Pětileté dítě ve škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2724
6.5.09 10:43

Kroužky ve školce máme, tříleťáci (ti co nastoupí prvnm rokem) do nich ale obvykle nechodí. Dneska jsem jí v autě navrhla ať si dva vybere, že tam od září může chodit. Angličtina, flétna, šachy a plavání a taky na jógu s Petřičkou, lyžovat s Klárkou, hrát na počítači s Filípkem… Je to navíc evidentně vůdčí typ s organizačními sklony, v kolektivu oblíbená. Tak nevím.
Začít spolu u nás funguje nejen ve školce, ale i první tři roky na základce (tam co bydlíme), s přechodem od „hry k povinnostem“ tedy nečekám problém, Kačka si navíc do školky nechodí hrát, oni tam „pracují“ v „centrech“, v ateliéru, v dílně, včera byla besídka ke dni matek, nacvičili 20 min pásmo, upekli perníčky a vyrobili jednohubky, ano skupina 3-7 letých neposedů upekla, nakrájela rohlíky a umíchala pažitkovou pomazánku, pěkné to bylo.
Fyzické převahy starších se taky nebojím, smíšené třídy ve školkách děti trénují k ohleduplnosti a učitelky by jim nějaké „mazáctví“ netrpěly, ve škole snad taky ne.
Jde mi taky o to, aby si nezafixovala obdivné nebo závistivé poznámky o tom, jak je šikovná na to kolik jí je, aby v kolektivu starších občas trochu „narazila“ a věděla, že jde skoro všechno, ale ne samo, musí se pro to něco udělat.
Díky za názory, pokračujte, zdaleka nejsem rozhodnutá.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
6.5.09 10:48

Spíš všichni píšou ne, že jo? Ale právě - ty si stejně uděláš, co chceš a podle mě spíš rozhodnutá jsi, jen čekáš, že tě někdo podpoří. Taky čekám, proto tvoji diskuzi sleduju.
Před podobným rozhodnutím jsme stáli před 5 lety, pod tvůj příspěvek bych se tehdy snad do písmene podepsala. Nakonec jsem za to naše ne ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.5.09 10:50

Taky bych byla spíš pro to, aby jsi ji našla mimoškolní aktivity - tj.kroužky, jazyky, keramiku atd, čím se zabaví, rozšíří si znalosti a ještě rok ji nechala ve školce. Kamarádka to udělala tak, že ve stejném případě holčičku přehlásila na jinou školku (na radu PPP), kde byli předškoláci zvlášť a holka měla nové prostředí, ale škola to ještě nebyla.
Se synem byl v předškolácké třídě taky kluk, který uměl počítat přes milion, poznal hodiny, hlavní města, hvězdy, architekturu, četl dětem pohádky před spaním místo p.učitelky a stejně měl odklad, protože nebyl na školu psychicky připraven.
Volila bych jiné alternativy, jít do školy dřív, v době, kdy se dávají spíš odklady a pak mít spolužáky o dva roky starší bych asi nebrala.
martina

• Citovat
  • Upravit
5546
6.5.09 10:56

Za sebe a z vlastní zkušenosti říkám jednoznačně velký NE! Já jsem taky byla to úžasný dítě, co prošlo všema možnejma testama a nakonec řekli, že jsem genitální :lol: (ach ta skromnost) a šla jsem v 5 letech do školy, sice to bylo před 30 lety, ale myslím, že vesměs je to stejný. Pamatuju si jak jsem malovala a recitovala a ptali se mě co je to např. dynamit -
5- letýho dítě - když jsem jim řekla, že je to písnička od Olympicu, tak řekli, že mě další rok ve školce brzdil v mém geniálním vývoji a myšlení :lol: …No nijak se to na mě popodepsalo - ani jsem nedostala Nobelovu cenu za nějaký objev :wink: , ale když vezmu, že jsem si ještě rok mohla hrát s panenkama a né psát " Ema mele maso" a zlomit si prsty při počítání hrušek a jablek - tak teda nevím, čím to bylo tak nutný, abych šla o rok dřív. Ale za komunistů se to tak prostě propagovalo…

Nech dcerku hrát ve školce, říkám NE!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
6.5.09 10:56

No hodne zalezi na tom prechodu, pokud je ten rozdil minimalni, je to neco jinyho. U nas je treba klasicka skolka, plus krouzky, anglictina atd… a pak zakladka-jazykovka, ktera je uz narocna. Taky ale pozor na velky mnozstvi tech krouzku, nekdy je to spis na skodu…ale zas ne u vsech deti. Nedavno jsem cetla clanek od psychologa, kde psal, ze pokud je dite porad organizovano, nenauci se delat si veci samo. Samo se zabavit, hrat si, pracovat… nepisu, ze je to pravidlem, to uz musis odhadnout sama ;)
A jeste: mas moznost se jit podivat do ty ZS, jak to tam chodi? Jsou treba Dny otevrenych dveri, abys sama videla ten rozdil mezi MS a ZS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
6.5.09 11:22

