!
Zvýšení DPH na knihy na 20 % by postavilo ČR do skupiny zemí s nejvyšší sazbou v Evropě. Kromě vyspělého Dánska, které vysokou daň kompenzuje velkorysým podpůrným programem, sem patří již jen Bulharsko (20 %), Albánie (20 %), Ukrajina (20 %) a Bělorusko (18 %).
Petice zde:
http://www.sckn.cz/index.php?…
Souhlasím, ráda bych, aby moje děti četly hodně a rádi… a aby se knihy nestaly jen drahou kuriozitou ve světě internetu a ostatních elektronických médií ![]()
To je skvělá iniciativa!
Už jsem to podepsala. Málokdo si uvědomuje, že Česká republika je velmi malý trh a je opravdu hodně těžké vydávat cokoliv, co není vyloženě komerční. Zatímco Británie má k dispozici celosvětový trh pro anglické knihy a má nulové DPH na knihy, my si sami ztížíme vydávání čehokoliv, co nejsou bestselery. Už teď je velmi obtížné vydávat odborné knihy a krásnou literaturu a knihovny mají na nákup knih velmi málo peněz. Nezvládají nakupovat důležité knihy ani teď, co teprve když podraží ![]()
Máme talent na to být hrobaři vlastní kultury ![]()
podepsano, nicmene nejsem si jista uspechem petice
http://www.novinky.cz/…koalice.html
No to já taky ne, ale aspon budu v průměru o padesátikorunu víc vytahovat z peněženky s pocitem, že jsem se aspon SNAŽILA něco udělat… ![]()
Maki,
je dobré, že jsi sem dala odkaz! ![]()
I na Slovensku, kde zavedli jednotnou daň 19 procent, došlo k velkému propadu nekomeční knižní produkce, a tedy i daní z knih! Nebylo, co zdaňovat. Radičová se zasadila, aby se daň zase snížila zpět na 10 procent.
A my si teď nabíháme na stejnou blbost.
Zaujala mne věta v dnešních lidovkách ke slovenské situaci: „Okolo knih pracují většinou chudí idealisté a ti se nadobro vytratili.“
Díky za odkaz, podepsáno. Kultura stojí především na knihách, navíc se to dotkne i studentů, kteří některé knížky koupit musí. Ach jo. ![]()
Podepsáno - a pak že máme podporovat rozvoj četby u dětí - frajeři jsou asi na hlavu ![]()
Já se akorát obávám, že u nás občanské iniciativy obecně příliš silné slovo bohužel nemají.
A to mám doma spoustu malonákladových knih… jestli přestanou vycházet, tak to bude veliká škoda.
Na petici už je přes 60 000 podpisů sesbíraných za 11 dní. Velmi dobrý článek byl v sobotních lidovkách:
http://www.lidovky.cz/…n_noviny.asp?…