Ahoj Báro,
já jsem tento problém řešila před mnoha lety, dnes je dceři 18. Je prosincová
a byla hodně napřed před ostatníma,nakonec na radu psycholožky jsem dceru dala do školy normálně v 6 a lituju!!! V 1. třídě měla super paní učitelku,měla zvláštní úkoly protože téměř vše již zvládala. Šla na 8 leté gymnázium…jenže až bude končit gympl bude jí 19,5 a pak VŠ, teď mi to přijde škoda roku. Byly jsme na testech Mensy až ve 14 a má IQ hodně vysoké, v běžné škole to moc výhoda není, i dnes docela „bojuje“ s učiteli. Já osobně bych s dcerou šla na testy Mensy a tam si nechala poradit, mají tam hodně zkušeností s nadanými dětmi. Nám supr poradili i když až ve 14.
Ahoj Kšírka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.09 11:34
BaraF píše:
Je to navíc evidentně vůdčí typ s organizačními sklony

a není náhodou po mamince :wink: :lol: :lol:

Jenom si uvědom, že pokud ve školce nahlásíš, že od září nastupuje do školy, tak se už do školky vrátit zpátky nemůže, protože oni na její místo příjmou někoho jiného. A taky se může stát, že se Ti po pár dnech/týdnech šprajcne a vy tohle budete muset už vydržet a nebo si ji nechat doma či sehnat jiné hlídání a za rok se vrátit znovu do 1. třídy. A co tohle udělá s její psychikou nikdy nemůžeš dopředu vědět, vždycky se může objevit ve třídě dítě, které se jí bude posmívat, že nezvládla 1. třídu apod. - samozřejmě bez znalosti skutečného stavu věci.

Rozhodně bych dala na doporučení učitelek v MŠ. A na tohle rozhodování máš ještě dost času, minimálně do začátku příštího roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
6.5.09 11:35

Ha, konecne nekdo prosincovy.

No, nevim jestli ma dcera vysoke IQ a je genialni, ale babicka dost hledela, kdyz ji dcera vysvetlovala kde je ktery evropsky stat (neucime ji to, ale lide kolem ni cestuji, tak se jich vyptava) a resila se mnou Obamu (kde na to prisla netusim). Proste je jak houba a jakmile neco objevi, tak se o to dal zajima.
Na druhou stranu pozdeji chape nektere veci (dlouho ji nesly barvy a dodnes rika budoucnosti zitra a minulosti vcera).
Proto ji nakonec dam rok cas a pak sup na jazykovku, kde snad nebude vybocovat z rady a neco ji to da do zivota.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
6.5.09 12:12

S tím nadáním u hodně malých dětí je to spíš tak, že se vyvíjí skokově a fakt se nedá nadprůměrná inteligence poznat v předškolním věku…může pak přijít okamžik, kdy se dítě najednou zastaví a ostatní ho doženou…
Pracovala jsem s předškoláčky a dnešní děti opravdu mají leckteré dovednosti omakané dříve, protože mají okolo více vjemů a všechny děti nasávají jako houby, to je základní náplň jejich času…
Takže se speciálními školami bych byla opatrná, o testech u malých dětí obecně (zvlášť menzy) si myslím své…
To by bylo geniální každé druhé dítě, syn čte od pěti normálně a rozohodně nebyl ve školce za nějaký extrém, navíc jak mám srovnání s jinými dětmi díky práci, tak vím, jak dovedou být šikovné.Taky mě ta jeho šikovnost občas až překvapila (vyzná se v mapách, chápe překvapivé souvislosti, má výbornou paměť), ale vždycky jsem se rychle vrátila na zem, prostě děti jsou mnohem šikovnjěší, než si myslíme, a to nejen ty naše, chce to mít srovnání…
Jinak Véna má odklad a ve škole to je dost boj, ne že by nechápal, ale škola je i o dost jiných věcech než jen čtení, psaní, počítání…
Přesto bych tu myšlenku nastoupit do školy dříve tak nezatracovala, na rozdíl od IQ testů testy školní zralosti mají svůj smysl a dá se podle nich leccos odhadnou…Jde o to, že nemá smysl dávat dříve nadprůměrně inteligentní dítě, ale celkově zralé dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
6.5.09 12:28

Moje dcera ve věku 4 a půl roku četla, do školy šla až v šesti a nelituju.
Nejde totiž jen o inteligenci ale i o sociální vývoj. Dnes nastupuje do školy hodně dětí v sedmi letech a pak je tam veliký rozdíl. Nejedná se jenom o šikanu, ale v pubertě se mladší dítko chce vyrovnat těm ostatním a nestíhá, není sociálně zralé. Jo a taky je fakt, ze u pár dětí, které šly tak brzo do školy jsem viděla problém v tom, že si chtěli hrát a on najednou nebyl čas, psaní jim trvalo dýl, protože jemná motorika ještě není tak vyvinutá.
Znám taky holčičku co rozeznávala písmena asi v 18 měsících, dneska je jí 15 a není žádná hvězda. Děti mají ve svém vývoji fáze, někdy jsou napřed a někdy se zbrzí.
Pohybovala jsem se svého času mezi nadanýma dětma a v zá:,–(ě není dobré dávat dítě do školy dřív, lepší je najít vhodnou školu.

Zapomeň na to, že zná pár písmen, je tolik oblastí, kde se dítě může rozvíjet.

Kšírko, toho roku nelituj, měla šanci v klidu dozrát. Moje dcera maturuje v 18 letech a myslím, že by jí ten rok na střední škole ještě bodnul, aby se trošku uklidnila a dospěla. Není kam spěchat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.5.09 13:04

Baro,

tak nevím…naše holky jsou červencové..před čtvrtýma narozeninama co popišuješ zvládaly taky jako ostatně většina stejně starých dětí v naší školce. Znaly písmenka, podepisovaly se, malovaly až mi oči přecházely ;-), sociální kontakt víc než super, do všeho hrrr - nic jsme doma nějak zvlášť netrénovali, proč..prostě byly svému věku zvídavé, bystré a šikovné…doma mi normálně pomáhají v kuchyni…a tak…vůbec by mi nenapadlo je dávat o rok dřív do školy…jo pokud by sčítaly, odčítaly, násobily a zajímaly by je odmocniny ;-), četly a vedly filozofické úvahy nad nesmrtelností chrousta a jediné knížky co by je zajímaly byly encyklopedie…tak je to jiná ;-), ale takhle…

Ano okolí je považovalo a považuje za šikovné…mě připadnou tak nějak srovnatelné s dětmi ostatními, u tebe co píšeš nevidím žádný rozdíl..prostě průměrné dítě.

a mmch zvážila bych to..protože ona bude ve třídě, i když půjde tak jak má jedna z nejmladších (takže i to „dospívání“ možná bude spíš v normě i kvůli odkladovým dětem ;-))…a když ji dáte ještě o rok dřív + ve třídě určitě bude mít i odkladové děti - bála bych se toho…to mazáctví sice ve školce podchytí, ale na základce jsou děti za sebe, tam je za ručičku nikdo vodit nebude, naopak budou na ně nároky… a nebude nad nima nikdo bdít…prostě tam ta ochraná ruka už není tak dlouhá…a je podle mě sakra rozdíl čerstvě pětileté dítě a vedle toho už sedmiletý…vidím to i u nás ve školce ten skok mezi 6-7rokem ve vývoji jak těla tak ducha je opravdu obrovský!

u nás ve školce teda spíš radí nepospíchat, i když je dítě jinak šikovné a nástup by zvládlo - pokud to opravdu není nadprůměrné viz výše ;-)

naše holky budou nastupovat teď v 6 a skoro 2m do školy, nechci jim dávat odklad, protože na to jasně mají, ale kdyby byly o půl roku starší byla bych radši. Ne kvůli hraní, ale prostě byla bych klidnější, že jsou starší a „rozumnější“ a vyspělejší i co se týče tělesné schránky.

ale opravdu záleží na tom jak vy to jako rodičové vnímáte, jaké je dítě, jak je vedená vyuka v zš a tak…hodně napoví ta poradna…

mmch taky jsem byla z těch samojedničkářů co tím tak nějak propluli a pak se divili, že se musí učit…ale myslím, že to k životu patří..prostě jeden čas jsem to měla jednoduché no a pak jsem se holt musela naučit makat ;-) pokud jsem chtěla dostudovat…ale upřímně zas taková dřina to nebyla…jo a manžel byl taky stejně postižený a taky nejmladší ve škole díky datu narození…táhlo se to sním až do maturity…byl prostě o rok mladší..

já bych to dítěti těžší nedělala…a dala na radu učitelek v MŠ mají zkušenosti, dokáží to odhadnout…a navíc u vás je ještě tolik času nad tím přemýšlet.

tak to je můj elaborát ;-)

Zdenik (tč. nepříhlášený)

• Citovat
  • Upravit
1138
6.5.09 13:17

Jsou děti, které jsou nadprůměrné, přesto jim předčasné zaškolení může uškodit. Pokud dceři nevybereš náročnější základku, pak můžeš na doporučení poradny přeskočit jeden ročník. Podle mne je to snesitelnější, než předčasně zaškolit. Inteligence není jenom o iq ale i o emocích a socializaci.

Bohužel, literatury na téma nadané děti je málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
6.5.09 13:23

Z vlastní zkušenosti říkám NE. Jsem srpňátko, do školy jsem šla v čerstvých 6ti letech. V podstatě jsem nikdy neměla problém s prospěchem - na prvním stupni samé 1, druhý stupeň byl trošku slabší, ale vyznamenání bylo. Spíš ta sociální zralost nebyla tam kde by měla být. Plus vždycky jsem byla nejmenší, nejslabší a mnohdy outsider, což na sebevědomí moc nepřidalo. Ještě více se to projevilo na střední, tam to pro mě byl dost záhul a těch několik měsíců až 1,5 roku rozdílu věku mezi mnou a spolužáky udělalo sakra moc.

Nicméně úspěšně jsem v 17ti odmaturovala, ale rok navíc ve školce by určitě nic nezkazil. Rozhodně bych dítko do školy takhle brzo nehnala, jsem sama ráda, že moje děti jsou v září a v březnu.

JANDULKA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
6.5.09 15:12

Za sebe můžu taky říct zodpovědně ne. Syn je listopadový, poměrně šikovný, zvládá to, co se tu už psalo včetně sčítání i odečítání do 20. Se sociálními kontakty problém nemá, to on je spíš organizátor. Chodí do smíšené třídy ve školce, takže umí jednat jak s mladšími tak se staršími. Přemýšleli jsme, jestli ho dát do školy v necelých 6-ti letech a dospěli jsme k závěru, že ne. Dopřejeme mu rok dětství navíc a mazáctví ve školce. Pokud by šel dřív, bude celou základku nejmladší, někde se to musí projevit - přinejmenším ve sportu … Manžel je srpnový a do teď vzpomíná, že byl všude ten poslední a benjamínek, že tohle tedy vlastnímu dítěti neudělá. Když půjde starší, tak právě on bude ve škole ten velký a zkušený :-) A tohle si myslím i přesto, že já, coby říjnová, jsem šla do školy taky o rok později a pamatuju si, jaké to bylo, když všichni ze školky a šli do školy a já ještě ne …
Raději bych dceru zapojila do kroužků, které jí budou bavit, škola jí neuteče. Myslím, že v dnešní době už na základce nadané děti poznají a umožní jim rozvíjet se třeba podle individuálního plánu.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.5.09 15:28

Už jsem psala v 10.36 :wink:
Baro jak si psala s kroužkama, tak přesně jsem viděla mojí dceru, já jsem si dělala legraci, že si dala cestu kolem světa, dokonce se dožadovala i logopedického kroužku, aby o něco nepřišla :lol:
I teď ve škole by nejradši chodila na všechno, co jim příjdou nabídnout do školy. Jenže nevím, kdy bysme dělaly úkoly a jak bych to já zvládala, takhle má 2 ve škole a 2 mimo školu a já toho mám až nad hlavu a ona by si ani doma nepohrála, takže jsem jí to musela rozmlouvat.
I moje dcera je rozený vůdce a zorganizovala by celou školku, kdyby jí to dovolili :wink: a také si vždycky rozuměla spíš se staršími dětmi a neměla problém si je srovnat, přesto jsem ráda, že šla do školy až v 6.
Je fakt i to, co tu psaly holky a to šikana. Přestože se prvňáci sami po škole nepohybují, tak i moje dcera se s tímhle už setkala - po skončení vyučování šla na WC a než doběhla ostatní, tak jí odchytli šesťáci a chtěli po ní peníze, dcera to bere dobře, nemá z toho trauma, já se to dozvěděla náhodou, když mi se smíchem vyprávěla, jak na ně dělala rozzuřenýho bejka, ale těžko říct, jak by to bylo před rokem.
A taky je fakt, že vývoj dnešních dětí je velmi urychlený. Taky jsem se chvíli opájela pocitem, jak máme nadané dítě a pak člověk zjistí, že tohle zvládne půlka mateřské školky a přestože sčítala a odčítala /aniž bysme jí to učili a procvičovali/ před 4 rokem, tak mi přinese občas dvojku z matiky a je to spíš o pozornosti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi